Ok.nadam se da ces to da podelis sa nama.Jel si razmisljao kako ces da preradis kotao ili pecku na koju se grejes da koristi pelet automatski?testerash wrote:Upravo sam kupio u Nemakoj masinu za pelet (italijansku) od 300 kg na sat samo jos da nadjem prevoz i da je ocarinim. Kaze prodavac da je teska 400 kg i da pravi drvni pelet do 300 kg na sat, pa cu od sada dzabe da se grejem. Cim doje slikam i objavljujem slike.
Briketirka i briketi
pa ovo je stvarno mocna stvarDrAgisha wrote:http://www.youtube.com/watch?v=V8gtqn9k0kE.šarenko wrote:Dve stvari
Å ta je to" Palet"
Dakle šta je to palet
I konacno posle manje potrage nesto konkretno sto ce pomoci resavanju mnogih dilema.
Dakle,evo je domaca pamet iz Vranja.
Cena peci je oko 90.000 din a cena kg.peleta je 11.4 dinara/kg.

U katalogu pise da donose na kucu i pustaju u rad sto je bas lepo.Dali je tako...videcemo.
Ove se pecke izvoze u Italiju i jedini su model za sada/.Nisam dobio informaciju dali mogu da sagorevaju kukuruz.
Dakle,evo je domaca pamet iz Vranja.
Cena peci je oko 90.000 din a cena kg.peleta je 11.4 dinara/kg.

U katalogu pise da donose na kucu i pustaju u rad sto je bas lepo.Dali je tako...videcemo.
Ove se pecke izvoze u Italiju i jedini su model za sada/.Nisam dobio informaciju dali mogu da sagorevaju kukuruz.
evo da i ja dodam nekoliko rijeci o briketima.
ja proizvodim briket vec cetiri godine, pa bi mogao da pricam iz licnog iskustva.
trenutno najvaznija stvar u proizvodnji briketa je dovoljna kolicina sirovine koja nije mnogo udaljena od mjesta briketiranja, jer su veliki gubici ako se piljevina transportuje sa vece udaljenosti, vi dovezete pun kamion piljevine a iz njega napravite samo tri tone briketa, a za prevoz ste vec potrosili jednu tonu briketa.
kvalitetnija hidraulicna presa koja pravi 100-120 kg/h kosta oko 10.000 eura polovna. ako imate svoju piljevinu i ako je pri tom dovoljno suva, vi ste je otplatili za manje od godinu dana.sa takvom presom jedna radnik dnevno napravi 1000 kg ako imate dovoljno suve piljevine moze da se napravi dnevno i 2000 kg. mjesecno 50.000 kg.za tih 50 tona cete potrositi oko 250 eura struje, 500 eura folije za pakovanje, plate za dva radnika i 50 europaleta ( koje ce te naplatiti kupcu). sve oko 1500 eura a za 50 tona briketa uzece te oko 5.000 eura.
u sezoni grijanja mozete da prodate bukov ili hrastov briket po 100 eura/t u ogromnim kolicinama. Van sezone ce razni nakupci da vam nude otkup cijele proizvodnje za 50-60 eura po toni. Medjutim, problem je sto tu kolicinu suve piljevine imaju samo jake fabrike namjestaja, koje ionako neznaju sta ce sa parama pa moraju da zaradjuju i na briketu. sam proces proizvodnje je dosta jednostavan, presa je najcesce postavljena ispod silosa i sve radi sama, vase je samo da ga spakujete u foliju i na paletu. za briket piljevina treba da ima vlaznost od 8-18 % vlage i zbog toga je mnogo lakse proizvoditi briket nego pelet jer za pelet vlaga mora biti 13-14 % i ako je drugacije pelet nije kvalitetan i nece te ga prodati ( hocete mozda jedan put nekog da predjete). proizvodnja peleta je mnogo zahtjevna, ogromno mnogo novca treba uloziti u proizvodnju, i zato ako niste spremni izdvojiti 200.000 eura odlucite se za proizvodnju briketa. moze jos dosta da se prica, ako neko ima nesto da pita, slobodno.
ja proizvodim briket vec cetiri godine, pa bi mogao da pricam iz licnog iskustva.
trenutno najvaznija stvar u proizvodnji briketa je dovoljna kolicina sirovine koja nije mnogo udaljena od mjesta briketiranja, jer su veliki gubici ako se piljevina transportuje sa vece udaljenosti, vi dovezete pun kamion piljevine a iz njega napravite samo tri tone briketa, a za prevoz ste vec potrosili jednu tonu briketa.
kvalitetnija hidraulicna presa koja pravi 100-120 kg/h kosta oko 10.000 eura polovna. ako imate svoju piljevinu i ako je pri tom dovoljno suva, vi ste je otplatili za manje od godinu dana.sa takvom presom jedna radnik dnevno napravi 1000 kg ako imate dovoljno suve piljevine moze da se napravi dnevno i 2000 kg. mjesecno 50.000 kg.za tih 50 tona cete potrositi oko 250 eura struje, 500 eura folije za pakovanje, plate za dva radnika i 50 europaleta ( koje ce te naplatiti kupcu). sve oko 1500 eura a za 50 tona briketa uzece te oko 5.000 eura.
u sezoni grijanja mozete da prodate bukov ili hrastov briket po 100 eura/t u ogromnim kolicinama. Van sezone ce razni nakupci da vam nude otkup cijele proizvodnje za 50-60 eura po toni. Medjutim, problem je sto tu kolicinu suve piljevine imaju samo jake fabrike namjestaja, koje ionako neznaju sta ce sa parama pa moraju da zaradjuju i na briketu. sam proces proizvodnje je dosta jednostavan, presa je najcesce postavljena ispod silosa i sve radi sama, vase je samo da ga spakujete u foliju i na paletu. za briket piljevina treba da ima vlaznost od 8-18 % vlage i zbog toga je mnogo lakse proizvoditi briket nego pelet jer za pelet vlaga mora biti 13-14 % i ako je drugacije pelet nije kvalitetan i nece te ga prodati ( hocete mozda jedan put nekog da predjete). proizvodnja peleta je mnogo zahtjevna, ogromno mnogo novca treba uloziti u proizvodnju, i zato ako niste spremni izdvojiti 200.000 eura odlucite se za proizvodnju briketa. moze jos dosta da se prica, ako neko ima nesto da pita, slobodno.
ja imam hidraulicnu presu, spanex njemacka koja pravi 100-120 kg/h ( hrast 120 ostali manje) koja je znala da napravi i po 2500 kg za dan, ali je zato znala i po mjesec dana da ceka dio iz njemacke pa da ne radi. ja sam je prije cetiri godine i pet mjeseci platio 15.000 eura ali je bila mlada i malo presla, 3000 sati. sad je otisla na zasluzeni remont, a kupio sam jednu ekscentar presu koja bi trebalo da pravi do 150 kg/h i trebalo bi da je pustim u pogon sledece sedmice. Da sam bogdom poceo da ga pravim prije 10 godina, sad bi iso u penziju a ne skupljao piljevinu na milion strana.
Vidis ja u okolini od 30 km imam nekoliko manjih preradjivaca ali drvo koje se obradjuje nije bas uvek visokokvalitetno.Imam cak i presu koja je kudikamo skuplja od ovoga sta ti navodis ali nije namenska za brikete i mislim da nece dati vise od tonu dnevno ali ce otpresci biti kvalitetno presovani.nebojsa wrote:trenutno najvaznija stvar u proizvodnji briketa je dovoljna kolicina sirovine koja nije mnogo udaljena od mjesta briketiranja, jer su veliki gubici ako se piljevina transportuje sa vece udaljenosti, vi dovezete pun kamion piljevine a iz njega napravite samo tri tone briketa, a za prevoz ste vec potrosili jednu tonu briketa.
Ono sta me najvise nervira je cinjenica da ekipa oko mene bas i ne kapira sta je briket a da ne govorim o peletu.Dakle,tuga.Vreme ce pokazati svoje.
Ova tvoja racunica je dosta slobodna ali predpostavljam da sa odgovarajucom organizacijom moze da se postigne zarada o kojoj pricas tokom sezone.
Jel pravis lager gotovih briketa tokom leta ili samo skupljas piljevinu pa onda presujes kada krene potraznja?
Dali je vazan oblik koji dobijas kao otpresak?Meni je na presi neki trapezasti alat....Mogu da dobijem volumen koji staje u svaku pec,stavise lepo bi se slagao,kao cepanice.
Dalje,neko je pomenuo da jace presovani briket ima bolju cenu pa me zanima sta mislis o tome.
I na kraju citam da ubacuju raznorazne vezivne komponente a ti pricas o vlaznosti dobijene vodom.Jel sam dobro razumeo?
eto
ja sam naveo racunicu ako imate svoju piljevinu koja je vec suva, ili ako vam je neko dao besplatno, i tu nema nista nelogicno. od troskova imate radnike, struju i pakovanje. vase je samo da pravite i cekate sezonu da to prodate po dobroj cijeni. Naravno to je neka idealna kombinacija do koje je danas vrlo tesko doci, ali prije samo 5 godina su preradjivaci i fabrike namjestaja vas molili da odvezete suvu piljevinu dok je danas druga prica. danas je tesko poceti ako nemate svoju piljevinu, jer ce vam, i to dobro, naplatiti i sirovu piljevinu, pa cete platiti prevoz do sebe, pa je morate osusiti, i to vam ogromno povecava troskove pa ih morate naknadnu ukalkulisati, pa jos prodate nekom preprodavcu i on zaradi vise nego vi.
Sto se tice tvoje prese, tu nemogu nista da komenterisem jer ne znam na koji nacin radi ni kakva je.
ja praktikujem da ne prodajem van sezone a da pravim kad god je to moguce. imao sam jednu pauzu od godinu dana kad sam ostao bez izvora suve piljevine pa sam morao da resavam pitanje susare. sad je vec problem i za sirovu piljevinu tako da planiram ili da prodam masine za briket ili da pocnem neku preradu drveta da bi imao svoju piljevinu.
oblik briketa, po meni, nije toliko znacajan, mada ima ljudi koji vise vole ovakav ili onakav briket.
briket bi trebalo da bude tvrd toliko da ga ne mozete bas lako slomiti rukom i da se ne rasipa naravno, ali nesmije biti ni previse tvrd jer se onda tesko zapali.
sto se tice ubacivanja vezivnih komponenti, nisam imao prilike da se s tim sretnem pa nemogu da govorim o tome, niti znam nekog ko je ubacivao.
sto se tice VLAZNOSI DOBIJENE VODOM, neznam gdje si to procitao, ali za proizvodnju briketa vlaznost piljevine treba da bude od 8-20 % a to se ne dobija vodom nego susenjem, osim ako piljevina nije od vec osusene daske.
nadam se da sam ti bar malo pomogao, ako se sjetis jos nesto slobodno pitaj.
Sto se tice tvoje prese, tu nemogu nista da komenterisem jer ne znam na koji nacin radi ni kakva je.
ja praktikujem da ne prodajem van sezone a da pravim kad god je to moguce. imao sam jednu pauzu od godinu dana kad sam ostao bez izvora suve piljevine pa sam morao da resavam pitanje susare. sad je vec problem i za sirovu piljevinu tako da planiram ili da prodam masine za briket ili da pocnem neku preradu drveta da bi imao svoju piljevinu.
oblik briketa, po meni, nije toliko znacajan, mada ima ljudi koji vise vole ovakav ili onakav briket.
briket bi trebalo da bude tvrd toliko da ga ne mozete bas lako slomiti rukom i da se ne rasipa naravno, ali nesmije biti ni previse tvrd jer se onda tesko zapali.
sto se tice ubacivanja vezivnih komponenti, nisam imao prilike da se s tim sretnem pa nemogu da govorim o tome, niti znam nekog ko je ubacivao.
sto se tice VLAZNOSI DOBIJENE VODOM, neznam gdje si to procitao, ali za proizvodnju briketa vlaznost piljevine treba da bude od 8-20 % a to se ne dobija vodom nego susenjem, osim ako piljevina nije od vec osusene daske.
Moras da priznas da je ovaj zadnji odgovor dosta drugaciji od predhodnog.nebojsa wrote:ja sam naveo racunicu ako imate svoju piljevinu koja je vec suva, ili ako vam je neko dao besplatno, i tu nema nista nelogicno. od troskova imate radnike, struju i pakovanje. vase je samo da pravite i cekate sezonu da to prodate po dobroj cijeni. Naravno to je neka idealna kombinacija do koje je danas vrlo tesko doci, ali prije samo 5 godina su preradjivaci i fabrike namjestaja vas molili da odvezete suvu piljevinu dok je danas druga prica. danas je tesko poceti ako nemate svoju piljevinu, jer ce vam, i to dobro, naplatiti i sirovu piljevinu, pa cete platiti prevoz do sebe, pa je morate osusiti, i to vam ogromno povecava troskove pa ih morate naknadnu ukalkulisati, pa jos prodate nekom preprodavcu i on zaradi vise nego vi.
Kazes da dobijas sirovu piljevinu i onda je susis.Obzirom da se radi o velikim kolicinama i ta susara je verovatno velika ili imas neku foru da susis piljevinu u silosu?Koliko to susenje otprilike traje i kako znas kada je spremno za presovanje?Koje su jos neophodne radnje pre presovanja?Imas li neku mesaonu gde pravis dnevni zames i tako dobijas priblizno iste otpreske ili postoje razlike u kvalitetu?
Moja presa je hidraulicna 120 T Dorst sistem dvostranog presovanja.Ima programator za podesavanja svih parametara vezanih za kvalitet i brzinu presovanja.Cudoviste visoko preko 3 metra i u najgorem slucaju moze da izbaci tonu za 8 sati.Ja sam to zamislio ko otpreske od 1/2 kg ili cak 1kg.

E sad,kao sto sam ti rekao brine me priprema i saren kvalitet koji cu dobijati sa trzista.
Ajd pa eto malo pitanja za razmisljanje.
Pozdrav.
citao sam da u previse suvu piljevini ubacuju lapak za tapete a da neko susi piljevinu, pa to ne i mislim da to nije ekonomicno
Last edited by pajja on 15 Feb 2009 13:07, edited 1 time in total.
nisam bas siguran sta si htio da kazes sa tim da su moji odgovori razliciti.
u jednom sam ti opisao idealne uslove u proizvodnji briketa, a u drugom sam opisao da i ne mora sve biti tako lijepo i lako.
ja sam prvo radio sa suvom piljevinom iz fabrike namjestaja, u silos istresem piljevinu, presa stoji ispod silosa i piljevina sama silazi u presu. presa radi sve dok ima piljevine ili je ne ugasis sam. samo je radio jedan radnik koji je slagao briket u vrece, zavari vrecu na varilici i slozi paket na paletu, i tu nema nista nejasno, svi su troskovi bili koje sam napisao u prvom odgovoru.
drugi odgovor se razlikuje u tome sto se radi sa vlaznom piljevinom koju moras osusiti prije briketiranja, tako da je logicno da se odgovori razlikuju.
postoji nekoliko vrsta susare za piljevinu, a sto se tice kapaciteta prilagodjavas je presi ili obrnuto, to je tvoj izbor. dimenzije susare nisu male, moja je dugacka 10 metara, siroka 2 metra i visoka 3 metra.
nikakve dnevne zamjese ne pravis nego pokusavas da sto vise pojednostavis proces. znaci postavis presu tako da suva piljevina iz susare ide direktno u presu. iz iskustva naucis sistem susenja, prilagodis temperaturu, vrijeme, kolicinu i sta sve treba da bi dobio na kraju piljevinu koja ima izmedju 8 i 20 % vlage u sebi i briket ce ti biti dobar, zbog toga i jeste mnogo lakse praviti briket nego pelet, to sam vec objasnio.
sto se tice tvoje prese ja stvarno neznam kako ona funkcionise, treba da vidis kako bi dozirao piljevinu u nju, kako bi izlazio briket iz nje. ako moras svaki put rucno da ubacis piljevinu i posle rucno da izvadis briket iz nje, to je neefikasno.
ovu zadnju poruku od paje i nisam bas najbolje razumio
u jednom sam ti opisao idealne uslove u proizvodnji briketa, a u drugom sam opisao da i ne mora sve biti tako lijepo i lako.
ja sam prvo radio sa suvom piljevinom iz fabrike namjestaja, u silos istresem piljevinu, presa stoji ispod silosa i piljevina sama silazi u presu. presa radi sve dok ima piljevine ili je ne ugasis sam. samo je radio jedan radnik koji je slagao briket u vrece, zavari vrecu na varilici i slozi paket na paletu, i tu nema nista nejasno, svi su troskovi bili koje sam napisao u prvom odgovoru.
drugi odgovor se razlikuje u tome sto se radi sa vlaznom piljevinom koju moras osusiti prije briketiranja, tako da je logicno da se odgovori razlikuju.
postoji nekoliko vrsta susare za piljevinu, a sto se tice kapaciteta prilagodjavas je presi ili obrnuto, to je tvoj izbor. dimenzije susare nisu male, moja je dugacka 10 metara, siroka 2 metra i visoka 3 metra.
nikakve dnevne zamjese ne pravis nego pokusavas da sto vise pojednostavis proces. znaci postavis presu tako da suva piljevina iz susare ide direktno u presu. iz iskustva naucis sistem susenja, prilagodis temperaturu, vrijeme, kolicinu i sta sve treba da bi dobio na kraju piljevinu koja ima izmedju 8 i 20 % vlage u sebi i briket ce ti biti dobar, zbog toga i jeste mnogo lakse praviti briket nego pelet, to sam vec objasnio.
sto se tice tvoje prese ja stvarno neznam kako ona funkcionise, treba da vidis kako bi dozirao piljevinu u nju, kako bi izlazio briket iz nje. ako moras svaki put rucno da ubacis piljevinu i posle rucno da izvadis briket iz nje, to je neefikasno.
ovu zadnju poruku od paje i nisam bas najbolje razumio
Kao sto sam ti rekao presa je automatska ali zahteva da radnik bude pored nje non-stop zato sto mora da slaze otpreske.To mora da radi i u tvojoj prici ali kasnije.Mislim da su potrebna 2 radnika kod mene.nebojsa wrote:sto se tice tvoje prese ja stvarno neznam kako ona funkcionise, treba da vidis kako bi dozirao piljevinu u nju, kako bi izlazio briket iz nje. ako moras svaki put rucno da ubacis piljevinu i posle rucno da izvadis briket iz nje, to je neefikasno.
Pomenuo si da briket ne bi trebalo da bude ni mek ni tvrd.Tvrd zato sto nece sagorevati efikasno kao optimalno presovan.Nekako mi je logicno da postignem neku cvrstinu koja je bliska drvetu jer je moje iskustvo do sada na nasem trzistu da briketi rade posao,ali brate, izgore stravicno brzo.Dobijam toplotu, ali kao da nesto nedostaje.
Vidis,gomila njih kombinuje brikete sa nekim drugim cvrstim gorivima zato sto nece da se pate i sede pored pecke ceo dan da se vatra ne bi zagasila.
Razmisljam i tome da ubacim neke aditive koji ce odrzati snagu briketa ali produziti njegov efekat.Taj kilogram kosta 10 eurocenti na trzistu sto je za kupca i jevtino i skupo.Zavisi od potrosnje i efekta.
U svakom slucaju nema zajeba kao kad kupujes drva ili ugalj pa te obavezno ustinu tamo ili vamo.Koje god gorivo da koristis,svi koji su u lancu do tebe ce pokusati da te zavrnu.Dali na kolicini ili na ceni....svejedno je.
Kada pogledas koliko te kosta grejanje na nivou grejne sezone i dali si mogao nesto da ucaris...verovatno postoji prostor za to.Zato mislim da briket ima prednost ako dajes tacnu kolicinu i ujednacen kvalitet.Pogotovu ako je to zgodno spakovano,kvalitetno i povoljno.
E a sad...
Kakvi su utisci tvojih krajnjih musterija?(nemoj samo da mi odgovoris da dok kupuju sve je ok)
Dali oni mesaju briket sa drvima recimo ili sa ugljem?
Dali je to ekipa iz urbanih sredina koji greju manje kvadrature a cesto kupuju po jedno ili dva pakovanja briketa?
Ako si imao neku reklamaciju,na sta se ona odnosila?
Imas li neki problem koji ti se redovno javlja u proizvodnji ili na trzistu?
Last edited by DrAgisha on 16 Feb 2009 08:46, edited 1 time in total.
Sad sam se malo zadubio u ovu temu o kojoj pojma nemam. Da li možeš bliže da objasniš razliku između briketa i peleta jer, očigledno, nije samo u vlazi.nebojsa wrote:a briket piljevina treba da ima vlaznost od 8-18 % vlage i zbog toga je mnogo lakse proizvoditi briket nego pelet jer za pelet vlaga mora biti 13-14 % i ako je drugacije pelet nije kvalitetan i nece te ga prodati ( hocete mozda jedan put nekog da predjete).