makita - made in PRC
HA,pa to je ono kljucno.Kod aku programa najvaznija je baterija.A u Japanu se prave najbolje na svetu.mbole wrote:Pogledao sam sinoc, i na zalost na samoj srafilici uopste ne pise ni jedno "Made in". Samo naziv firme i opsta odrednica, da je korporacija iz Japana. Samo na bateriji pise da je made in Japan (ali to je samo baterija).
E sad ono sto meni nije jasno je sledece, pa neka mi neko od cenjenih kolega pojasni.
Sa alatom radim poduze pa se razumem dobro.
Kakva je pojenta da kod aku programa postoji basic,entusiast,low-duty.medium-duty,high-duty,ultra high-duty,idustrial i naravno imperial industrial high power duty aku programi.(Naravno samo se sprdam sa besmislenim podelama).
Fabrike razumem razvodnjavaju program da uzmu pare, ali kupce ne.
Recimo najslabija aku busilica ima recimo 10-15 Nm obrti momenat.To je sila da okrene ruku, da nema kvacila.
Kod modela sa 70-100-200 Nm dovoljno je da okrene coveka naopako.Kome bre to treba.I cena je naravno eksponencijalna za te high modele 200- 500 evra.
Mahom se busi i u odgovarajucu rupu stavljaju nesto veci srafovi (PZ drvo-Ph metal,naravno).
E sad ako bi neko da usrafi sraf u ebanovinu dimenija 0.5*80 cm

Elem, moj savet je sledeci, najvaznije je kako lezi u ruci i jos vazniji kapacitet.
Za kapacitet imam 2 resenja:
1.kupis aku sa 2 baterije.
2.moj patent

Ja koristim aku B&D modifikovanu sa 60 Ah SEZDESET AMPER CASOVA.Punim je jednom mesecno

U cemu je tajna.
Fabricka se ispraznila da se vise nemoze puniti,nova 3800 din, dobro.
Otvorim joj dno pobacam celije, povezem kab sa dve zice kao telefonski spiralni dugacak 3 metra i povezem na Varta akumulator za kola od 11000 din.Njega stavim u malenu putnu torbu i stoji na podu, merdevinama gde god. Mobilan sam ko sa klasicnim kablom +- 4 metra jer se ovaj rasteze .Zafali duzina pomerim torbu i kraj.
I sta cemo sad pametnjakovici od 300-400-600 evra u Boschu , DeWaltu Makiti

Inace moj aku sistem je tezak (pa aku za kola naravno) ali nedrzim ga u ruci, pa mi je jos i aku B&D laksi jer nema fabricke celije .
To je varijanta za velike poslove za male, klasican sistem druga prava baterija u leziste i teraj.
Pozz.
Last edited by ArtCool on 06 Feb 2009 16:50, edited 1 time in total.
- Marko Enter
- Majstor majstora
Hehehe, dobro ti to sa 60 Ah
Jedan mali savet za to, bolje skini taj olovni aku i kupi celicni , npr 12v i 12Ah imas da nadjes za nekih 30-ak eura, jer taj olovni aku nece dugo da ti izdrzi, jer on je predvidjen samo za startovanje, znaci velika struja u trenutku i nista vise, a kada se duze vrme opterecuje tako kao sa srauber pokrivice mu se ubrzo celije, srauber povuce i do 30-40 ampera sto je mnogo za olovni aku, a i celicni je mnogo manji
A sto se tice makite, original makita ima na sebi ustancovanu tanku plocicu i na njoj mora biti svi podaci i mesto proizvodnje
pozdrav Marko

A sto se tice makite, original makita ima na sebi ustancovanu tanku plocicu i na njoj mora biti svi podaci i mesto proizvodnje
pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata 

Makita je odlican alat,ali me zacudilo to kako je za americko trziste ona drugacija cak joj i boja drugacija ,verovatno i kvalitet,nismo mi interesantni velikoj kompaniji makita.tako da i kineska makita moze da prodje.Trzisna cena alata kod nas je veca nego u americi ,de walt od 12 v ,2ah kosta 85 do 90 dolara,mislim da za taj novac ne moze da se kupi kod nas,nego je skuplji kod nas.
Ako hoces da kupis sebi nesto kupi od boscha,jer ces lakse dolaziti do baterija,nego kod makite,plus garancija 3 god,cak i da to nije nista ,nekako se osecas bezbedniji tih 3 godine.U bateriskom programu 70 % je cena baterije od samog alata to jest dve baterije recimo li jon 10,8 v su oko 9000 din do 100 eura.Ja nisam odusevljen boschom ali to je dobar alat,vise volim Fein.Ali i kad bi dobio fein aku sauber,sta sa baterijama ,punjacem gde da kupim.Predlazem ti da uzmes onaj alat koji mozes servisirati kod nas,i za koji mozes naci sve sto ti treba.
Makita iz kine,je kao golf iz sarajeva,dobra ali ne bolje od japanske.
Ako hoces da kupis sebi nesto kupi od boscha,jer ces lakse dolaziti do baterija,nego kod makite,plus garancija 3 god,cak i da to nije nista ,nekako se osecas bezbedniji tih 3 godine.U bateriskom programu 70 % je cena baterije od samog alata to jest dve baterije recimo li jon 10,8 v su oko 9000 din do 100 eura.Ja nisam odusevljen boschom ali to je dobar alat,vise volim Fein.Ali i kad bi dobio fein aku sauber,sta sa baterijama ,punjacem gde da kupim.Predlazem ti da uzmes onaj alat koji mozes servisirati kod nas,i za koji mozes naci sve sto ti treba.
Makita iz kine,je kao golf iz sarajeva,dobra ali ne bolje od japanske.
Rad je molitva.
Dobra ideja i snalažljivost ali ne mogu da odolim a da na ovom mestu povodom ove teme ( i ako mu ovde nije mesto ) dodam ovaj stari vic o snalažljivosti :ArtCool wrote:...Otvorim joj dno pobacam celije, povezem kab sa dve zice kao telefonski spiralni dugacak 3 metra i povezem na Varta akumulator za kola od 11000 din.Njega stavim u malenu putnu torbu i stoji na podu, merdevinama gde god. Mobilan sam ko sa klasicnim kablom +- 4 metra jer se ovaj rasteze .Zafali duzina pomerim torbu i kraj.
I sta cemo sad pametnjakovici od 300-400-600 evra u Boschu , DeWaltu Makiti Cuj revolucija u aku program 3.0 Ah, idi begaj i to za koje pare.
Inace moj aku sistem je tezak (pa aku za kola naravno) ali nedrzim ga u ruci, pa mi je jos i aku B&D laksi jer nema fabricke celije .
To je varijanta za velike poslove za male, klasican sistem druga prava baterija u leziste i teraj
Pecaju Mujo i Haso na obali reke Drine.
Mujo pored sebe konzervu punu do vrha sa glistama i rovcima.
Gleda Haso zavidno Mujinu konzervu jer njegova puna tek jednu trećinu,
pa ne izdrža:
- Bolan jarane, gde navata tolike rovce i gliste ?
- Kako odakle, odmah iza kuće ali ja koristim tekniku !!
- Kakvu tekniku bolan, daj kaži mi ?!
- Evo vako, uzmem ti ja akumulator iz fiće, zavežem jednu bakarnu žicu za +
a drugu za - i zabijem obe žice u zemlju !
- I ??
- Kako i !? Da vidiš samo kako počnu da izleću gliste i rovci a ja samo vataj, vataj pa u konzervu
i eto ti pune konzerve da ti je meraka gledat.
Misli se Huso, vala ću i ja sutra probat tu tekniku pa preksutra na pecanje.
Dođe i preksutra.
Mujo prvi na obali i tek kasnije evo ti i Hase sa punom konzervom do vrha ali jedna ruka i noga
u gipsu, čalma od zavoja na glavi i oba modra oka.
Kad ga vide Mujo užasnut povika:
- Bolan Jarane jel saobraćajka ???
- Jok Mujo nego sam koristio tvoju tekniku za rovce i gliste ali sam je unapredio !?!
- Uzo sam ti i ja jarane akumulator iz mog fiće i stvarno izleću rovci i gliste ali zakratko prestade !?
Rešim ja da unapredim tvoju tekniku i donesem od kuće akumulator 24 V od babinog kamiona i bogami počeše ponovo
i gliste i rovci da izleću ali opet zakratko ! Mislim ti se ja, kako bi bilo
da od kuće sprovedem produžni kabl ali sa 380 V i tako uradih. Zabih sve tri faze u zemlju !!!
- I, sav zabezknut Mujo ???
- E j***m ti tu sad moje unapređenje te tvoje teknike - kako sam zabio žičke u zemlju tako izleteše iz
zemlje rudari iz obližnjeg Kaknja i vidi šta napraviše od mene !?!?
Ko hoće, nađe način, ko neće - nađe opravdanje
- Marko Enter
- Majstor majstora
- Marko Enter
- Majstor majstora
Nema kopije ili originala,sve je original samo zavisi koja serija.Nekada su sve firme imale gvozdene plocice sada samo nalepnice.Pise model,snaga, firma i bez kuci.
Ti modeli sa plocicama su nesto stariji 2-4 god.
Cesto cujem Bosch original,Makita origimal... Jel neko nosio Nike made in Usa,Reebok made in England itd ili Hilti made in Usa.Danas je mahom aziska proizvodnja i jaci modeli kod kuce.
A sto se misljenja sta da se kupi, danas je sve manje vise isto (samo varira estetika i to je to) cena naravno.
Svaka aku preko 200 evra je odlicna, a dobre su i za 60 (B&D,Bosch zeleni).
Ti modeli sa plocicama su nesto stariji 2-4 god.
Cesto cujem Bosch original,Makita origimal... Jel neko nosio Nike made in Usa,Reebok made in England itd ili Hilti made in Usa.Danas je mahom aziska proizvodnja i jaci modeli kod kuce.
A sto se misljenja sta da se kupi, danas je sve manje vise isto (samo varira estetika i to je to) cena naravno.
Svaka aku preko 200 evra je odlicna, a dobre su i za 60 (B&D,Bosch zeleni).

Last edited by ArtCool on 07 Feb 2009 20:48, edited 1 time in total.
- Marko Enter
- Majstor majstora