stepeniste

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

branimir wrote:Ko nema iskustva u izradi i montazi stepenista ne treba da komentarise.
Opet da kazem, sa purpenom tiplovanje nije potrebno, cak je i nepozeljno.
To sto neko nema iskustva u konkretnom poslu, uopste ne znaci da nema zdrave pameti, i da ne moze da da neki dobar i koristan savet ili komentar.
Uostalom forum i sluzi da bi ljudi komentarisali. Za ostalo sluze knjige.

Vec si par puta pomenuo da ne treba tiplovati. Sad kazes da nije ni pozeljno.
Nemam nikakav razlog da ti ne verujem, kao sto nemam razlog da ne verujem ni onima koji se zalazu za tiplovanje.
Jedino sto tu tvrdnju nisi nicim obrazlozio. Sto ne valja da se tipluje?

Ljudi koji su dali savet da se tipluje su do detalja objasnili postupak (mozda iz vise iteracija, ali u svakom slucaju detaljno).
Mozda sam nesto propustio, ali osim druge poruke u temi gde je nacrtano da se pena nanosi u cik cak, ja nisam nasao nista sto si napisao (ne racunajuci "ne treba da se tipluje").
Ajde raspisi se malo.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

mbole wrote:
branimir wrote:Ko nema iskustva u izradi i montazi stepenista ne treba da komentarise.
Opet da kazem, sa purpenom tiplovanje nije potrebno, cak je i nepozeljno.
To sto neko nema iskustva u konkretnom poslu, uopste ne znaci da nema zdrave pameti, i da ne moze da da neki dobar i koristan savet ili komentar.
Uostalom forum i sluzi da bi ljudi komentarisali. Za ostalo sluze knjige.

Vec si par puta pomenuo da ne treba tiplovati. Sad kazes da nije ni pozeljno.
Nemam nikakav razlog da ti ne verujem, kao sto nemam razlog da ne verujem ni onima koji se zalazu za tiplovanje.
Jedino sto tu tvrdnju nisi nicim obrazlozio. Sto ne valja da se tipluje?

Ljudi koji su dali savet da se tipluje su do detalja objasnili postupak (mozda iz vise iteracija, ali u svakom slucaju detaljno).
Mozda sam nesto propustio, ali osim druge poruke u temi gde je nacrtano da se pena nanosi u cik cak, ja nisam nasao nista sto si napisao (ne racunajuci "ne treba da se tipluje").
Ajde raspisi se malo.
Bravo Mbole svaka ti čast.Naime netko kao sada kolega Branimir nešto kao "svjetuju" ali nemaju nikakav argument za to i nikakvo konkretno objašnjenje.Ako kolega Branimire misliš i tog si stava da ih netreba tiplati i šarafiti onda nam lijepo objasni i pojasni žašto je tome tako i po čemu ti misliš da je "bolje"bez tiplanja i šarafa?

Za kolegu NEX-a :

Dali bi se mogli koristiti oni šarafi koji se šarafaju direktno u beton bez tiple samo pilot rupa i šaraf direktno,jer je glava šarafa manja i onda ono šta se vidi na gazištu se pokrije ili kitom ili zamješamo malo ljepila i piljevine i pokrpamo,šta misliš o tome?
Čovijek sniva a Bog realizira!
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Ne zelim da polemisem.Ako neko objasni postupak montaze ili izrade ja nemam potrebe da se ukljucujem.
Meni nije bitan broj postova, ili da li sam majstor ili ne.Namera mi je koliko toliko da po mogucnosti
pomognem iz oblasti koji su mi poznate i koje sam radio.
A zasto nije pozeljno tiplovati. Iz cisto estetskih razloga.Kod lakiranih gazista cep je tesko sakriti.

I na kraju, ne potcenjujem niciji intelekt ali cenim necije iskustvo i prihvatam.Nisam sujetna osoba.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

branimir wrote:Ne zelim da polemisem.Ako neko objasni postupak montaze ili izrade ja nemam potrebe da se ukljucujem.
Meni nije bitan broj postova, ili da li sam majstor ili ne.Namera mi je koliko toliko da po mogucnosti
pomognem iz oblasti koji su mi poznate i koje sam radio.
A zasto nije pozeljno tiplovati. Iz cisto estetskih razloga.Kod lakiranih gazista cep je tesko sakriti.

I na kraju, ne potcenjujem niciji intelekt ali cenim necije iskustvo i prihvatam.Nisam sujetna osoba.
Kolega nemoj da se srdiš mišljenja sam da je jako malo ljudi ovdje čisto radi toga da bude "Majstor" ili "Å egrt" ili nešto treće.Moje namjere ovdje su da nešto naučim a do sada sam dosta naučio,a i namjere su mi da dam neki savjet koliko ga ja mogu dati s time da sam nešto radio u stolariji ali sam cijeli život u doticaju sa drvetom.A ti dragi kolega Branimire ako želiš pomoći i ako imaš potrebno znanje u vezi dotičnog problema o kom se piše onda bi bilo poželjno da o njemu i progovoriš i pokušaš pomoći kolegi na bilo koji način.Nemoj misliti da i javljanje bez većeg znanja o problemu o kom se priča nije dobro došlo jer svatko ima pravo reći svoje mišljenje i svoju neku zamisao jer nitko nije savršen i nitko nezna sve nismo svi za sve ,jer mene i nekada na izgled glupa ideja potakne na razradu nekog plana ili ideje.Stoga dobro bi došlo da pišeš bez obzira na sve dali se mi drugi složili ili ne s tobom i tvojim načinom rada jer ti imaš svoje paralele ili smjernice po kojima radiš a netko drugi svoje.Stoga još jednom ako sam te ja uvrjedio svojim pisanjem ja se iskreno izvinjavam i nije mi bila namjera vrijeđati nego jednostavno reći da se da konkretan odgovor zašto nešto ne ovako ili onako.
Čovijek sniva a Bog realizira!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sa estetskim razlozima se vec slazem.

No evo recimo nesto sto mi pada na pamet. Umesto da se prave cetiri rupe, glodalicom se uradi zleb recimo 15X15mm celom sirinom gazista (ustvari dva zleba jedan blize prednjoj i jedan blize zadnjoj ivici, to jest tamo gde ce doci srafovi).
Sve se lepo ispolepi, ispozasrafljuje, i na kraju se u te zlebove ubace dve letvice od drveta malo drugacije nijanse. Recimo ako je gaziste svetlo, onda je letvica tamna, i obrnuto. Moglo bi da se iskoristi isto drvo samo da se recimo izbajcuje u neku tamnu nijansu, ili recimo svetli i tamni hrast, ili neka treca kombinacija.

Naravno da nije poenta u tome koliko ko ima postova, al daj malo... nece da se pokvari tastatura ako se raskucas :)
Ovako kad neko (bilo ko) samo ispali: to ne treba tako, zato sto ja znam da to ne treba tako, priznaces da bas i ne zvuci...
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

mbole wrote:No evo recimo nesto sto mi pada na pamet. Umesto da se prave cetiri rupe, glodalicom se uradi zleb recimo 15X15mm celom sirinom gazista (ustvari dva zleba jedan blize prednjoj i jedan blize zadnjoj ivici, to jest tamo gde ce doci srafovi).
Odlična ideja, a evo naravno i amandmana :)

Ja ne bih pravio kanal dubine 15 mm i u njega stavljao letvice. Te bih kanale iskoristio za stavljanje gumenih (ili sličnih) traka protiv proklizavanja. Znači, dubina i širina koliko da stanu trake. Za šrafove i njihove glave bih pravio konusno ležište i oni bi bili ispod traka.

To pod uslovom da se ide na varijantu sa tiplovima.

Ja kod sebe ne bih tiplovao nego bih koristio ove savremene lepkove tipa "Montage Kit". Malo žnoru da se vide čepovi. Viđao sam i rešenja kod kojih se prave prekrivke po zidovima i u njih falcuju gazišta. Razmislite i o tome.
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

Upravo radim obnavljanje jednih stepenica koje su bile šarafljene..hrastovina 40 godina stara..stavio sam i neke slike na

http://picasaweb.google.hr/tomislavm/Stepenice

a nastaviti ću proces pratiti slikama i objašnjenjima.

Nova montaža biti će bez šarafa te sam u svrhu krpanja postojećih rupa nabavio i alat za izradu drvenih čepova s kojima krpam postojeće rupe.
Par gazišta je puknuto na spojevima pa to treba sanirati prije finijeg brušenja i lakiranja.
NEX
Majstor

Post by NEX »

Da ne bi prica isla u nedogled,ja u mojoj radionici radim na takav nacin.
Neko drugi to radi na drugi nacin ,neko na treci i sl.Relativno je ko je u pravu u stvari to nije ni bitno bas 100 posto.Moyda se stvari bolje vide kada se izmaknes!
To znaci da ljudi koji nisu nesto konkretno radili mogu videti stvari drugacije od nas.Sto ne znaci opet da su u pravu,ali nemojmo biti iskljucivi JA pa JA !
Svak ce izneti svoj stav a zakljucke cemo ostaviti za nas u nasoj glavi i dusi.
Mislim da se lepkom i gitovima ne moze kvalitetno zacepiti rupa a da to bude majstorski.
Ali ova ideja sa 2 paralelne lajsne u tamnijoj boji je odlicna.Samo bih ja stavio lajsne u obliku slova T tako da se nebi videla linija spoja lajsne i gazista.Lajsna obavezno u drugoj boji drveta ili isto samo bajcovano.Uovoj prici se ne vide fafovi a lajsne ulepsavaju celu pricu.Zanimljivo razmisljanje.Vredi probati.Sada de tek Arax biti u dilemi.Pozdrav od vaseg NEX a!
NEX
Majstor

Post by NEX »

Gledao sam slike kod Tomislava i video fusmanc.Ja ne koristim fusmanc za secenj viska drvenih cepova vec dobro naostreno gleto.
Postoji 2 vrste burgija koje koristim.Prva f 20 mm se koristi u obicnu busilicu pri montazi gazista.Kad postavim tj zavrsim sa montazom istih,u rsdionici na stubnoj busilici pravim muske cepove.Radim na stubnoj jer drvo iz koga vadim muski cep je prilicno nemirno kad se radi rucnom busilicom.Zato komad stegnem stegom za radni sto stubne bus i pravim 25 komad vise.Posle trazim koji se po boji slaze i nanesem lepak u rupu i cekicem 3 puta,fisa fisa fisa i to je to,.Udarac je odlucan u pod pravim uglom da cep ne bi pukao.Sutra ujutru dobro naostrenim stemajzom tj gletom samo niz vlakna.Skoro do samog gazista.Onda smirgla 80,120,150 pa podloga pa lak.Eto.Ada usisam rupe pre nabijanja cepa.
P.S.zena mi vise ne da usisivac,kaze prvo dnevnu sobu pa mozes uzeti.Dosad sm vesto izbegavao.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Samo bih ja stavio lajsne u obliku slova T tako da se nebi videla linija spoja lajsne i gazista
Nisam shvatio. Kako mislis da stoji taj T?
Radim na stubnoj jer drvo iz koga vadim muski cep je prilicno nemirno kad se radi rucnom busilicom
Pa ne postoji "zenski cep" :) Zenska je rupa.
NEX
Majstor

Post by NEX »

Zamisli slovo T. Verikalna linija slova t ide u kanal koji smo iskopali na gazistu.
A horizontalna linija slova T ,sluzi kao pokrivna lajsna.Tj.samo se ona i vidi.Ona ja nesto starija od gazista.Mada kad razmislim mozda ce to smetati hodanju,iako se ne bi klizalo,ipak ce biti neravno.
Tacno,zenska je Rupa,bilo oduvek.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pa ako ne gledas sa strane potpuno je isto da li je u pitanju T ili kvadrat. Znaci kad gledas odozgo ti ces videti samo "straftu" popreko, i ako je u pitanju kvadrati i ako je u pitanju slovo T.
Isto je i ako lajsna malkice viri, ili ako je potpuno ravna sa gazistem.
Lakse je iskopati kvadratni kanal nego T.
Naravno kanal uopste ne mora da bude toliko dubok, mislim da je i 5mm dosta. Ako se ide sa recimo srafovima sa masinskom glavom za kljuc 13 onda bi trebalo napraviti zleb od (otprilike nisam racunao) 20mm, recimo dubine 5mm, a onda na mestima gde su srafovi jos ukopati rupu recimo precnika 18mm dubine 10 mm da u nju stane glava srafa i da moze da naidje gedora. Mozda treba zleb 25 rupa 20, nemam pri ruci gedoru 13 da joj izmerim spoljasnji precnik.
Ako se koriste srafovi sa konusnom glavom, dovoljno je ubusiti konus.

Dzaba prica, moram da nacrtam :)

Image
Image

Metabova ideja sa plitkim kanalom u koji se stavlja recimo guma ili nesto drugo protiv klizanja mi se dopada, jedino sto bi guma na zadnjoj strani gazista izgledala mozda cudno.

No kako se ovde radi o estetici, negde ce se bolje uklapati jedno a negde drugo, negde ravna povrsina, negde izbacena lajsna, mozda cak i zaobljena gornja povrsina lajsne, mogucnosti su siroke, i samo zavisi od efekta koji zelis da postignes.
Lajsne ne moraju da idu popreko, mogu i uzduz, ne moraju da budu skroz s kraja na kraj gazista (mada je onda pasovanje malo slozenije).
NEX
Majstor

Post by NEX »

Da ima prostora za dodatno razmisljanje i primenu
Nisi me razumeo,kanal kopati kao sto si rekao,kvadratni, a lajsna bi imala oblik slova T.Odozgo blago zaobljen.
Radjaju se nove ideje ...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nisi me razumeo,kanal kopati kao sto si rekao,kvadratni, a lajsna bi imala oblik slova T.Odozgo blago zaobljen.
Tek sad ne kapiram :)
Kapiram kako to treba da izgleda al ne kapiram sta bi se time dobilo?
Mislis da bi ivica spoja bila manje vidljiva? Sto? I dalje imas dve vertikalne ivice koje ako su odradjene tacno na meru (ustvari bas tesno) primecuju se jako malo. A lakse je kvadrat dovesti na tacnu meru.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Najbolje je da se gazište lepo ljudski zašrafi, a preko njega naslaže parket :)

To me podseća na onaj crtani film o Gustavu i njegovom farbanju Zemlje...
Post Reply