Listovi za bansek

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
zvonko
Zarezivač olovaka

Post by zvonko »

Evo me opet, drage kolege.

Dovezao sam bansek na plac. Leleeee, kako je to čudo teško!! Nas osmorica muških je m*da ostvilo i nije bilo teorije da ga utovarimo na kamionče. Slikao sam ga, u stvari dao sam sinu da škljoca eda bih vam sliku poslao (ako vidite neku ćelu da sija da znate da sam to ja)

Elem, morali smo ga rastaviti. I dobro je, sad deo po deo čistim od rđe i popravljam, ako treba popravka.

Imam, naravno, i pitanja. Recimo, kakva je ono gumena/plastična traka nalepljena na točak. Na jednom točku fali pa ću morati da kupim. Nekad je u NS postojala fabrika gumenih poluproizvoda, moram potražiti da li ima još negde, one stare nema više.

Bajdvej, moderatora molim da me uputi kako se uploaduje slika (pretraživao sam po forumu i pronašao da se spominje neko detaljno uputstvo za uploadovanje ali ga nisam uspeo pronaći). Poslaću vam sliku sa utovara. Sliku sređenog banseka ćete morati da pričekate. Bansek treba da dobije počasno mesto u mojoj radionici koju - još nisam napravio.

E, ta buduća radionica je još jedna stvar koju bih da vas pitam. Treba mi mesto gde, baš kao što ovde kod vas u forumu mogu da saznam jako mnogo o stolariji, mogu da pitam ponešto o tesarskom zanatu. Naime, radionica će biti rađena u stilu (i materijalu) kao stare bavarske kuće (izguglajte "fachwerk" i sve će vam biti jasno). U stvari, kad pogledam složenost tesarskih u odnosu na stolarske poslove... mogu sigurno i vas da pitam. Dosta sam već i saam uspeo da saznam ali nije na odmet da se pita.

Zatim još nešto: imate li otprilike informaciju o ceni jasenove daske 5 x 10-15 x 100 cm (po kubiku, naravno) suve.

Eto, mogao bih ja da vas gnjavim do ujutru. Uzdržaću se za sad.
Hvala vam na pomoći i savetima.

Pozdrav,
Zvonko
Skypename: Novosadista, MSN - breberzvonko
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

zvonko wrote:ajdvej, moderatora molim da me uputi kako se uploaduje slika (pretraživao sam po forumu i pronašao da se spominje neko detaljno uputstvo za uploadovanje ali ga nisam uspeo pronaći).
Pogledaj na ovom linku uputstvo viewtopic.php?id=893
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Za slanje slika na forum pokušaj sa onim Image Titan.Odi na Index i potraži O radu foruma i tema ti je prva Kako poslati sliku i na kraju prve stranice imaš uputstva kako to napraviti.Po meni je to najlakši način slanja slika,kad sam ga ja mogao savladati onda ćeš i ti sigurno.
Čovijek sniva a Bog realizira!
borob
Precizni šegrt

Post by borob »

Zvonko, guma ne znam kako se lepi ali znam kako se lepi pluta! Obicno je debljine 5-6 milimetara, a posto ne mozes naci plutu dugacku koliki je obim tocka, onda se pluta nastavlja pod uglom od nekih 40-45 stepeni. tako iseceni komadi plute se premazu lepkom sintelanom ili nekim slicnim, isto se premaze i tocak ( naravno pre svega sve dobro ocisceno) pustis da se lepak osusi da se ne lepi na dodir i onda lepo polako pakujes. Na kraju ti ostane nesto duze parce koje ces odseci na licu mesta kada ga zalepis visak odstranis skalpelom! Zatim dolazi gumeno cekic i bikvalno izudaramo ceo tocak tim cekicem bez zurbe!
Sigurno da se tako lepi i guma, no postoji ponekad potreba da se tocak malo obradi sa smirglom zbog kakvih neravnina a sa gumom je to malo teze!
voleo bih ako sam pomogao!
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

borob wrote:Sigurno da se tako lepi i guma, no postoji ponekad potreba da se tocak malo obradi sa smirglom zbog kakvih neravnina!
da to je bitna stvar - doduse, ja sam na banseku imao zalepljenu kožu / a cemu sluzi ......... pa verovatno da ne bi isao metal na metal / a kad se dobro nasteluje i kad se urade nove pakne sa njim skoro da mozes da seces i furnir
zvonko
Zarezivač olovaka

Post by zvonko »

Pakne ?!?!

Da li se misli na one dve drvene ploče što drže traku sa leve i desne strane dok je traka oslonjena na onaj kuglager (koji sam upravo kupio da zamenim) ?

Ima li još detalja na koje bih trebao obratiti pažnju? Naime, "lastin rep" koji diže i spušta gornji točak je... prilično propao, zarđao.
A čaura kroz koju prolazi čelična šipka koja drži te pakne (ako na isto mislimo) i druk ležaj - još uvek nije popustila, još rđa drži čelični stisak. Tome tek treba da se posvetim i to razradim ( UK ulje, ili WD 40...)

Zvonko
emcanke
Majstor

Post by emcanke »

Tockovi na banseku se oblazu najmanje iz dva razloga: oblaganjem cuvaju se zubi testereta, smanjuje buku...
Last edited by emcanke on 26 Feb 2009 20:42, edited 1 time in total.
borob
Precizni šegrt

Post by borob »

Evo ovako!! pakne i jesu to sto mislis, treba da budu odsecene pod pravim uglom kako bi samo blago dodirivale list testere, a taj lezaj, e to testera ne treba da dodiruje osim kada mnogo brzo poguras trupac ili je tupa , to ti je u stvari granicnik da ne spadne i signalizator dda znas dokle da guras! Bar je tako gde god sam video! Inace, pakne drze testeru da se ne uvija levo-desno, to jest drze pravac testere!
emcanke Da, samo ne zaboravi da se tockovi na vecim masinama za rezanje trupaca uopste ne oblazu niti gumom ili bilo cim! sami tockovi na brentama su obradjeni pod odredjenim uglom tako da testera uvek stoji na sredini, iz istog razloga se i ovde lepi guma ili pluta kako bi se testera namestila da joj gaz bude tamo gde treba! A moze lako da se zameni posle propadanja i stavi nova! Samim tim ako se sve dobro postavi i obradi, dobro usteluje lezaj na koji se oslanja poledjina testere, i ne moze doci do ostecenja zuba jer zubi obavezno moraju biti van tocka! A buka jeste nesto veca, slazem se!!
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

borob wrote:zubi obavezno moraju biti van tocka!
naravno, zubi ne gaze po tocku, a taj lastin rep gde zatezestesteru se izmedju ostalog i naginje / stelovanjes da zubi dodju do samog tocka pa onda primaces taj lager do testere
Last edited by pajja on 26 Feb 2009 22:06, edited 1 time in total.
emcanke
Majstor

Post by emcanke »

borob@ u pravu si. Ja imam manji bansek pa tockovi nisu oblozeni i nemam potrebu za tim.
Ali nisu svi banseci precizni, zavisi i do testereta kako je prestavljeno, dali baca (napred-nazad), u tom slucaju zubi nalijecu na tocak.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Kasno sam se mozda ukljucio pluta se kod nas mnogo bolje pokazala ,ocisti se dobro finom smirglom ili jos bolje neko da ti pocisti masinski ,sintelan i standardno lepljenje.Mi u radionici makar jednom godisnje zamenimo plutu.A plutu mozete nabaviti u firmi Filos Cacak 032883020 oni imaju orginal za banseke sa inpregnacijom sa jedne strane mogu vam poslati i Sitiyem.Kod njih mozete nabaviti neke crne testere dal je karbon ili brunirano jos nisam zakljucio ali to kad stavis na bansek to je cudo nemoze da se istupi znam da imaju do 30 mm sirine ekstra i vare.Takodje postovanje i za firmu Petervari koja isto ima dobar kvalitet.Mi rezemo krive elemente od bukovine i ta karbonska su nam se bas dobro pokazala nekako su zilava i moze dase izreze svaka krivina za brente i vece banseke nemam iskustava.Nadam se da sam ostalima pomogao ako je Zvonko vec resio problem.
zvonko
Zarezivač olovaka

Post by zvonko »

Momci, ODLIČNI STE!
Hvala.

Ne, nisam još rešio problem. Bansek mi je jedan od mnogo paralelnih poslova tako da za sad prikupljam informacije i lickam ga u trenutcima uživanja. Jedva čekam da počnem da farbam deo po deo onim efekt-lakom. Koje će to uživanje da bude. A tek kad ga sklopim... pa uključim... pa prvu fosnicu isečem i okrajčim...
Majke mi, finansijski efekti stvarno nisu primarni, iako važni jesu.

Dakle, ova čačanska firma mi se čini vrlo zanimljivim podatkom. Nazvaću je čim stignem u firmu.
Dragocen mi je i savet da se "leđa" testere ne oslanjaju na druk ležaj, to nisam znao.
Pluta će biti na točkovima.

E, da! Ako je širina točka banseka... ček da odem da izmerim... 40 mm, da li ja mogu da koristim trake koje su uže od 45 mm? (Dodatnih 5 mm su zubi koji, složili smo se, ne smu da dodiruju točak). Ako se odlučim za "karbonske/brunirane" po radmit-ovoj preporuci, a one se isporučuju do maksimalnih 30 mm širine, koliko je problem naštelovati da traka ide baš tako da zubi ne dodiruju točak? Da, "lastin rep" ima štelovanje i za zatezanje lista i za otklon točka, ali hoće li to biti dovoljno da ja guranjem trupčića ne naguram list na točak makar ga u praznom hodu naštelovao dobro.
I da li je 30 mm preuska testera za osnovnu namenu mog banseka: pilanje trupčića u fosne? Hoće li rez, makar testera bila oštra, biti vijugav?

Ako je vaš odgovor pozitivan, to jest da širina testere ne utiče na vijugavost reza nego eventualno tupoća testere, koji je minimalna širina trake koju preporučujete (mislio sam da kupim i jednu usku, recimo15-20 mm, za vijugave stvari, rezove) a da se može koristiti i za pilanje.
I koja je maksimalna širina za ovaj točak? Može li 50 mm i da li je to dobro/preporučljivo/pametno? Å ta dobijam (pravac?) a šta gubim (veliko trenje?)

Eto, neću više (ovoga puta. O banseku)

Imam još jedno pitanje: trebaće mi za moj tesarski posao na proleće, da bušim mnogo rupa pravougaonog oblika, za čepovanje greda. I da pravim dosta onih muških. Koji alat mi preporučujete?
Naime, rekli su da je majstorska caka da se izbuši nekom velikom burgijom puno rupa pa se dletom poravnaju ivice. A da se čep, muški, radi motornom testerom.
Ne sviđa mi se ideja sa motorkom, previše mi je neprecizna, čini mi se. A ovo sa ubušivanjem pa čišćenjem ne zvuči loše pa bih da vas pitam koju KVALITETNU burgiju za drvo da kupim.
I da li neko od vas šalje pouzećem drvene tiple na metar. Naime, kroz svaki spoj bih da ubušim rupu... otprilike 25-20 mm i da ojačam spoj tom tiplom (čak sam razmišljao i da lepim nekim lepilom). Trebaće mi, dakle, tiple od nekog tvrdog drveta dužine oko 20 cm. (Skupljao sam ali nisam dovoljno uspeo da skupim držalja od starih metli )

Ja se raspisao a moram na bus pa na posao. Kompjuteri čekaju.

Momci, još jednom puno hvala. Daće Bog, odužiću vam se nekako (jel neko voli domaći ajvar? :-) )

Zvonko
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

15-20mm ti je mala testera za prorez trupca moras nesto sire sa vecim korakom testera 15-20 ti je za radionicko iskrajanje i radionicki bansek .Odgovorice ti neko i na to pitanje nisam bas strucan za rezanje trupaca ali mogu da se raspitam kod ljudi koji meni rezu bukvu.
borob
Precizni šegrt

Post by borob »

Bojim se da ne ispadnem prepametan........... Ali ovako: Na tocak 40 mm mozes staviti testeru najsiru 45mm!! Stim da ustelujes testeru da ti 1 cm zubi bude van tocka! Druk lezaj primaknes do pola cm iza testere i polako! nema zurbe! Kada je testera ostra ( dobro ostra i kada se dobro naspanuje, mozes slobodno gurati skoro do brzine sporog hoda coveka ( mozda malo sporije ) trupac precnika cak i 50 cm( ovo nije malo)!! i testera nece ni mrdnuti prema nazad, stim da spanovanje bude takvo da testeru pritiskajucu jako sa bocke strane ne mozes pomeriti vise od 1 cm! Eh, ako sam uspio da objasnim........... slab sam sa tim!
A tockic za stelovanje nagiba tocka ( ti to zoves "otklon", sasvim svejedno ali je nagib pravilnije) je dovoljno okrenuti i pola kruga pa da testera gazi ili ne gazi kako treba! Finese se postizu kroz rad!

PAZNJA!!!!!: Kada naspanujes testeru polako rukom okreces tocak i pratis sta testera radi pa ako nije dobro stelujes nagib, nikako kada upalis motor jer moze da bude ne daj Boze.................. A kada upalis motor moze samo fino i lagano podesavanje! Ovo zapamti jednom za svagda!! Dalje , testera se podmazuje , obicno naftom, u radu ali to uvek radi samo gada je u drvetu i sa zadnje strane testere da ide ruka! Cetka za farbanje umocena u naftu i to je to! Oprezno!!

A sad malo o bacanju testere napred-nazad! Skoro je nemoguce zavariti testeru a da ne bude kriva! I u radu dodje do raznih octecenja, spadanja i td i tu treba imati alat za ispravljanje testere! veoma vaznio je da ne baca napred-nazad! Treba imati jedan U profil sirine 10-ak cm, on se proreze i u prorez se ubaci parce nekog tvrdog celika ( najbolji je mangan, mada ne znam za te oznake metala ali sam nasao parce nekog oklopa od vojnih vozila koji ne moze ni jedna burgija da busi) pa na to ispravljam testere! Ako testera savija prema zubima, na tom mestu cemo lupati cekicem na ravnoj podlozi dok je tu ne istegnemo tako da kada sa zadnje strane testere stavimo lenjir, testera bude prava!!

Ima tu dosta i sitne pameti za nas koji i nismo bas nesto pismeni ali polako, sve se nauci!
I da znas, nikako ne farbaj tim efekat lakom povrsine koje klizaju, matice, spingle............ nesto mozes zastititi lepljivom trakom a nesto premazom tovatnom mascu ( klizne povrsine premazes i slobodno farbaj, kada se osusi samo prebrises, ovo samo ako farbas kompresorom a ako farbas rucno cetkom, onda nema potrebe za zastitom!))

Dalje! ne bih da te razocaram, ali sa ovim tockovima nikada neces uspeti da se bavis profesionalno rezanjem trupaca! Za svoje potrebe i za neke osrednje usluge, svakako DA!!
Pitaj dalje sta ti treba, tu smo!
Pozdrav!

Zaboravih ovo oko rupa! Pa ima tu i drugih resenja! Na primer ako je stub na kojem treba da napravis muzjaka 12 x 12 cm, trebalo bi i druga da bude 12 tamo gde lezi stub ali ne mora , dovoljno je naci sredinu! Zatim na stubu i na prekoj izbusiti rupe dubine recimo po 7cm u dubinu i precnika 40mm, napraviti drvene tiplove ( od tvdjeg drveta na nekom strugu za drvo ili kakvoj provlakaci) iseci tiplove krace za pola cm , namazati lepkom i............. veoma cvrsta veza! Prosto me mrzi da to sada crtam, imama ispracaj po podne pa se valja malo propremiti za nesto veci unos kalorija:P:D, ali nije problem i da se nacrta ako ti ne bude jasno! Ovako ces ubrzati posao mnogo, a za vezu ti garantujem da je jaca od one koju nameravas da pravis! Ako se slazu prijatelji sa foruma a ako ne, volim i ja da cujem dobar predlog!;)
Pozdrav i pozuri sa slikama banseka ali se ne ustrucavaj da pitas!! Pa mozda jednom dodjemo i na ajvar!!:P
Last edited by borob on 27 Feb 2009 14:08, edited 1 time in total.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Spremi ajvar i lep sir a mi dolazimo da lepimo plutu i rezemo trupce ali bez alkohola samo po jedna.
Post Reply