stepeniste

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
NEX
Majstor

Post by NEX »

Bravo za Gustava.Gordijev cvor je presecen.!
Arax
Majstor početnik

Post by Arax »

He,He,He, bice sa lajsnama, jer sam odradio jedno stolce skoro od jasena i ubacio sam orahove lajsne da bih prekrio srafove, samo kad proucim ovo postovanje za slike na ovom sajtu saljem slike. Slazem se da je mnogo lepse odraditi sa tim lajsnicama, isto cu raditi kombinacija jasen orah. Pao ovaj sneg pa cu morati odloziti postavljanje. Sjajni odgovori, svaka vam cast, nisam bio na net 2 dana, vec nepisane 2 stranice.
Летети је лако научити само треба скочити и промашити земљу.
NEX
Majstor

Post by NEX »

Resismo te stepenice napokon.BILO JE SKORO I SUZA I SMEHA I PLACA I SMEHA I CRTANIH FILMOVA.
Ajd sad Araxe neku laksu temu?
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

sraf je sraf i drzi bole od bilo cega, jedina mana mu je sto se vidi a i to moze da se resi ako se stavlja blize sredini pa da se sakrije sa kojekakvim stazama koje su sirine 60 cm ili onim protiv kliznim (neznam ni kako se zovu) koje dolaze samo odozgo i taj sraf / ako je potrebno / uvek moze da se dotegne
zadnjih godina ja sam montirao sa Wirtovim tiplovima za te stvari - busi se beton postave tiple , busi se gaziste odozdo (ne skroz) ubaci plasticna caura od 15 mm a sve to bezuje brezon / bice i slike toga samo da pregledam katalog
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

U današnje vrijeme kad postoje najrazličitija dostupna ljepila mislim da je samo ostatak starog razmišljanja potreba za šarafljenjem gazišta.
Nema šanse da se dobro zaljpljeno gazište rasklima ukoliko je upotrijebljeno odgovarajuće ljepilo.
Npr. uzmite poliruretanska jednokomponentna trajnoelastična ljepila...
I u toj varijanti nema nikakvih potreba za krpanjem rupa koje se UVIJEK vide bez obzira koliko mi pričali o tome.
Jednostavnost, izgled, čvrstoća sa dobirm ljepilom....sve govori u prilog ljepljenu a ne šarafljenu.
Badzin
Šegrt

Post by Badzin »

Izgibosmo sa rupom bez rupe a onda fil >ma ide ono tepiče da ne kliza<.Ja kod mene zalepio tepih direktno na beton i niti škripi niti mrda.Kad dosadi odlepim pa ponovo..
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Pade mi još jedna ideja na pamet ;)

Image

Na gazištu, sa donje strane, se napravi kanal za u obliku lastinog repa (može i dva). To se pripremi u radionici. Takođe se u radionici pripreme i odgovarajuće letve sa rupama za šrafove. Na terenu se obeleže mesta za lajsne, ušrafe se i gazište navuče na njih sa strane (ako situacija ovo dozvoljava). Nema lepka, ne vide se šrafovi, montažno/demontažno... Milina i krasota :)
NEX
Majstor

Post by NEX »

Jako tesko je ukopati lastin rep.Ja nisam video tako profilisano glodalo.
Zbog neravnina na betonu tesko ces ga navuci i opet moras staviti penu da ne klacka i skripuce.
I dalje mislim da ne treba bezati od pene i safova.
Dobar predlog ali mislim da je tesko primenljiv na terenu.
p.s.Mozak ti nema mira pa kombinujes sve moguce i nemoguce varijante.Bravo.Zasluzujes titulu moderatora.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Jako tesko je ukopati lastin rep.Ja nisam video tako profilisano glodalo.
Kako nisi video glodalo za lastin rep? Pa ima ga svaka kineska garnitura, o firmiranim da ne pricamo.

Recimo:
Image
ili
Image
NEX
Majstor

Post by NEX »

Ima li za frezer.?To je za rucni ober frezer.Ja 96 posto radim sa frezerom onim velikim,masinom.
Ta glodala sam vidjao,ali ona sa rupom,za osovinu f 30 mm,nisam vidjao,sto ne znaci da ga nema.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

NEX wrote:Zbog neravnina na betonu tesko ces ga navuci i opet moras staviti penu da ne klacka i skripuce.
Slažem se da je beton neravan, ali šta te sprečava da ga pre montaže malo izgletuješ. Preciznim pravljenjem kanala izbegavanje klackanja je zagarantovano.
NEX wrote:Ima li za frezer.?To je za rucni ober frezer.Ja 96 posto radim sa frezerom onim velikim,masinom.
Svaka čast velikim mašinama, ali i glodalica montirana u sto ovaj posao sasvim lepo može da odradi. Lako mogu da se naprave i prenosne varijante stola za glodalicu, tako da ona bude dostupna i na terenu za ovakve male poslove.

Recimo, ovako nešto:

Image

... i rasklopljena varijanta:

Image

NEX wrote:Bravo.Zasluzujes titulu moderatora.
To je zvanje, a ne titula :) Hvala
Last edited by metabo on 14 Feb 2009 08:31, edited 1 time in total.
NEX
Majstor

Post by NEX »

Pije vodu kad je gaziste u vaser vagi i po horizontali i po vertikali.
Da ,onda bi moglo.A moze se lepkom za beton ispraviti to sto je neravno.
Ko voli nek izvoli.
A ono glodalo se verovatno prodaje u paru,tj jedno da kopa rupu na gazistu,a drugo da obradi lajsnu.U tom slucaju bi spoj bio pasent.Pricam za veliki frezer za f30 mm rupu na glodalu.
Zvanje je opravdano 100 posto,vidi se iz prrilozenog.Pozdrav.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

NEX wrote:A ono glodalo se verovatno prodaje u paru,tj jedno da kopa rupu na gazistu,a drugo da obradi lajsnu
Radi se o istom glodalu. u jednom slučaju pravi kanal, a u drugom obara ivice na lajsni. Dimenzije su iste, ugao je isti. (Ostalo su nijanse :) )
NEX
Majstor

Post by NEX »

Ako sam ja dobro shvatio isto je u slucaju oberfrezera,ali nije u slucaju za glavu na stabilnom frezeru.Ako gresim, ispravi me.
Zamisli da se glodalo ne stavlja u futer kao burgija.Vec ide na vertikalnu osovinu.
A masa stolara ima takvu masinu.Mislim da u tom slucaju mora postojati i drugo glodalo tj druga glava?
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

NEX wrote:Ako sam ja dobro shvatio isto je u slucaju oberfrezera,ali nije u slucaju za glavu na stabilnom frezeru.Ako gresim, ispravi me.
Zamisli da se glodalo ne stavlja u futer kao burgija.Vec ide na vertikalnu osovinu.
A masa stolara ima takvu masinu.Mislim da u tom slucaju mora postojati i drugo glodalo tj druga glava?
Da li misliš na ovakav sistem (na žalost, nemam bolju sliku)?

Image

Ako je ovo, onda si u pravu za kanale. Ovakvi noževi mogu samo da oblikuju ivice jer je glava golema.
Ali ipak to ne znači da ne treba da napraviš sebi sto za glodalicu jer je to majka svih mšina u radionici (i van nje). ;)
Post Reply