Sto za glodalicu,kako napraviti sistem za regulisanje sa gornje ploce?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
dachax
Zarezivač olovaka

Sto za glodalicu,kako napraviti sistem za regulisanje sa gornje ploce?

Post by dachax »

Pozdrav svima

Hteo bih da napravim sto za rucnu glodalicu i to sve sa onim sistemom za stelovanje visine glodala sa gornje ploce,cini mi se da mnogo prakticnije nego svaki put se saginjati i stelovati od dole.
Gledao bih da izbegnem improvizaciju pa me interesuje da li je neko od vas napravio taj sistem za podizanje/spustanje glodalice i da li ima neki nacrt na netu da vredi?

Hvala svima unapred na odgovorima
Last edited by dachax on 09 Mar 2009 09:09, edited 1 time in total.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

O liftu za glodalice smo pričali na više mesta...

Komercijalne varijante potraži po net-u (Rockler ih prodaje), guglaj po "Router lift".
Amatersku varijantu pogledaj u Nikijevim pomagalima kod nas na sajtu, a evo i linka prema
jednom forumu http://www.ridgidforum.com/forum/showthread.php?t=17730
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

metabo wrote:O liftu za glodalice smo pričali na više mesta...

Komercijalne varijante potraži po net-u (Rockler ih prodaje), guglaj po "Router lift".
Amatersku varijantu pogledaj u Nikijevim pomagalima kod nas na sajtu, a evo i linka prema
jednom forumu http://www.ridgidforum.com/forum/showthread.php?t=17730
e stvarno si car, nemam reci, sve pohvale
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Izvlaci ko keca iz rukava
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Image
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

Image
dachax
Zarezivač olovaka

Post by dachax »

Metabo hvala na brzom odgovoru,gledacu dalje da nadjem nesto modernije od ove Flinstone varijante (ne sumnjam da radi) sa linka :):)
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Javi kad nađeš :)
Ima nas ovde mnogo kojima se ne daju velike pare za komercijalne fensi varijante.
Samo mislim da tu nema mnogo filozofije :(
Imaš ovu Kremenko varijantu, postoji varijanta sa "motanjem" ispod glodalice (ali i tu "lomiš kičmu") i postoji "plati pa klati".

U novije vreme prave frezere kod kojih, na njihovoj osnovi, ima izveden navoj sa imbus glavom. Kad postaviš glodalicu na sto, jedino preostaje da se probuši tačno rupa do tog šrafa i onda se imbus ključem, sa gornje strane stola, šteluje visina.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Mi smo pravili neku na fazon lastinog repa,kao sto ima veliki ober frezer liveni nama se davno otplatio vise ga i ne koristimo videcu da ga slikam pa da okacim sliku. Fino inbusom nastelujes dubinu i fiksiras a onda poluga ka nozi nogom regulises dubinu.Sve je od metala al na fazon ovoga sa Metabovog linka.
emcanke
Majstor

Post by emcanke »

Ja stavim plocu na suport a frezer sa strane na nosac, obadvoje safim sa po dva safa.

Montaza i demontaza par minuta. Suport za to pogodan ima sve tri ose.
dachax
Zarezivač olovaka

Post by dachax »

Javi kad nađeš
Ima nas ovde mnogo kojima se ne daju velike pare za komercijalne fensi varijante.
Samo mislim da tu nema mnogo filozofije

Ma znam,ne daje se ni meni novac za fensi varijantu,pre bi da uradim sam posto ne bi trebalo da je neka filozofija.
Razmisljam sad na osnovu ovog da negde na rucke frezera fiksiram po jednu maticu paralelno sa gornjom plocom kroz koju bi prolazila navojna sipka koja bi na gornjem kraju imala imbus glavu i prolazila kroz dve rupe na limu na koji je fiksiran frezer.U tom slucaju bi se regulisalo sa gornje strane sa imbusom.Probacu pa javljam kako je ispalo.
Ko ima neki predlog,samo napred!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Problem sa maticama je sto imaju mnogo "lufta", a tebi u sustini treba vrlo precizno podesavanje.
Za to se koriste trapezni ili kvadratni navoji, u kombinaciji sa kontramaticama kojima se podesava zazor. Isti princip se primenjuje na strugovima za metal (na onom delu koji nosi noz).
Koliko se secam, u sustini postoje tri matice:
Jedna fiksirana
Druga kontra
Treca kojom se fiksira ova kontra

Bilo bi idealno negde naci stari (mislim da se to zove konjic) od nekog struga za metal i upotrebiti njega.
emcanke
Majstor

Post by emcanke »

Kako god podizali frezer (stelovali) on se mora zakociti.

Kao sto znate to se radi pomocu srafa na jednoj od one dve stubline (biksne od bronze ili mesinga) u koima su spiralne opruge.

Ako se ne zakoci, frezer se klima a sa njim i glodalo, pogotovu kada su stubline poabane pa imaju vise lufta.
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

emcanke wrote:Kako god podizali frezer (stelovali) on se mora zakociti.

Kao sto znate to se radi pomocu srafa na jednoj od one dve stubline (biksne od bronze ili mesinga) u koima su spiralne opruge.

Ako se ne zakoci, frezer se klima a sa njim i glodalo, pogotovu kada su stubline poabane pa imaju vise lufta.
upravo tako kolega frezer bez obzira na način štelovanja morate zakočiti fabričkom kočnicom (eto gimnastike) te sam i ja pokupio savete odavde i sebi na stolu napravio podešavanje ispod stola sa polugom ( skinuo sam skicu sa teme - sto za frezer-) i super se šteluje s tim što sam špinglu koristio sa izuzetno sitnim navojem radi preciznosti podešavanja,
znači , čučnem podesim i odmah ukočim frezer i fijuuuuuuuu mada mislim da ću zbog toga za koju godinu koristiti TEDONAL protiv bolova u ledjima
Nije znanje znanje znati, Već je znanje znanje dati
emcanke
Majstor

Post by emcanke »

Upravo zbog jednostavnosti, predlazem svima koi imaju suport, bilo u sklopu kombinirke ili samostalan, da ga po potrebi iskoriste (sto za frezer) kao sto sam ranije opisao u ovoj temi. Verujte mi da je jednostavno, prakticno i jeftino. Samo se uradi nosac za frezer,ploca i firung.
Post Reply