stepeniste

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

pajja wrote:NEX zna posao, nekada san falcovao i gornji kraj cela a onda morao da secem i ablihtujem donju stranu koja naleze na gaziste i dugo vremena mi je trebalo da ukapiram da ako nutujem gazuste za celo (odozdo) na njegovu debljinu (cela) ta strana koja naleze na gaziste ostaje pofigovana jos iz radionice a gornjumogu da secem i onamoze da ostane i od cirkulara i nemora biti idelno prava jer se sve jedno ne vidi a istovremeno moze i da bude konusna jer nikad neces naici na dva ista stepenika bez obzira koliko je zidar "dobar"
Ako tako struka kaže, onda u redu. Samo sam pit'o :). Verovatno nisam razumeo, ali mi je bilo nelogično da se širina gazišta (koji se vidi) razlikuje za po 2-3 cm na njegovim krajevima.
NEX
Majstor

Post by NEX »

Da Pajja,to sam objasnjavao.Odlicno si shvatio.!
zbog tog pomeranja cela napred ili nazad ja ne falcujem gornju stranu prethodnog gazista tamo gde laze celo.
Tako mogu da se prilagodim nepravilnostima na terenu.Mada svak od nas ima neki nacin rada.
Usvakom slucaju dobronamerna kritika i savet je uvek ok.Pozdrav za sve.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

E vidite ljudi koliko znači naspavati se i biti odmorne i čiste i bistre glave.Sada kad sam pročitao ove postove sjelo mi je odmah.A ono šta sam pitao to znači ako ti je donje gazište šire od gornjeg ti jednostavno gazište proteraš na cirkular da ti ono sjedne do čela (betona) pa se onda stavlja čelo na gazište a ono neobrađeno ili izkrzano se nevidi od čela koje je sjelo na gazište.Jesam dobro prokužio stvar ili ima još koja caka.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Arax
Majstor početnik

Post by Arax »

Malko sam i ja dosadan, znaci tiplovanje u beton je neizbezno? Ili postoji jos neki sistem da ne busim gazista?
I da li ceona daska mora da se radi iz dve daske zbog sirine 15 cm?
Shvatio sam uglavnom sve, kako cu se pokazati u praksi videcemo, hvala vam na pomoci i odgovorima.
Летети је лако научити само треба скочити и промашити земљу.
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Tiplovanje nije potrebno
Srećko
Precizni šegrt

Post by Srećko »

Kod izrade stepeništa, jako je bitno da je projektant savladao osnove projektovanja stambenih i drugih zgrada, tj, da je naučio ono što i đaci u srednjoj građevinskoj moraju da znaju za dvojku: zbir dve visine (tzv čela) i jednog gazišta stepenika treba da bude između 61 i 64 cm, najčešće 63 cm (razlikuju se podaci, u zavisnosti od autora). To je jako bitno da penjanje i spuštanje uz i niz stepenice ne bi bilo zamorno za ljudsko telo (znate ono: negde se popnete na V sprat bez lifta pa se ne umorite, a negde već na II noge otpadaju...). Ako armirači i betonjerci, a pre toga tesari nisu lepo napravili stepenište, prava je i velika majstorija uklopiti gazišta da sve to liči na nešto (estetski), i da bude funkcionalno. Mora se voditi računa i o prvom i o poslednjem gazištu, o oblogi koja je na prethodnom i potonjem spratu, da se ne bi izgubio onaj gore pomenuti zbir od 63 cm itd...dobro proračunajte, da na kraju ne bi morali da radite posao izpočetka...jer, ako gazdarica nije zadovoljna, nema ni para...
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Srećko wrote:zbir dve visine (tzv čela) i jednog gazišta stepenika treba da bude između 61 i 64 cm, najčešće 63 cm (razlikuju se podaci, u zavisnosti od autora)
Sedi, jedan :)

Malo ti je matematika čudna :rolleyes: Hoćeš da kažeš da se na visinu od 64 cm penjem iz dva koraka:

I korak: sa poda na gazište
II korak: sa gazišta na vrh

Ja se svaki dan penjem na 4. sprat peške, a između dva sprata ima 20 stepenika. Visina plafona je 2.70. Pa sad računaj kolika je visina čela.
NEX
Majstor

Post by NEX »

Sa tiplovanjem i purpenom ti je garancija ako je suva daska ,da sve bude cvrsto i da ne skripi oko 57 godina.A mozes i samo sa pur penom kako su kolege objasnile.J
Ja obavezno ceonu dasku lepim iz 2 ili 3 komada,a gaziste obavezno 3ili4 kom.I to glavm sto je zovu cesalj, to je ona cik cak sa zljebovima.
Srećko
Precizni šegrt

Post by Srećko »

Metabo, ideš na popravni :D ! Ne čitaš pažljivo :lol: ...
Zbir dve visine (tzv čela) i jednog gazišta stepenika treba da bude između 61 i 64 cm, najčešće 63 cm! A ne samo zbir dve visine! Dakle:

2h + a = 63 cm

gde je
h - razlika u visini između dva stepenika,
a - dubina gazišta...

Ako je na pr:

h = 17 cm, onda je
a = 63 - 2x17 = 29 cm

Jel sada jasno :mad: !
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Srećko wrote:Metabo, ideš na popravni ! Ne čitaš pažljivo ...
Može biti :)
Srećko wrote:gde je
h - razlika u visini između dva stepenika,
a - dubina gazišta...

Ako je na pr:

h = 17 cm, onda je
a = 63 - 2x17 = 29 cm
Sad mi je jasno :). Nisam znao da misliš na dubinu gazišta. Kad stignem kući, daću kompletan proračun stepeništa po američkoj literaturi. Cenim da su oni tu materiju doktorirali na oblakoderima na Menhetnu. ;)
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Evo skice, pa da pričamo:

Image

Usvojeni standardi:
Visina stepenika H između 7 i 8 inča (1 inč = 25,4 mm)
Visina rukohvat-gazište <= 34 inča
Dubina gazišta + visina stepenika = 17,5 inča (17,5 x 2,54 cm = 44,45 cm ) :) (Pravilo 17,5 inča)

A - Ukupan uspon (od završenog poda na dnu do završenog poda n vrhu)

A treba podeliti sa nekim celim brojem da bi se dobio rezultat između 7 i 8 inča (1 inč = 25,4 mm)
Ako je npr. A=45", 45/6 = 7,5, stepenište će imati 6 stepenika visine 7,5"

B - Ukupna dužina gazišta = broj stepenika x pojedinačno gazište
G - Dubina jednog gazišta = 17,5" - 7,5" = 10" => B = 6 x 10" = 60"

Iz Pitagorine teoreme dobijemo da je C = 75"

Sad slede razne kreativne modifikacije u vezi visine gazišta i debljine lica. Uvek treba imati na umu da se matematika obavlja na osnovu završenih podova i da stepenasta linija na slici predstavlja gornju površinu gazišta!

(izvor: The Art Of Woodworking, Vol. Finish Carpentry)

Čiko, hoću li da prođem sad godinu?
Last edited by metabo on 10 Feb 2009 17:18, edited 1 time in total.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Ja kad sam radio stepenice za ulaz u dvorište majstor mi je rekao visina čela je 17cm a širina gazišta je 32cm i to je kao neki standard.Dok je moj tast radio stepenice za na sprat u stan i njegove su visina nekih 13-14cm a to ti nije za jednu stepenicu se penjati a za dvije je previše.Ako ideš jednu po jednu kao da cupkaš u mjestu i nikad doći a za dvije treba da imaš konicioni trening.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Srećko
Precizni šegrt

Post by Srećko »

Kad sve to lepo prevedeš u SI sistem mera, dragi naš (Moderatore) Metabo, dobijaš ono što se uči na ovim prostorima :lol: :lol: :lol: ...uostalom, i Ameriku su zidali Crnotravci (i Vlasotinčani) :P ...dve visine + jedno gazište = 61 - 64 cm :rolleyes: ...a za završene podove na početku i na kraju sam već rekao u prethodnim postovima, da se ne bi desilo da je poslednji stepenik, umesto na pr. 17 cm, on 14.8, ili 19.2 cm...
Å trkiću, to što ti je majstor rekao da je standard 17 cm visina, to je tačno, ali je za gazište malo preterao, 2-3 cm...jeste da je tada blaži uspon, ali ni to nije dobro. A kod tvoga tasta je gazište trebalo biti dublje, jer je visina čela mala...sve zavisi od na Metabovoj USA skici označenog kao B i A...gazište kod tasta je trebalo biti 35 - 37 cm, u zavisnosti od toga da li je visina 13 ili 14 cm. A pitanje (pravo) je kolika je spratna visina (A) i koliki je razmak B, od toga zavisi i broj stepenika i visina...
To Metabo: položićeš projektovanje stepeništa :D , ali pašćeš iz Tehničkih merenja, ili Fizike, jer se kod nas koristi SI sistem jedinica :lol: ...vodi računa, godina se bliži kraju :D ...nemoj biti Crni Anđelko ;) ...
Last edited by Srećko on 10 Feb 2009 17:32, edited 1 time in total.
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

nepisano pravilo idealnog stepenista
- visina cela od 17 do 19 cm
- sirina odnosno dubina gazista od 31 do 33
a ti izdeli postojecu visinu i pstojecu duzinu pa koliko izadje i onda pazis da ne udaras glavom u rub otvora u ploci i da znas kad delis visine da uvek imas jednocelo vise od gazista
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Kod nas anglosaksonski sistem mera zakonom nije zabranjen, a profesori na tehničkim fakultetima taaako vole da ih metnu u zadatke :). Kod mera za dužinu nije tako česta upotreba (da ne kažem da je nema), ali kod termodinamike je ima ko pleve (npr. psi)
Srećko wrote:.nemoj biti Crni Anđelko ...
Imali smo profu iz geografije u OÅ  i on je na kraju godine (tad je bila produžna nastava):

Evo nama crnog petka i sa njime produžetka,
Curiće vam hladan znoj, vikaćete: "Jooooj, Jooooj"!
Last edited by metabo on 10 Feb 2009 17:56, edited 1 time in total.
Post Reply