Patina
-
- Samostalni majstor
Patina
Patina se koristi uglavnom za postizanje antickog izgleda namestaja,ali se moze upotrebiti i kao klasicni bajc direktno na drvo.Patina se nanosi pomocu pistolja u sto tanjem sloju,na odgovarajucu podlogu,koja je dovoljno osusila i obrusena No 220-240.posle susenja 20 minuta, patina se smirgla celicnom vunom ili skoc brajtom tako da ostaje samo u porama drveta.Od nacina smirglanja zavisi krajnji efekat koji se postize.Patina se upotrebljava sa alkoholom(etanol)kad ju je lakse osmirglati,ali je slabija adhezija ili sa acetonom kada je adhezija odlicna,ali se teze smirgla.velika kolicina patine na povrsini moze negativno uticati na adheziju zavrsnih lakova kojima je povrsina naknadno tretirana.Pre upotrebe zavrsnog laka patina mora biti potpuno suva.Patina se ne preporucuje za povrsine izlozene spoljnom uticaju.Smirglanje patine zavisi od nacina primene,pritiska,velicine dizne.Na odredjenim vrstama drveta sa izrazenim porama,kao sto su hrast ili jasen predlaze se vece razredjivanje,jer se na ovaj nacin posize bolja penetracija patine u pore.Patina je podlozna sedimentaciji,lako se moze razbiti mesanjem uz pomoc komada drveta i ne sme se skladistiti na temperaturi nizoj od 15*C.Za nanosenje patina potrebna je dizna 1,2-1,6.Pritisak 2,5 bara.Potrosnja patine zavisi od samog proizvodjaca,za ove koje ja koristim je 40-80 gr/m/2.Nakon brusenja patine obavezno tretirani komad prelakirati.
Last edited by salchi-ciro on 04 Feb 2009 21:26, edited 1 time in total.
Da li sam dobro razumeo: patina je neka tekucina koja se nanosi kao bajc direktno na drvo. Gde se moze nabaviti taj materijal?salchi-ciro wrote:Patina se koristi uglavnom za postizanje antickog izgleda namestaja,ali se moze upotrebiti i kao klasicni bajc direktno na drvo.Patina se nanosi pomocu pistolja u sto tanjem sloju,na odgovarajucu podlogu,koja je dovoljno osusila i obrusena No 220-240.posle susenja 20 minuta, patina se smirgla celicnom vunom ili skoc brajtom tako da ostaje samo u porama drveta.Od nacina smirglanja zavisi krajnji efekat koji se postize.Patina se upotrebljava sa alkoholom(etanol)kad ju je lakse osmirglati,ali je slabija adhezija ili sa acetonom kada je adhezija odlicna,ali se teze smirgla.velika kolicina patine na povrsini moze negativno uticati na adheziju zavrsnih lakova kojima je povrsina naknadno tretirana.Pre upotrebe zavrsnog laka patina mora biti potpuno suva.Patina se ne preporucuje za povrsine izlozene spoljnom uticaju.Smirglanje patine zavisi od nacina primene,pritiska,velicine dizne.Na odredjenim vrstama drveta sa izrazenim porama,kao sto su hrast ili jasen predlaze se vece razredjivanje,jer se na ovaj nacin posize bolja penetracija patine u pore.Patina je podlozna sedimentaciji,lako se moze razbiti mesanjem uz pomoc komada drveta i ne sme se skladistiti na temperaturi nizoj od 15*C.Za nanosenje patina potrebna je dizna 1,2-1,6.Pritisak 2,5 bara.Potrosnja patine zavisi od samog proizvodjaca,za ove koje ja koristim je 40-80 gr/m/2.Nakon brusenja patine obavezno tretirani komad prelakirati.
Milos
-
- Samostalni majstor
Naveo sam tacno de se nanosi na odgovarajucu podlogu,koja je dovoljno osusila i obrusena No 220-240.Naneses podlogu sacekas da se osusi obrusis ,oprasis i onda nanosis patinu.Sacekas da se patina osusi smirglas skoč brajtom i opet oprasivanje i nanosis zavrsni lak.Obavezno moras voditi računa da je patina podlozna sedimentaciji,sto znaci cesto mjesanje pri svakom dopunjavanje lonceta pistolja,a i ako duze stoji u pistolju moze se desiti talozenje na dno lonceta a sto prouzrokuje promenu nijanse.NEX wrote:Samo nisam razumeo da li se patina nanosi na osmirglano drvo pre podloge.tj pre bilo cega.~!
-
- Samostalni majstor
Pa sad... Iskreno sumnjam da poznajes distributere u njegovoj okolinisalchi-ciro wrote:Diggeru ! Imas gore ponovno objasnjenje kako se nanosi,a koja ti je lokacija,da bih ti mogao dati adresu najblizag distributera.pozdrav

Nego jel ima neko komercijalno ime za tu patinu? Ima li toga po maloprodajama?
-
- Samostalni majstor
Navrati do mene kad budes prolazio kroz lo.Aja cu robu uzeti kod ovih mojih u zemunu.Pa ako bude neke prezentacije mozemo se videti.Mislim da dosta stolara nije radilo sa patinom,a mnogi narucioci traze taj etno stari izgled namestaja.Tako da ova tema moze privuci jos dosta komentara.
Dobra dizna i mekana ruka i samo sibaj.
Dobra dizna i mekana ruka i samo sibaj.
Sa cime i kako brusite drvo(hrast) da mu ostanu pore , da bi se zadrzala patina ?
Sad se brusi na tracnoj ili cilindricnoj pa je posle brusenja poprilicno ravno i pore se ne vide i zbog toga nije moguce naneti patinu , to jest nema gde da ostne .
Na koje vrste drveta moze da se radi patina ? pretpostavljam da moraju biti porozne vrste ?
Menjao poruku: maricaiivica
stolart, nemoj ostavljati poruke u 5 razlicitih tema, dovoljno je u jednoj. Svi citamo sve nove poruke. Ostale sam prebacio u ovu poruku
Sad se brusi na tracnoj ili cilindricnoj pa je posle brusenja poprilicno ravno i pore se ne vide i zbog toga nije moguce naneti patinu , to jest nema gde da ostne .
Na koje vrste drveta moze da se radi patina ? pretpostavljam da moraju biti porozne vrste ?
Menjao poruku: maricaiivica
stolart, nemoj ostavljati poruke u 5 razlicitih tema, dovoljno je u jednoj. Svi citamo sve nove poruke. Ostale sam prebacio u ovu poruku
stolart nisi citao u mojim radovima sam objasnio kako :kad prebrusis ako nemas cetkaru uzmi celicnu cetku obodnu i to meksu za busilicu i teraj u smeru godova da naglasi dobro pore posle toga rucno blago presmirglaj finom smirglom bajcuj nanesi temelj kad se osusi obrusi temelj blago isto finom granulacijom nanesi patinu kad se osusi smirglaj ponovo finom granulacijom tako da ti patina ostane samo u porama odnosno u cetkanom delu posle toga ponovo temelj pa kad se osusi ponovo smirglanje i na kraju zavrsni lak ako ti nije nesto jasno pitaj pozdrav i uspeh u radu i new odustaj i ja sam prvi put mislio da je tesko ali videces ide dobro!!!
smirglaj nikad dosta