mislim da bi ovako nesto moglo da se uradi i sa ruterom. Ono sto ti je bitno je da napravis sablon. Kako. Ja bih nacrtao krivine (nekako) i onda bi ih isekao ubodnom testerom. Materijal, lesonit. Onda bih taj sablon koristio da se izvuce linija na iverici koju ces takodje da seces sa ubodnom. Ta linija koju seces nije ona zavrsna linija. Ona bi trebala da bude nekoliko milimetara udaljenja od pravog mesta gde treba da bude ivica. Kako to uraditi. Setili se nemci pa uzeli obicnu podlosku i stavili je uz sablon, stavili olovku u rupu i vuci misko uz ivicu. Na taj nacin uvek imas isto rastojanje linije od sablona koje je udaljeno sa onoliko koliko je razlika u spoljasnjem i unutrasnjem precniku podloske. Prakticno, tu razliku skidas sa ruterom i dobijas dobru ivicu.
Ovaj nacin nisam ja izmislio, vec video u nekoj knjizi za rutere.
Dule wrote:
Dimenzije krila treba da budu sirina od 30 do 40cm,visina 200cm,
Sablon bi trebao da bude na medijapanu debljine 16mm(19mm)
Ja sam radio šablonu na običnom lesonitu sa ubodnom i šmirgl papirom.
Kad preko šablone i kopirnog glodala napraviš komad lager na glodalu "ispegla" sve male nesavršenosti šablone.
digger wrote:Ono sto ti je bitno je da napravis sablon. Kako. Ja bih nacrtao krivine (nekako) ...
Za crtanje krivina (veoma lepih krivina) moze da posluzi tanko parce dugacke letvice. Tanko reda nekoliko milimetara. Zalepi se na krajevima, i nekako se povuce na strane i fiksira, a zatim olovka pa crtaj.
Da bi dobio "glatku" krivinu, zategni ga kanapcetom, kao kad deca prave luk (luk i strela). Ako na par mesta, ukucas eksercice tako da ga tu "nategnes" malo drugacije, mozes da dobijes i dosta slozene krivine.
Da,ali ja zelim da dobijem dva krila koja se uklapaju jedno u drugo.
Mislio sam da sablon presavijem na pola.....
Ali mislim da na CNC nece biti problema,zato sam vise za tu varijantu.
digger wrote:Ono sto ti je bitno je da napravis sablon. Kako. Ja bih nacrtao krivine (nekako) ...
Za crtanje krivina (veoma lepih krivina) moze da posluzi tanko parce dugacke letvice. Tanko reda nekoliko milimetara. Zalepi se na krajevima, i nekako se povuce na strane i fiksira, a zatim olovka pa crtaj.
svaka cast to je to... najbolje iscrtat krivinu precizno
greh je stavit saraf u drvo..al nekad su grijesi slatki kao zene :D:D