Vodilica za kruznu pilu
Vodilica za kruznu pilu
Koristi li tko od vas BOSCH vodilicu za kruznu pilu? Koju pilu gurate po njoj?
Obično svaki proizvođač koji drži do sebe, a među njima je i Bosch, pravi vodilice (šine) za svoje modele. Na nih, obično, pored tzestera , mogu da se prikače i druge el alati (ubodne, glodalice). Na forumu je pisano o Festool i Metabo šinama, pa potraži malo. U svakom slučaju, radi se o odličnim pomagalima, nisu jeftina, sa kojim ćeš sigurno biti (pre)zadovoljan.
Postoje i "generički" modeli raznih proizvođača (kwb). Nisam probao pa ne mogu ništa da ti kažem o njima. Za one kojima se ne daju veliki novci za profi modele, postoje i "radionička rešenja". I o tome je pisano...
Postoje i "generički" modeli raznih proizvođača (kwb). Nisam probao pa ne mogu ništa da ti kažem o njima. Za one kojima se ne daju veliki novci za profi modele, postoje i "radionička rešenja". I o tome je pisano...
Procitao sam sto je napiasno na forumu o vodilicama koje si sam slozis, ali zanima me konkretno za BOSCH. Kupio pilu i tu vodilicu. Kada pilu umetnem u vodilicu ne klizi po njoj, cak ju i grebe. Zanima me ima li tu neki period "ustimavanja" jedne stavri na drugu ili mi podnozje pile ne valja?metabo wrote:Obično svaki proizvođač koji drži do sebe, a među njima je i Bosch, pravi vodilice (šine) za svoje modele. Na nih, obično, pored tzestera , mogu da se prikače i druge el alati (ubodne, glodalice). Na forumu je pisano o Festool i Metabo šinama, pa potraži malo. U svakom slučaju, radi se o odličnim pomagalima, nisu jeftina, sa kojim ćeš sigurno biti (pre)zadovoljan.
Vidio sam da se moze kupiti nekakvi dodatka za Bosch pilu u koji se stavi pila i onda na vodilicu...
Ne znam kako to izgleda kod Bosch. Moja Festo klizi ko po loju od prvog dana bez ikakvog podesavanja. Ustvari nije bas bez ikakvog, ali to podesavanje smanjuje zazor izmedju grebena na sini i dva plasticna klizaca koji su na telu cirkulara (time se podesava da cirkular ne moze da mrda levo - desno) .
Sasvim je moguce da je neophodna ta dodatna ploca. Moguce je i da za neke modele cirkulara ne treba a za neke je potrebna.
Koji su tacno modeli sine i cirkulara koji imas (part number), pa da malo pronjuskam?
Sasvim je moguce da je neophodna ta dodatna ploca. Moguce je i da za neke modele cirkulara ne treba a za neke je potrebna.
Koji su tacno modeli sine i cirkulara koji imas (part number), pa da malo pronjuskam?
U Bosch uputstvu postoji ovakva slika

Na osnovu nje zaključujem da postoje dve dužine šina i da one mogu da se nastavljaju...
Å to se tiče klizača, postoji dodatak 2 607 001 375 koji klizi po šini, a u cirkular se stavlja na mesto paralelne vođice. Ovaj dodatak svakako treba nabaviti. Ako nešto "škripi" samo treba podmazati šinu na mestu po kome klizi vođica (ispupčenje).
Takođe, ukoliko želiš da ti šina stoji stabilno, treba da nabaviš i predložene stegice (ovo nisu obične stolarske, nego pljosnate i verovatno staju u otvor u koji ide umetak za nastavljanje). Ovo posebno važi ukoliko režeš neki "gladak" materijal prekriven melaminom ili sl.
Paralelnu vođicu si, pretpostavljam, dobio uz cirkular (poslednji deo na slici).

Na osnovu nje zaključujem da postoje dve dužine šina i da one mogu da se nastavljaju...
Å to se tiče klizača, postoji dodatak 2 607 001 375 koji klizi po šini, a u cirkular se stavlja na mesto paralelne vođice. Ovaj dodatak svakako treba nabaviti. Ako nešto "škripi" samo treba podmazati šinu na mestu po kome klizi vođica (ispupčenje).
Takođe, ukoliko želiš da ti šina stoji stabilno, treba da nabaviš i predložene stegice (ovo nisu obične stolarske, nego pljosnate i verovatno staju u otvor u koji ide umetak za nastavljanje). Ovo posebno važi ukoliko režeš neki "gladak" materijal prekriven melaminom ili sl.
Paralelnu vođicu si, pretpostavljam, dobio uz cirkular (poslednji deo na slici).
Last edited by metabo on 09 Jun 2009 09:50, edited 1 time in total.
- stevan1846
- Precizni šegrt
Vodilica na Boshu mi izgleda dosta spartanski, mislim da i kod montaze klizaca 2 607 001 375 ima "lufta". Prema slici ne postoji nikakva mogucnost podesavanja bocnog zazora izmedju klizaca i sine.
Ja imam original Festo vodilice i cirkular (sa ugradjenim kanalom za vodjenje u tabanu i sa mogucnoscu podesavanja bocnog zazora).
Na istoj vodilici upotrebljavam dva Makitina cirkulara koje upotrebljavam za deblje materijale. Na oba sam napravio "taban" od klirita i nemam nikakvih zamerki na preciznost i hod. Imam i mogucnost stelovanaj bocnog pritiska na vodjicu. Kada budem imao vremena napravicu "tabane" od pertinax-a (materijal koji se nekad upotrebljavao ispod elektricnih osiguraca). U odnosu na tvoju varijantu izgubio 10mm na dubini secenja.
Moram da napomenem da sam prvo kupio samo Festo vodilice i radio sa mojom "budzavinom" oko cetiri godine bez problema. Festo cirkular kupio samo zbog mogucnosti "uranjanaja" a ako priznam, jos vise da ga imam u kolekciji.
Pozdrav Stevan
Ja imam original Festo vodilice i cirkular (sa ugradjenim kanalom za vodjenje u tabanu i sa mogucnoscu podesavanja bocnog zazora).
Na istoj vodilici upotrebljavam dva Makitina cirkulara koje upotrebljavam za deblje materijale. Na oba sam napravio "taban" od klirita i nemam nikakvih zamerki na preciznost i hod. Imam i mogucnost stelovanaj bocnog pritiska na vodjicu. Kada budem imao vremena napravicu "tabane" od pertinax-a (materijal koji se nekad upotrebljavao ispod elektricnih osiguraca). U odnosu na tvoju varijantu izgubio 10mm na dubini secenja.
Moram da napomenem da sam prvo kupio samo Festo vodilice i radio sa mojom "budzavinom" oko cetiri godine bez problema. Festo cirkular kupio samo zbog mogucnosti "uranjanaja" a ako priznam, jos vise da ga imam u kolekciji.
Pozdrav Stevan
Otici cu tamo gdje sam kupio alata i vidjet cu na licu mjesta bi li mi taj dodatak nesto pomogao pa cu ga kupiti. Gledao sam i ja Festool cirkular, ali uf papreno...stevan1846 wrote:Vodilica na Boshu mi izgleda dosta spartanski, mislim da i kod montaze klizaca 2 607 001 375 ima "lufta". Prema slici ne postoji nikakva mogucnost podesavanja bocnog zazora izmedju klizaca i sine.
Pozdrav Stevan
- dusanissimmus
- Precizni šegrt
kad smo vec kod boscha i vodilica mene interesuje nesto drugo...
znam da ubodna testera nije idealan alat za duge prave rezove ali me svejedno zanima, istina ja imam malo stariju bosch alatku PST54e sa slabim motorom od 350 W...ali dobro
pitanje... da li uz upotrebu ovakvog granicnika:
http://www.bosch-pt.com/gb/en/accocs/Ac ... llel-guide
moze da se koristi ubodna testera sa sinom ili je ovo prosta vodilica?
ne vidim nigde u uputstvu alata, ne mogu da nadjem uputstvo vodilice, a na forumima ne mogu da nadjem temu, tako da ako je neko ovako nesto radio...
znam da ubodna testera nije idealan alat za duge prave rezove ali me svejedno zanima, istina ja imam malo stariju bosch alatku PST54e sa slabim motorom od 350 W...ali dobro
pitanje... da li uz upotrebu ovakvog granicnika:
http://www.bosch-pt.com/gb/en/accocs/Ac ... llel-guide
moze da se koristi ubodna testera sa sinom ili je ovo prosta vodilica?
ne vidim nigde u uputstvu alata, ne mogu da nadjem uputstvo vodilice, a na forumima ne mogu da nadjem temu, tako da ako je neko ovako nesto radio...