Briketirka i briketi

Razne teme o raznim stvarima
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

sta je bio problem - sirovina?
Last edited by pajja on 31 Jan 2009 21:33, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ovo sa kukuruzom stvarno deluje zanimljivo.

Samo jednu stvar ne shvatam (stvarno se ne salim), kako se ne dobije gomila kokica kad ubacis kukuruz u pec?
DrAgisha
Šegrt

Post by DrAgisha »

mbole wrote:Ovo sa kukuruzom stvarno deluje zanimljivo.

Samo jednu stvar ne shvatam (stvarno se ne salim), kako se ne dobije gomila kokica kad ubacis kukuruz u pec?
Pa matori za dobijanje kokica je potreban kukuruz kokicar a on se razlikuje od ovog obicnog i na oko.
Nas zanima cak i onaj koji neces da upotrebis za stoku (ako gajis,mada sumnjam).Moze sve i to je lepo.

Meni je,recimo,super zanimljivo sto mogu da koristim kostice od sljiva,kajsija itd.To je tek gorivo.Imam pod sljivama blizu 2 hektara pa pored rakije imam i ovo.
I sve je to cisto,fino i jevtino a i nekako imas utisak da si napravio posao pa ti dodje drago.

I tako.....
DrAgisha
Šegrt

Post by DrAgisha »

miro wrote:ako te sta interesuje pitaj imao sam je i prodao nisam mogao da budem rentabilan
pozz
Evo pitacu te ja umesto Paje mada vidim da je i on stao u red.

Presa o kojoj pricas (obzirom na cenu) tesko moze da bude automatska mada mozda gresim.
Jel to znaci da si za svaki otpresak morao da rasturas alat ili si nesto drugo smislio?
Koliki su bili otpresci (zapremina i tezina) i kako si pravio zames?
Koliko je jaka bila presa?
Koliko si placao sirovinu?

Pozdrav
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

mbole wrote:Ovo sa kukuruzom stvarno deluje zanimljivo.

hehehe
druga strana medalje - kolica pa pred bioskop ;)
a sto setice kostica / komsija je lozio, lozio i morao da promeni pec / prsla radi velike kalorije
DrAgisha
Šegrt

Post by DrAgisha »

"a sto setice kostica / komsija je lozio, lozio i morao da promeni pec / prsla radi velike kalorije"

Pa u tome i jeste fora kao i sa kukuruzom i peletima.Kontrola matori.Znaci neces da turis 5 kila odjednom i da sjebes sve nego laganica.
Zato je dobra pecka sa dozatorom,termostatom a ne tvoj smederevac.
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

Dve stvari
Å ta je to" Palet"
U vojvodini ove godine ljudi ubacuju celo korenje u šprete i samo cepaj toplo kao u kotlu,
( bio sam kod prijatelja u Deliblatu)
Mi kući imamo alfa plam kamin ( cepanice ili ugalj idu sa strane) grejemo celo prizemlje 120 Kwm ,i koristimo ugalj naravno ne onaj od 3000 din onaj skuplji samo što je štrki pogrešio ili kamin nevoli bukvu.
Ona usija kamin ali ne ostavi trunku žara mora da se dežura pored kamina , ali dok smo koristili cerovinu i bagren druga priča.
Sada se tr....imo okolo i ubacuj ubacuj ali nije frka imamo i kukuruz pa džak od 50 kg 600 din bolje da se grejemo nego da ga poklanjamo
Dakle šta je to palet
Nije znanje znanje znati, Već je znanje znanje dati
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

pElet=presovana potpala :)
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Na selu ima mnogo izvora energije samo ju treba pokupiti,a mi smo ljeni dok nedođe kriza kao ove zime sa plinom.Tek kad ti netko da nogom u guzicu onda počneš razmišljat i tražiti neke zamjene i alternative.Naprimjer ovdje oko mene u Rijeci su počeli provoditi plinsku mrežu do svake pasije kućice i naravno svi pohrlili uvest sebi plin.Došla sezona grijanja ljepo u pizdu materinu svi u kratkim hlačicama i majicama pa došo račun za potrošeni plin a on da se smrzneš.Evo ga druga sezona grijanja svi oni sa plinom čiste dimnjake kupuju drva kupuju ili obnavljaju peći a ja se smijem.U prosjeku potrošnja je bila oko 1000-1300 kuna znači od 130-170€ na mjesec a ja sam za 300€ kupio drva za ovu a ostat će i za pola druge zime s tim da imam dvije male cure kojima treba grijati,i još to da sam prvi puta upalio peć početkom 10 mjeseca a ugasit ću je negdje pred kraj ili polovinom 5 mjeseca.Å arenko šta se tiče bukve imaš pravo da ona nije za držanje topline ona je za podignut temperaturu i da se razgori ostala drva ako misliš kamin ložiti onda je to kako si i rekao cer i grab i to je sigurno najbolje za grijanje od drveta uz bukvu koja kažem podiže temperaturu i plamen.A peleti su ogrijev novijeg doba i sada se dosta ljudi odlučuje za pelete jer peći su skoro samostalne ti moraš da napuniš spremnik i to je to.A ima i skroz samostalnih sistema a o tome sam čitao u Majstoru časopis o novim tehnologijama i materijalima za građenje.
Čovijek sniva a Bog realizira!
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

šarenko wrote:Dve stvari
bio sam kod prijatelja u Deliblatu
tamo je tip koji ima briketirku - bar je imao kad sam davno isao da je vidim
inace uz nju je potrebna i prateca oprema, npr drobilica i elevator
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Da sam juce skviknuo, ne bih znao da mora poseban kukuruz za kokice.
Ono istina, ja sam ih spremao samo u mikrotalasnoj, one sto se kupuju u kesici i gotove su za dva minuta (za kujnu imam nadleznu gospodju i ne volim da joj se mesam u posao :))
DrAgisha
Šegrt

Post by DrAgisha »

šarenko wrote:Dve stvari
Å ta je to" Palet"

Dakle šta je to palet
http://www.youtube.com/watch?v=V8gtqn9k0kE

Evo ti pa pogledaj kako pravi ogrev (pellet) od lisca.
Ako imas nekog penzionera u kuci eto savrsenog posla za njega taman pred pocetak sezone.
Masina kosta oko 2000 dolara.
Kod nas jos uvek nema ili bar ja nisam naisao.
Nije mi bas skroz jasno na koju foru presuje.Deo koji pravi rezance ja kao na mesoreznici i to brate ide kao ludo.Napuni onu kantu za 5 min.S time mozes da guras grejanje ceo dan.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

DrAgisha wrote:Nije mi bas skroz jasno na koju foru presuje.Deo koji pravi rezance ja kao na mesoreznici i to brate ide kao ludo
Pa možda baš i jeste sistem mašine za mljeti meso samo puno precizniji hoću reći nema prevelikog zazora između vretena i cijevi preše.:/
testerash
Šegrt

Post by testerash »

Upravo sam kupio u Nemakoj masinu za pelet (italijansku) od 300 kg na sat samo jos da nadjem prevoz i da je ocarinim. Kaze prodavac da je teska 400 kg i da pravi drvni pelet do 300 kg na sat, pa cu od sada dzabe da se grejem. Cim doje slikam i objavljujem slike.
Testeraš sam tim se dičim
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

testerash wrote:Upravo sam kupio u Nemakoj masinu za pelet (italijansku) od 300 kg na sat samo jos da nadjem prevoz i da je ocarinim. Kaze prodavac da je teska 400 kg i da pravi drvni pelet do 300 kg na sat, pa cu od sada dzabe da se grejem. Cim doje slikam i objavljujem slike.
E pa kolega to bi bilo jako ljepo a i da nam kažeš koliko si ju platio i malo o njoj koja marka (firma proizvođača)i tako to.
Post Reply