Moze fotka neka da vidimo kako si uradio?Upravo zbog jednostavnosti, predlazem svima koi imaju suport, bilo u sklopu kombinirke ili samostalan, da ga po potrebi iskoriste (sto za frezer) kao sto sam ranije opisao u ovoj temi. Verujte mi da je jednostavno, prakticno i jeftino. Samo se uradi nosac za frezer,ploca i firung.
Sto za glodalicu,kako napraviti sistem za regulisanje sa gornje ploce?
Last edited by dachax on 10 Mar 2009 23:01, edited 1 time in total.
E izgleda da sam nasao idealnu jeftinu kombinaciju za eliminisanje lufta u navoju.
Nije bas da moze da se nadje na svakom cosku, al uz malkice truda (recimo danas smo ja i Metabo malo skitali po bubanj potoku i nasao sam).
Daklem treba nam ureznica i nareznica M12X1. Sto bas X1? Pa zato sto je jedan pun krug tacno jedan milimetar, idealno za bazdarenje. A 12mm precnika je sasvim dovoljno i za jako teske stvari. Plus ima dovoljno "mesa" da kroz takav sraf moze da se probusi rupa 8mm, sto dozvoljava da se kroz taj sraf proturi jos jedna vodjica (ume da bude korisno za neke druge primene).
Urezete navoj u "beloj masinskoj plastici". Ona ima oslobinu da nije kruta kao celik, pa ce "stegnuti" navoj. Pri tom je jos i samopodmazujuca. Samo vam treba malo duzi navoj (jedno 3cm ce biti sasvim dovoljno). Ah da rupa za taj navoj se busi burgijom od tacno 11mm.
Nareznica vam treba zato sto je sraf sa tim korakom gotovo nemoguce pronaci, ali zato nije neki problem naci sipku precnika 12mm.
Inace ne dajte da vas "oderu". Nareznica 250 din, ureznica isto toliko. Bio je lik koji je trazio 800 za ureznicu.
Nije bas da moze da se nadje na svakom cosku, al uz malkice truda (recimo danas smo ja i Metabo malo skitali po bubanj potoku i nasao sam).
Daklem treba nam ureznica i nareznica M12X1. Sto bas X1? Pa zato sto je jedan pun krug tacno jedan milimetar, idealno za bazdarenje. A 12mm precnika je sasvim dovoljno i za jako teske stvari. Plus ima dovoljno "mesa" da kroz takav sraf moze da se probusi rupa 8mm, sto dozvoljava da se kroz taj sraf proturi jos jedna vodjica (ume da bude korisno za neke druge primene).
Urezete navoj u "beloj masinskoj plastici". Ona ima oslobinu da nije kruta kao celik, pa ce "stegnuti" navoj. Pri tom je jos i samopodmazujuca. Samo vam treba malo duzi navoj (jedno 3cm ce biti sasvim dovoljno). Ah da rupa za taj navoj se busi burgijom od tacno 11mm.
Nareznica vam treba zato sto je sraf sa tim korakom gotovo nemoguce pronaci, ali zato nije neki problem naci sipku precnika 12mm.
Inace ne dajte da vas "oderu". Nareznica 250 din, ureznica isto toliko. Bio je lik koji je trazio 800 za ureznicu.
Nesto mi sumnjivo to busenje rupe za navoj M12 sa burgijom od 11mm,po DIN normama /a one su prepisane i u JUS kao i i sad u ISO standard/ to bi trebalo da bude 9,9 ili 10,3 mm zavisno od izvora/strojarski prirucnik -B.Kraut,odnosno tablica na poledjini sublera/.
Svakako se moze izbusiti i sa 11 mm ali ostace premalo "mesa" u navoju.
Svakako se moze izbusiti i sa 11 mm ali ostace premalo "mesa" u navoju.
Informaciju sam skinuo odavde:
http://www.tapdie.com/html/tapping_drills_for_taps.html
Poslednja tabela na dnu, sa desne strane su fini metricki navoji.
Evo istog podatka i iz ISO 724: http://www.engineeringtoolbox.com/metri ... d_777.html
Odnosno po DIN 13: http://www.gewinde-normen.de/en/iso-fine-thread.html
Ovako "odoka" navoj koji sam probno napravio izgleda sasvim OK.
Lici mi da si pomesao sa standardnim M12 sa korakom 1.75, za njega u svim tablicama pise da je rupa 10.2mm
Ovo je fini M12 sa korakom 1
http://www.tapdie.com/html/tapping_drills_for_taps.html
Poslednja tabela na dnu, sa desne strane su fini metricki navoji.
Evo istog podatka i iz ISO 724: http://www.engineeringtoolbox.com/metri ... d_777.html
Odnosno po DIN 13: http://www.gewinde-normen.de/en/iso-fine-thread.html
Ovako "odoka" navoj koji sam probno napravio izgleda sasvim OK.
Lici mi da si pomesao sa standardnim M12 sa korakom 1.75, za njega u svim tablicama pise da je rupa 10.2mm
Ovo je fini M12 sa korakom 1
Resio si pitanje navoja,ok.Da li radis po nekom nacrtu?Baci neki crtez eventualno ili pokusaj recima da objasnis kako mislis da napravis taj lift,ako nije problem.mbole
Juce 00:22:22 E izgleda da sam nasao idealnu jeftinu kombinaciju za eliminisanje lufta u navoju.
Hvala
Last edited by dachax on 16 Mar 2009 12:46, edited 1 time in total.
Nisam poceo da pravim podizac (trebalo bi prvo da napravim sto
)
Radim ne necemu 15-tom (bice o tome kad ga dovrsim), pa mi je za to trebala fina regulacija.
A malo sam razmisljao o tom podizacu, cisto onako, bez nekog preteranog udubljivanja.
Jedna od stvari koju je neko napomenuo je da cesto vodjice na samoj glodalici imaju "lufta" i da ustvari ne klackaju tek kad se blokira visina. Pala mi je na pamet je da je tako nazovem "dupla ploca".
Znaci jedna ploca je ona uobicajena koja ide ravno sa povrsinom stola.
Druga ploca je ispod nje i ustvari za nju se kaci glodalica. Glodalica se pre kacenja potpuno izvuce, znaci na maksimalnu dubinu i blokira u svojim vodjicama. Sad pomeramo tu drugu ili donju plocu i njome ustvari podesavamo koliko glodalo viri iznad povrsine stola. Tu vodjice mozemo da pravimo kako god mi hocemo, mozemo da stavljamo i linearne lezajeve (ako se isplati), ili da nadjemo neki polovan deo od masine koji je odgovarajuceg oblika, tako da moze potpuno da se eliminise "luft". Recimo pada mi napamet par starih amortizera (nije bitno sto su iscureli), koji bi mogli da posluze kao vodjice.
Kazem, sve su ovo tek nabacane ideje, koje su mi usput padale na pamet, nista nisam razradjivao.

Radim ne necemu 15-tom (bice o tome kad ga dovrsim), pa mi je za to trebala fina regulacija.
A malo sam razmisljao o tom podizacu, cisto onako, bez nekog preteranog udubljivanja.
Jedna od stvari koju je neko napomenuo je da cesto vodjice na samoj glodalici imaju "lufta" i da ustvari ne klackaju tek kad se blokira visina. Pala mi je na pamet je da je tako nazovem "dupla ploca".
Druga ploca je ispod nje i ustvari za nju se kaci glodalica. Glodalica se pre kacenja potpuno izvuce, znaci na maksimalnu dubinu i blokira u svojim vodjicama. Sad pomeramo tu drugu ili donju plocu i njome ustvari podesavamo koliko glodalo viri iznad povrsine stola. Tu vodjice mozemo da pravimo kako god mi hocemo, mozemo da stavljamo i linearne lezajeve (ako se isplati), ili da nadjemo neki polovan deo od masine koji je odgovarajuceg oblika, tako da moze potpuno da se eliminise "luft". Recimo pada mi napamet par starih amortizera (nije bitno sto su iscureli), koji bi mogli da posluze kao vodjice.
Kazem, sve su ovo tek nabacane ideje, koje su mi usput padale na pamet, nista nisam razradjivao.
I ja isto treba prvo sto da uradim ali razmisljam prvo o tom podizacu,sam sto nije strasno uraditi mislim.Dobra ideja to sa drugom plocom.mbole wrote:Nisam poceo da pravim podizac (trebalo bi prvo da napravim sto)
Jedino bi ceo taj sistem trebao da bude dosta masivan da ta druga ploca (a sa njom i frezer) ne bi pocela da vibrira kad frezer radi.Ipak klasicno resenje gde je fiksirano direktno na gornju plocu mi izgleda dosta cvrsce.Sta mislite?
Zavisi kako ga uradis.
Ako se druga ploca usece tako da postolje glodalice upada u nju odnosno da je gornja povrsina te ploce ravna sa bazom glodalice onda ne gubis nista. Naravno treba osmisliti sistem kojim ce se onda glodalica vezivati za tu drugu plocu a da ne bude uobicajen srafovima kroz plocu (koji se meni inace ne svidja). Ima tu raznih mogucnosti, recimo direktno za originalne vodjice ili za sipke paralelne vodjice... samo dve koje mi trenutno padaju na pamet.
Ako se druga ploca usece tako da postolje glodalice upada u nju odnosno da je gornja povrsina te ploce ravna sa bazom glodalice onda ne gubis nista. Naravno treba osmisliti sistem kojim ce se onda glodalica vezivati za tu drugu plocu a da ne bude uobicajen srafovima kroz plocu (koji se meni inace ne svidja). Ima tu raznih mogucnosti, recimo direktno za originalne vodjice ili za sipke paralelne vodjice... samo dve koje mi trenutno padaju na pamet.
Eh neke stvari moraju da se resavaju od glodalice do glodalice, u zavisnosti kako konkretno izgleda.
To sa stegama je OK sistem, ali onda se gubi na dubini ako postoje dve ploce.
Pogledao sam par uputstava za fabricke, i recimo jedan se vezuje oko tela glodalice (doduse one tipicno americke sa okruglim telom, znaci ne ovakve kakva je kod nas uobicajena).
Sve zavisi kako resis stvar i kako moze da se uglavi sa konkretnom glodalicom. Ako recimo imas dve robusne "hvataljke" koje se stegnu oko vertikalnih vodjica glodalice, dobijas isto sto se desava i kad je drzis u ruci. Glodalica je "normalno" prikacena za svoju bazu bas preko te dve vodjice. Ustvari imaces jednu vezu manje: glodalica-vodjice-ploca, a onako imas glodalica-vodjice-baza glodalice-ploca.
To sa stegama je OK sistem, ali onda se gubi na dubini ako postoje dve ploce.
Pogledao sam par uputstava za fabricke, i recimo jedan se vezuje oko tela glodalice (doduse one tipicno americke sa okruglim telom, znaci ne ovakve kakva je kod nas uobicajena).
Sve zavisi kako resis stvar i kako moze da se uglavi sa konkretnom glodalicom. Ako recimo imas dve robusne "hvataljke" koje se stegnu oko vertikalnih vodjica glodalice, dobijas isto sto se desava i kad je drzis u ruci. Glodalica je "normalno" prikacena za svoju bazu bas preko te dve vodjice. Ustvari imaces jednu vezu manje: glodalica-vodjice-ploca, a onako imas glodalica-vodjice-baza glodalice-ploca.
Koliko primecujem, manje vise vecina glodalica na ovom trzistu ima maticu za podesavanje koja prolazi kroz jednu od vodjica. Da li postoji mogucnost da se ta matica okrene naopacke. U kom smislu naopacke? da se prakticno zameni sa nekim imbusom i da se rupa za imbus nalazi sa strane alata - prakticno sa gonje strane kada je glodalica u stolu. Medjutim, mislim da to bas i nije tako jednostavno, jer treba resiti problem pricvrscivanja vodjice kroz koju prolazi sraf. Koliko mi je poznato, taj sraf je fiksiran u peti glodalice - prakticno na onom istom mestu gde se i vodjica pricvrscuje za petu glodalice. Znaci, ako izvadimo maticu (nekako) moramo da resimo problem kako da vodjicu pricrvstimo za petu i kako u telo rutera da stavimo neku maticu.
Mozda ovo sve deluje malo smuseno, i izmuckano, ali mozda ne bi bilo lose ici i u tom pravcu. Ono sto je nezgodno je to sto bi onda ta glodalica bila odredjena da uvek bude na stolu (nakon modifikacije) sto mozda i nije bas neko srecno resenje.
Milos
Mozda ovo sve deluje malo smuseno, i izmuckano, ali mozda ne bi bilo lose ici i u tom pravcu. Ono sto je nezgodno je to sto bi onda ta glodalica bila odredjena da uvek bude na stolu (nakon modifikacije) sto mozda i nije bas neko srecno resenje.
Milos
Ja sam imao par stolova za frezer i razmisljao sam o toj varijanti sa imbusom , ali mi je bila prevelika gimnastika da se to precizno izvede (a zavisi i od glodalice). Nekako je uvek ispadalo da mogu da stelujem samo po jednoj vodjici , a druga ide gor-dole slobodno - sto mi se nije svidjalo. Kad sam postao malo iskusniji , koristio sam ficinu dizalicu ispod glodalice(sa produzetkom koji upire u glodalicu i produzetkom za rucicu za motanje) i onaj sistem polugica za fiksiranje polozaja. Nikakvih izmena na glodalici nije bilo , iako je ta na stolu uvek tu i bila (nisam je skidao). Veci mi je problem bio da napravim precizna kolica(da nemaju lufta a da idu glatko i paralelno) i fino stelovanje firunga - kod firunga mi je problem bio merenje odstojanja od glodala.