izrada štoka i vrata od masivnog drveta

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
PREOBRAZBA
Majstor početnik

izrada štoka i vrata od masivnog drveta

Post by PREOBRAZBA »

Prvo vas sve lepo pozdravljam, ja živim u Sloveniji, tako dani sam neznam kako sam uletio na ovaj forum.Našao sam vas pre nekoliko dana,pročitao sam puno toga, tri dana "posla",saznao sam puno,hvala svima.
Stolarijom sam se sreo dosad par puta, napravio sam pred kučom malu kuču za decu, onda još manju za psa, pa jedan sto u dnevnom boravku i jedan luster, to je skoro sve, dve leve ruke nemam, polažem i keramiku,zidam, krečim sebi sam, vodu i struju ne diram...Od malog alata imam skoro sve što mi treba,fali mi jedna kombinirka...Eto, to bi bilo o meni sve.
Želim, da izradim vrata i štok od punog drveta smreke(jelka?) i tražim svakakvu pomoč oko toga.Znam, da drvo mora da bude suvo(14% vlaga), da mora da odstoji u prostoriji prije obrade, znam kako okretati letve prilikom lepljenja krila...
Naime, zanima me koliko mogu biti približno široki komadi od vratnog krila(debljina krila približno 40mm)da se nebi uvijali.zanima me dali je bolje da napravim zarez u letvu sa strane kad ih spajam u krilo(pa ubacim letvicu) ili su dovoljni tiplovi. Prešu nemam, dali postoji neki trik da vrata stisnem bez preše? Pošto vrata ne želim da budu gladka več rustikalna(to punom drvetu i priliči) želim znati dali je obavezno frezerom obraditi komad po komad prije spajanja krila ili mogu izraditi gladko krilo, pa kasnije napraviti neki šablon po kojem bi išao frezerom.Da se vrata ne bi uvijala i slično želim doznati preko vas za male tajne velikih majstora. Å to se tiče rupe za bravu, time se neču sam baviti, to ču prepustiti- stolarovom stolaru!
Sad se nadam, da vas nisam poplašio, kad sam ovo sve istovario. Biču zahvalan za svaku informaciju, znam da je o izradi vrata bilo več govora ali nisam našao odgovore na ova moja pitanja.
Puno pozdrava iz Slovenije, gde imamo snega preko glave!
Teorija brez prakse - ko voz brez akse!
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Imaš potpuno pravo o izradi vrata je bilo riječi samo neznam sada na pamet di je ta tema točno.Å ta se tiče pak širine komada od kojih ćeš ljepiti vratno krilo manje više svi preporučuju da to bude oko 10 cm širine jer da je ta širina nekako najkompaktnija ustvari da su najmanje podložni uvijanju,ali to će ti potvrditi pravi majstori a njih ima na forumu dosta pogotovo onih koji se bave baš izradom vrata.A sada šta se tiče o tiplovima ili onoj lajsnici prilikom ljepljenja vodila se velika polemika oko toga i nekako se došlo do zaključka da je ipak najčvršći spoj čisto čelo na čelo bez tiplica ili lajsnica ili bilo čega.A ovo kako da obradiš frezerom najbolje je napraviti glatko krilo pa onda po njemu možeš raditi šta hoćeš bilo kakve gravure i ukrase.
Čovijek sniva a Bog realizira!
PREOBRAZBA
Majstor početnik

Post by PREOBRAZBA »

Hvala na objašnjenju, još me zanima da li krilo odozgo i ispod mora obavezno imati prečne komade(da mu se napravi okvir) ili se može praviti jednostavno tako, da se spoje komadi od 2m po celoj visini. Kad se lepi krilo pod pritiskom, kako se spreči uvijanje, kad je sve još mehko...
Puno mi toga nije jasno, bilo bi super kad bi neko od majstora (bar nakratko) opisao celi postupak izrade ili me uputio ako je to možda več napisano negde, pa ja nisam našao sam. Pozdrav svima!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Za početak, dobro nam došao i lep pozdrav za zavejanu Sloveniju :)

Nakon toliko iskustva, verovatno si shvatio da hoćeš da se upustiš u malo složeniji stolarski zahvat. Moj ti je savet da se ne upuštaš u posao pravljenja takvih vrata ukoliko nemaš osnovne stolarske mašine (abrihter, diht, cirkular), potrebne uslove (ravna ploča i stege) i iskustvo (lepak se brzo suši) i dva para ruku :). Ukoliko dođeš do polufabrikata dasaka za lepljenje, posao će ti biti umnogome olakšan, ali i dalje ostaje lepljenje...
Naime, zanima me koliko mogu biti približno široki komadi od vratnog krila(debljina krila približno 40mm)da se nebi uvijali
Kolega Å trkć ti jedao informaciju. 10-15 cm. Preko toga nikako!
.zanima me dali je bolje da napravim zarez u letvu sa strane kad ih spajam u krilo(pa ubacim letvicu) ili su dovoljni tiplovi.
Tiplovi, keksići, jezici, trake od špera i sl. služe da pomognu prilikom lepljenja dasaka da ne bi "skliznule". Za čvrstoću spoja dovoljan je samo lepak i spoj čelp na čelo, bez nabrojanih pomagala. Naravno, pod uslovom da lepljenje obavljaš po svim propisima: ravna podloga, dovoljan broj stega, rutina...
Prešu nemam, dali postoji neki trik da vrata stisnem bez preše?
Nema trikova. Ili imaš prave specijalizovane stolarske stege (skupa varijanta) ili ih praviš sam: http://www.stolarskaradionica.com/stola ... cija=citaj , http://www.stolarskaradionica.com/stola ... cija=citaj (jeftinija varijanta). u oba slučaja, potreban je dovoljan broj (za vrata 10-15 komada)
Pošto vrata ne želim da budu gladka več rustikalna(to punom drvetu i priliči) želim znati dali je obavezno frezerom obraditi komad po komad prije spajanja krila ili mogu izraditi gladko krilo, pa kasnije napraviti neki šablon po kojem bi išao frezerom.
Kao što reče kolega Å trkić, lepiš ravne komade a posle se prepuštaš umetnosti.

Nadam se da sam bio bar od makar male pomoći. Nisam ti dao revolucionarne savete, a mogu samo da te ohrabrim savetom da "za sve postoji prvi put". Samo napred!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

PREOBRAZBA wrote:još me zanima da li krilo odozgo i ispod mora obavezno imati prečne komade(da mu se napravi okvir)
Ceo okvir (4 strane) nije neophodan. Letve sa gornje i donje strane su dobro došle jer poništavaju sile koje teraju na uvijanje.

Da li su to spoljnja vrata ili unutrašnja? kakva želiš da bude završna obrada?
PREOBRAZBA
Majstor početnik

Post by PREOBRAZBA »

Hvala metabo, to če biti masivna unutrašnja vrata od punog drveta smreke-jelke,kad budu gotova obradiču ih prvo osnovnim premazom, pa onda dva puta lak lazurom. Ako pravim okvir, onda isto lepim spodnji i gornji prečnik samo lice na lice na stranicu ili mi trebaju pera?Napominjem, da imam decu koja voli nekad lupiti vratima! U slučaju, da pravim vrata sa okvirom prvo lepim samo okvir(3 strane) pa kasnije popunjavam ili isto sve odjednom? Kako sprečiti da kasnije izlazi smola?
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Te letve odozgo i odozdo ti nisu potrebne kako je rekao prijatelj Metabo dobro bi ti došle zbog poništavanja sila uvijanja ali ih majstori obično nestavljaju.Jedino ako radiš vrata sa ukladama znači sa onim detaljima koji su onako ljepo obrađeni i u vrata stavljeni kao u okvir onda se ta vrata slažu "rade" na taj način da imaš spoj rupa-čep ili neko to zove i nutovanje e onda ti idu dvije vertikale na krajevima i u sredini po želji koliko ti hoćeš da staviš redova uklada i stakla ako hoćeš više svijetla i onda ti idu horizontalne letve jedna gore na vrhu vrata na dnu vrata neko stavi po dvije ili tri ato je samo zbog neke vrste čvrstoće vratiju da su ona kompaktnija i naravno imaš još između vrha i dna po koju horizontalnu letvu ali one ti nisu od kraja do kraja vrata samo kao prečke koje dijele prostor za staklo i prostor za ukladu.Nadam se da sam ti bar malo pomogao a ako ti treba još nešto pitaj pa ćemo ubaciti i neku sliku.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

PREOBRAZBA wrote:Hvala metabo, to če biti masivna unutrašnja vrata od punog drveta smreke-jelke,kad budu gotova obradiču ih prvo osnovnim premazom, pa onda dva puta lak lazurom. Ako pravim okvir, onda isto lepim spodnji i gornji prečnik samo lice na lice na stranicu ili mi trebaju pera?Napominjem, da imam decu koja voli nekad lupiti vratima! U slučaju, da pravim vrata sa okvirom prvo lepim samo okvir(3 strane) pa kasnije popunjavam ili isto sve odjednom? Kako sprečiti da kasnije izlazi smola?
Za gornje i donje "završne letve" ti trebaju pera i utori. Ako praviš okvir sa 4 strane, njega na kraju falcuješ. Smolu sprečavaš tako što u startu biraš daske bez džepova sa smolom.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

evo jedna slika mojih vrata pa će ti biti malo jasnije o čemu sam trabunjao.

Image
PREOBRAZBA
Majstor početnik

Post by PREOBRAZBA »

To sam razumio, znači ona vrata koja ja zovem rustikal, njima se več izrezbarena sredina ubacuje u okvir, a one naizgled modernije variante, gde ima manje frezanja, njih je lakše raditi bez okvira i frezati na kraju.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

PREOBRAZBA wrote:To sam razumio, znači ona vrata koja ja zovem rustikal, njima se več izrezbarena sredina ubacuje u okvir, a one naizgled modernije variante, gde ima manje frezanja, njih je lakše raditi bez okvira i frezati na kraju.
Pa naravno da ih je lakše frezerom obraditi na kraju ako ne želiš neke monade na njima kao na ovim mojim,a i ova sa slike se pretežno stavljaju kao ulazna vrata a ne kao neka vrata u unutrašnjosti objekta.Naravno ima ljudi koji i to rade ali to je pak sve stvar ukusa.
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

pa jel vi mislite da se vrata tek tako prave - cap i gotovo
za pocetnika si dosta smeo (PREOBRAZBA)
tu nisu samo masine bitne vec i alat i punp puno znanja jer vrata mozes raditi na vise nacina i sa vise fazona
znaci mozes raditi kao ram sa ravnim cepovima a posle ubacivati filunge iliti tablice na lajsne sa obe strane,
sa produzenim cepovima (falcovana) ili bez cepova uopste na komplet (profil i kontra profil) pa opet na isti komplet sa cepovima tako da je to dosta slozen posao / izmedju ostalog ja ih radim na čašasto glodalo (šolja)
ali - samo napred
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Paja je dobro napisao. Drvo nije iverica.
Stolarski zanat je sveobuhvatan, postoje specijalnosti.
Moja specijalnost je namestaj. Kada sam sebi radio stolariju za kucu, bez obzira na iskustvo
konsultovao sam se sa kolegama koji iskljucivo samo to rade.Takve stvari se ovde ne mogu nauiciti,
jer proceduru izrade moras videti. Koliko to jednostavno da izgleda, ipak nije tako.
Ako hoces da eksperimentises, kupi neka stara vrata, rastavi ih i videces kako su radjena.
Kupis kombunovanu masinu (ako je nemas) dovoljna ti je da to odradis.
Samo jedna napomena. Ako radis sistem nit i pero, onda ti je potrbno da pero zarezes testerom na dva mesta
da bi se prilikom sastavljanja mogle nabiti drvene kajle. Valjda sam nesto objasnio.
PREOBRAZBA
Majstor početnik

Post by PREOBRAZBA »

Ne mislim da su vrata jednostavna stvar-zato i pitam. Ja svoja vrata neču praviti još sigurno nekoliko meseci, kupiču i kombinirku i znam, da moram prije toga uči u neku radnju da vidim kako se to radi u praksi. Da skratim, moram prvo steči teoretsko znanje, zato i pitam za savete i literaturu. Razmišljam, da se počnem ozbiljnije baviti stolarijom i želim na taj način polako da steknem znanje. Ono o rasklapanju starih vrata je isto dobra ideja, koju ču sprovesti.
Paija, profil i kontraprofil, čašasto, dali to znači kad vrata radiš bez tiplova ili veznih lajsnica izmedu elemenata, da ti elementi nisu obični četvorouglovi(ravno lice) več imaju muški i ženski deo koji ulaze jedan u drugi?
Kod nas postoji poslovica "teorija brez prakse je ko voz brez akse(osovine)" pozdrav svima.
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

branimir wrote:Samo jedna napomena. Ako radis sistem nit i pero, onda ti je potrbno da pero zarezes testerom na dva mesta
da bi se prilikom sastavljanja mogle nabiti drvene kajle. Valjda sam nesto objasnio.
a znas li kako se radi sa skrivenim kajlama - pa tu se rupa na frizu ne busi skroz a kajle treba da budu odredjene debljine duzine tako da kad se capn gura kajla udara u unutrasnjost rupe i na taj nacin kajluje / a tu nema popravni
a za profil - to je isti nacin kao i kod vrati na kuvinjskim elementima samo sa tom razlikom sto je profil dublj 20 do 25 mm
Post Reply