ciklon za otprasivanje
A ovo šta ti pitaš kolega Dule sam jednom prilikom švrljao sa ženom po jednoj trgovini tim koje kakvim kućanskim aparatima i na jednom panelu,onako ljepo napravljenom je bila kao demonstracija tih štednih žarulja.Naime jedna je bila štedna a druga obična i ispod svake je bio mjerač potrošnje struje i to neki digitalni i brate vidiš ono kako potrošnja piči kod obične žarulje a kod ove štedne onako kako bi se reklo ko kišna glista.Obična potroši barem tri puta više nego štedna po onom mjeraču koji je bio tamo postavljen za demonstraciju,naravno ima ovdje kompetentnih ljudi koji će znati sigurno točan odgovor i točne podatke za ovo.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Ako mislis na potrosnju, tacno je. Ja sam sve u kuci promenio tako da su "stedljive" u sustini je rec o fluo cevi koja je upakovana zajedno sa svom pratecom skalamerijom (starter, trafo...)
Al meni stednja nije bila glavni razlog. Glavni razlog je sto jedna u kupatilu radi vec 3 i kusur godina (ugasena je samo kad smo se selili). I ostale traaaaaaju. Zaboravio sam kako izgleda pentrati se i menjati sijalicu.
Jedino kad kupujes obrati paznju na "boju svetla". Sad to je stvar ukusa, ja volim hladnije svetlo, ono koje vuce u plavo (oznaka DS), a zadnje vreme su uobicajene one koje vuku u zuto (oznaka nesto tipa Soft). Ove sto idu u plavo su takodje i brze (mnnogo brze postignu pun intenzitet). Kupovao sam uglavnom Osramove, i to su neke ... e sad treba se setiti mislim da su Dulux super ili tako nekako. Uglavnom secam se da je bila skuplja verzija.
Al meni stednja nije bila glavni razlog. Glavni razlog je sto jedna u kupatilu radi vec 3 i kusur godina (ugasena je samo kad smo se selili). I ostale traaaaaaju. Zaboravio sam kako izgleda pentrati se i menjati sijalicu.
Jedino kad kupujes obrati paznju na "boju svetla". Sad to je stvar ukusa, ja volim hladnije svetlo, ono koje vuce u plavo (oznaka DS), a zadnje vreme su uobicajene one koje vuku u zuto (oznaka nesto tipa Soft). Ove sto idu u plavo su takodje i brze (mnnogo brze postignu pun intenzitet). Kupovao sam uglavnom Osramove, i to su neke ... e sad treba se setiti mislim da su Dulux super ili tako nekako. Uglavnom secam se da je bila skuplja verzija.
Jedno pitanje u vezi cijevi za odprašivanje.Jel su dovoljne i po pitanju kvalitete i po pitanju cijene i jednostavnosti instaliranja one plastične kanalizacijske cijevi?Jer recimo imaju svakakvih mogućih i nemogućih koljena pod svim potrebitim kutevima i svakakve redukcije i tome slično,a niti montaža na zid im nije problem s obzirom da ima i onih obujmica koje se utiplaju u zid i stegnu cijev šrafićima.Zamolio bih nekog ko je radio sebi neki sličan sistem cijevnih vodova za odprašivanje da malo prokomentira a ako ima neku sliku da ubaci.Gledao sam na netu ima dosta filmića i vidio sam da Ameri dosta koriste plastične cijevi baš iz tog razloga jednostavnosti postavljanja cijelog sistema.Vaša mišljenja i sugestije prijedlozi o ovoj tematiki.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Kolega Å TRKIĆ nema ništa lakše, jednostavnije niti jeftinije od plastičnih kanalizacionih cijevi. Ako radiš veći sistem
mislim na više mašina na jednom ciklonu. Jedno je važno da maksimalno ideš sa lukovima na 45 stepeni. no i ako
moraš na 90, ti postavi dva komada od 45. Jasno je zašto. Ja sam imao sistem odsisa na pilani sa četiri mašine i
nijesam nikada imao problem sa plastičnim cijevima. Probaj nećeš se pokajati. Ako želiš da pokupiš više mašina, onda liniju na primjer od 110 mm. reduciraj za svaki potrošač pojedinačno na 75mm. Same krajeve do potrošača
instaliraj nekim fleksibilnim crijevom.
mislim na više mašina na jednom ciklonu. Jedno je važno da maksimalno ideš sa lukovima na 45 stepeni. no i ako
moraš na 90, ti postavi dva komada od 45. Jasno je zašto. Ja sam imao sistem odsisa na pilani sa četiri mašine i
nijesam nikada imao problem sa plastičnim cijevima. Probaj nećeš se pokajati. Ako želiš da pokupiš više mašina, onda liniju na primjer od 110 mm. reduciraj za svaki potrošač pojedinačno na 75mm. Same krajeve do potrošača
instaliraj nekim fleksibilnim crijevom.
Ne znam baš mnogo o struji. Å to se tiče nekog štetnog dejstva po čovjeka, nijesam primijetio niti osjetio za
desetak godina rada na pilani gdje je linija odsisa bila uradjena plastičnim cijevima. Å to se tiče veze sa uzemljenjem,
ima je preko turbine i elektro-motora. Logično je da se javlja neko trenje i to na svim materijalima manje-više.
Ponavljam, nijesam primijetio nikakva štetna dejstva.
desetak godina rada na pilani gdje je linija odsisa bila uradjena plastičnim cijevima. Å to se tiče veze sa uzemljenjem,
ima je preko turbine i elektro-motora. Logično je da se javlja neko trenje i to na svim materijalima manje-više.
Ponavljam, nijesam primijetio nikakva štetna dejstva.
Nije stvar u stetnim dejstvima.
Trik je u statickom elektricitetu, koji moze da se oooozbiljno nakupi na plasticnim cevima, izazove varnicu i upali finu piljevinu. Ustvari upravo stujanje fine suve piljevine i izaziva nabijanje statickog elektriciteta.
Pilane obicno imaju dosta krupniju i vlazniju piljevinu od stolarskih radionica, tako da imaju mnogo manji rizik (sto ne znaci da on ne postoji).
Usled toga su cevi za profi usisvace namenjene stolariji antistaticke. I takodje usled toga je preporucljivo da cevi za otprasivanje budu metalne odnosno od lima.
E sad ko voli da rizikuje... to je vec njegova stvar.
Trik je u statickom elektricitetu, koji moze da se oooozbiljno nakupi na plasticnim cevima, izazove varnicu i upali finu piljevinu. Ustvari upravo stujanje fine suve piljevine i izaziva nabijanje statickog elektriciteta.
Pilane obicno imaju dosta krupniju i vlazniju piljevinu od stolarskih radionica, tako da imaju mnogo manji rizik (sto ne znaci da on ne postoji).
Usled toga su cevi za profi usisvace namenjene stolariji antistaticke. I takodje usled toga je preporucljivo da cevi za otprasivanje budu metalne odnosno od lima.
E sad ko voli da rizikuje... to je vec njegova stvar.
Ne radi se o plašenju nego o realnosti. Kretanje prašine kroz cevi je usmereno i OBAVEZNO stvara el. statičko naelektrisanje. Ukoliko vam je radionica propisno uzemljena (ne "nulovana") problem se rešava obmotavanjem cevovoda bakarnom neizolovanom žicom (i nelakiranom) koja je spojena za "zemlju".radmit wrote:Ajde nemojte me nocas plasiti kod mene je plastika.
Zbog veće cene antistatičkih plastičnih cevi savetuje se korišćenje plehanih cevovoda koje je relativno lako uzemljiti.
Å to se tiče promene smera, Gaga je lepo rekao da se LUKOVIMA MENJA SMER, nikako ne nagle promene za 45/90 stepeni.
Pozdrav kolege !
Neko je pitao sta da stavi za filter na otprasivacu.Imam jedan manji koji moze da usisava samo onu finu prasinu od cirkulara,frezera.. ali susku ne moze jer se brzo zagusi pa moram da cistim krilca.Nabavio sam empeler od 400mm sirina 200mm sad treba da pravim sve ostalo,mislim da ce taj da povuce i cekic iz radionice a kamoli susku.Komora za skupljanje piljevine je napravljena od bureta od 200l,donji dzak je najlonski a gornji napravljen od VOJNICKOG CEBETA,za sada nisam primetio da propusta prasinu u radionicu i sve se nalazi u radionici.Slike cu poslati uskoro kad malo sredim radionicu jos je u fazi montiranja masina ,sistema za odsis... Danko
Neko je pitao sta da stavi za filter na otprasivacu.Imam jedan manji koji moze da usisava samo onu finu prasinu od cirkulara,frezera.. ali susku ne moze jer se brzo zagusi pa moram da cistim krilca.Nabavio sam empeler od 400mm sirina 200mm sad treba da pravim sve ostalo,mislim da ce taj da povuce i cekic iz radionice a kamoli susku.Komora za skupljanje piljevine je napravljena od bureta od 200l,donji dzak je najlonski a gornji napravljen od VOJNICKOG CEBETA,za sada nisam primetio da propusta prasinu u radionicu i sve se nalazi u radionici.Slike cu poslati uskoro kad malo sredim radionicu jos je u fazi montiranja masina ,sistema za odsis... Danko
- Poslednji Skaut
- Zarezivač olovaka
Crteze mozes da postavis i ovdePoslednji Skaut wrote:Ukoliko hoces, poslacu ti crteze za izradu ciklona za kucnu radionicu.blum wrote:da ne otvaram novu temu..
ciklon..domaće radinosti..ništa na veliko..za jednu-dvije mašine..
interesira me da li ga netko ima..tj..koju, kakvu tkaniknu je stavio za filter?