stepeniste

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
NEX
Majstor

Post by NEX »

Evo malo vremena nedjoh, pa dA kazem nesto u cemu sam prilicno iskusan.Malo ce mozda potrajati,ali ko bude istrajan u citanju, nesto ce razumeti i iskoristiti za dalji rad.Evo .
> Kad odem da vadim mere ja krenem odozdo na gore i zapisujem tacno ono sto je na terenu.
Tj,pravu sirinu gazista,duzinu istog kao i visinu prethodnog i sledeceg cela.To je 1 i najvazniji deo posla.Jer ako uradis (a moze svak ko se potrudi i ima radionicu to uraditi)pogresno,mozes navuci samo cir na zeludcu i visok krvni pritisak,stoga pazljivo vadi mere.!
Moram da prekinem zove me musterija.Nastavicu uskoro.
>
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

visinu, sirinu i duzinu cela tako isto i za gaziste
proveri da li su gazista na vaservagu
NEX
Majstor

Post by NEX »

Visina i sirina cele je jedno te isto.A to za vaser vagu je veoma bitno u toku montaze.Uvek se visina cela ostavi 5 mm vise ,pa ako treba rucnim rendicem se skine gornja strana cele ako treba tj,ona koja ulazi u gaziste i ona se ne vidi.Duzina cela je sledeca mera,a debljinu ja uvek stavljam 20 mm.
NEX
Majstor

Post by NEX »

Kada si izvadio mere pocinjes sa radom.
Duzinu gazista odredjujes sam.
Sirina gazista bi bila 4cm veca nego sto je stanje na terenu.Tj, plus 2cm za celo 2 cm za natpust preko cela gde dolazi sara.
Ako je mera cela na terenu 15cm(to je mera izmerenog betona),ti celo u radionici pravis kao 15 cm minus 4,2cm debljina gazista koje dolazi ispod cela,plus 2cm koliko celo ulazi u gaziste.
To ti je 12,8 cm prava mera cela.
Gazist moras sa donje strane ufalcovati da bi uslo celo.Koristi dobre lepkove ,kvalitetne i nema brige.
Gaziste postavljas tako sto...Cetkom obrises prasinu sa betona i postavis gaziste.
U njega uba celo i vidis kako stoji,treba li poturiti klinove zbog vaser vage.Gaziste mora biti u vagi obavezno.Ako treba levo ili desno poturi klincice.Kad ga dovedes u vagu u obe ravni ,ja radim sledece.Sa leve i desne strane odmerim po 15 cm i izbusim4 rupe f20 mm, dubine 20/25 mm.Pa burgijom 7 mm probusim skroz da ostane obelezeno u betonu.
Tad dignem gaziste i celo i hilti 10 iybusim te 4 obelezene rupe.Stavim 4 tipla 10 dobra,ocistim prasinu,nalijem pur penu okolo tiplova i po sredini i namazem lepkom vezu cela i gazista i sa predhodnim gazistem i onda bspustam gayiste.Zavrcem mocne safove a gedoru 10 i oni pritezu gaziste i celo.Pur pena popuni sve neravnine i rupe ako je beton neravan,i sluzi da pri gazenju ne soboce i ne zveci gaziste.Asafovi 4 kom su ubice.To kad stegne plus pena, nema brige.
I sve tako redom.Odma ides dalje na sledece.Radi u vunenim carapama da ne stetis i gulis i prljas gazista.Mozes i papir zalepiti.Kad sve zavrsis krenes redom usisas ubacis lepak i cepove f 20 mm ubacis u rupe pratis godove i nabijes cekicem.Glecetom i smirglom obradis na kraju sa granulacijom 150 a medju brusenje sa 240 i lakiraj podlogu i lak.Podest zbog velicine samo pena i opterecenje na 6 tacaka.Ima caka i za montazu stubova al o tome kad odmorim ruku od pisanja.Pozdav.
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

ako oblaze beton gaziste nemora da bude od fosne (4 cm) dovoljno je i 2.2 (debljina parketa)
NEX
Majstor

Post by NEX »

Ma malo je 22.gde da ubaci celo!Ko radi pravo on radi gaziste 4cm a celo 2 cm
Ja radim i obloge na zid visine 30 cm.Ameni sam uradio stepeniste bez betona.Sve drvo.To je moj pristup i razmisljanje.Dosad bez primedbi.
NEX
Majstor

Post by NEX »

:)Ipak je 4cm mocno i na oko i na vgu.
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

da i ja sam uradio sa nosacima u lepezu u stvari dve lepeze, gazista bez cela na 2 cm debljine od jasena sa dodatnim lajsnama spreda i drze godinama
u prioncipu se slazemo osim sitnih detalja koji zavise od navike i od slucaja do slucaja
i evo jedan kroki na brzaka za naseg kolegu:
Image
Last edited by pajja on 09 Feb 2009 21:56, edited 1 time in total.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Ovo bi otprilike bila NEX-ova varijanta

Image

mene interesuje zašto se ne falcuje donji deo čela (kao što sam prikazao na slici)?
NEX
Majstor

Post by NEX »

Da Pajjo radi se malo i o navici.A za metaba ,evo odgovora.Kada mi je postojeci beton konusan,tj npr,levo sirine 23cm a desn 25 cm (sto se cesto desi) ja u mojoj varijanti mogu jedan kraj cela izvuci napred ili nazad .Aako imam falc kao na slici gore ,na gornjoj strani gazista,tada gornje celo ne mogu povlaciti napred nazad.Jer kada se popnem na vrh stepenista i pogledem odozgo gazista trebaju biti u jednoj ravni tj paralelna*da na svakoj gazecoj povrsini bude isto rastojanj npr 25 cm levo i desno.Jbg,tesko je objasniti pisanjem a slike jos nisam probao slati.
Moj utisak je da je metabo neverovatno brz sa argumentovanjem konkretnih problema slikama sajtovima i grafickim prikazima.Svaka cast!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Hvala na komplimentima. Svi se mi ovde trudimo koliko znamo i umemo!
NEX wrote:tesko je objasniti pisanjem a slike jos nisam probao slati.
Jasno mi je šta kažeš, ali mi nisi objasnio :)

Zašto ne izmeriš najveću širinu i prema njoj ne napraviš sva gazišta i čela. Lepo se to popakuje pod prav ugao, konstrukcija je jaka, neravnine se popune PU penom i to je to. Ili lupam :(
NEX
Majstor

Post by NEX »

Naravno da ne lupas.Ko je montirao gazista sigurno razume ovo sto sam rekao.Ta pomeranja napred nazad se dese ma koliko dobro da izvadis mere,sam teren te natera da pomalo improvizujes.Aako primenis varijantu sa najvecom sirinom,sta sa npr bocnom stranom koja se vidi kad se penjes na sprat.Aono odmaknuto 3 cm,rupa zeva.Ti planirao lajsne od 2 cm a rupa 3 cm,jer si odmakao gaziste na najvecu sirinu.Sta tad?Nekad radi i spica pa stemaj i udri po betonu.Nadam se da sam malo jasniji.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Kako kažu kod mene "Majstor GIPS sve zna da sakrije".Ima tu svega po malo ali mi nije sjelo kako to misliš da pomakneš čelo napred nazad u nekim slučajevima kako govoriš 2-3 cm pa zar ti onda nepofuka gazište iznad.Kako govorite a i sam sam davno imao posla sa stepenicama i gazištima ali kao dodavač alata i pridrži majstor gazište sa donje strane ima utor u kojeg ulazi čelo od prijašnje stapanice,Znači staviš čelo to je prvo šta dolazi,to čelo ulazi u utor od gazišta druge stepenice jel tako pa onda opet čelo .E sada ako ga pomakneš napred nazad to ti odmah utiče na gazište treće stepenice.Jesam li u pravu ili ja tu nešto nekontam ili ti imaš neku kemiju koja mi nije nikako jasna.Ajde ako ti nije mrsko malo mi to pojasni.
Čovijek sniva a Bog realizira!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

NEX wrote:ako primenis varijantu sa najvecom sirinom,sta sa npr bocnom stranom koja se vidi kad se penjes na sprat.Aono odmaknuto 3 cm,rupa zeva.Ti planirao lajsne od 2 cm a rupa 3 cm,jer si odmakao gaziste na najvecu sirinu
Pa onda i lajsne skrojiš na najveću širinu... Znam ja da građevinari prave čuda sa dimenzijama, ali, što reče Å trkac, postoji i gips koji popunjava rupe pre postavljanja lajsni. Samo hoću da kažem da je detaljno merenje, pre odlaska na teren i krojenja elemenata stepenita, majka uspeha. Pravo da ti kažem, da ja finansiram to stepenište, teško da bih dozvolio to pomeranje 2-3 cm na dužinu od 80-100 cm gazišta. Druga je priča što mi to ne bi prošlo ni kod građevinara... :)
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

NEX zna posao, nekada san falcovao i gornji kraj cela a onda morao da secem i ablihtujem donju stranu koja naleze na gaziste i dugo vremena mi je trebalo da ukapiram da ako nutujem gazuste za celo (odozdo) na njegovu debljinu (cela) ta strana koja naleze na gaziste ostaje pofigovana jos iz radionice a gornjumogu da secem i onamoze da ostane i od cirkulara i nemora biti idelno prava jer se sve jedno ne vidi a istovremeno moze i da bude konusna jer nikad neces naici na dva ista stepenika bez obzira koliko je zidar "dobar"
Post Reply