Namestaj -orah

Imate posao za stolara? Dajte vaše ideje, a stolari će vam reći da li se to može izvesti, i kako.
buca
Dodavač alata

Namestaj -orah

Post by buca »

Imam nesto orahovih dasaka. Ko zna da napravi kuhinju i jos po nesto od oraha nek se javi!
Ne bih da se neko vezba.
Arax
Majstor početnik

Post by Arax »

Napisi nesto malo vise o tome, odakle si, jer ovde ima stolara iz cele Srbije i nesto iz stare Jugoslavije. Kojih je kuhinja dimenzije, da li je sa aspiratorom ili ne. Ima ovde dosta stolara koji to mogu da urade, bez vezbanja.
Летети је лако научити само треба скочити и промашити земљу.
NEX
Majstor

Post by NEX »

Ovako izgleda orahova daska kada se prelakira

Image
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

NEX ovo ti je neki svijetli orah?
Čovijek sniva a Bog realizira!
NEX
Majstor

Post by NEX »

Pa nisam siguran da li je svetli.Naime,moj prijatelj ga je imao iza svoje kuce dugo godina.Onda je resio da ga istruze i osusi u susari.To je i uradio.Onda nije znao sta ce od njega pa me zamolio da mu pomognem.Mi smo mu nasli primenu u potkrovlju kao obloge na ispupcenjima na zidu.Nesto kao npr prozorske daske ali sa unutrasnje strane.
Namerno smo hteli da se vide sve postojece cvore i sitne rupice i nedostaci.Tj da bude bas rusticno prirodno bez puno ulepsavanja.Jedino smo ga prelakirali u poliuretan u visoki sjaj.
Eto sazeto to je istorija price.
borob
Precizni šegrt

Post by borob »

Kakva greska prelakirati visokim sjajem!!!
ne bih da nesto pametujem, jedino kada radim neke malo kvalitetnije stolove, gde domacice nece odmah staviti stolnjak preko, lakiram sa visokim sjajem, inace sve ostalo maksimalno 50%!! A u vecini slucajeva 30% sjaja i izgleda.......... meni odlicno!!
NEX
Majstor

Post by NEX »

Kakve to veze ima koliki je sjaj,molim te objasni mi.?
Ja sam veoma iskusan sa poliuretanima i 85 % slucajeva koristim do 50 %sjaja.
Ali neki ljudi vole da se sija nenormalno,sta sad ja treba da im pricam pricu nemoj ovo nemoj ono,kad znam da sta god da im uradim ako nije visoki sjaja njima se nece svideti.
Ukusi su razliciti a ja sam tu da to sprovedem u delo,uzmem moje parice,a oni da budu veseli i zadovoljni.
Prosta prica.
A da mu prelakiram sa 50 % i da mu dam dzabe on ne bi bio zadovoljan.
Stoga drs se onog... Musterija je uvek u pravu!
A tvoja sugestija ako prodje prodje.
Ja radim za pare i izdrzavam porodicu od toga i ne pada mi napamet da ispustim posao zato sto se meni ne svidja visoki sjaj.
Kapiras?
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Ma ne nego sam imao jedan komad ustvari jedan tavalon i od njega sam si napravio krevet i on je taman neka crvenkasta boja ali dosta tamnija.A i moj tata je radio neke kundake sebi isto od oraha i bili su dosta tamniji od ovog tvog.Uslikat ću krevet pa da vidiš boju.
NEX
Majstor

Post by NEX »

Sta znam mozda je to tvoje stajalo duze napolju pa mozda prirodnim susenjem primilo vise tu neku crvenkastu nijansu.Ja sam rekao da je ovaj orah susen u susari.Takoreci nije ni bio na vazduhu.Susara radionica ugradnja.
NEX
Majstor

Post by NEX »

MACK ti je svetski!
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Pogledaj sliku na Razbibrigi.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Evo slika kreveta od tog tamnog oraha

Image

i još jedna slika

Image
Last edited by Strkic on 21 Feb 2009 16:37, edited 1 time in total.
borob
Precizni šegrt

Post by borob »

ma sta ima da ti objasnjavam! a rekao sam svoje misljenje iza kojeg i dalje stojim a ti "uzimaj tvoje parice " i nema razloga da se sad tu nesto vredjas! Sasvim je normalno da musteriji objasnis sta je bolje i lepse , takodje da u radnji imas komad lakiran sa raznim procentima sjaja i pokazes pa onda da se odluce. Uostalom, svako ima svoj nacin komunikacije sa ljudima! Kao sad bilo bi lepo lakirati kuhinju sa 100% sjaja! Nema sanse! Uostalom pogledaj koliko se gubi struktura drveta na ovom izlakiranom komadu , bljesti ko ciganska satra, umesto da je lepo izbajcovano i izjednacena boja, zatim adekvatnim gitovima popunjene one rupe od cvorova a zatim lepo izlakirano...... No nema veze!
I sad ne znam sta ima veze dali je orah bio u susari ili je prirodno susen, uglavnom se kod nas koriste kondezacione susare tako da drvo uvek ima vazduha! jednostavno, postoji beli i crni orah, zatim zreo i mlad orah! ja ih jedino po tome razlikujem a svaki od njih ima svoju boju! Razliku u boji imamo i kod srca i beljike! danas se parenjem drveta dosta uspesno izjednacava boja drveta! To je najpre uradjeno sa hrastom kako bi se smanjio ogroman otpad na hrastovini to jest izjednacilo srce i beljika ali crv za to nije mnogo brinuo pa danas na mnogo mesta imamo slucaj da zizak radi , sve se beli kao u mlinu a nema beljika! E ima beljika ali je parenjem izjednacen sa srcem!
na ovom krevetu je cak i lepo to sto je beljik slepljen na vrhu pa tako odvojio boju, sto ce se nekome svakako svideti! Mada, ja sam za to da boja namestaja mnogo ne varira sa dela na deo!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

NEX wrote:Ovako izgleda orahova daska kada se prelakira
Hmmm, koliko vidim sa slike, imas prilicno limunove kore (ili narandzine, kako je ko zove)? Ili to vara fotografija?
NEX
Majstor

Post by NEX »

Nema kore cini ti se.Samo su ostali cvorovi.Koru i beliku sam izbacio,a cvore ne,namerno su ostavljene.
A po pitanju sjaja nemam komentar.Jedina poruka za kolegu borob,je da se recenica pocinje pisati VELIKIM slovom.
Post Reply