makita - made in PRC

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Ugrinovačka 2a, zemun , Telefon: 011 316 0363 , tu treba da je prodavnica gde ima alat okacen na zid , on su generalni zastupnik i za NORTON alat (dijamantski alat ) unutra mislim da ima i bosch, i ima dobar rucni alat

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Jeidni ko bi mogao da ima stvarna iskustva i da realno poredi neki model koji je made in PRC sa modelom koji je made in Japan, je neko ko se aktivno bavi servisiranjem.
Ovo ostalo je u sustini nagadjanje.
Sa jedne strane imamo gomilu NN prc proizvoda koji ne valjaju ni za sta, ali isto tako sa druge strane, nema velike firme u svetu koja nema proizvodnju u prc. Verovatno niko od nas nema neki iole noviji uredjaj u kome bar neki deo nije iz prc-a. Pocevsi od automobila, pa do pegle.
Slicno je bilo pre 15-tak godina sa elektronikom made in roc (Tajvan), pa je danas prica sasvim drugacija.

Ja i dalje ne znam odakle je ova moja malecka srafilica. Ima sa strane "standardnu" makitinu nalepnicu, ali na njoj nema eksplicitno napisano "made in".
Znaci pise:
Makita DF030D
10.8V... bla bla bla, gomilica onih znakova za upozorenje.
2008 onda serijski broj
Makita Corporation 865917-2
Anjo, Aichi, Japan

Nemam ni jedan drugi noviji Makitin alat da bih pogledao. Cekic je star vec 7-8 (ako ne i vise) godina, i na njemu pise "Made in Japan". Otkud znam, mozda je ova dovoljno mala pa su stedeli prostor, ili su jednostavno u medjuvremenu promenili politiku, pa nigde ne pisu gde je napravljena (sto je cesta pojava u zadnje vreme kod mnogih proizvoda, ne samo kod alata). To bi ustvari morao uvoznik da napise na uvoznoj deklaraciji, mada ko to jos gleda. Mozda je pisalo na kutiji, al nju sam ko sto rekoh zavrljacio.

Sve u svemu, kada su u pitanju renomirane firme, mislim da ne bi trebalo dizati preveliku frku oko mesta proizvodnje. Sad sto se isplati to upotrebiti kao argument za cenjkanje, je vec prica iz domena psihologije :)
NN firme su vec druga prica, ali opet ne toliko vezano za mesto proizvodnje koliko za to sto je NN.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

mbole wrote:.........

Sve u svemu, kada su u pitanju renomirane firme, mislim da ne bi trebalo dizati preveliku frku oko mesta proizvodnje. Sad sto se isplati to upotrebiti kao argument za cenjkanje, je vec prica iz domena psihologije :)
........
Slazem se.
Ako je alat projektovan da bude kvalitetan i dugotrajan, nije problem organizovati i kvalitetnu proizvodnju cak i u prc, ako firma koja projektuje uopste to zeli. Sama proizvodnja se uvek sprema u toku projektovanja, ukljucujuci i nacine zavrsnog testiranja i kontrole kvaliteta. I siguran sam da se uvek mogu sprovesti planovi, ako je nekome do toga stalo. Prema tome, ako alat "made in prc" od nekog svetski poznatog proizvodjaca nije kvalitetan kako se ocekuje ili kako proizvodjac obecava, onda je najmanji razlog za to, zemlja u kojoj se fizicki proizvodi.

Sasvim drugi je problem ako velika firma odluci da izbaci nekvalitetnu i proizvodno jeftiniju seriju, iz razloga vece zarade, prodajom imena, pa to proizvodi u zemlji koja nije njena maticna... to je vec sunovrat...

Vec sam pisao o tome, svaki NN alat koga sam kupio, je UVEK imao sve elemente za koji pise da ulaze u komplet (meni je to iznenadjujuce... otkud znam zasto).... a vecina je imala neki problem zavrsnim doradama, asembliranju i podesavanju:

- U aluminijumskom odlivku izbusena rupa koja treba da bude u centru necega... nije u centru.
- U odlivku gde treba naknadno izbusiti rupu i narezati navoj, narezan navoj ukoso
- srafilica koja izgleda fizicki identicno sa nekom drugom "markom", ima nove baterije koje se ne izdrazavaju ni zavrtanje deset srafova 3x40mm (ona druga "marka" radi godinama vec, vise nego odlicno!)
- itd.

Svakako ima nacina da se to spreci, ali se ne sprecava. Isto ima nacina i da se to proveri... i verovatno se proverava, ali po, s necije strane, postavljenom kriterijumu, prolazi kontrolu. Eto, mislim da su to neki od razloga zasto su NN alati zamisljeni realno solidni... ali su lutrija po pitanju kupovine... jer moze biti dobrih, ako imate srece. Pri tom, dobri primerci su dokaz da "majstori" umeju da naprave.... pitanje je samo da li su "raspolozeni" tog dana ili u toj konkretnoj fabrici, ma gde ona bila fizicki.

E da, i popularni hipermarketi Metro, Merkur, Tempo, i ostali... su dovoljno tehnicki potkovani da ustanove da je neki alat nekvalitetan PRE nego sto ga iznesu na police,... samo ako zele time da se bakcu, ali mi se cini da im to nije ni cilj. Ovde postoji potreba za jeftinim alatima, njihovo je da zadovolje potrebe... a ako ne bude kvalitetan.. pa nema prostora za zalbe... cena je mala... i nema sta mnogo da se ocekuje za tu cenu.
Last edited by boggy on 13 Feb 2009 01:03, edited 1 time in total.
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Neznam sta da vam kazem :) ali ja tim kinezima nikako ne verujem :) a cak sam i imao losa iskustva , ja odprilike ovako razmisljam o alatu , bolje cu kupiti makitu ili hitachi , nego boscha ili metaboa iz kine za po istoj ceni :| Image
mogu da se kladim u kilo pecenja da nisu isti proizvodi iz kine i iz japana ili nemacke
Da bole ako ti ne pise na toj maloj makiti odakle je onda je kinez sigurno :)
Ja imam jos manju od te 7.2 i ova novija , i ona ima podaci svoji na maloj cetvrtastoj aluminijskoj valjda nalepnici

pozdrav
Marko
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

Zbilja interesantno.
Mada su moja iskustva unekoliko drugacija, za neke stvari.
Ja sam pisao da Prc nije bas naaaaj idealnija varijanta (ali neznaci losa), vec prosto volim domace proizvode (uslovno govoreci Japan Germany ...).bolji su, koliko zapravo,to je mozda cak i akademski.
A sto se tice N.N firmi price su oprecne.
Znam masu majstora koji ma su dnevnice 35-70 evra a rade Einhelom ,Power-Plusom ...
Ja govorio vazdan, ma to nevalja, kako kekserica moze da bude dobra za 4000 din ,hammer za rupe do 16 mm za 3500 itd.I u principu to ljudima zavrsava posao.U apsolutnoj svetskoj ultra vrh klasi postoje Fein,Festool i Lamelo ali da bi covek opremio sebe sa ovim masinam a treba mu za nove (ne sto se masa hvali ,znas naso povoljn Fein busilicu za 50 evra iz proslog veka ), cca 5000 evra.
Pa samo Lamelo kekserica kosta 1000 evra, Festool potezna testera 600 Fein busilica 450 itd.
Pa to je luda kuca i za ove na zapadu.Eva im standard na zapadu dosla neka krizica,banke zakovrnule i mogu sad da kupuju i na zapadu pistace.Nek tamo neko za kes ko kod nas da za Makitu 200-500 evra, nego za paklu cigara ciganisu kartice i kredite.
I onda se Fein hvali aku programom koji je po meni smesan, da se koristi u Bentlijevoj fabrici .
Da nema u sustini Prc-a svi bi mi sislali vesla dok bi skupljali po 2 god za neku firmiranu masinu ili kupovali kod cigana gastabajtera.A posto kinezi stancaju ko ludi i vecina moze nesto da se zamlacuje i pravi.
Da se razumemo ja vise od drveta volim celik, hrom, karbon, titan i da se od njega prave alati ali da zalazem stan tesko.
Zivela Makita Made in PRC.
Last edited by ArtCool on 13 Feb 2009 01:57, edited 1 time in total.
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

I naravno zaboravio sam, ziveo Drug Tito :D
Last edited by ArtCool on 13 Feb 2009 01:59, edited 1 time in total.
ljubisa o
Samostalni majstor

Post by ljubisa o »

O boschu 10,8 li-jon ali samo sauberu bez futera, koji ima samo jednu brzinu,ne mozemo pricati iz ugla da nije dobar,prednosti su mu nad manama,prvo brzo se puni ,lagan je ,18nm obrtni momenat,mali dimenzijama omogucava rad u malom prostoru,osvetljenje ima za rad u uslovima manje vidljivosti,moze da se puni za 5 minuta,ne smeta mu prekid punjenja,dovrsis posao sa njim,ako nemas drugu bateriju ,dugovecan,itd.
Za svaku bitku i odgovarajucu vojsku ako mogu vojnickim zargonom da se izrazim.
Neko je pomenuo prepreke sa mocnijim srafovima,evo predhodnice
Image
wurth 9,6 dve brzine,i wurth 12v dve brzine,oba snazni,bosch mali za pomenuter radove.
i na kraju konjica
Image
Mislim da sa ovim alatom nema prepreke.Feinovi sauberi na struju ,naravno industriski kako vole da kazu.U zanatstvu zanatlija voli prepreke radi savladjivanja,i ucenja,vele majstori su skromni,ali sto se tice alata ja tu ne mogu biti skroman,jednostavno strast,to je mozda dobro a mozda nije.
Last edited by ljubisa o on 13 Feb 2009 10:59, edited 1 time in total.
Rad je molitva.
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

ArtCool wrote:Znam masu majstora koji ma su dnevnice 35-70 evra a rade Einhelom ,Power-Plusom ...
Da , ima mnogo takvih majstora, naravno ne znaci ako majstor ima los alat da je i los majstor, kako bese ono "boj ne bije svijetlo oruzje no srce u junaka" :) cak i moj cale je radio generalne na automobilima sa kljucevima i srafcigerima od od 5 eura :D samo moment kljuc dobar i jos ako neka alatka, inace on moze da kupi komplet alata od HAZET-a ili GEDORE ali nece(imao je pre dok je bio mlad sad ga vise ne zanima da daje po 300-400 eura za kljuceve) Ja isto obozavam alat i kupujem skupe alate :) al radim i neki put sa ovim jeftinim kad se zadesi da nemam pare
Oooo ljubisa ti to dva komada uzo :) Moram ja malo da dojem do te najlon pijace da vidim sta ima :D

pozdrav Marko
ljubisa o
Samostalni majstor

Post by ljubisa o »

Jedan sam uzeo u Rumi a ovaj drugi u Beogradu ,mislim bubanj potoku.Gornji je vise za metal i gips ploce i neke namenske radove jer mu je obrtni moment isti na pocetku i na kraju.drugi je za univerzalan normalan sauberu sa potenciometrom.itd.
Rad je molitva.
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

Video sam novu master seriju alata od Skilla, made in P.R.C naravno, da li se i hleb nas pravi u Kini samo me to interesuje posto vidim da se neki udzbenici za osnovnu tamo prave ????
I sto se tice Skilla nije los, ima elemenata za razmisljanje.
Ako neko nesto kupi neka pise.
kica
Dodavač alata

Post by kica »

kupio sam Makitu kod ovlascenog prodavca u Kragujevcu. na busilici pise lepo made in japan, ali na bateriji made in prc. To je profesionalna busilica sa baterijama od 2,6ah. posle godinuipo dana mi je crklajedna baterija a posle par meseci i druga. za nove baterije treba dati 100 evra po komadu, pa vi vidite. Po bateriji nisu punjene vise od 150 puta. moj vam je savet da se klonite Makite.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Vidi kod ovlascenog servisa sta se desava .Ja sa Makitom imam ekstra iskustvo sto se tice alata to sto pise made in japan to nema veze svi imaju proizvodnje po kini sem hitacija sto se tice rucnog elektricnog alata.Taka stvar se meni desavala sa nekom blekerovom garancija 12ili 24 meseca al nevazi za bakteriju izuli nas pre dve godine platismo blizu 200 e a ono dno .Ali pazi ovo kupim pred novu godinu u Metrou neku crvenu 1600 din reko da vidim kako je cudo za 1600 radi brate treci mesec ko sat drzi bateriju bolje od makite i blekera govorim o safilici. Ma zemlja Srbija je trziste gde dolazi dno roba od igle do lokomotive a to najbolje znaju nase kolege koje vise idu po zapadu .Sve se drugacije radi za nemce a drugacije za nas ma necu da nacinjem glupu temu
Post Reply