Jeftin alat protiv skupog alata

Razne teme o raznim stvarima
radmit
Moderator
Moderator

Jeftin alat protiv skupog alata

Post by radmit »

Zavisi sve koliko se radi sa njim i sta hoces od masine.Vecito je bilo koliko para toliko muzike.Kad sam poceo da se bavim sa ovim zanatom trebala mi je sto manja slajferica i kao sto sam cuo citao video dewalt je tada bio vrh ali tada sam se razocarao do sto jedan platismo je do bola pocinjes ozbiljno da se bavis poslom a ono p.....e .Pre neki dan sam pisao safilica u metrou 1600.00 nije ona anatomski oblikovana za ruku al drzi bateriju ko luda.A sto se tice glodalica sprzili smo ih jedno 7-8 komada koje kakih od 30-500e ali imamo jednog crvenog blekera koji je vinklovan i posle toga radi ko sat i jednu maklitu mislim da je 1800w jede malu decu za dorucak samo se memnjaju cetkice radi ko sat.Kada se kupuje treba strogo voditi racuna nasta proizvodjac daje garanciju i da je serviser sto blize.
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

Naravno sad ce neko coveku da ponudi galakticki Festool za 1000 evra a on svoju platio 13 evra :) , vrlo racionalno jer bez Fesa nema posla :)
Nek covek radi sa njom malo pa da vidimo kakva su iskusta.
Pozz.
sizif
Šegrt

Post by sizif »

Tu skoro u Metrou Beograd bile brusilice Fairline 900W cena smesna-boks cigareta oko 800 din,gledam ne izgledaju lose ,dobro postavljeni otvori za hladjenje prekidac na pravom mestu ,lezi u ruci cak joj i tezina tu negde.Uglavnom uzmem je ,kod kuce iznenadjenje po ukljucenju ma to melje, lomi ruzan zvuk jako.
Otvorim ,unutra mast skamenjena i na pogresnom mestu-usput sve je od metala i stavljeni su kuglicni lezajevi a ne biksne kao sto sam ocekivao ipak imao sam neke FAG-ove lezajeve pa ih zamenim.
Druga prica potpuno- zvuci perfektno.
Stavio sam na nju gumenu sajbnu sa cickom mislim da je 150mm i udri ,cistio neke fosne od ostataka gradnje onako nemilosdrno i jako ih upristojio,cetiri sata neprekidnog rada osim pauza za menjanje brusnog papira,uglavnom nije se zapalila niti promenila miris.Uglavnom evo je radi i posle nekih dva tri meseca intezivnog koriscenja.
Zasto sve ovo ,hocu da kazem da ti jeftini alati uopste nemoraju biti losi.Kinezi su preko tajvanskih kompanija usvojili tehnologiju modularne izdrade ,znaci neko pravi samo kucista drugi opet samo rotore i sl. Isto tako i princip da nema magacina sirovina kao ni magacina gotovih proizvoda.Sve sto treba da se sedne i da se od ponudjenih delova u svim varijantama kvaliteta i cena po sistemu lego kocki odluci sta ce se sklapati i ko ce vam to uraditi i normalno ciji ce logo biti na tome.Vrlo cesto se radi i bez ikakvih oznaka a one se dodaju u transportu /cesto na brodu/ ili odredisnoj zemlji.Najveci problem koji se javlja je izlazna kontrola -kao nekad kod Rusa,vazan je broj komada,ovo neke firme resavaju postavljenjem svojih kontrolora.
Kad pricamo o Gide glodalici i onaje iz normalno iz kineske konfekcije,Gide je samo nastavio putem koji je pokazao Einhell krenuvsi da radi sa kinezima 1987.god..Rezultati uopste nisu bili losi ,istina poljulali su trziste alatom,skinuli cene i malo sve gurnuli u trazenje inovacija.
Sama glodalica nije za neku industrijsku upotrebu,opet ako je ispravna sa njom mogu cuda da se naprave uz napomenu da uvek bude opremljena kvalitetnim ostrim frezerima.
Ovo napominjem jer je to najcesca greska vecine/ne i profesionalaca/,rezni alat ima ograniceni vek zavisno od uslova i duzine eksploatacije i tu nema kompromisa.Pre neki dan nazove drugar ,nesto pravi ,i izjavi kako je Bosch-ov rucni cirkular koji ima golo s...e! Skocim i ima se sta videti -list testere izgoreo divne braon boje i ponegde onako plavicast a sa pola zuba potpadale vidija plocice-sta reci! Jeste al kaze to je Bosch ,znas koju kintu sam dao za njega i to treba da radi.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

ArtCool wrote:Naravno sad ce neko coveku da ponudi galakticki Festool za 1000 evra a on svoju platio 13 evra :) , vrlo racionalno jer bez Fesa nema posla :)
Nek covek radi sa njom malo pa da vidimo kakva su iskusta.
Pozz.
Postajes pomalo dosadan
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sizif, slazem se sa tobom da bi dobar deo ovih jeftinih alata mogao da se upristoji.
Naravno to zahteva truda, znanja i nesto ulaganja (lezajevi nisu dzabe).
U onakvom stanju u kakvom su kupljeni najcesce imaju prilicnih problema. Ko sto si is sam rekao, mast na pogresnom mestu. Da je ostala takva, ne verujem da bi dugo izdrzala. Sad ko ume i ne zazire od toga da otvori taze kupljen alat, moze da se igra. U krajnjoj liniji ne rizikuje mnogo novca.
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

Modifikacijom se tu i tamo moze postici dosta,a sto se tice lezajeva oni su najeftinija stavka.
I mbole prekini da guras Festool svuda pa necu biti pomalo dosadan.Ovo je Srbija zemlja siromaha a ne Amerika.Znam masu majstora koji zive od ovih jeftinih kineskih firmica i dobro rade a za Festool,Fein itd nisu ni culi.Kad se pokvari kupi novu, a ne da ceka kod privatnicke mafije servis do 45 dana da specijalno za jednu glodalicu narucuje deo iz Nemacke i naplati ga ko 5 kompleta alata neke firme.
Ako cemo da pricamo o industriskom kvalitetu i izradi i ja bi mogao da dodam po nesto,ali to nema ko da kupi.Njih par ne cini drzavu.
I jos nesto 80 posto majstora ni ne koristi internet,tako da im te Hi-Tech stvari nisu ni na pameti,jel primecujes da se u elektricnim alatima vrti par desetina nickova i to je to.

(Ih al ce sad da lete demanti ko sto sam se sa nekim pucao oko Bosch hammera i bio u pravu :D )
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Samo nisam primetio da sam bilo gde bilo sta gurao (za razliku od tebe, mada je to ustvari vise bilo podmetanje nego guranje).

Pogledaj lepo ovu temu od pocetka, pa vidi da li sam igde pomenuo bilo koju firmu koja pravi skup (i dobar) alat.
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

Konkretno za ovu temu imas pravo.Ja sam u stvari vise preudicirao neciji potencijalni komentar koji se nemali broj puta pojavio u nekim diskusijama ,tipa kupio amaterski ger za recimo 60 evra (neki nas kolega) i onda se pojavi pcelica sa komentarom ma joook
uzmi festool (kapex) ili Makitu za recimo 600-1000 evra, kao to radi savrseno posao.
Doduse ima neka extra skupa firma za ger ali zaboravi naziv.
I bas nisam tebe mbole pikirao, i naravno nisam podvalio kukavicje jaje.
Sta vise meni je bas interesantna raspravka o low-ground alatima koji mogu da urade solidan posao, jel za spic klasu ima samo jedna konstatacija :Jel imas love ili ne?
Tu je svaki dalji komentar suvisan ;)
Kako moze freza od 500 evra da bude losa, ali dali od 13 evra radi posao to je enigma :|
E sad dodao bi jednu prakticnu dopunu kod jeftinih alata (elektricnih) :ko se prekoliko razume nek otvori jos dok su nove masine, stavi litijumsku mast (ja koristim INA),po mogucstvu snimi koji su lezajevi i kupi nove i na prvo zvecanje ih zameni (mada tu moze da se rodi mecka od posla ako se nema radapciger) i neka lezajevi budu Skf,Nkg ...
I sto je ULTIMATIVNO vazno:praviti ceste pauze,a ne ko moj komsija (konjina) :mad: radi sa slajfericom bez prekida po 50 min i spali (Einhell 850 din) i onda kaze majku mu je*em krs.A ja mu kazem jel oces kvalitet daj 350 evra pa radi 3 dana i noci dok ti ruke ne otpadnu.
Jeftine masine imaju tanju lak zicu u statoru i rotoru pa im je toplota sigurna pozivnica u kantu.
Sa masinama se mora ko sa zenama nezno i polako i posao se sigurno zavrsava :cool:
Pozz.
Last edited by ArtCool on 24 Mar 2009 05:44, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

ArtCool wrote:I sto je ULTIMATIVNO vazno:praviti ceste pauze
ArtCool wrote:Znam masu majstora koji zive od ovih jeftinih kineskih firmica i dobro rade
Ili ja ili ti neke stvari ne kapiramo kako bi trebalo da funkcionisu, i sta znaci "dobro raditi".

Kako ja vidim stvari:
Ako se neko ovim, ili bilo kojim drugim zanatom bavi kao poslom, onda pravljenje cestih pauza jednostavno nije normalno. Neko se poslom bavi da bi zaradio pare. Ako malo malo treba da zastane, posto ne moze da od tog posla kupi alat kojim moze normalno i bez zastajkivanja da radi, onda treba da menja posao, i pocne da prodaje kruske, jabuke, gliste za pecanje... Ili mozda ne moze da zaradi, bas zbog toga sto malo malo pa zastajkuje?

Istrazivanja "da li ovo od 13 evra moze da zarvrsi posao" su za novinare, hobiste i entuzijaste. Ja mogu sebi da dozvolim da se time igram (i upravo se igram sa jednim takvim, i bice price i o tome samo da to dovrsim), jer od toga ne zivim. Meni je to zanimacija. Onaj ko time hrani porodicu, ne sme sebi da dozvoli da se zeza.
Ne proporucujem drugima ono sto nisam sam probao (ili ako to uradim, onda je to uz debelu ogradu).

Za hobi smo vec apsolvirali da je cena potpuno nebitna stavka.

Do sad na ovom forumu nisam video ni jedan jedini komentar nekoga ko je kupio dobar i skup alat, a da je rekao "ovo sam se presao, nije trebalo da dam toliko para, bolje da sam kupio onaj od oba evra". Cak obrnuto. Ali sam zato procitao dosta poruka, gde ljudi zale sto su dali i ta dva evra.

Da li je to Festo, Bosch, Fein, Makita... Ja mogu da pricam o Festu za to sto njega pretezno imam. Pricao sam i o nekim modelima Makite, posto ih isto tako imam i znam kako rade. Pisao sam o jednom Enhelu, posto sam ga kupio, i nije mi se svideo, mislim da ne vredi ni to malo para sto sam dao za njega. Ne mogu da pricam o necemu sto sam samo video, osim na nivou akademske rasprave.

Da li moze glodalica od 500 Evra da bude losa? Moze sto ne bi mogla. Ako moze auto od 22000 Evra da bude los, sto to ne bi mogla i glodalica.

Da li se isplati razlika izmedju dve glodalice od 100 Evra? Nekada da, nekada ne. Zavisi da li samo placas ime, ili si dobio nesto konkretno.

Pomenu da 80% stolara ne koristi Internet. Steta. Ali oni koji su ovde na forumu ga koriste (veruj mi na rec :). Ja i ti ne pricamo (kuckamo) na javnoj tribini ili u parku, vec na forumu. Obracamo se ljudima koji ga korise.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Ovde nastavite diskusiju o skupim i jeftinim alatima ... :)
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Hajde i ja da malo zakomplikujem:
Ober frezer ili ti rucni frezer treba da uradi ono sto ne moze ili nije sigurno ili isplativo(stelovanje istog) veliki stafilni frezer sa svojim glodalom?
ili sam ja pogresio?
Rucni cirkular isto!!!
Slajferica!!!!!
:)
Ovo shvatam kao uslov za diskusiju,nakon toga..................
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Dule mi neke stvari radimo velikim stonim frezerom ali neke manje komadice radimo na oberu,velikog frezera se svi plase u radionici i dok je tako dobro je ,ober frezer je cudo od rucne masine mi radimo velike serije ali nikada nismo kupili onaj veliki liveni nadstoni radimo rucnim.Sve je to stvar navike
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Od toga sta radis puno zavisi i sa cime radis. Da li izvodis radove i na terenu ili samo u radionici. Da li ti je redionica dovoljno velika. Da li si poceo posao juce ili si u njemu vec 10 godina. Da li radis "na veliko" ili manji broj finijih komada.
Jeste velika stabilna glodalica ce odraditi posao dok kazes "ašovče", al ona tek koštaaaaaaa.
Isto je i sa stabilnim cirkularom. Nekada je čak zgodnije raskrojiti barem grubo tablu ručnim, nego se rvati sa tablom koju treba da postaviš na stabilni.

PS
A da temu nazovemo: moj tata je jaci od tvog tate :)
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

A da temu nazovemo: moj tata je jaci od tvog tate
Odličan predlog, samo što je moj tata najjači :)
Gaga
Majstor

Post by Gaga »

E pa neće moći momci - ja sam najjači i odoh malo

da raaaadim.
Post Reply