izbjeljeni hrast???

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
rushinbrain
Majstor majstora

izbjeljeni hrast???

Post by rushinbrain »

dakle kako se radi izbjeljeni hrast...
greh je stavit saraf u drvo..al nekad su grijesi slatki kao zene :D:D:D
bane
Precizni šegrt

Post by bane »

Ja sam probao hlorom zato sto sam to negde procitao, ali mi se nije dopalo, probaj i ti mozda ce se tebi svidjati..
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nisam bas siguran kako bi to trebalo da izgleda, al dosta davno (pre 15-tak godina) sam radio parket u jednoj sobici 1.5X1.5 hidrogenom. Meni se svidelo kako je ispalo.
Jedino sto vise nema da se kupi tehnickog u flasama, vec mora da se pazari po apotekama. Uzmi najjaci koji nadjes, sto je obicno 12%, retko 20%
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Koliko se ja sećam iz moje škole, 20% ili 22% je maksimalna koncentracija H2O2 (vodonik-peroksid, iliti hidrogen) On je vrlo jako oksidaciono sredstvo. Varikina možda može biti dobra alternativa, ali to treba probati. U svakom slučaju, obavezan je rad na otvorenom jer se izdvajaju otrovni oksidi.
NEX
Majstor

Post by NEX »

Za informaciju ,ako je od pomoci,u frizer shopovima se prodaje i hidrogen od 30 %.Pouzdano znam.
bane
Precizni šegrt

Post by bane »

A jel ima neko sliku da vidimo kako pravi beljeni hrast izgleda???
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

NEX wrote:Za informaciju ,ako je od pomoci,u frizer shopovima se prodaje i hidrogen od 30 %.Pouzdano znam.
Pouzdano si u pravu :) Zaborailo se dosta toga :(
Sad sam pogledao i u pravu si: komercijalno se hidrogen prodaje u koncentraciji od 30-35%.
Ko zna šta sam ja imao u glavi?
rushinbrain
Majstor majstora

Post by rushinbrain »

nekuzim vas ovo s hidrogenom pa nije to kosa to je hrast :D
znaci izbjeljeni hrast da nije bijel vec da mu je u porama bjelina a i mozda mrvu na povrsini jel..takva je moja percepcija izbjeljenog.

a sta to s hidrogenom samo se kistom premaze? i sta se onda dobije kak to izgleda..kolko se susi??
greh je stavit saraf u drvo..al nekad su grijesi slatki kao zene :D:D:D
sizif
Šegrt

Post by sizif »

Davno su se drveni patosi prali-osvezavali mesavinom 1:1, hidrogen 30% i amonijak,smrdi do neba i opasno za oci ,medjutim rezultat neverovatan -dobije se vrlo svetla boja drveta-radjeno kod mene kuci na vrlo starom hrastovom parketu.Jednostavno se razmazivalo i trljalo obicnom metlicom.Vreme susenje kao da se to vodom prebrisalo.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

U sustini hidrogen radi isto sto radi i kosi. Ubledi drvo, ustvari bas ga odvuce malo u boju kose prave "plvause".
Sto rece sizif, i ja sam taj recept pokupio od mame, iz doba kada su se parketi zicali i mazali onom pastom za parkete (negde krajem 60-tih i pocetkom 70-tih godina). Jedino sto moja mama, pa ni ja, nismo dodavali amonijak (zato nije smrdelo bas toliko).
Jednostavno ga namazes hidrogenom, cime ti je zgodno: krpom cetkom...

OBAVEZNO koristi rukavice i naocari, hidrogen u toj koncentraciji uopste nije nezan prema kozi, a ako prsne u oko moze da bude ozbiljnih posledica.

Susi nesto brze od vode. Probaj na nekom parcetu. Pravu razliku vidis tek posle lakiranja.

Sad sam shvatio na sta mislis pod izbeljenim hrastom. Ne znam kako se to izvodi. Bice da ima neka posebna hemija/farba za taj efekat.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Laik sam u ovome sto pricate hemija je moja slaba tacka ,ali pre par meseci radili za neki lokal stolice i hoce covek bele nogare al da se vidi tekstura kao venge ajde da se odradi zalutalo odnekle pet sest hrastovig nogara verovatno zafalilo pa ubacili misleci da ide u venge .Znateli da su ti nogari izgledali da se smrznes ljudi napadne nas covek posle petnestak dana ima li jos onakve 'bukovine'da mu se odradi nesto u kuci ma ima brate sve.Uzmite vodenog belog bajca i probajte tu hrastovinu,jednom divlju tresnju i ajde onaj jasen sa ogromnim godovi nisam nista lepse vide od drveta.VRH BRATE kaze jedan moj drugar iz Cacak
salchi-ciro
Samostalni majstor

Post by salchi-ciro »

Mozes koristiti kao sto rece radmit beli bajc ili belu patinu,koja ostaje najvise u porama i na povrsinama gde ti zelis,jer se ona skida-doteruje bruseci skoc brajtom-celicnom vunom.izgled je dosta lep.
Last edited by salchi-ciro on 20 Mar 2009 21:42, edited 1 time in total.
Post Reply