Sto za rucni cirkular

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Nikola
Majstor majstora

Sto za rucni cirkular

Post by Nikola »

Da je forum pun tema, pun je! Znam da se negde pominjala ova tema, ali nisam mogao da nadjem gde. Morao sam da otvorim novu.
Dakle, pricali smo o tome da li moze da se obrne rucni cirkular naopako i udene u sto, kao sto smo vec svi videli da frezer moze. Kolko se secam bilo je polemike zbog upadanja prasina itd. ali na kraju se doslo do zakljucka da je izvodljivo.
Zanima me da li je neko to uradio, i mozda neka pozitivna ili negativna iskustva, saveti u vezi sa tim. Znacile bi mi sve sugestije jer pocinjem da pravim radionicu, a posto nemam ni tezgu, prvo sto cu da napravim je sto za glodalicu i sto za rucni cirkular. Mozda cu obe sprave da uglavim u jedan malo veci sto.
Zanima me kako da napravim precizni (tj. bas paralelni) granicnik za cirkular. Gledao sam onaj sto za frezer, tako neki granicnik bi napravio za cirkular. Problem je sto mi nije jasno kako da napravim neke klizace koji kad pomerim granicnik na zeljenu sirinu od testere ne remete paralelnost. Ne znam da li ce me iko shvatiti kako sam objasnio.
Trt, mrt, zivot ili smrt!
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

Ja imam vrlo jednostavan graničnik, dasku koju pričvrstim sa dvije jednoručne stege.

Slijedeća stvar koju sam napravio je ta da sam zbog lakšeg štelanja željene širine reza ufrezao dva utora s prednje i zadnje strane stola, po čitavoj širini i u te utore učvrstio (vijcima) po jedanu vrpcu koju sam izvadio iz dva čelična metra i tako dobio skalu za podešavanje vodilice.

Poslikam uskoro pa dignem fotke da bude jasnije.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pricali smo negde na pocetku o takvom stolu.
Malo je podugacka tema, al naci ces: viewtopic.php?id=39&p=2. Potrazi moju poruku, al ne onu u kojoj se hvalim sta imam od alata :cool:, vec odmah ispod nje, pa prati dalje.
Sto se tice paralelne vodilice, i mnogo ozbiljne firme imaju problema sa tim. Da bi se napravila stvarno paralelna vodilica, neophodan je odgovarajuci kinematski mehanizam, koji uopste nije jednostavan. Nije nemoguce, ali bi zahtevalo stvarno dosta truda, probanja i para.
Posto se to uglavnom ne isplati, najcesce se koristi jednostavan sistem sa jednom krutom vodjicom i dve milimetarske podele na stolu koje se nalaze pri krajevima vodilice. Sama vodilica se fiksira u dva zleba na ploci. To vec nije tako komplikovano.
Otprilike ti trebaju dve metalne lajsne koje su kutijastog poprecnog preseka prosecene uzduz sa gornje strane (recimo da je kutija 15X15 a da je prosek 8.5-9mm).
U radnu plocu urezes glodalom kanal tako da je gornja povrsina lajsni u nivou gornje povrsine ploce, i usrafis metalne lajsne u taj kanal. U kanal onda idu matice a kroz vodilicu prolaze srafovi kojima se to priteze.
Dosta je nezgodno za objasnjavanje tekstom. Videcu da nacrtam pa da posaljem (al to ce malo da saceka, ovih dana je kraj finansijske godine, pa je posla preko glave tako da sam mrtav umoran i jedva cekam da odem pod jorgan planinu)
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

Hvala na odgovorima. Pocecu lagano da pravim sto, pa kad zapne ja cu da kukam.
Trt, mrt, zivot ili smrt!
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Jedan mali predlog. Kad već praviš sto, napravi ga tako da u njega možeš da uglaviš frezer, a bogami i cirkular. Ipak nećeš da koristiš i jednu i drugu mašinu istovremeno.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Daklem evo par slikica:
Image
I detalj
Image

Ovako je svojevremeno moj deda pravio sto. Ovaj crtez je malih dimenzija da bi slika bila dovoljno mala, dedin sto je bio metar puta metar.

Verovatno ce najveci problem biti naci odgovarajuci profil, pa ces onda morati da se prilagodjavas njemu, to jest da na osnovu profila biras maticu odnosno sraf.
Ovde je moguce dodati jos ekscentre za pritezanje tako da ne moras da pritezes vodjicu kljucem (brze je). Mozes da ih napravis od metala, ali i od tvrdog drveta.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

mbole wrote:...

Verovatno ce najveci problem biti naci odgovarajuci profil, pa ces onda morati da se prilagodjavas njemu, to jest da na osnovu profila biras maticu odnosno sraf.
....
Pade mi na pamet da mozda ovde treba traziti profile: http://www.adamhall.com/ , posto se na isti nacin profesionalne "rack" sprave zasrafljuju u .... jel' ... rack ili rek orman.

Aluminijumski profili... razni ... za kofere i sanduke za nosenje opreme http://www.adamhall.com/uk/AH_K--Flight ... --14__f--1

recimo ovo je blizu http://www.adamhall.com/uk/AH_K--Alumin ... 7__b--6169

Nisam bas listao sve do kraja....

Za sve te profile oni imaju i odgovarajuce matice M6 (nekada kvadratne, a nekada sestougaone ali duplo duze od obicnih matica... sve zavisi od profila)

Ne mislim da je ovo najjeftinije resenje, ali je definitivno nesto sto mi je prvo palo na pamet :)

Firmu Adam Hall zastupa firma PSP iz Novog Sada, ulica Mise Dimitrijevica 2.

pozdrav

bogi
Last edited by boggy on 13 Jan 2008 01:00, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Skoro, morao bi da se odsece onaj "rep" sa strane.
Mozda ovaj: http://www.adamhall.com/uk/AH_K--Alumin ... 7__b--6161 to jest:
Image
s tim sto bi se okrenuo naravno za 90 stepeni i zljeb za njega usekao na samoj ivici, a srafio bi se sa strane za plocu. Time bi se dobile i lepe zasticene bocne ivice, jednino bi malo bio problem onaj profilisani uglic.
A i 10mm unutrasnje mere je mozda premalo. Mogao bi da ide samo m6 sraf, a bojim se da bi se brzo nagnjecio aluminujum na mestima stezanja. Iako sam nacrtao matice, bolje bi bilo da se koristi malo duzi blok sa urezanim navojem, kako bi se sila stezanja rasporedila na vecu povrsinu.
Ako ne uspe da nadje bas odgovarajuci profil, moze i da se kupi kutija (bilo Al bilo celik) pa da se odnese nekom metalcu da prosece zleb na jednoj strani. Ne bi trebalo da kosta mnogo.
Inace u racunarskim krugovima je dosta da kazes rack (odnosno cita se kao rek), onima van verovatno treba napomenuti da je u pitanju orman.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Da, M6 sraf je standard... sve "zljebasto" u toj firmi je pravljeno za M6.
mbole wrote:....
Ako ne uspe da nadje bas odgovarajuci profil, moze i da se kupi kutija (bilo Al bilo celik) pa da se odnese nekom metalcu da prosece zleb na jednoj strani. Ne bi trebalo da kosta mnogo.
Hm, koliko se razumem u cevaste profile,... bojim se da bi rasecanje po duzini otpustilo stranice, zavisno kako je cev pravougaonog preseka pravljena... te bi izgubilo... kako majstori kazu... vinklu.. odnosno stranice vise ne bi bile pod pravim uglom... a da ne govorim sto moze da se desi da se ta cev izvitoperi posle tog isecanja...
mbole wrote:Inace u racunarskim krugovima je dosta da kazes rack (odnosno cita se kao rek), onima van verovatno treba napomenuti da je u pitanju orman.
Znam, i sam se "vrtim" u tim krugovima, ali se bojim da li ce me ljudi na forumu pravilno shvatiti o cemu pricam, posto smo na ovom forumu svi neki stolari i "stolari" ;)... mada ovde nije ni bitno za sta ovi profili sluze, bitno je da ih ima, i da se ovde, gde zivimo, mogu nabaviti... naravno, za turbo-supersonicnu stolarsku masinu. ;)

Idealno bi bilo da se iz punog celicnog profila/debele ploce na masinskoj glodalici... "oglodje" kanal za maticu i sraf... a gornja strana poravna da bude "idealno" ravna,... pa se onda to ukopa u radnu plocu... ali to mozda nije svakome "dohvatljivo" :)

pozdrav

bogi

P.S. Bez obzira na sve, navedena firma proizvodi sijaset namenskih profila, "okova" i pribora za lagano pravljenje (drvenih!?) sanduka, ormana, kofera za tehnicke primene... pa mozda nekome zatreba ;)
Last edited by boggy on 13 Jan 2008 12:47, edited 1 time in total.
djagi
Majstor

Post by djagi »

kad vec sve to pravis uglavi negde i ubodnu testeru ,koristice ti tako okrenuta
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

U sustini je dovoljno da napravi dve tri razlicite celicne ploce koje se ubacuju u veliku drvenu plocu (pravougaonik na sredini ploce na slici). Recimo jednu za cirkular, jednu za glodalicu, i jednu za ubodnu.

Sto se tice prosecanja profila, verovatno ce se rasiriti, al to se da resiti sa malo ubedjivanja cekicem :) Preciznost ovakve vodilice u sustini nije kriticna, posto meru za rezanje ustvari uzimas sa traka na ploci. Jedina kriticna mera je da gornja povrsina bude potpuno ravna sa povrsinom ploce. Ako bude iznad, smetace, ako bude ispod opet ce smetati ivice zleba, a i ona ce trpeti nepotrebno natezanje.
E ako se uvije to vec ne bi bilo dobro.
U svakom slucaju bilo bi najbolje naci gotov profil ovakvog oblika, ali nisam siguran da ga ima na trzistu.
Druga varijanta je da se obigravaju otpadi. Ponekad moze da se nadje ploca od neke masine, koja nije preterano debela a vec ima usecene zlebove. Mislim ne bi njoj smetalo ni da je 5cm debela, samo bi onda mnogo kostala, posto se prodaje na kilo.
Dean
Majstor početnik

Post by Dean »

I ja sam razmišljao da ručni cirkular (skill) pretvorim u stolni, tj isti stol koi sam napravio za frezer mijenjam ploću i montiram cirkular, samo priznajem malo me strah tj. koliko je to sigurno u stvari ne bi smjelo biti nikakvih problema ali nisam baš siguran šta ja znam koliko če taj cirkular onda biti pouzdan za rad ima neko od vas tako napravljen stol za cirkular (kombinirku neku handmade sam prodao jer je bila na trofaznu struju a sad u garaži imam samo monofaznu a i bio mi je preneprecizan - znate onu reklamu "power is nothing without a control" :-))
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ja imam kupovni Lux-ov, a dosta ljudi ovde je pravilo svoje. Imas po temama dosta saveta oko toga. Cirkularu ne bi trebalo nista da fali.
Dean
Majstor početnik

Post by Dean »

Ma nije me strah da nešto bude cirkularu nego da ne dobijem frizbi po garazi :-)) ipak je to tanji list nego na stolnom a strah me da bi kad se malo opustim pokusao gurati i hrastove tavalone :((

sad imam neku jelovinu za radit pa cu probati ;-)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pa dodje ti isto, gurao na njega dasku, ili gurao njega po dasci.
Ako ne "frizbira" kad seces kao rucnim, gde najveci broj ljudi gura "ko mutav" (ne kazem da i ti to radis), nema razloga da to radi ni kad je prikacen za sto. Cak naprotiv, onda ces imati vise osecaja koliko je ustvari velika daska koju guras.

PS
Pogledaj PP (privatne poruke, gore levo pri vrhu ekrana, ili klikni na "Poruke" u meniju na vrhu ekrana).
Nesto ti nije u redu sa čćžšđ, prikazuju se kao kuke i kvake, pa ako treba pomoc...
Post Reply