kućno lakiranje MDF

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
AndrijaT
Brzi dodavač alata

kućno lakiranje MDF

Post by AndrijaT »

Prvo da pozdravim sve na foruma i da postavim jedno pitanje.

pročitao sam na forumu dosta toga oko lakiranja i farbanje MDF-a, ali mene interesuje da li je moguće u kućnoj radinosti neki ormarć od MDF za kupatilo ofarbati.

Znači samo četka mali valjak i sl... Nemam kompresor nemam prostoriju za farbanje kako dolikuje. Konkretno me interesuje koja farba može da se koristi?

Da li je moguće koristiti neku farbu u spreju da li treba premazati osnovnom bojom za drvo i metal ili ima neka specijalna boja kojom mora da se farba????

Front ormarčeta će da bude prekriven ogledalom na gornjem delu je neonka ali jedino što me brine (zato se i raspitujem oko farbanja) je vlaga u samom kupatilu koja bi po meni pojela ceo ormarić za par meseci.

Ako je neko farbao nekako MDF sa nekom bojom i bio zadovoljan neka napiše koji redak biću mu zahvalan.
Dokon um djavolje igralište
bane
Precizni šegrt

Post by bane »

Sto se tice vlage samo nanesi dobro podlogu 2 i vise puta i nece biti problema, a sto se tice cetke nisam siguran da ce to na nesto da lici ali probaj. Inace najcesce se farba poliuretanima ali moze bilo koja boja.
Last edited by bane on 19 Apr 2009 22:41, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Obavezno podloga, brusenje, podloga, brusenje. Posle svakog brusenja, dobro ocistis prasinu (vlazna krpica ce da zavrsi posao, mada ima u boljim farbarama ona "medena" krpa za te namene).
Sam PU lak (boja) moze da se uradi cetkom odnosno valjkom. Nece izgledati bas kao da je radjeno pistoljem, ali po meni moze da izgleda sasvim zadovoljavajuce. Izmedju slojeva laka takodje ide lagano brusenje nekom "vodenom" smirglom (recimo granulacije 300, a moze i vise, samo duze traje). Potrebno je samo da "izmatiras" povrsinu, odnosno da uklonis eventualne tragove prasine, mehurice i slicno.
Ako farbas u kupatilu, prethodno lepo navlazi plocice na podu i zidovima, kako bi uklonio sto je moguce vise prasine iz prostora.
U svakom slucaju pre nego sto krenes u farbanje ormanceta, malo vezbaj ruku, na nekom otpadnom komadu. Trik je da iz sto manje poteza naneses lep ravnomeran sloj boje, kako bi ona stigla da se "razlije" pre nego sto pocne da steze, to jest da ti ne ostanu tragovi od cetke odnosno valjka.
AndrijaT
Brzi dodavač alata

Post by AndrijaT »

Hvala vam na odgovorima koji su mi pomogli.

Ali i dalje nisam siguran koju podlogu da tražim u farbari. Da li je to "podloga za farbanje MDF" (bas tim rečima). Ili je to klasična osnovna boja, siva ili crvena.... Kad god sam tražio neku boju uvek su mi uvaljivali tu pod izgovorom ova ti je vrh sidu leči i sl...

A koliko sam ja vas razumeo moguće je da posle te podloge uzmem bilo koju farbu (emajl lak, farba za kola, farba u spreju itd...) i predjem dva-tri puta delove i sa obaveznim šmirglanjem izmedju slojeva i to je to.

Neće biti baš kao da je radjeno pištoljem, ali ako ispadne ko vrata u stanu (dobra) onda je ispunio 99% mojih očekivanja.

Farbao jesam nekoliko puta tako da manje više znam kako se farba, ali koga god sam pitao kako se farba medijapan svi su sa nekim odgovorima kao nemoj to da radiš radi sve ostalo samo nemoj to da radiš itd. Na bosch-ovom sajtu sam video da lik nanosi tu famoznu podlogu valjkom a pokrivnu boju sa onim njihovim pištoljem. Kao ispada super na onim slikama ali nekada ne verujem tim slikama.

Da ne smaram konkretna pitanja su:

1. Kako se zove podloga za farbanje medijapana?
2. Da li može bilo koja boja da se nanese na tu podlogu?
Dokon um djavolje igralište
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

1. Kako se zove podloga za farbanje medijapana?
Osnovna poliuretanska boja(za lak-osnovni poliuretanski lak)
Moze biti tonirana u par boja(zavisi,ako ti je zavrsna borda ne ide bela osnovna nego crna itd..)

U principu svaka boja koja ima slabiju osnovu(razredjivac) od poliuretana moze,ali najcesce nema svrhe
Moze:uljana,vodena,nitro
Ne moze:poliester(mada nisam siguran),...

Tesko je dobiti konstantan kvalitet,nije tesko raditi sa njom,ima neka pravila koja treba ispostovati,tebe radi,da ti lakse bude,a dok ne probas neces ni nauciti.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Dule ti je vec napisao, samo da dopunim.

Svaka boja (vrsta boje) ima svoju podlogu. Ne mozes na uljanu osnovnu da naneses nitro zavrsnu, jer ce zavrsna da je jednostavno rastvori (ili jos cesce zbrcka). Vrlo cesto moras da ides dotle da uzimas podlogu i boju od istog proizvodjaca, a ne samo istog tipa. I inace je to jaaaako preporucljivo.
Takodje i svaki materijal ima svoju podlogu. Drugim recima imas nitro podlogu (osnovnu boju) za metal, nitro osnovnu za drvo, uljanu osnovnu za drvo, PU osnovnu za metal, PU osnovnu za drvo, osnovnu za plastiku, osnovnu za...
Kad malo bolje razmislis to je i logicno, posto osnovna boja upravo sluzi da bi lepo vezala materijal i zavrsnu boju.

Drugim recima nadjes pristojno opremljenu farbaru, i trazis komplet: osnovna za drvo, zavrsna ali od istog proizvodjaca, i sto bi rekli "isti model" posto jedan proizvodjac pravi n razlicitih vrsta boje. Ako prodavac ne zna sta mu pricas, okrenes se i odes u sledecu prodavnicu.
bane
Precizni šegrt

Post by bane »

Dule wrote:1. Kako se zove podloga za farbanje medijapana?
Osnovna poliuretanska boja(za lak-osnovni poliuretanski lak)
Moze biti tonirana u par boja(zavisi,ako ti je zavrsna borda ne ide bela osnovna nego crna itd..)

U principu svaka boja koja ima slabiju osnovu(razredjivac) od poliuretana moze,ali najcesce nema svrhe
Moze:uljana,vodena,nitro
Ne moze:poliester(mada nisam siguran),...

Tesko je dobiti konstantan kvalitet,nije tesko raditi sa njom,ima neka pravila koja treba ispostovati,tebe radi,da ti lakse bude,a dok ne probas neces ni nauciti.
Samo da kazem da poliester moze, ja radim poliesterom (najbolja podloga za mdf, mnogo bolja od bilo kog poliuretana) par puta mi se cak desilo da moram na poliester podlogu da nanesem zavrsni poliuretan bez problema.
Evo da dam savet u vezi podloge, pre bilo koje jace podloge nanesi nitro podlogu, ustede ce ti pare zato sto jeftinija od svih ostalih a i zastita od vlage je mnogo bolja, kad nanosis podlogu posebno obrati paznju na mesta gde je medijapan secen ili oblikovan frejzerom to jest gde je ostecem onaj prvi najcvrsci sloj, tu nemoj da stedis podlogu vrati se i po 3 puta. Imam nekoliko godina iskustva rada sa medijapanom i sada se pokazuje gde sam gresio u pocetku (konkretno mislim na vlagu, posto je to sto radis za kupatilo) SVE IVICE OBAVEZNO OBORI ako nemas frejzer onda smirglom (ja to nisam znao) zato sto ce tu prvo da prodre vlaga.
salchi-ciro
Samostalni majstor

Post by salchi-ciro »

U potpunosti se slazem sa banetom da je poliesterska podloga medju boljim podlogama za mdf,prednost joj je sto je mozes naneti u debelom sloju kao retko koju drugu podlogu,a kad se debelo nanese zavrsne se ispegla kao na staklo.Mnogi koriste poliestersku podlogu a zavrsni poliuretan,jer je malo elasticniji od poliestera.inace to je najbolja kombinacija PE podloga i PU zavrsni.Mala mana PE podloge ogranicen broj nanosa i malo nezgodno mesanja komponenti za amatere. Po svim pravilima prvo bih trebalo naneti izolant za mdf,pogotovo za kupatilske elemente,posle susenja,brusenje pa nanosenje poliuretanske podloge,pa onda nanosenje zavrsnog laka.To bih trebalo da odradis dok je ormarce u delovima-demontazno,radi lakseg nanosenja,sklopiv teze coskovi se ne daju dobro izvuci.Inace za zavrsni koristi Pu razredjivac koji usporava SPORI susenje radi lakseg razmazivanja.Detalje oko susenja,brusenja ... ako treba.A to kako izgleda kad se lakira cetkom ne bih detaljisao ali ja bih to radije besplatno odradio nego te pustio da to rucno odradis.
Last edited by salchi-ciro on 22 Apr 2009 20:08, edited 1 time in total.
Tinacom
Dodavač alata

Post by Tinacom »

Cesto radim MDF ali i dan danas nesmem radiri eksperimente sa svako jakih poliuretana.
Koristim samo ICA i RAL Talijanski poliuretan koji ide sledecim redosledom: Nakon izrade svih krivina i oboris ivice fino obrusis smirglom granulacije 120, zatim fino ocistis prasinu naneses IZOLANT (ja to radim iskjucivo pistoljem za spricanje) koji sluzi da stvori jedan takoreci film koji neda vise da materijal upija sledece nanose. Zatim fino obrusis finom smirglom granulacije 400 opet ocistis prasinu i nanosis takozvani TEMELJ koji ispunjava sitne rezove koje mogu da se nadju na materijalu. Temelj mozes da nijansiras bilo kojom tamnijoj farbom koja ti je ostala od prthodnog posla, (ja u principu dodajem crnu) koja belom temelju daje sivkastu boju i tako bolje prekriva zavrsna boja. Nakon toga ponovo brusis 400-tkom, dobro ocistis prasinu i zatim farbas bojom.
Izmedju svakog nanosa mora da se osusi 4 do 6 sata (zimi i malo duzi) kako ne bi se smirgla punila svezom bojom, a zavrsnu boju susiti i dobrih 24 h.
Da kazem jos da poliuretan je dvokomponentan i treba pazljivo sastaviti bazu i katalizator po sledecem
primeru: Na odredjenu kolicinu boje dodajes 50% katalizator i 20 do 25% poliuretanskog razredjivaca.
Sprenljenu kolicinu moras potrositi za maksimum 2 do 3 sata jer hemija radi svoje i vezuje komponente tako da stvara pihtijastu masu koja vise ne prolazi tecno kroz doznu pistolja.
Jos da ne zaboravim da kazem da ja farbam napolju na dobro nakvasenom betonu a susim u zatvorenoj prostorii koja je detaljno ocistena i poprskana vodom.
Za kraj: PROBAJTE ne bojte se i ako mozda lici kao vrlo slozeni proces ipak nije BAUK i brzo prelazi u rutinu.
Pozdrav i samo napred.
NEX
Majstor

Post by NEX »

Sve ti je na mestu,samo za prvo brusenje tj smirglanje ti je previse fina granulacija 400.
Ja bih izolant isao sa 240,pa podlogu sa 320 prvi put,pa podlogu drugi put sa400.
Pa posle 3 dana ako treba poliranje sa 2000 pa poliraj.A ako ne utoliko bolje.
Slazem se sa tobom da nista nije bauk,samo treba probati i uspeh nece izostati.
Ostalo su finese koje se sticu radom iskustvom,citanjem,probanjem raznih premaza od razlicitih proizvodjaca i sl.
U svakom slucaju sa pistoljem i kompresorom treba biti strpljiv,pedantan,uporan, ispostovati proceduru i eto uspeha!
GORAN
Precizni šegrt

Post by GORAN »

mbole wrote:Trik je da iz sto manje poteza naneses lep ravnomeran sloj boje, kako bi ona stigla da se "razlije" pre nego sto pocne da steze, to jest da ti ne ostanu tragovi od cetke odnosno valjka.
Ovo je prava majstorija!
Svi mi uvek nesto imamo da dodamo ili oduzmemo i naravno uprskamo ceo posao!

Inace po meni je farbanje najvaznija stvar jer daje zavrsnu rec bilo cemu (automobilima,namestaju...)
Naravno ozbiljno farbanje trazi ozbiljnu pripremu!
I ne postoji zato dzabe majstor koji se zove "farbar"
Bez alata nema zanata
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Tinacom wrote:Koristim samo ICA i RAL Talijanski poliuretan koji ide sledecim redosledom
Zar ICA i RAL nisu sitemi boja, odnosno ton karte.
Od kog proizvodjaca je taj PU koji korisits?
salchi-ciro
Samostalni majstor

Post by salchi-ciro »

ICA je Italijanski proizvodjac boja i lakova,a RAL je sistem boja,ton karti, jedinstvene ton karta od svih proizvodjaca,a NCS je licna ton karta proizvodjaca.U potpunosti se slazem sa Goranom,tesko gotovo nikako PU cetkom a da izgleda dobro.Mada stoji i to da za ljude koji nisu vidjeli povrsinu lakiranu pistoljem,lepo izgleda i cetkom.A ima i onih koji ne pridaju tom neki znacaj,jednostavno ne registruje.Ima i cakica koje mogu da se primene kod nanosenja PU cetkom ali to je sve ?...
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

"RAL je sistem boja"
koji je zvanicno uskladjen kod svih proizvodjaca
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Da moja greska. Za RAL znam da je ton karta, al nekako mi se ICA podvukla (kad ne citam do kraja :))
Nego vidim da imaju zastupnika u Zemunu, al ne pise ko je.
Post Reply