Koliko se vidi sa slika... ovo je lepljeno iz segmenata, pa onda najverovatnije obradjeno na nekom CNC-u.
Donje daske svakog segmenta, idu celim precnikom, to jest slepljene su tako da prave dno (po godovima ovo sto se vidi spolja je ceoni rez tih dasaka).
Kako ga uraditi u neindustrijskoj varijanti... huh... padaju mi napamet neke ideje sa nekakvim sablonimam za glodalicu i rotacionim postoljem, al bojim se da bi bila skuplja pita od tepsije za jedan komad.
No...
Otprilike.. ovako nekako...
Pocetak.. tri daske ulepljene
Zaobljeni uglovi (ovo je vrv lakse uraditi pre slepljivanja, ali je meni bilo ovako zgodnije za crtanje)
Useceno glodalicom za prsten na koji ce se oslanjati ploca. Za ovo treba pristojna glodalica, posto treba duboko useci ovaj kanal, nekih 6-7cm, tj onoliko koliki je radius ovih zaobljenja na segmentima. Al koliko se secam, trebalo bi da imas OF-2000, za koji moze da se nadje tako dugacko glodalo. Naravno... i ovde treba nekakav sablon...
Zalepljena donja daska, pravljena isto iz segmenata (opet ovako bilo lakse za crtanje)
E ovde dodje sablon i glodalica kojim se obradi spoljasnja strana da bude lepo okrugla.
Nije nemoguce to izvesti i iz ruke, blanjom, smirglanjem... da bi se izbeglo pravljenje sablona za glodalicu.
Sredjene ivice, usecen zljeb koji glumi cilindar koji ide do dna.
Taj zljeb je isto tako lakse napraviti pre zaobljivanja spoljasnje strane, opet.. ovako bilo jednostavnije za crtanje.
Slepljeno 5 ovakvih u celo postolje
E sad dodje malo zeznut moment pravljenja ovog zaobljenja na dnu.
Postavi se celo postolje na nekakvu osovinu, rotacionu plocu... tako nesto...
Pa se opet pravi neki sablon za glodalicu, mada bih ja verovatno to odradio na grubo testerom, a na fino trakastom i nekom manjom orbitalnom/vibracionom iz ruke s tim da se postolje vrti na tom rotacionom postolju. Mislim da iz ruke moze da se postine sasvim glatka krivina uz malo paznje.
Na kraju dodje nekakav prsten od cega god, farban u mat crno, na koji se oslanja sama mermerna ploca (ili neku drugu boju, zavisno od toga koje je boje mermer)
Odnosno uz malo bojica... (treba zafarbati u crno i zlebove izmedju segmenata, ili tu ubaciti nekakvu crnu letvicu, al me mrzelo da crtam

).