Lancana testera za brusilicu
Koliko vidim sa slika, sprava je manje vse jednostavno napravljena, ali nij ejednostavno napraviti je bez odgovarajucih masina.
Naime ovo je najobicniji lanac za motornu testeru, samo je tacno odredjene duzine, da kad se preko njega otpresuju prednji i zadnji deo sajbne, bude lepo zategnut i ostane tacno mesta za onaj deo koji vodi lanac i na motorki.
Ovi zarezi na sajbnama pretpostavljam da su tu kako bi cela stvar mogla da "dise" kada se ugreje, a da ne pokida lanac, kao i da amortizuju udare.
Ipak mislim da se ne isplati rizikovati i praviti ovako nesto, za relativno malu razliku u parama.
Ja ipak najvise volim svoj nos, ruke, noge...
Naime ovo je najobicniji lanac za motornu testeru, samo je tacno odredjene duzine, da kad se preko njega otpresuju prednji i zadnji deo sajbne, bude lepo zategnut i ostane tacno mesta za onaj deo koji vodi lanac i na motorki.
Ovi zarezi na sajbnama pretpostavljam da su tu kako bi cela stvar mogla da "dise" kada se ugreje, a da ne pokida lanac, kao i da amortizuju udare.
Ipak mislim da se ne isplati rizikovati i praviti ovako nesto, za relativno malu razliku u parama.
Ja ipak najvise volim svoj nos, ruke, noge...
Pa lanac možeš spojiti kod servisera motornih pila kako ti treba jer oni imaju lanac u metraži i onda ti ga spoje po broju zubiju koji ti je potreban za dužinu vodilice pile.E sada šta mi pada napamet je to da spojim lanac i da dobijem krug onda uzeti neku šrajbu ubiti nož od cirkulara i dati ga izrezati da dobijem krug dimenzija di počinju oni zubci koji idu u vodilicu takva dva komada i jednostavno staviti na brusilicu i stegnuti.Mada imam i još jednu ideju npr. uzmem stari zupčanik od motorne pile koji pogoni lanac pa po njemu napravim lanac i dam zupčanik tokaru da mi ga pretokari da bude debljine donjeg dijela zuba to znači nekih dva milimetra rupa postoji na samom zupčaniku i samo napraviti od malo kvalitetnijeg materijala dvije pločice koje ća sve to skupa stisnuti.Ma neznam dali se sve to isplati raditi iz čisto sigurnosnih razloga svega sam toga svjestan ali mi neda mira onaj CRV u dupetu jer je stvarčica toliko jednostavna da me kopka da probam i ja to smudrovati.A štaćeš to mi je u genima kemijanje i modifikacije koje kakve.
Čovijek sniva a Bog realizira!
- Marko Enter
- Majstor majstora
Ma moze se sigurno izraditi, cekaj ti mislis da uzmes okrugli list pile i da napravis 2 kruga npr 115mm ili 125 to su dimenzije malih brusilica, i onda ta dva kruga da spojis jedan za drugi da bude deblje el si na to mislio ? Samo kad budes testirao najbolje probaj sa malim brojem obrtaja ako ti ima brusilica onaj tockih za podesavanje brzine, pocni od 1 pa povecavaj postepeno jer ako se nesto otkine da manje leti
inace za te male precnika treba brzina od najmanje 10 000 , a za vece 230mm oko 6.600 rpm
pozdrav
Marko

pozdrav
Marko
Bez znanja nema zanata 

Gle jedna ideja je da se izrežu ta dva diska i između njih se umetne lanac i onda stegne u brusilicu.A druga ideja je da se uzme stari zupčanik od pile i njega ubacim u sredinu tako da lanac nemože nikuda zbog toga jer njegovi zubci koji ga pogone nalježu u pogonski zupčanik onaj od motorne pile.
Kolega Nedeljko nemoj misliti da te neshvaćam ozbiljno ali jesi siguran da je bilo baš takva pila,mislim ona kao rezna ploča za malu brusilicu,znači lanac od motorne pile na disku za malu kutnu brusilicu.Jer zašto sam sada nevjerni toma jer je kolega Rushinbrain rekao da je on nije nigdje vidio za kupiti nego ju je naručio preko velike bare,pa me interesira ako je ima i za tu cijenu to uopće nije pretjerano s obzirom koliko je kolegu Rushinbraina došla.
Hello
Možda malo kasnim ali prošle nedelje sam dotičnu alatku video u Pevecu u Beogradu. Dimenzije nisam zapamtio a nažalost ni cenu. Kao ni proizvođača. Ha ha sad sam vam sve objasnio. Bio sam samo u prolazu i na brzinu sam protrčao kroz deo sa alatom.Znači sve to nisam zapamtio ali definitivno je to to. A cena je koliko se sećam oko 2 -3000 dinara. Veličina je odokativno kao ona veća rezna ploča za brusilicu.
E pa sad nidu baš neke informacije ali možda nekom i posluže.
Možda malo kasnim ali prošle nedelje sam dotičnu alatku video u Pevecu u Beogradu. Dimenzije nisam zapamtio a nažalost ni cenu. Kao ni proizvođača. Ha ha sad sam vam sve objasnio. Bio sam samo u prolazu i na brzinu sam protrčao kroz deo sa alatom.Znači sve to nisam zapamtio ali definitivno je to to. A cena je koliko se sećam oko 2 -3000 dinara. Veličina je odokativno kao ona veća rezna ploča za brusilicu.
E pa sad nidu baš neke informacije ali možda nekom i posluže.