Merac vlage u radionici

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
Marko Enter
Majstor majstora

Merac vlage u radionici

Post by Marko Enter »

Dali je neko pravio ovaj merac vlage sa ovog sajta sto je prikazan,i kako se pokazao u praksi ??
http://www.stolarskaradionica.com/stola ... cija=citaj

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
NEX
Majstor

Post by NEX »

Ovo gore izgleda vrlo smelo.Jesi li probao konkretno kako to radi.Ja u radionici imam originalni merac vlage.Uopste nije bio jeftin.A u zadnje vreme sve vise je iverice i mdf,tako da ga retko koristim.Sta ces radi sto ti se nudi,uzmi pare i teraj dalje,a sebi radi prave vecne stvari.
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Ja jos nisam napravio ali imam u planu , kada napravim, opisacu kako radi

pozdrav
Marko
Bez znanja nema zanata :)
NEX
Majstor

Post by NEX »

Samo napred.Pozdrav od NEX
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

Pozdrav i Marku i Nexu,
vidim da vas je ova tema zainteresovala a i ja sam je pre nekoliko meseci iščitao. Moguće je da nemam potrebu za meračem jer u mojoj hobi radionici postoji radijator pa mi je i zimi moguće da radim samo u majici. To i nije tako važno jer ne radim nešto toliko važno, jednostavno hobi stolarija.
E sad, ne javljam se da bi se "pravio važan" kako je meni toplo i ugodna radna atmosfera jer sam Bog zna da takve uslove rada želim svim kolegama a posebno profi stolarima - nego, da bih malo sugerisao neke stvari prilikom izrade po meni vrlo praktične stvarčice.
Jasno mi je da se prilikom povećanja vlage paket lepljenih daščica širi te tada potiskuje skazaljku u područje "VLAŽNO". Predpostavimo da se prilikom smanjenja vlage dešava suprotno odnosno skupljanje - e tu bih malo inovirao rešenje na sledeći način:

Umesto prikucavanja paketa letvica sa dva eksera ja mislim da bi bilo bolje na istom mestu fiksirati paket letvicu i to blago labavo jednim ekserom sa glavom ( kao što je skazaljka fiksirana ). Suprotni kraj paketa letvica takođe pomoću vijka-podloške-navrtke opet blago labavo fiksirati za DONJI deo skazaljke. Tako smo dobili zglobni mehanizam koji će pri različitom dilatiranju "paketa slepljenih letvica" zaokretati skazaljku u njenoj osi u oba smera. Ako pritom iz centra skazaljke predhodno šestarom opišemo lučnu deonicu segmenta kruga na vrhu skazaljke, možemo izraditi ( flomasterom ) i neku sopstvenu mernu skalu.

Iskreno kažem da mi je nepoznato kolika mogu biti dilatiranja takvog paketa letvica a samim tim i koliki će biti ugao zakretanja skazaljke. U tom slučaju bilo bi dobro da se oko ove teme uključi neko koje verziran na tom polju (Drvoprerađivačka struka, Å umarski fakultet... itd.)

A sad malo šale: :)

I ko što peva Bijelo Dugme u pesmi "Za Esmu" : ..."Danas je kišilo u sutra će kaže radio"... - vi sutra trk u radionicu pa crticu na trenutnom položaju skazaljke. :(

Nekog drugog letnjeg dana prognoza sa sutra kaže: ...Temperatura će za dane vikenda biti i do 30 st. C. - vi za vikend trk u radionicu pa nova crta na položaju skazaljke. :)

Sad već imamo dva podatka za komparaciju i više " ne moramo da čekamo prognozu " , naša spravica će nam reći kakve su trenutne vremenske prilike (neprilike) u radionici. :lol:

Da li se slažete sa mojim razmišljanjem ??

Pozdrav,
Last edited by yetta on 06 Feb 2009 19:19, edited 1 time in total.
Ko hoće, nađe način, ko neće - nađe opravdanje
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Osnovno pravilo je da se drvo dva dana pre obrade unese u radionicu da bi se adaptiralo na uslove koji
u njoj vladaju, tako da nikakvi meraci vlaznosti prostora nisu potrebni.Po mogucstvu je potreban
merac vlaznosti drveta.
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

naravno, veoma bitna stvar za parket, brodski pod i lamperiju
NEX
Majstor

Post by NEX »

Dobre su posalice a ja licno se slazem sa Branimirovim komentarom.
Post Reply