Trpezarijski sto, klub sto i komoda / kako, od cega, gde...?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
PZ
Dodavač alata

Trpezarijski sto, klub sto i komoda / kako, od cega, gde...?

Post by PZ »

Da li bi neko mogao da mi preporuči materijale, eventualnu promenu nekih rešenja i uobičajeno ko/gde/šta/kako i koliko za nekoliko stvari koje bih da napravim (tj. da mi neko napravi :)) Unapred se izvinjavam na maksimalno nestručnim izrazima, probaću da objasnim što preciznije uz priložene sličice.

U pitanju su:

1) Trpezarijski sto
- u osnovi jedna ploča dimenzije 80x150 koja je kraćom stranicom prikačena u zid, a na drugom kraju je jedna noga
- išao bih sa duplom ivericom ili varijanta jedna ploča iverice i "lajsna" oko nje
- boja bi trebalo da bude bela, i to ako je moguće da izgleda kao da je plastificiran, da ima sjaj, da ne bude onako "obično" beo. znam da univer ide sa nekim folijama, pa ne znam da li je to možda pravo rešenje
- zanima me, da li je moguće tako uopšte montirati (jedna noga, kraća strana u zid), ako je to uopšte bitno zid je spoljni, sto se kači ispod prozora i čime montirati (oni L profili, bilo šta diskretno)
evo i skice
Image

2) klub sto
- dimenzije 75x60x25
- što deblje to bolje, samo da izgleda "kulturno", odnosno da spojevi budu što diskretniji
- padala mi je napamet "eurolight" ploča, samo ne znam kako se one lepe/spajaju i kako finalni produkt izgleda
- moja ideja je (uopšte nemam predstavu da li je to izvodljivo) gornja ploča se seče pod uglom od 45 i onda se na to nalepe bočne ploče (nogare)
- zanima me, da li je to izvodljivo a da ništa ne "štrči", tj da taj "šav" bude gladak i pristojnog izgleda
- ako eurolight ploča nije dobro rešenje, kako to napraviti od iverice, a da kant traka to ne naruži da li je bolje da gornja ploča bude kraća pa da se bočno lepe "nogare" ili je bolje da gornja ploča bude duža a "nogare" da se lepe ispod
evo i skica

Image

3) komodica za ispod TV-a
- to bi definitivno trebalo da bude od iverice, pretpostavljam da postoji tamno sivi dezen bez teksture ili šare drveta, ali da ne bude ni zift, već onako malo hrapavo, znate na šta mislim :)
- dimenzije su 130x40x35, s tim što je stepenast pa je polovina visoka 35, druga dvostruko manje
- tri fioke, bez ručica, front od fioke je "izvučen" oko 1cm
evo i skica
Image

Eto, ako iko uopšte pročita i razume šta sam hteo, zanima me da li postoji okvirna cena za nešto ovako (računajući i izradu) i uz naznaku da bih u slučaju eurolight ploče od otpada napravio još dve najobičnije police, pošto mi je rečeno da mora da se kupi ploča određenih dimenzija.

Hvala unapred.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Za trpezrijski sto mozes da resis il sa nekim L vinklom ili ako plocu ides deblju sa SKRIVENIM DRZACIMA to su drzaci za one visece police gde se nevidi kakav je drzac,mada bi ja isao na L varijantu celom duzinom.Sto se tice nogara bolje 2 kom mi smo nekada radili nesto slicno za jednog kupca u Podgorici ali na zidu je bila sarka pa se sto kad netreba podize odnosno kaci na zid to su bili stolovi za terase.Moj ti je savet plocu idi od medijapana furniranog pa dupliraj ivicu jedno 10-15cm.Klub sto mozes od univera ali ja sam pristalica medijapana pa lakiranje po zelji spoj resi ili tiplovima ili keksaaricom on ne trpi veliko opterecenje stim da bi u donjoj zoni valjala polica radi ukrucenja.Ali sigurno ces dobiti jos resenja od kolega koji rade plocasti namestaj.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Pozdrav PZ.Ovako nemam nekog pretjeranog iskustva ali sam dosta toga na ovom sajtu naučio a i sa svojim prijateljom stolarom .Moje skromno mišljenje u vezi stola je da bih mogao napraviti ga od medijapana i to malo debljeg 24mm ili više sve ovisi o tome za šta će ti on služiti najviše a na vrh naljepiš ultraplast jer ti je on tvrd i jako izdržljiv materijal a imaš ga u raznim bojama a podloga ti može biti skroz glatka ili malo hrapava sve po tvojoj želji.E sada šta se tiče pričvršćivanja za zid to možeš sa L profilima po cijeloj dužini odnosno po širini stola,i sakriješ taj profil sa lajsnicom.Isto tako možeš i sa nosačima koje je spomenuo kolega Radmit,ali ima jedna fora sa tim nosačima da ih stegneš.Da malo pojasnim,izbušiš rupu u čelu stola promjera tog nosača,na donjoj strani stola se isto tako izbuši rupa za širinu matice i potrebnog prostora da je možeš stegnuti i sada kad staviš te nosače u tiplu u zidu drugi dio ima na sebi mašinski navoj i taj dio ulazi u stol i vrh navoja se vidi u rupi koju si izbušio s donje strane stola i fino staviš maticu i sve ljepo zašarafiš i stol ti dođe do zida ljepo pričvršćen.A za noge bi ti bilo bolje dvije staviti.Pokušao sam ti ubaciti sliku na koji način mislim da pričvrstiš stol ali nešto malo šteka pa ću probati kasnije.

===========
metabo malo pogurao :)

Evo slike ...

Image
Last edited by metabo on 26 Feb 2009 13:51, edited 1 time in total.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

E i ovim putem se zahvaljujem kolegi Metabi za pomoć oko slike,hvala i pozdrav.
PZ
Dodavač alata

Post by PZ »

hvala na dosadasnjim odgovorima.
sto je predvidjen za jutarnju kafu i klopu, nishta vishe od toga. znachi mislite da bi bilo teshko izvodljivo sa jednom nogarom?
ja sam se nosio mislju da ako idu ti L profili celom zadnjom stranom da che to da podupire.
nogaru bih kupio jednu od onih metalnih cilindrichnih, takvu sam uzeo za radni sto, samo ne znam da li postoje neke koje na mestu gde se spajaju sa plochom nemaju one dva metalna podupiraca pod 90 stepeni nego neshto 180 stepeni?

sto se klub stola tice, koliko idu cene lakiranja, mi smo zapeli za belo sa sjajem, taj neki osechaj plastificiranosti.

btw, i dalje stoji pitanje - da li je moguche da se izmontira klub sto kao na drugoj po redu skici - znaci sa tim stranicama secenim na po 45 stepeni pa keks/tipl ili shtagod da ide?
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Čuj taj klub stol se može tako spojiti i to da se nevide nikakvi zazori hoću reći da je spoj idealan.Samo postoji ti kod tog stola kako ti hoćeš da napraviš jedan problem da je taj spoj slab odnosno ti kad bi ga stavio negdje i hoćeš stol povući postoji mogućnost da se on rastavi jer ga ništa dodatno ne ojačava.Kako je rekao kolega Radmit bilo bi poželjno staviti jednu policu ispod da sve to skupa učvrsti.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Mozes taj klub sto da uradis i od sirovog mdf pod 45 stepeni zasafis holsafima pa onda isfurniras i izlakiras .Ali ako imas klince ili dodjes kuci malo pod promilima zakacis nogom i bi DRZI VODU DOK MAJSTORI ODU.Jos jedno pitanje dali zelis da to bude bas belo ili da se vidi tekstura jer mozda i tu ima neka fora.
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Na taj klub stocic zasto ne ubacis jos jednu dasku dole po sredini, da sluzi kao ojacanje i mozes da meces nesto ispod , npr novine casopisi itd ..

pozdrav
Marko
Bez znanja nema zanata :)
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Pa to bi mu bilo najbolje i najsigurnije jer samo daska odozgo i dvije sa strane to će brzo otići vrit.
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Ja bi to ovako uradio npr, ako radis od mediapana , dole znaci izfrezujes 2 kanala tu ubacis plocu i sastrane je zasrafis sa po 2 srafa , tu naravno upustis malo rupu i izgitujus brebrusis malo kasnije i ofarbas i nista nece da se vidi
AL sam ga nacrto svaka mi cast :) al dobro mislim da se vidi

Image

pozz
Bez znanja nema zanata :)
PREOBRAZBA
Majstor početnik

Post by PREOBRAZBA »

Ja bih taj sto pravio od masive debljina drveta minimalno 70mm zbog ćvrstoče spoja a može i više, na uglovima bi pravio kockasti sastav, polica ispod nije potrebna ako ti se ne dopada.
Teorija brez prakse - ko voz brez akse!
Post Reply