Štelovanje dihta na Metabo hv 260

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
pgale
Samostalni majstor

Štelovanje dihta na Metabo hv 260

Post by pgale »

Pozdrav svima,
Imam Metabo hc 260, kombinovana mašina rende - diht.
Kada je u režimu debljača diht daska nije jednake debljine na krajevima, razlika cca pola mm.
Metalna ploča pomoću koje se šteluje debljina na dihtu se podiže tako što se četiri navojne šipke koje se nalaze u ćoškovima ploče zajedno vrte i podižu ploču.
Okretanje ovih šipki pokreće jedan zajednički lanac koji je "spojen" na ručicu kojom se vrti i podiže - spušta ploča.
Smatram da ploča stoji malo u krivo, tj nagnuta je u jednu stranu za to pola mm. Da li je moguće nekako osloboditi npr dvije lijeve šipke gledajuću u pravcu kretanja daske, malo ih zakrenuti bez lanca i na taj način izravnati ploču a zatim vratiti lanac
Nadam se da nisam konfuzno objasnio problem.
Lp
mbole
Profesor
Profesor

Re: Štelovanje dihta na Metabo hv 260

Post by mbole »

Pvo sto mi pada napamet, pre nego sto krenes da ga rastavljas... proveri da li su nozevi nastelovani kako treba.

Tacnije.. proveri da li je sama glava (cilindar) paralelna sa plocom kako dihta tako i abrihtera.
Ne bi bilo prvi put da je na takvim masinicama, nesto "pobeglo" bilo pri obradi odlivka bilo pri montazi, pa da ploca abrihtera ustvari nije paralelna sa glavom. Ti nastelujes nozeve u odnosu na plocu abrihtera, i onda je diht u problemu.

Ako je to u redu... sledece proveri da li je lanac lepo zategnut. Posto ako nije.. onda tri vretena "kasne" za onim kojie ti okreces.

Ako je i to OK, i ako imas srece je da su lancanici vezani sa vretenima crvicem, a ne civijom.. otpustis crvic, zakrenes koliko treba, zategnes crvic.
pgale
Samostalni majstor

Post by pgale »

Hvala na brzom odgovoru MBole.
Mašinu koristim godinama povremeno za sitnije poslove. Noževe još nisam mijenjao. U početku je bilo sve ok. Da li moguće da mi se to raštelovalo u slučaju kad mi daska zaglavi u dihtu pa se mašina pati i ne može dalje. Imao sam par takvih situacija.
Lp
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Zaista ne znam konmpletnu konsturkciju konkretne masine.
Ono malo sto sam mogao da provalim sa eksplodiranog crteza sa metabo sajta (koj i nije bas...)..

Ko sto napisah.. prvo proveri jel su nozevi nastelovani kako treba, i dal su odnosi glave i ploca abrihtera/dihta kako treba. Tek nakon toga predji na spaner, pa na neko doterivanje sa lancem.

Iskreno.. ne vidim zasto bi zaglavljivanje imalo neki uticaj na plocu dihta. Tu jednostavno valjci ne uspevaju da gurnu dasku na dalje, al to nema bas veze sa rezom... bar koliko ja uspevam da skontam :)
Post Reply