Poogrebni sanduci

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
nebojsa
Šegrt

Poogrebni sanduci

Post by nebojsa »

Da li neko ima iskustva u proizvodnji pogrebnih sanduka. interesuje me sve, ako neko ima neki nacrt, dimenzije, koliko materijala je potrebno i sl.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Dobro ti nama došao.
Nadam se da će se naći neko da ti pomogne u "jedinom sigurnom poslu".
Skoro je bila jedna reportaža o čoveku koji izvozi hiljade ekoloških sanduka za kremiranje u Sloveniju. Pravi ih od čamovine. Eto ti moje ideje, za početak.
Srećko
Precizni šegrt

Post by Srećko »

Ranije se govorilo: Zamirisala čamovina...a stariji ljudi bi odmah rekli: Pu, pu, *ebem ti baksuza!!!
To je bilo u neko drugo vreme, kad su se mrtvački sanduci pravili od čamovine. Međutim, kako se korisnik sanduka neće žaliti na kvalitet i udobnost istog, i na to da li je povukao vlagu ili ne, izvitoperio se ili raskovao (raspao), vešti trgovci (oni pre svega) su nagovorili majstore da počnu da prave mrtvačke sanduke od nekog jeftinijeg, masivnog drva. A gde ćeš jeftinije i masivnije drvo od topole. Da, da, današnji mrtvački sanduci se prave od topole...Uglavnom. Ima više modela, od običnog sanduka, koji je dužine (ali spoljnje!) 200 cm, do onih od 220 cm, preko polukovčega i kovčega...Obični su oni koji u oba preseka imaju dva trapeza spojena osnovama, polukovčeg ima pravougaonik+trapez u preseku, a kovčeg je najluksuzniji i on je, ne retko pravljen od hrastovine...Dosta se polaže pri proizvodnji sanduka, na šminku, jer je to proizvod koji traje 2-3-4 dana, pošto izađe iz izloga radnje. Dakle, lepo ošmirglani, obojeni u komori, sa ukrasnim detaljima i ručicama (uglavnom su ti detalji plastični), od topole II - III kategorije...Pročačkaj malo internetom, naći ćeš već nešto, samo prvo vidi da li imaš plasman za "robu". Jeste da je jedino smrt siguran posao, kako se to kaže u komadu Dušana Kovačevića "Maratonci trče počasni krug" ali, mislim da ti treba dobra prostrana kompletna stolarska radionica, sa skoro svim mašinama (bansek, cirkular, kratilica/ger, abrihter, diht, frezer, šlajferica itd sitni alati) sa prostorom gde ćeš sušiti topolove daske (sanduci se prave od colovnih dasaka)...topola je najjeftinija u stablu, možda i ispod 100 €/m3...dakle kupiš, oboriš na zemlju, odvezeš na strugaru, iseku ti na standardne dimenzije (vodiš računa da se prilikom sušenja gubi na zapremini), lepo složiš negde na promaji, a zaštićeno od atmosferskih uticaja i sunčevih zraka, i dogodine samo praviš sanduke, čekaš da pre tebe prođu Hitna pomoć i sveštenik, i eto posla...a možda i koja mlada udovica, a?!
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

hahaha, tu se musterija nikad ne zali !!!
NEX
Majstor

Post by NEX »

Ovo sto to je kolega Srecko napisao je i vise nego dovoljno za pocetak.Covek je sve objasnio.Sad samo da se povezes sa firmama tipa Vecno konaciste,Kerber,Poslednja suza i sl,I nema da brinses.
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

porodica Topalović

Laki: „Ala je opravio, svaka mu čast.“
Đenka: „Da znate da je ukusan Pantelija.“
Laki: „Vidi, tata, pa to je gospodin Rajković. Å ta mu je?“
Milutin: „Sad mu više nije ništa. Ubio si ga ko zeca.“

Laki: „Sve može da propadne, da nestane, samo je smrt siguran posao.“

malo sale nije na odmet
Last edited by pajja on 09 Feb 2009 17:57, edited 1 time in total.
NEX
Majstor

Post by NEX »

Rastavio si tolike brakove a ne mozes 1 obicnu vezu.
Ako treba ja cu ti i BIOSKOP napraviti!
nebojsa
Šegrt

Post by nebojsa »

Zahvaljujem, vidim da ste voljni pomoci.
interesuje me da li mi je za pocetak potrebna komora za farbanje ili se moze farbati i u nekoj zatvorenoj prostoriji koja bi sluzila samo za farbanje. Da li neko zna koliko bi se sanduka moglo napraviti iz jednog m3 daske. Nemogu nigdje na netu da nadjem dimenzije sanduka.
NEX
Majstor

Post by NEX »

Za sanduke ne znam a neko ce vec znati.Aza farbanje mozes sigurno poceti bez komore u nekoj cistijoj prostoriji.Ako ovo procita Ciro ce se javiti pa ti objasniti oko farbanja.
digger
Majstor

Post by digger »

Sta te kosta da odes u neku pogrebnu firmu, i premeris jedan sanduk. Sta mislis koliko bi ti vremena trebalo? I ako te neko pita zasto to radis, mozes da im kazes da imas pokojnika vanstandardnih gabarita i da gledas da li moze da stane u sanduk. :)

Salu na stranu, ja bih tako uradio.

BTW ideja ti je sjajna. Ne znam da li je neko ko se bavi sanducarenjem propao. :)

Milos
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Da , i meni izgleda dobro ovaj posao , i verujem da bi dobro prodavao sanduke , i najbolje bi bilo kad bi sa nekim poprico ko radi to ili je radio nekad , ili odes jednostavno u neku radionicu gde se radi to i vidis

pozdrav
Marko
Bez znanja nema zanata :)
Srećko
Precizni šegrt

Post by Srećko »

Kolega Nebojša, ne može ti niko završiti posao ako ga sam i ne započneš :D ...ne očekuješ valjda da ti sada ovde dam projekat izgradnje stolarske radionice specijalizovane za proizvodnju mrtvačkih sanduka :o ?! Sa Predmerom i predračunom radova i opisom posla?! Sa krojnim listama?! Sa specifikacijama materijala, tipovima/modelima sanduka, norma časovima :mad: ...Može, sve to, ali to i košta :cool: ...i možeš posle ladno da konkurišeš za neki kredit kod neke od banaka ;) ...ako ne, Google, šetanje, špijuniranje radionica i prodavnica tipa "Dugo konačište", "Miran san" i sl, tužna faca :( , kao tržiš snaduk za pokojnika, fotografisanje mobilnim telefonom, raspitivanje o uslovima plaćanja...mućni i sam malo glavom, i onako si dao samo 2 posta, tako da mislim da si samo u prolazu :P ...
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Broj postova nije mera po kojoj se mogu donositi bilo kakvi zaključci.

Svako je od nas počeo sa prvim postom. Ja se svog jako dobro sećam :). Pa mi bilo frka da li će me gazda pomnožiti sa nulom jer mu je tada padala na pamet akcija brisanja neaktivnih učesnika :).
GORAN
Precizni šegrt

Post by GORAN »

Kako vas bre nije sramota da yaradjujete na mrtvim ljudima ;)
Bez alata nema zanata
Srećko
Precizni šegrt

Post by Srećko »

Naravno da broj postova nije merilo, tu se slažem, ali sadržina istih jeste...neko merilo, bar se nadam :rolleyes: . Za sve što napišem, stojim iza toga :cool: . Ipak ne mogu očekivati od bilo koga od vas da mi završi proračune (osim ako niste zaludni, pa nemate nikakvoga posla, i da svoje znanje rasipate unaokolo budzašta), ako sam neću :P ili ne umem! Ako neću, sram da me bude, ako ne umem, naučiću.
Evo, za početak od 1 m3 oble građe se dobije oko 70 % rezane tehničke - stolarske građe...a u jednom 1 m3 rezane građe, od 2.5 cm debljine se ima 40 m2 dasaka :D ...za običan - standardni sanduk ti treba oko: za pod i pokrov 2 x 0.6 x 1.8 m, za bočne stranice 4 x 0.45 x 2.0 m i za uzglavlje i kod nogu oko 4 x 0.45 x 0.6 ili u prevodu oko 6.84 m2, ili iz 1 m3 dasaka možda se može napraviti i 6 sanduka, a možda i više :) ...ko to zna :/ ? Verovatno radionice koje prave sanduke :lol: :lol: :lol: ...ili moj deda-stric (dedin brat), koji je pravio iste pre više od pola veka...uglavnom ručno :) !!!
Post Reply