Hidro/Termo izolacija

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
sandrejevic
Brzi dodavač alata

Hidro/Termo izolacija

Post by sandrejevic »

Evo i ja da postavim jedno pitanje u vezi izolacije unutrašnje strane zida. Kupio sam brvnaru u blizini Ivanjice i sada bih hteo od garaže koja je napravljena od kamena sa spoljne strane i betona sa unutrašnje strane napravim kuhinju i kupatilo. Garaža se nalazi ispod terase i nekih 1.90m ulazi ispod prve sobe brvnare. E sad ja sam mislio da probijem betonsku ploču i napravim stepenište i tako spojim garažu (buduću kuhinju i kupatilo) i dnevnu sobu brvnare. Otvor garaže koji je širine 3m i visine 2.2m sam mislio da zatvorim aluminijumskom stolarijom, inače garaža je delimično ukopana u zemlju. Da ne dužim, interesuje me kako da napravim termo izolaciju sa unutrašnje strane, pošto je sa spoljne strane kamen. Mislio sam da vertikalne zidove premažem tečnom hidroizolacijom, ploču bih naravno odradio sa kondorom, a zidove i plafon sam mislio da obložim neoporom ili stirodurom od 2cm. Debljina zida je 40cm, pa me interesuje da li bi moglo doći do problema sa kondenzacijom i budjanja zidova. Svaki savet je dobro došao.
Image

mbole - premestio sam ovo u novu temu, da ne bi "uzurpirali" Strkievu decju sobu, a i pre ce neko traziti savet o izolaciji pod ovim naslovom nego pod renoviranjem decje sobe.
Last edited by mbole on 21 Apr 2009 20:31, edited 1 time in total.
Gaga
Majstor

Post by Gaga »

Kolega Sandrejevic lijepa ti ova vikendica. Å to se tiče vertikalne hidro izolacije nju moraš uraditi sa spoljašnje strane
i to po propisu. Znači odkopati zemlju, zavariti kondor, postaviti zaštitu pa tek onda vratiti zemlju. Å to se tiče
horizontalne hidro izolacije i ona poo pravilu treba da je spojena sa vertikalnom. Medjutim ako nije postavljena,
taj spoj je sada ne izvodljiv. Termo izolaciju postaviš iznutra ali na vertikalama ni u kom slučaju stiro dur, već
stiro por i to ne preko 20 grama. Za podove možeš postaviti stiro dur utopljen u nekoj hidro izolaciji n pr. bitumen.
Razmisli malo o eloksir vratima, obzirom da imaš kombinaciju prirodnih materijala. Ovaj kamen je fantastičan.
Predlažem ti da izčistiš fugne i izfuguješ sa što manje maltera. A vrata, bilo bi prava šteta da ne budu od masiva.
sandrejevic
Brzi dodavač alata

Post by sandrejevic »

Hvala na odgovoru. Nažalost hidroizolacija nije urađena, tako da sada moram na postojećem stanju nešto da uradim. Našao sam na netu neku Francusku izolaciju TP22, koja služi za vertikalne zidove i koja se jednostavno nanosi premazivanjem. Za stiropor sam pretpostavio da je bolji, jer je porozan i dozvoljava da zid diše. Pošto pod još nije izbetoniran, mislio sam da izlijem jedan sloj pa da na njega nanesem bitumen i kondor pa onda ravnajući sloj, stirodur i na kraju brodski pod. Na terasi koja je iznad garaže se trenutno nalaze pločice, koje su ispucale, pa sam mislio da ih skinem i uradim hidroizolaciju kondorom i preko stavim Mionički kamen. Å to se vrata tiče, znam da bi najbolje bilo da su od drveta, ali pošto moram da ih obezbedim, preko ću morati da stavim rolo vrata čelična ili aluminijumska. Kućica je na 1100mnv i najbliži komšija je 1,5km udaljen, tako da moram da je zaštitim od provala.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Znam da je kondor ustaljen nacin rada, ali rekao bi da danas postoji prilican broj modernijih (i po meni boljih) nacina za hidroizolaciju. Sa kondorom je najveci problem sto on ako bilo gde propusti, dzaba cela prica. A jako ga je lako ostetiti pri ugradnji.
Mnogo mi se vise dopadaju recimo penetrati koji ulaze u sam beton i stvaraju nepropusni sloj.
Recimo pogledaj Sikin program http://www.sika.rs/sr-zastitne-impregnacije (ima jos jedna firma koja pravi slicne stvari al da me sad ubijes ne mogu da se setim imena, bese nesto al, an...)
Posto tu ima svega i svacega, najbolje je da ih pozoves i tacno objasnis sta zelis da uradis, pa ce ti preporuciti odgovarajuci proizvod
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Kolega sndrejeviću neznam od kuda si ali ja sam se raspitivao za neke projekte kod nas u HR ima jedna trgovina koja zastupa razne poznate firme u vezi hidro izolacije i rješenja već postojećih objekata kako riješiti probleme vlage i pljesni i drugih štetočina od vode.Ja da sam na tvom mjestu ja bih odkopao oko temelja i napravio pravu izolaciju i s vanjske strane dodao još nešto kao stiropor ili stirodur i onda stavio onu PVC tvrdu foliju i složio odvodni sloj znači porozni sloj od šljunka da voda što brže prodire i odlazi od kuće i onda sloj zemlje i to ljepo završiti.Ako ti to nije moguće zbog ko zna kakvih razloga (ali ih nebi trebalo previše tražiti nego to uraditi kako treba) onda se može iznutra premazati jednim premazom koji se zove T1+T2 e sada neznam točan naziv firme koja ga proizvodi ali ga koriste za izolaciju bazena za plivanje i kažu trajno riješenje čak tamo di je voda prisutna 24 sata dnevno.Ono šta je Bole pominjao se zove Alkat jedna tekućina kojom možeš gotovo sve izolirati od vlage pa čak i drvo a taj sastojak se miješa s vodom za razne namjene.Imaš još jedne proizvode od firme Fakolit ima ih po brojevima npr.T10,T14 itd ali su oni predviđeni za sanaciju objekata od vlage unutra i od pljesni.Imam knjigu od Majstor-a i jedna se bavi samo hidro-izolacijom a druga je Tajna suhog podruma.Malo ću pogledati pa ću javiti broj telefona od njihovog savijetnika za Fakolit ovdje u HR a on će sigurno znati ako ima netko i kod Vas u Srbiji pa se informiraj malo bolje.Skenirao bih cijelu knjigu i postavio na forum ali imam drugih obaveza a i nije mi baš praktično sto i kusur stranica skenirati i slati,ali javit ću neke brojeve telefona pa probajte.
Čovijek sniva a Bog realizira!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ono šta je Bole pominjao se zove Alkat jedna tekućina kojom možeš gotovo sve izolirati od vlage pa čak i drvo a taj sastojak se miješa s vodom za razne namjene
Cuo sam za Alkat, al nisam mislio na njega, vec na neku od ovih velikih stranih firmi (naci cu, imam negde katalog).

Inace Alkat sam pokusavao da nadjem ovde, ali nisam uspeo. Izgleda da nemaju uvoznika za Srbiju. A po onome sto sam procitao (pa nek se pola baci na reklamu), vodica je fenomenalna.
sandrejevic
Brzi dodavač alata

Post by sandrejevic »

Evo sajta za ovu izolaciju koju sam ja video: http://www.lamda-emporium.com/elan.html
Danas sam ih zvao i cena je 2650din za 5 litara( 1l pokriva 3-5m2). Sutra počinje sajam građevinarstva, pa ću svratiti da vidim da li ima nešto interesantno.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Kolega, da li si siguran da je stiropor porozan? Mozda nije vezano za ovu temu ali... kad sam pre 5 godina stavljao izolaciju na kucu odlucio sam da ne stavljam grebanu fasadu nego da ofarbam fasadu i tu sam pogresio. Sada, vidim da mi je spoljni sloj lepka ispucao i da stiropor (17kg/m3) znacajno usahne pod uticajem sunca. Moracu da u skorije vreme prekrijem nekom "rajbovanom" fasadom, samo ne znam kako ce ona da se drzi za fasadnu boju. Ima li neko iskustva???
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
NEX
Majstor

Post by NEX »

Porazgovaraj sa molerima najbolje.
Ja nisam stavio stiropor sa spoljasnje strane vec u sendvic zid od cigle i sad imam spoljne zidove 50 cm debljine.
Posto sam ozidao premalterisao sam fasadu pa onda neku fasadnu podlogu i onda fasadu demit takozvanu,od Vlasotince proizvodjaca.Srednja granulacija,mislim da je oznaka 2.
Sve ovo pricam da bih pohvalio proizvodjaca fasade jer evo 5 god je boja i kvalitet nepromenjen.
sandrejevic
Brzi dodavač alata

Post by sandrejevic »

velja wrote:Kolega, da li si siguran da je stiropor porozan? Mozda nije vezano za ovu temu ali... kad sam pre 5 godina stavljao izolaciju na kucu odlucio sam da ne stavljam grebanu fasadu nego da ofarbam fasadu i tu sam pogresio. Sada, vidim da mi je spoljni sloj lepka ispucao i da stiropor (17kg/m3) znacajno usahne pod uticajem sunca. Moracu da u skorije vreme prekrijem nekom "rajbovanom" fasadom, samo ne znam kako ce ona da se drzi za fasadnu boju. Ima li neko iskustva???
Da siguran sam, pošto sam kuću u kojoj trenutno živim sam renovirao. Sa spoljne strane sam stavio neopor 5cm (jedna vrsta stiropora sa dodatkom ugljeničnih vlakana), i pošto je kuća predratna na mestu gde se nalazi odžak pojavile su se tamne fleke na fasadi (delimično zbog moje greške što nisam na vreme očistio odžak, a delimično što su fuge odžaka prilično porozne zbog materjala koji je u to vreme korišćen).
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nasao sam kako se zove ona druga firma.
Isomat: http://www.isomat.gr/component/page,sho ... 68/lang,sr

Nasao sam u jednom proslogodisnjem broju majstora i clanak upravo o hidroizolaciji "iznutra".
Odskeniracu ga sutra na poslu, pa cu poslati.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Evo ga odskeniran clanak
Image
Nadam se da ce da pomogne
sandrejevic
Brzi dodavač alata

Post by sandrejevic »

Hvala za članak, mislim da je to ono što mi treba. Sutra ću otići na sajam građevinarstva, pa javljam ako nađem još nešto novo.
sandrejevic
Brzi dodavač alata

Post by sandrejevic »

Bio sam juče na sajmu i nisam video ništa novo. Sve se svodi na isto, tako da ću raditi sa penetratom. Koristiću tečni penetrat da presečem kapilarnu vlagu (nanosi se tako što se buše rupe ukoso i zatim se pomoću levka naliva penetrat), i penetrat u prahu od kojeg se pravi malter kojim se premazuju zidovi. Za pod ću koristiti aquaflex, fleksibilna izolacija koja se nanosi četkom. Å to se tiče firme ISOMAT, bio sa na njihovom štandu i uputili su me na radnju u Medakoviću gde se prodaju njihovi proizvodi. Otići ću ovih dana da se posavetujem i sa njima.
Last edited by sandrejevic on 27 Apr 2009 00:00, edited 1 time in total.
Post Reply