Parket

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
zilextrade
Dodavač alata

Parket

Post by zilextrade »

Pozdrav za sve. Nov sam ovde i, za sada čitajući ovaj forum, uspeo sam da nađem dosta odgovora na pitanja koja imam u vezi obrade drveta.
Drago mi je što ljudi razmenjuju iskustva i pomažu jedni drugima.
Jedino nisam uspeo da pronađem ništa o wood floringu ( parketu ) pa me interesuju Vaša cenjena mišljenja po tom pitanju.
Preciznije, da li je neko može da mi preporuči neku literaturu ( iskreno više volim stranu literaturu što se tiče svega ).
Interesuju me egzotični parketi, recimo dosta sam se raspitivao o Afričkim vrstama.
Da li znate gde kod nas ima da se kupe te "retke " vrste, cene materijala i sve info koje možete i želite da podelite sa svima ovde.

I još jedna stvar, ne znam da li je tema za ovaj forum ali pitaću:
Uticaj podnog grejanja/hlađenja na parket? Pretpostavljam da lošiji parketi ne trpe uticaj temerature nego recimo tvrdo drvo ( veće gustine od recimo 800-850 kg /m3 ). Negde sam pročitao da i vlažnost drveta igra bitnu ulogu ( što je i logično zbog skupljanja / širenja usled temperaturnih razlika ).
Imam još 1000 pitanja što se tiče parketa, i postavljaću ih vremenom ovde, ali da razradimo ovu temu i to će doći sa svih strana.

U sledećem postu vam ostavljam neke slike koje sam našao po netu sa kratkim opisom

Puno pozdrava i hvala unapred !!
zilextrade
Dodavač alata

Post by zilextrade »

Image
zilextrade
Dodavač alata

Post by zilextrade »

Image Mahogany, Origin Africa, Colour Red to Brown, Hardness Soft to Medium

Image Padouk, Origin Africa, Colour Medium to Dark Red with a Hint of Black, Hardness Medium

Image Iroko Colour Light to Medium Brown Hardness Medium

Image Basralocus, Colour Red to Brown with a Dark Grain, Hardness Medium to Hard

Image Panga Panga, Colour Dark Brown with a Very Dark Grain, Hardness Hard

Image Wenge Colour Dark Brown to Almost Black with a Very Dark Grain Hardness Hard

Ako nešto neradi, ne zamerite, prvi put ovo radim :)
zcurcic
Dodavač alata

Post by zcurcic »

nema bas puno tema o parketu na forumu, tako da bih postavio pitanje na ovoj temi, da ne otvaram novu. bagremov parket, iskustva i da li ma neko da ga pravi u okolini NSa, naravno osim dizajna iz kamenice, za njih znam, skupi su.
mirta
Dodavač alata

Post by mirta »

saga (ili saga wood) - stara pazova.
mislim da oni imaju samo pareni bagrem, ali nisam siguran.
prelep je!
dugo sam se dvoumio, ali na kraju sam uzeo tamni hrast, tako da ne mogu da ti kazem licna iskustva.
ono sto je cinjenica je da je jako taman, pa se prasina jako vidi...mislim da meni to na kraju ipak ne bi odgovaralo.
verujem da mozes u sagi naci super stvari....otidi do pilane pa pogledaj sta imaju u magacinu, to je bolje nego u njihovom izlozbenom prostoru.
srecan rad :)
zcurcic
Dodavač alata

Post by zcurcic »

hvala pogledacu.
imam 10tak debala bagrema, koje bih probao da menjam za parket, jer kriza udara na sve strane.
Post Reply