stepeniste

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
NEX
Majstor

Post by NEX »

Dok razmislim o ovom procitaj vic o putinu sto sam poslao.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

NEX wrote:Dok razmislim o ovom procitaj vic o putinu sto sam poslao.
Taj sam već čuo. Dobar je :) Ja sam u međuvremenu razmislio i ti si u pravu :)
NEX
Majstor

Post by NEX »

Na pravom frezeru mogu da naprave muski deo ali sumnjam da mogu da ukopaju drugi kanal na gaz,jer treba da se glodalo podigne na 20,25 cm visine sto je kod vecine frezera nemoguce.
Ne znam da li si imao prilike raditi na velikom frezeru i videti koliko je to opasna masina.
NEX
Majstor

Post by NEX »

Ja sam sad kuci i razmisljam o detaljima i nisam siguran ko je u pravu.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Ne znam da li si imao prilike raditi na velikom frezeru i videti koliko je to opasna masina.
Nisam. Verujem da je ludilo.
Stvar je terminologije. Na forumu je, dok ti nisi došao, bila jedna diskusija o nazivima mašina.
Pogledaj je.
NEX
Majstor

Post by NEX »

Ok sad cu je pogledati.A ovo za putina ,ja se 2 dana smejem. IPAK SEF JE SEF.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

NEX wrote:Ja sam sad kuci i razmisljam o detaljima i nisam siguran ko je u pravu.
Ukoliko glava može da se odmakne od firunga onda može da pravi kanal jer nož ide ispred nje i "krči joj put".
Ali tad nema govora o kanalima malog prečnika. A to za gazište i ne treba ;)
Ako ne može, od kanala nema ništa.
NEX
Majstor

Post by NEX »

Moze kanal da se iskopa sigurno.Ali sa glavom koju si prikazao moze samo 1 polovina.
Pa onda mora da se okrene gaziste pa isto to.Ali razmisli sad...
kAD OKRENEM GAZISTE ZA 2 KANAL NE MOGU DICI GLAVU NA FREZERU 20 CM U VIS.
jbg ovo je trebalo biti isto malim slovima.kontas?
NEX
Majstor

Post by NEX »

Sad sam se i ja pogubio u pisanju.jbg.Imam slicnu glavu pa cu probati konkretno da li moze pa cu ti javiti , da ne davimo narod sa teoremama.Pozdrav za veliki mozak.!
gilee
Zarezivač olovaka

Post by gilee »

nekad su gazishta lepili katranom.zagrejesh katran,razmazhesh po betonu i nabacish gazishte.naravno vaser-vaga,tegovi...i stepenishta su trajala dok se fizichki ne pohabaju...danas postoje lepkovi za parket (termo,hidro i zvuchna izolacija) koji su savrsheno dobri.josh jedna stvar,zashto izmishljati toplu vodu,kad je neko vec izmislio bojler?svidja mi se ideja o ubacivanju lajsni druge boje.
da,i da me neko ne shvati pogreshno,estetske komplikacije su ok (po meni) ali komplikovanje montazhe ne.ispravite me drage kolege
nije sramota pitati,sramota je praviti se pametan
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Da bi glodalo na glavi, napravilo "zenski" deo lastinog repa, mora da se vrti oko vertikalne ose, a da se materijal gura po horizontalnoj povrsini (ili da se glodalo vrti oko horizontalne, a da se materijal gura po vertikalnoj). Glodalo celo ulazi u materijal, odnosno samo malo izlazi iz horizontalne povrsine.
Drugim recima isto kao sto je postavka na rucnom frezeru koji je montiran u sto.
E sad ako je tebi samo glava ne tome 30mm, rekao bi da bi taj lastin rep bio poooooveliki.

Ono sto ne kapiram je sto bi dizao glavu 20cm u vis?
Ako si mislio da mozes da onakvim glodalom iskopas kanal tako sto ce glodalo da se vrti oko vertikalne ose, a ti ces da guras dasku tako da bude postavljana "na kant", pa da glodalo napada sa strane, to nije moguce. Ako to uradis neces dobiti lastin rep, niti pola lastinog repa, vec kvadratan zleb (noz glodala dok se okrece i izlazi iz materijala skine komplet povrsinu).
Muski deo moze da se uradi, bez problema.
NEX
Majstor

Post by NEX »

Mislim da noz glodala kooje je na slici moze da skine polovinu konusa o kome pricas.

nemoj me uzimati za ozbiljno mada mislim da sam u pravu jer bas je kasno a ja sam dosao sa slave a bilo je piva ohoho. Tako kad probam u radionici na frezeru znacu sigurno,pozzzzzzzdrav!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Momci, našao sam jedan članak http://www.patwarner.com/router_or_shaper.html

Suština je u tome da sa "frezerom" zaboraviš na rezanje unutar obratka (kanali). Za to je glodalica :)

Router tables give up production for versatility. In my view, the router table not only performs edge, face, and end cuttings. In addition, inside work is also possible. Dados, mortises, and other blind inside excavations are not possible with shapers, nor are dovetails, a distinct advantage for the router table
gilee
Zarezivač olovaka

Post by gilee »

kada sam pravio rezhisersku stolicu sa sedalom i naslonom od platna (shvalja je porubila bochne stranice tako da mozhe da se uvuche armatura 6mm u platno) zhleb "lastin rep" sam pravio na cirkularu.jednostavnim obaranjem testere pod nekim uglom,dobija se zheljeni efekat.dodushe sredina kanala se mora ochistit dodatnim shtelovanjem cirkulara na 90' sa promenom visine.koristio sam testeru za poprechno sechenje (veliki broj zuba).moram priznati da ostaju risevi ali efekat se postizhe.
nije sramota pitati,sramota je praviti se pametan
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako to uradis neces dobiti lastin rep, niti pola lastinog repa, vec kvadratan zleb
Sad sam pogledao sta sam napisao (bio sam malkice umoran sinoc).
Neces dobiti kvadratan zleb, vec zleb oblika trapeza ili trougla, ali ne onakav kakav tebi odgovara.
dobices ovo:
Image

a tebi treba ovo:
Image
Post Reply