Glodalica - Bosch GMF 1400 CE Professional

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

Dokle vise Festool-Festool,ima li jos neka firma: Aeg,Bosch,Metabo,Wurth,Skill,Makita,Hitachi,DeWalt,B&D.Ne moze biti da samo Festool i Fein znaju da prave alate a svi ostali igracke :) Razlike u svim ovim firmama su minorne.Covek moze da zabode i nekog kineza i da mu lepo radi :) Bit ce da ovde neko radi za Festool pa ga forsira do besvesti.Odma da se razumemo Festool je dobar ali samo je za one korisnike koji imaju vec uveliko razradjen posao a za nekoga ko tek pocinje ili sporadicnu upotrebu (ko je bas nedrzi 8 sati bez prekida), ima i drugih solidnih resenja tipa B&D, zeleni Bosch ...Ja konkretno sa zelenim Boschom sam dosta radio i odlicne su masine neke su napravljene u Madjarskoj neke u Kini i nista im nefali.Plavi zna se radionice i industrija.Ima jos nekih solidnih firmi ali nema ih na nasem trzistu.
Pozz.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Kako si i rekao ima još dobrih firmi za one koji se stolarijom bave isključivo iz hobija.A ovo sa FESTOOL-m to je za povremene korisnike pretjerano a i sam si rekao taj je alat za ljude koji rade više sati dnevno s njim i služi se svim onim divnim dodacima koje on (FESTOOL) ima.Neko je napisao da obično sam alat u ovom slučaju glodalica i nije tako pretjerano skupa nego mu cijenu podižu oni dodaci i pomoćni pribor,ali ko voli nek izvoli ili ko ima para neka troši.
Čovijek sniva a Bog realizira!
blum
Samostalni majstor

Post by blum »

da...pažljivo vas čitam..
jedno je jasno...glodalica će biti kupljena..sad..koja? ;)
kolega > tomislavm < ..dobro kaže..potpuno mi je jasno što mi sugerira..i složio bi se sa tom opcijom..no!..volim imati dobar alat u ruci..ne brine me to što nisam radio sa glodalicom..kad bude doma..polako ću sa njom..nema žurbe..korak po korak..i vjerujem da bude sve ok..
što se tiče toga..dal će mi njena snaga u budućnosti biti dovoljna..to bi mi vi mogli reči...
odlučio sam se za festoolovu glodalicu 1010..
s vremenom ću se sigurno upustiti i u drvo..
no, nemam se namjere upuštati u rad sa debljim "profilima" drva..tipa..fosna i debljim...
mislim da je ta glodalica dovoljna za rad debljine daske..odprilike..meni je to dovoljno..
a ako se pojavi nešto deblje..pronači će se alternativa...
ono kaj me najviše osvaja kod festoola je popratni alat za glodalicu..bez obzira koliko je skup...
inače, mislim da se isplati kupiti svako pomagalo koje ti pomaže kod rada..da tvoj posao ima kvalitet..da si brz u izvedbi..da posao radiš od šale i naravno da uživaš u poslu..sve se to vraća...
dakle, kupit ću festoolovu glodalicu i jedno glodalo :) ..kao što je rekao kolega > metabo <
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

Svaka cast samo napred , jel zna zena :D
Last edited by ArtCool on 14 Mar 2009 20:16, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ajd da ne ponavljam, ova glodala tri koja si naveo na kraju su OK.

Sto kaze tomislav, prilicno su skupa pogotovu za pocetak. Jeste ja sam te prvi savetovao da kupis kvalitetna glodala, a sad...
Ustvari mozda je najbolje da za sam pocetak kupis neku od onih "djaba" ganiturica, malo se izucis na njima i ne bude ti zao sto si ih pohabao cas posla (naravno nemoj da odmah ugovaras posao od 2000 Eur, probaj malo onako, da vidis kako ide).
Posle toga mozesd a nadjes takve oblike recimo CMT, sto je dobar kvalitet, ali ne toliko skup kao festo. Kasnije vec ces imati iskustva, pa pazaris jedno, vidis jel ti odgovara razlika u ceni i kvalitetu. Ovako da se odjenom zaletis u poooovelik trosak, mislim da nije dobro. Kupujes odlicnu glodalicu, ima tu jos iha ha mesta za njen pribor (nemoj bas sve odmah da kupujes, bice uskoro nekih prica kako sto sta od toga moze i da se napravi).

Za ukopavanje ivica za ledja mozes da koristis ovo glodalo koje si naveo, ali mozes i ovo "obicno" ravno fi 10mm (jedno od ova tri sto si naveo na kraju).

Kopir glodalo nije ovo koje si naveo vec neko od ova dva: http://www.festool.net/mediandoweb/inde ... =1&AKTIV=1

Sto se tice stega, njih skoro obavezno koristim sa glodalicom. Za cirkular i nisu toliko neophodne (mada ne skode), ali glodalica ide dosta sporije, pa usled vibracija ume da se pomeri sina. Jeste ni ja nisam preterano pazljiv da svaki put lepo ocistim sve od prasine, pa da gume mogu lepo da "uhvate" :)
blum
Samostalni majstor

Post by blum »

ArtCool wrote:Svaka cast samo napred , jel zna zena :D
sve se zna :)
blum
Samostalni majstor

Post by blum »

da....
sad ću kupiti samo set...i neke sitne dodatke..tipa..stegne i adapter za usisavači...
svakako da ću se pažljivo upuštati u posao sa glodalicom..što se tiče učenja i što se tiče poslova..

link za kopir glodalo je pogrešan...mbole...daj stavi pravi link..baš do kopir glodala..a ne općenit...

hvala na savjetima...
tako će biti...
Last edited by blum on 15 Mar 2009 09:46, edited 1 time in total.
blum
Samostalni majstor

Post by blum »

hvala majstore !...:)
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

mbole wrote:Za ukopavanje ivica za ledja mozes da koristis ovo glodalo koje si naveo, ali mozes i ovo "obicno" ravno fi 10mm (jedno od ova tri sto si naveo na kraju).
Naravno da možeš raditi to sa bilo kojim ravnim glodalom, ali pogeldaj produktivnost takvog rada i rada sa specijaliziranim glodalom. Ako kupuješ odličnu glodalicu, ona kupi i pravo glodalo za posao....
Meni Festool npr. nije prvi odabir, nego CMT (kvaliteta ista a cijena puno manja)....i to u zadnje vrijeme uzimam sva glodala koja namjeravam intenzivno koristiti sa izmjenjivim noževima, na duži rok je to puno jeftinije.
Sto se tice stega, njih skoro obavezno koristim sa glodalicom. Za cirkular i nisu toliko neophodne (mada ne skode), ali glodalica ide dosta sporije, pa usled vibracija ume da se pomeri sina. Jeste ni ja nisam preterano pazljiv da svaki put lepo ocistim sve od prasine, pa da gume mogu lepo da "uhvate" :)
Stege treba koristiti sa glodalicom (ako uopće imaš šinu, što ne dolazi u setu sa glodalicom, bar ne trenutno jer nema neke akcije), ali bar meni vrlo mali dio posla sa glodalicom zahtjeva upotrenu vodilice..iako imam 2 vodilice i set za spajanje glodalice na njih.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sina ide uz ovu varijantu koju je on naveo: Glodalica - OF 1010 EBQ-Set (ja sam svojevremno kupio tu istu)
Bitno je ono "Set" na kraju. Ista je oznaka i kod cirkulara, i kod njih kad ima to "Set" onda je u kompletu sa sinom.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

ArtCool wrote:Bit ce da ovde neko radi za Festool pa ga forsira do besvesti.
Koliko je meni poznato ovde nema nikoga ko radi za njih. Ja sigurno ne radim, niti imam bilo kave poslovne kontakte sa njima (firma u kojoj radim se bavi prodajom elektronskih dopuna za mobilne telefone, a i inace nemam nikakvih poslovnih odnosa sa bilo kojom trgovinom, proizvodnjom ili bilo cime vezanim za alat i stolariju). Jedini ljudi koje poznajem a da se profesionalno bave stolarijom su Dule i Djagi odavde sa foruma.

Nije obavezno da budes Alan Prost da bi vozio Porshe :)
Da li se isplati? To je vec sasvim druga prica. Vec smo rekli, hobi nema nikakve veze sa isplativoscu. Ako radis profesionalno, onda sam ubedjen da se isplati (a par ljudi odavde koji sa tim rade su to i potvrdili).
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

mbole wrote:Sina ide uz ovu varijantu koju je on naveo: Glodalica - OF 1010 EBQ-Set (ja sam svojevremno kupio tu istu)
Bitno je ono "Set" na kraju. Ista je oznaka i kod cirkulara, i kod njih kad ima to "Set" onda je u kompletu sa sinom.
Moja isprika..nisam gledao točno za 1010, a znam da uz 1400 nema šine. Znam za ovo set jer sam tako cirkular kupio sa šinom.

Pozdrav
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

mbole wrote:Da li se isplati? To je vec sasvim druga prica. Vec smo rekli, hobi nema nikakve veze sa isplativoscu. Ako radis profesionalno, onda sam ubedjen da se isplati (a par ljudi odavde koji sa tim rade su to i potvrdili).
Odlično napisano...kad prvi put napraviš neki rez na montaži sa cirkularom, ili radiš spoj radne ploče u kutu na montaži (cnc spoj bez lajsne) i napraviš za 5 minuta i pri tome kompenziraš malo nepravilan kut među zidovima, ili na montaži bez razmišljanja režeš radne ploče pod 45 stupnjeva zaboraviš zauvjek na cijenu koju si platio.
Ostaje samo zadovoljstvo dobro obavljenog posla i zarađeni novac i/ili zadovoljstvo zbog dobro obavljenog posla (i vrijeme ušteđeno koje možeš doma provesti sa obitelji ili na nekom drugom poslu).

Nikoga, a najmanje kolegu blum-a ja ne odgovaram od kupovine Festoola radi visoke cijene, samo usljed njegovog neiskustva i neznanja vlastitih potreba možda nije najpametnije uputiti da kupi točno 1010 model...možda mu 1400 bude optimalniji za malo veću cijenu.
blum
Samostalni majstor

Post by blum »

tomislavm wrote:Nikoga, a najmanje kolegu blum-a ja ne odgovaram od kupovine Festoola radi visoke cijene, samo usljed njegovog neiskustva i neznanja vlastitih potreba možda nije najpametnije uputiti da kupi točno 1010 model...možda mu 1400 bude optimalniji za malo veću cijenu.
da..shvatio sam te da razmišljaš o 1400..kužim..dobre su ti najmjere...
možda bi bilo ok..da mi navedete maksimum..od 1010..
Post Reply