nozevi za izradu drzalica

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Å TRKIĆ wrote:ali ove kupovne nisu ni do koljena ručno rađenim..
Tako je , brat kupio dve za sekiru i polomile se ubrzo jos je i rizicno kada se tako nesto mece na sekiru , Zato ja kad uvatim bagremovinu pa kad je izdeljem nemoz ni voz da je izlomi :) jedna drzalica za sekiru ako se ima malo iskustvo i ostar alat za 15 min. gotovo

pozdrav :cool:
Bez znanja nema zanata :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Naravno ne da sam ih video, nego i imam jednu vec 10-tak godina (hickory-evu doduse malo vecu).
I naravno da se rade masinski, samo je pitanje na kojoj i kakvoj masini. Mogu da se rade na CNC-u ali pretpostavljam da su se pre toga pravile na necemu kao pantograf samo u industrijskoj varijanti.
Inace najbolja drzalja koju sam ikada video za sekiru je od belog graba, isto tako cepanog i tesanog (pravio je jos moj djedo na vr' Durmitora negde pre onoga rata). Nisam siguran da li je tvrdja sekira ili drzalja :)
emcanke
Majstor

Post by emcanke »

Te masine (frezeri) su kopirni novije generacije. Kakvog oblika (KOPIR ili SABLON) takva i drzalja, + oblik noza.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pa to i kazem. U sustini to je pantograf, samo u industrijskoj a ne u kucnoj varijanti.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

mbole wrote:Inace najbolja drzalja koju sam ikada video za sekiru je od belog graba, isto tako cepanog i tesanog (pravio je jos moj djedo na vr' Durmitora negde pre onoga rata). Nisam siguran da li je tvrdja sekira ili drzalja :)
Jest da je tvrd ali crni grab je još tvrđi i njega obično koristimo za bat ili malj za cijepat drva.
Čovijek sniva a Bog realizira!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne smem da tvrdim, neka me ispravi neko ko je radio sa oba (ja nisam sa crnim), ali po onome sto sam cuo beli grab je tvrdji od crnog.
Znam da od belog prave recimo dna na blanjama.
Vlada_76
Šegrt

Post by Vlada_76 »

alo ljudi da se razumemo. pogledajte drzalju za sekiru sa pijace radjena je masinski ali drzaljica je odozgo nagore tanja pa sve deblja , sigurno je da postoji masina za to jer sam gledao na frezeru je neizvodljivo tako nesto napraviti.
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Da , naravno da je drzalica malo konusna, pa ima masine koje bas to rade, samo neznam ni ja tacno koja je to masina, sto? el si ti zainteresovan da pocnes time da radis ??

pozdrav
Marko
Bez znanja nema zanata :)
Srećko
Precizni šegrt

Post by Srećko »

Drvene garnišne se rade na dvostranom frezeru, jer ih rundalica cepa, pošto je jela/smreka (tzv čamovina) meko drvo...a na toj mašini, koja je u suštini spoj dva frezera, levog i desnog, moguće je i izrada držalja za lopate...
A iz dva prolaza, na običnom frezeru (vertikalnom), prethodno na banseku rasprugane letve, koje su u poprečnom preseku pravougaonog oblika, a u uzdužnom preseku trapezoidnog oblika, se prave držalje za sekire...
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Momci izvinite ali slucajno imam masinu za drzalice a imam i pantograf.Pantograf nemoze raditi drzalice on sluzi za druge stvari.Ova masina se zove kod nas 4M ILI 3M zavisno koliko vretena odnosno koliko komada moze da rad odjednom.Ima model po kome se krece kopir a ispod njega su cetri glave sa po tri zvonasta noza .Nozevi su od 30-50 mm promenljivi su i zavisno sta se radi odnosno kolika je velicina komada .Kada nozevi prodju zanjima ide brusna traka koja brusi komad .Mi je konkretno koristimo za kozje ili srnece nogice kako ih ko zove.4m je zapravo strug koji moze raditi komade koji nisu u osi.
emcanke
Majstor

Post by emcanke »

radmit wrote:Momci izvinite ali slucajno imam masinu za drzalice a imam i pantograf.Pantograf nemoze raditi drzalice on sluzi za druge stvari.Ova masina se zove kod nas 4M ILI 3M zavisno koliko vretena odnosno koliko komada moze da rad odjednom.Ima model po kome se krece kopir a ispod njega su cetri glave sa po tri zvonasta noza .Nozevi su od 30-50 mm promenljivi su i zavisno sta se radi odnosno kolika je velicina komada .Kada nozevi prodju zanjima ide brusna traka koja brusi komad .Mi je konkretno koristimo za kozje ili srnece nogice kako ih ko zove.4m je zapravo strug koji moze raditi komade koji nisu u osi.
Upravo sam o takvoj masini i govorijo, odnosno pisao.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Momci izvinite ali slucajno imam masinu za drzalice a imam i pantograf.Pantograf nemoze raditi drzalice on sluzi za druge stvari.
Daj neku sliku.

E sad ne znam da li je ono sto sam slao link pantograf ili nije, ali sam apsolutno siguran da ako moze da napravi dosta slozenu stvar kakva je kundak (sa svim zaobljenjima, celim oblikom, udubljenjima...) onda moze i glupavu drzalju za sikirce :)
Moguce je da se na prvoj slici ne vidi, ali na sledecoj se vidi da na zadnjoj strani (peti kundaka) postoji motor koji sve to zajedno okrece.

Image

Valjda je jasno da ovo nije upotrebljivo za serijsku proizvodnju.
emcanke
Majstor

Post by emcanke »

E u tome i jeste vic.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

E ovo jeste hobi pantograf a ovih dana kad stignem zakacicu vam slike i jedne i druge masine posto ih nemam u racunaru .Nemojte pogresno da me shvatite ali masina koju posedujem moze daradi ova cetri kundaka ili cetri drzalice za velike sekire za 15 min zakacis komade i ona bije samA .Moze i na pantografu brale ali tu ruke ima da otpadaju ali kad jew jedan komad u pitanju nije streasno to se radi iz hobija a za posao treba nesto sto ce da ubrza proizvodnju.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

mbole wrote:
Momci izvinite ali slucajno imam masinu za drzalice a imam i pantograf.Pantograf nemoze raditi drzalice on sluzi za druge stvari.
Daj neku sliku.

E sad ne znam da li je ono sto sam slao link pantograf ili nije, ali sam apsolutno siguran da ako moze da napravi dosta slozenu stvar kakva je kundak (sa svim zaobljenjima, celim oblikom, udubljenjima...) onda moze i glupavu drzalju za sikirce :)
Moguce je da se na prvoj slici ne vidi, ali na sledecoj se vidi da na zadnjoj strani (peti kundaka) postoji motor koji sve to zajedno okrece.

http://i19.ebayimg.com/08/i/001/2d/17/5680_12.JPG

Cini mi se da je jedna od mogucnosti pantografa umanjenje ili uvecanje... po zelji...
Ovo sto vidim na slici bi pre nazvao (ja licno) "kopir glodalicom" ili kako vec... ne lici mi na pantograf.
Post Reply