Nikola, bio sam juče na najlon pijaci u Novom Sadu i baš jedno takvo glodalo držao u ruci, cena je 10€ i 25€ za kvalitetnije koje je baš za ivericu (tako bar na ambalaži kaže). Mislim da mi je čikica koji prodaje dao i neku vizitku al moram potražiti pa ti pošaljem br.tel.
Bojan wrote:A da recimo prođeš ravnim bitom sa nekom vođicom i voziš do 2,5 cm dubine, pa posle okreneš dasku za 180 i iskoristiš neki bit sa ležajem? Tako da će ti ležaj ići po urezanom delu zadnje strane daske. Nadam se da si me razumeo?
Malo ću da se umešam na brzinu sa grafikom.. (ako je to to što si ti mislio )
Kolege, ovo sam isporbao i ne pije vodu, bar sa mojim glodalom. Kada se okrene i odradi druga polovina, lager ide po vec obracjenom delu i glodje drugu polovinu ali sa malim odstupanjem (mislim da je delic milimetra u pitanju, ali dovoljno da se ne dobije ono sto je potrebno za ceono lepljenje).
metabo wrote:Rešenje 2:
Zašto ne koristiš diht za to fino ravnanje? Ako ti je problem da postaviš fiksiranu dasku da stoji uspravno u dihtu i to je rešivo ako sa obe strane daske dvostranom trakom zalepiš otpadne komade kao držače.
Ovo sam probao, na slican nacin opisanom. Naime, zalepio sam 5 dascica kojima je trebalo izravnati "cela" duplom lepljivom trakom i onda ih provlacio sve zajedno. Problem je sto, naravno, moraju prvo da se prevuku preko abrihtera a nije bas zgodno tako zalepljene ih gurati... Sve u svemu uspelo mi je i lepo su se na kraju zalepile, bez zazora. Bitno je da je traka kvalitetna i da ne dolazi do odlepljivanja.
I, na kraju, ono o cemu je i bila tema! Na buvljaku sam nasao ravno glodalo 5cm duzine, mislim da je marka "Globus", nije nesto narocito skupo, mislim da je oko 1000 din. Zaboravio sam ranije da napisem, a kupio sam ga odavno. Glodalo je za malu glodalicu (ulazi).
Ako koristiš kvalitetno kopir glodalo ono verovatno nije razlog za neslaganje. Uzrok može biti i rez koji nije strogo pod pravim uglom u odnosu na stranice (gornja i donja) i/ili da stranice (gornja i donja) nisu paralelne. Kao i uvek, teorija je jedno, a praksa nešto sasvom drugo .
Globus glodala prodaju Ukrajinci. Pisano je vec o tome. Ja ih imam dosta ali nisu nekog kvaliteta. Postoji prica da su to kineska glodala a da se ovi samo potpisuju. Sto se tice neslaganja precnika glodala i lezaja, i ako su jednaki kod novog glodala, posle prvog ostrenja glodalo ima manji precnik od lezaja.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
radmit wrote:Slazem se sa Veljom sto se tice ostrenja ,posle svakog ostrenja glodalo je manje a lager ostaje isti.Kod nekih stvari je bitno a kod nekih ne.
Kod kopirnih je velika i deseta mm,A zamislite loptasto kopirno glodalo koja mi koristimo na pantografima,svako drugo ostrenje glodala nosi se i kopirna loptica da se smanjuje .