ja sam prodavao i taj tvrdi briket, kutija nesto malo veca od kutije za cipele, unutra cetiri komada precnika 10 cm i to je 10 kg. Prodavao sam ga istom kupcu i italiji kojem sam prodavao i svoj briket napravljen na hidraulicnoj presi deset puta manjoj od one sto pravi taj tvrdi briket, kupac je bio korisnik a ne preprodavac, i bio je manje zadovoljan sa tim tvrdim jer je stvarao vise dima i imao je vise otpada od njega.mbole wrote:Ono sto mi nije bas najjasnije je zasto bi bio problem ako je briket tvrd. Jeste teze ce se paliti ali ce i sporije goreti, a to je po meni prednost. Kao sto lozimo bukovinu i hrastovinu, a ne camovinu.
Ja ih ne koristim, ali zet je poceo da ih trosi ove sezone. Veoma je zadovoljan, u odnosu na kombinaciju ugalj/drva koju je ranije koristio, iz prostog razloga sto ima daleko (ali daleeeeeeko) manje ciscenja kotla. Sa druge strane malo mu smeta prevelika brzina sagorevanja, to jest mora da "lozucka" svaki cas. Kombinuje sa drvetom.
Cuo sam, nisam video da prave i daleko tvrdje brikete, koji sporije gore. Nesto su skuplji od ovih uobicajenih, ali im je prednost pored toga sto sporije gore i sto treba manje mesta za skladistenje.
Briketirka i briketi
mnogo brate sebi komplikujes zivot.metabo wrote:Pročitao sam sve postove i nije mi jasno.DrAgisha wrote:Da si procitao sve postove bilo bi ti jasno.
Shvatio sam da se razlikuju po obliku i načinu upotrebe, ali to nisu kategorije koje mi daju objašnjenje o sadržaju vlage i specifičnoj težini briketa i peleta. Masa (kilogrami) nečega sagoreva i daje energiju, a ne oblik špagete ili paklice cigareta.
Dok ova tema nije započeta, ja sam mislio da se radi o istim stvarima. Sad shvatam da to nije isto, ali i dalje, na osnovu postova u ovoj temi, ne shvatam u čemu je brojčano suštinska razlika.
tebe izgleda zbunjuje sto briket ima vecu toleranciju vlage.Pelet je mnogo sitan i malo veca kolicina vlage bi ga smrvila. peci za pelet su mnogo zahtjevnije od obicnih peci u koji mozes loziti briket zbog toga sto one imaju puzni dozator koji vozi pelet iz rezervara i vrse samozapaljenje tog peleta pa je zbog toga potrebna odredjena vlaznost i cvrstina peleta koja nema bas mnogo tolerancije. specificna tezina je logicna brate, ako se prave od istog materijala i iste su cvrstine onda su i iste specificne tezine, a ako su, recimo, od iste vrste piljevine a za briket 10% vlaznija, naravno da ce specificna tezina briketa biti nesto veca.
znaci briket mozes da lozis u smederevac ( jes da nece dugo) a pelet tesko.
pelet i peci za pelet su ekonomicnije od briketa ( pod uslovom da pelet ne platite duplo skuplje od briketa) jer se same doziraju koliko i kad je potrebno i stvaraju energije koliko je potrebno da bi zadovljila temperaturu koju ste vi stavili na termostatu, dok mi obicnu pec napunimo briketom (da bi duze gorila vatra) i u tom slucaju se stvara vise energije nego sto je potrebno i taj visak se ne iskoristi, a taj visak je upravo visak briketa u peci koji izgori bez potrebe.
Nebojša hvala na odgovoru, sad mi je jasno 
... ali ima još nešto
Prihvatam da je oblik i veličina briketa/peleta važan jer je za sagorevanje potreban kiseonik i bitno je koliko efikasno dopire do svakog ćoška briketa/peleta.
Å ta ću, teže kapiram. Čovek u godinama.

... ali ima još nešto
Pod uslovom da su mase jednake zapremine, odnosno da su piljevine presovane pod istim pritiskom. Ako se ne presuju istim pritiskom, onda je piljevina koja se presuje pod većim pritiskom gušća, a samim tim i veće mase za jednaku zapreminu.nebojsa wrote:specificna tezina je logicna brate, ako se prave od istog materijala i iste su cvrstine onda su i iste specificne tezine, a ako su, recimo, od iste vrste piljevine a za briket 10% vlaznija, naravno da ce specificna tezina briketa biti nesto veca.
Prihvatam da je oblik i veličina briketa/peleta važan jer je za sagorevanje potreban kiseonik i bitno je koliko efikasno dopire do svakog ćoška briketa/peleta.
Å ta ću, teže kapiram. Čovek u godinama.
Bio sam lepo sve iscukao i obrisem slucajno.Jbg.
Ukratko nije prednost samo u gorenavedenim stvarima.
Sa peletom imas maksimalno iskoriscenje i zbog izmenjivaca toplote.
Zamisli sulundar koji u sebi ima jos jedan manjeg promera.Taj manji sulundar je tu da skupi toplotu koju emituje pec a nije prenesena na grejna tela.
Dakle,kod klasicnih peci kroz sulundar gubis dobar deo toplotne energije jer neces dim u kuci.Kod peleta,kad se pec zagreje,skoro da nemas dim.
Da se zadrzimo na izmenjivacu toplote...
Pec na pelet ima 2 ventilatora.
Prvi je onaj koji vuce hladan vazduh spolja (manja cev) koji se greje vazduhom koji izlazi iz pecke.Time dobijas topao (sekundarni) vazduh ponovo u pecki i to na pravom mestu a to je loziste.
Toplim vazduhom grejes vec upaljenu vatru i dobijas emisiju jos vece temperature.
Pec je u rebrima,masivna i "ubrzana" sa jos jednim ventilatorom koji uduvava topao vazduh u prostoriju (ili prostorije) koju grejes.Visak ode ponovo u sulundar (veca cev) i opet greje onaj hladan vazduh sa fasade.
Ovim sistemom u lozistu dobijas do 1200 stepeni C i maksimalno iskoristenje energenta koji doziras taman toliko koliko ti treba,dok ne trosis kiseonik iz prostorije a treba ga mnogo.
Dalje...
Emisija CO2 je minimalna prvo zbog toga sto je to bio gorivo a kasnije sto je iskoriscenje skoro 100 %.Praznis sitan pepeo jednom u mesec dana.
Moram da naglasim da sa skupljim pecima na pelet mozes da programiras rad i po nekoliko nedelja unapred (ukoliko imas dovoljno veliki kos ili silos za pelet).
Lepo je sto te programe mozes da podesis na radne i neradne dane,dan i noc itd.To je jos jedna stavka koja smanjuje troskove.
Sa klasicnim pecima (smederevac) nemas KONTROLU.Imas emisiju toplote koja je nekontrolisana i na nivou sezone bacio si mnogo para.
Svaki put kada treba da zagrejes kucu potrosis gomilu energenta da zagrejes zidove da bi dostigao "radnu temperaturu".Kada odrzavas temperaturu to je druga prica.
Dali verujes u podatak da korisnici peleta u Italiji potrose oko 200 evra za sezonu?(greju cca 100 m2).Uporedi to sa tvojim troskovima,cepanjem drva,utovarom istovarom uglja,smradom i maltretiranjem oko lozenja vatre.
Skuplja varijanta je grejanje na struju,loz ulje ili gas.Tu kao nemas oko cega da se patis ali ima da platis (na mome se klatis:)).Znaci da platis i to debelo.
Kod ovih vidova grejanja imas i emisiju CO2 sto iz tvoje pecke sto iz termoelektrane.....kad smo kod toga znas da na velika vrata ulaze standardi kao sto je EURO 3 i 4 itd...
Sad malo ja...
Meni je super sto sam u mogucnosti da napravim svoje gorivo pa ce i tih 11,4 din/kg za pelet biti skupo.
Dnevno trosis npr.15 kg peleta (to je vise nego dovoljno za kucu od 100 m2).To kosta 15 kg x 11,4 din > 171 din.Toliko te kosta da kupis+struja za ventilatore.
Kada kazem dnevno mislim na ceo dan i noc.
Ja sam se primio na kukuruz koga imam preko 40 tona i kosta me oko 2.500 evra u cardaku.Dakle,susi se.On je jos kaloricniji ali i zahtevniji (ne moze svaka pecka na pelet da ga trosi).
Koliko me kosta kilogram pred trosenje i koliko cu potrositi za sezonu je lako sracunati ali vec u najavi kapiras da ce mi to trajati bar 4 sezone.(grejem mnogo vise od 100 m2).
Mozda se informisem i o hibridima koji bi bili bolji za ovu namenu.
Nadam se da ce ovo pomoci.
Ukratko nije prednost samo u gorenavedenim stvarima.
Sa peletom imas maksimalno iskoriscenje i zbog izmenjivaca toplote.
Zamisli sulundar koji u sebi ima jos jedan manjeg promera.Taj manji sulundar je tu da skupi toplotu koju emituje pec a nije prenesena na grejna tela.
Dakle,kod klasicnih peci kroz sulundar gubis dobar deo toplotne energije jer neces dim u kuci.Kod peleta,kad se pec zagreje,skoro da nemas dim.
Da se zadrzimo na izmenjivacu toplote...
Pec na pelet ima 2 ventilatora.
Prvi je onaj koji vuce hladan vazduh spolja (manja cev) koji se greje vazduhom koji izlazi iz pecke.Time dobijas topao (sekundarni) vazduh ponovo u pecki i to na pravom mestu a to je loziste.
Toplim vazduhom grejes vec upaljenu vatru i dobijas emisiju jos vece temperature.
Pec je u rebrima,masivna i "ubrzana" sa jos jednim ventilatorom koji uduvava topao vazduh u prostoriju (ili prostorije) koju grejes.Visak ode ponovo u sulundar (veca cev) i opet greje onaj hladan vazduh sa fasade.
Ovim sistemom u lozistu dobijas do 1200 stepeni C i maksimalno iskoristenje energenta koji doziras taman toliko koliko ti treba,dok ne trosis kiseonik iz prostorije a treba ga mnogo.
Dalje...
Emisija CO2 je minimalna prvo zbog toga sto je to bio gorivo a kasnije sto je iskoriscenje skoro 100 %.Praznis sitan pepeo jednom u mesec dana.
Moram da naglasim da sa skupljim pecima na pelet mozes da programiras rad i po nekoliko nedelja unapred (ukoliko imas dovoljno veliki kos ili silos za pelet).
Lepo je sto te programe mozes da podesis na radne i neradne dane,dan i noc itd.To je jos jedna stavka koja smanjuje troskove.
Sa klasicnim pecima (smederevac) nemas KONTROLU.Imas emisiju toplote koja je nekontrolisana i na nivou sezone bacio si mnogo para.
Svaki put kada treba da zagrejes kucu potrosis gomilu energenta da zagrejes zidove da bi dostigao "radnu temperaturu".Kada odrzavas temperaturu to je druga prica.
Dali verujes u podatak da korisnici peleta u Italiji potrose oko 200 evra za sezonu?(greju cca 100 m2).Uporedi to sa tvojim troskovima,cepanjem drva,utovarom istovarom uglja,smradom i maltretiranjem oko lozenja vatre.
Skuplja varijanta je grejanje na struju,loz ulje ili gas.Tu kao nemas oko cega da se patis ali ima da platis (na mome se klatis:)).Znaci da platis i to debelo.
Kod ovih vidova grejanja imas i emisiju CO2 sto iz tvoje pecke sto iz termoelektrane.....kad smo kod toga znas da na velika vrata ulaze standardi kao sto je EURO 3 i 4 itd...
Sad malo ja...
Meni je super sto sam u mogucnosti da napravim svoje gorivo pa ce i tih 11,4 din/kg za pelet biti skupo.
Dnevno trosis npr.15 kg peleta (to je vise nego dovoljno za kucu od 100 m2).To kosta 15 kg x 11,4 din > 171 din.Toliko te kosta da kupis+struja za ventilatore.
Kada kazem dnevno mislim na ceo dan i noc.
Ja sam se primio na kukuruz koga imam preko 40 tona i kosta me oko 2.500 evra u cardaku.Dakle,susi se.On je jos kaloricniji ali i zahtevniji (ne moze svaka pecka na pelet da ga trosi).
Koliko me kosta kilogram pred trosenje i koliko cu potrositi za sezonu je lako sracunati ali vec u najavi kapiras da ce mi to trajati bar 4 sezone.(grejem mnogo vise od 100 m2).
Mozda se informisem i o hibridima koji bi bili bolji za ovu namenu.
Nadam se da ce ovo pomoci.
Meni se taj pelet najviše dopao zbog laokće rukovanja znači nema piljenja nema tačkanja nema sjekire nema košare pa udri i vuci a na kraju krajeva ako si imalo u mogućnosti možeš si i sam raditi ogrijev i uz sve to nekom ćeš napraviti uslugu jer si ga oslobodio otpada.Npr.ja i moj bratić koji ima pilanu mi smo dok sam ja bio još u Ogulinu skoro svaki tjedan morali odvesti po 7-8 traktorskih prikolica piljevine na otpad a ovako bih si mogao napraviti grijeva za deset zima i to skoro pa za đaba.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Pecka na cvrsto gorivo a da se kaci na struju ne postoji.Imas kotlove kod kojih je jedina potreba za strujom za pumpu.mbole wrote:DrAgisha, koliko se secam takvi sistemi sa izmenjivacima i ventilatorima postoje za sve vrste peci na cvrsta goriva, ne samo za one u koje idu pelete. Jedino sto pelete mozes da lozis "aftamatcki", pa nemas zezanja oko ubacivanja cepanica.
Veruj mi ventilator na pecki nisam video.Ustvari sta imam da gledam kada se kotao kao takav ne ukljucuje u struju.(ili pec).Mislim da si nesto pomesao ili ja nisam obavesten.Moguce je da je napravljen izmenjivac toplote na pasivnu cirkulaciju vazduha jer i to funkcionise.Efekat sa ukljucivanjem ventilatora poveca drasticno iskoriscenje odnosno kubaturu koju grejes.
Inace,ovaj Harman koga sam okacio u nekom od predhodnih postova je vrlo ozbiljna firma i svi ga hvale kao najboljeg proizvodjaca.
Mislim da je princip iskoriscenja vrlo jasan kada uzmes u obzir da si vatru koju si zapalio u kuci iskoristio u potpunosti.Pojava cadji i garezi u pecki,prljav dimnjak i sve to crno sta nadjes u pecki je znak da nisi sagoreo drvo ili ugalj kako treba.Sa jedne strane si potrosio pare,kao fora zagrejao se,a napravio jos 3 posla sa strane a i stetu.Ukoliko ne dobijes izdvajanje samo vodene pare i CO2 sagorevanje nije potpuno odnosno dobijas neke gasove koji uopste nisu popularni.Stavise,stetni po zdravlje.
Zanima te samo temperatura i njeno kanalisanje na mesta gde ti treba.Naravno, i ocuvanje iste sto je vec stvar dihtovanja stolarije i izolacije.Za te namene imas puna stovarista raznoraznih novih materijala i resenja.
To sto pelete lozis automatski te oslobadja jedne ogromne obaveze a znacice ti da se peleti prave od svih onih stvari koje inace propadaju i prave ti krs po zivotu.Lepo je to znati.
Npr.imam jedno parce zemlje od oko 50 ari gde su neke matore jabuke i koje nikako da uposlim jer mi zao da secem stabla a ne isplati se da bilo sta tu sadis.Onda se pustim svakih 20-tak dana sa motornom kosom ili ovom vecom da to uljudim jer ume da izraste cudo ako ne pazim.Za motornu kosu treba servis,gorivo koje posebno moras da pravis,vreme a i obavezno mi je muka (u stomaku) kada kosim vise od sat vremena.Slicno je i sa ovom drugom kosom.To deluje tako uredno jedno vreme pa onda opet.Znas,nije to vise uzivanje iako imas svu opremu.
Onda me pita cica da pusti ovce na to parce zemlje.Ogradimo,zastitimo i pustimo ovce.Pojma nemas koliko sam bio zadovoljan tim potezom.Ujedno i upadljivo glup.
Trava je zdravija,njegove ovce site.Poneku i okrenemo s vremena na vreme.Jednostavno,brate i odavno provereno.
Kacim vrlo koristan tekst i objasnjenja koje je poslao kolega iz HR i ujedno mu se zahvaljujem na dobroj volji.

pa bas iz tog razloga i pitam / mislim nije mi jasno / zasto i koju to piljevinu susisnebojsa wrote:svaka stolarska radionica ili fabrika namjestaja radi sa suvom daskom ( ako misli da mu se proizvod ne raspadne) koja je svedena na vlaznost 8-10 % u industrijskim susarama, i njihov nus proizvod je piljevina od te daske. ta piljevina, ako se skladisti u silos ili negdje da ne pokisne, moze da povuce jos malo vlage u sebe u zavisnosti od vremena, ali briket trpi vlaznost piljevine i do 20 %. piljevina sa pilane je mnogo vlaznija i mora se susiti da bi se pravio briket od njepajja wrote:koja to stolarska radionica ili industrija namestaja ima otpad (piljevinu) koja je toliko vlazna. po meni toliko sirovo moze da bude samo piljevina sa strugare i to ona sitna od testere, da li moze samo od nje da se radi briket ?
Momci ne gori isto bukovina i camovina neoslobadjaju istu kaloricnu vrednost tako i piljevina ko radi briket on kupi radom od strugare do strugare kao cigani gvozdje 50 evrica kamion strugotine briga njih staje dal je topola,vrba,hrast,bukva a i sami znate razlike u tezini izmedju camovine i bukve suve malte ne duplo.U Arilju postoji fabrika za briket to bije nemojte mi verovati ali ok 2t za smenu i znam da ubacuju sve zivo od piljevine.Zato nemoze istu energiju svaki briket da oslobadja .Moje misljenje ali ima i strucnijih ljudi na forumu pa malo da caskamo .
Mislim da sam bas u Majstoru pre nekog vremena video clanak o tim pecima (ili su bili u pitanju kamini). Prekopacu malo, valjda ga nadjem.DrAgisha wrote:Veruj mi ventilator na pecki nisam video.Ustvari sta imam da gledam kada se kotao kao takav ne ukljucuje u struju.(ili pec).Mislim da si nesto pomesao ili ja nisam obavesten.
Ja znam da sa brenti i ostalih masina ,piljevinu ventilacionim cevima za odsis iste ,sprovode u ciklone gde se ona polako umiruje i opet sprovodi i dozira u briketirke,odatle u dzakove i na trziste.A nemaju kad oni da se zezaju i da je dovoze.Vec onaj ko sece bukvu ili hrast za parket i dasku za izvoz koristi svoju robu i ima zaokruzen proces i sa susarom i parionicom.Da ne davim to je otprilike prica,ima dosta jakih firmi u srbiji koje sve to objedinjuju i ne zavise ni od koga,.
Naravno 90 posto kvalitetne robe *suva daska 1 klase* ide u izvoz a ostatak daske i briket i nesto parketa ostaje ovde.
Verovatno ce neko ko ima slicnu proizvodnju ovo potvrditi.Pozdrav za sve.
P.s. j...e me nesto ne mogu slike da smanjim i posaljem
Naravno 90 posto kvalitetne robe *suva daska 1 klase* ide u izvoz a ostatak daske i briket i nesto parketa ostaje ovde.
Verovatno ce neko ko ima slicnu proizvodnju ovo potvrditi.Pozdrav za sve.
P.s. j...e me nesto ne mogu slike da smanjim i posaljem
Da li si pogledao ovo?NEX wrote:P.s. j...e me nesto ne mogu slike da smanjim i posaljem
viewtopic.php?pid=9959#p9959
Gde hostuješ slike i gde škripi?