WURTH MASTER alati
- Marko Enter
- Majstor majstora
Pa da , ali ta makita nije predvidjena bas za stemovanje, moze ali nesto malo (da se prave kanali , rupe za dozne itd ) jeste da ona ima mozda malo jaci motor i udarac ali ne moze dugo , a i kosta 200 eura dok TE17 kostao sigurno pre 600-700 maraka, oko 350 eura najmanje
pozdrav
pozdrav
Bez znanja nema zanata 

- Marko Enter
- Majstor majstora
Najveca mana Hiltija (barem onih par sa kojima sam radio) je sto nemaju kvacilo.
Kad zaglavi burgija, oce lako da polomi ruke. Nisam nesto zagledao, valjda su konacno to dodali. Inace su u tom delu I klasa (rade oni jos toga, al se nisam sretao).
Lepa strana makite 2400 (2450 bi trebalod a je samo noviji model), je sto je relativno lagana, i maltene idealna za montazerske poslove, a moze da odradi i malo grublje radove (naravno sporije, ali ipak uspeva).
Kad zaglavi burgija, oce lako da polomi ruke. Nisam nesto zagledao, valjda su konacno to dodali. Inace su u tom delu I klasa (rade oni jos toga, al se nisam sretao).
Lepa strana makite 2400 (2450 bi trebalod a je samo noviji model), je sto je relativno lagana, i maltene idealna za montazerske poslove, a moze da odradi i malo grublje radove (naravno sporije, ali ipak uspeva).
- Marko Enter
- Majstor majstora
pitao sam predstavnistvo u novom sadu koliko kosta ovaj manji sauber wurthov 31000 din cini mi se da je to oko 350 eura bez pdv.zatvaraju sve maloprodaje i njih nece biti.trazim jedan mali deo koji bi mi pasovao za mog feina zove se caura podesivaca dubine plasticni deo na osovini ,i kais ,imaju u katalogu ali toga ustvari nema na lageru.moze kazu da se iz nemacke naruci.
Rad je molitva.
Voleo bih da dodam ponesto o Wurthu u pogledu proizvodnje.
Od elektricnog alata naravno nemaju nista svoje vec koriste licence od : Aeg,Bosch,Fein korporacija
a bogami za jedan model pneumatskog hammera i od Makite.To uopste nije losa stvar, ali sada sto su skuplji to je druga stvar.
Kada je u pitanju razni rucni alat nesto se pravi u Nemackoj, nesto po evropi a nesto i u Kini ( Master srafcigeri).
Osnovna koncepcija ove firme je ;Imamo sve , dovozima na teren a kada vam se elektricni alat pokvari dajemo vam nas dok nepopravimo vas a to je extra usluga .
U principu ima sjaset firmi i boljih za manje para, ali nema sve na jednom mestu pa ko voli nek izvoli.
Po mom misljenu preskupi su, treba te pare vratiti kroz posao.
A sto se tice pneumatskog mehanizma izmislio ga je Bosch prvi.Po meni njihove masine su i najbolje.
Od elektricnog alata naravno nemaju nista svoje vec koriste licence od : Aeg,Bosch,Fein korporacija
a bogami za jedan model pneumatskog hammera i od Makite.To uopste nije losa stvar, ali sada sto su skuplji to je druga stvar.
Kada je u pitanju razni rucni alat nesto se pravi u Nemackoj, nesto po evropi a nesto i u Kini ( Master srafcigeri).
Osnovna koncepcija ove firme je ;Imamo sve , dovozima na teren a kada vam se elektricni alat pokvari dajemo vam nas dok nepopravimo vas a to je extra usluga .
U principu ima sjaset firmi i boljih za manje para, ali nema sve na jednom mestu pa ko voli nek izvoli.
Po mom misljenu preskupi su, treba te pare vratiti kroz posao.
A sto se tice pneumatskog mehanizma izmislio ga je Bosch prvi.Po meni njihove masine su i najbolje.
Bosch nije izmislio taj mehanizam, vec Hilti (pogledaj malo ranije u ovoj temi ima i tacno patent koji se vodi na Hilti). Bosch je izmislio SDS+ prihvat koji se danas maltene jedini koristi za njih (na pocetku je svaki proizvodjac imao svoj prihvat alata)A sto se tice pneumatskog mehanizma izmislio ga je Bosch prvi.Po meni njihove masine su i najbolje.
Pa bojim se da nije tako bez obzira na patent (neznam tacno nasta se misli).mbole wrote:Bosch nije izmislio taj mehanizam, vec Hilti (pogledaj malo ranije u ovoj temi ima i tacno patent koji se vodi na Hilti). Bosch je izmislio SDS+ prihvat koji se danas maltene jedini koristi za njih (na pocetku je svaki proizvodjac imao svoj prihvat alata)A sto se tice pneumatskog mehanizma izmislio ga je Bosch prvi.Po meni njihove masine su i najbolje.
Na HILTi jevom sajtu http://www.hilti.com/holcom/modules/com ... stones.jsp pise da je njihova elektricna prva hammer busilica napravljena 1967 i to model TE17.
a na Bosch ovom sajtu pise (http://www.boschtools.com/AboutBoschToo ... fault.aspx)
1932 - Bosch produced the first electric rotary hammer.

Subsequent introductions included the lightest 2 Kg. rotary hammer in the world (1981) and SDS-Max®; bit holding system (1990) for quick, easy hammer bit changes.
Ja sam to davno i procitao pa zato i tvrdim.
Mnogi favorizuju razne firme ali Bosch je lider.Zasto, pa rade iste stvari prakticno 70-80 god.Ima dobrih ali ne boljih.Prosto nema sta da bude bolje,busilica,brusilica,ubodna testera itd se prave preko pola veka i sve je jasno sem marketinga i ambalaze.
Ja radim sa Einhell busilicom od 1250 din

Pozz.
Last edited by ArtCool on 18 Feb 2009 22:02, edited 1 time in total.
A sto neko napomenu za kvacilo.Pre neki dan sto nisam ostao bez zuba.
Zaglavila se burgija i u mikronu sekunde drska hammera mi izmace iz ruke i zabi se u plafon.Naravno burgija se zaglavila, kada sam je jedva izvadio vidim kriva (od siline zabijanja u mestu i okreta hammera) i to bre desetka.Psovao sam pola dana, jos sam se zabrinuo da se masina nije ostetila.Izgleda da sam se zabio u neku armaturu mater joj ...Mada kada sam pre toga isao osmicom nesto mi je cudno bacala u stranu rupa ali nisam obracao paznju.
Uf to mi se prvi put desilo a ja bas ko lud nagario busilicu na max obrtaje (oko 850 o/min).
Jos imam obicaj da glavu blizu drzim busilici kada se busi nesto u visini glave.
Zato drage kolege zastitne naocare rukavi tik oko ruke i dalje masine od glave.Jos je moja busilica 3.5 kg.
Sta bi bilo da je ona po 10-12 kg pa tada bi osto bez glave.
Pozz.
Zaglavila se burgija i u mikronu sekunde drska hammera mi izmace iz ruke i zabi se u plafon.Naravno burgija se zaglavila, kada sam je jedva izvadio vidim kriva (od siline zabijanja u mestu i okreta hammera) i to bre desetka.Psovao sam pola dana, jos sam se zabrinuo da se masina nije ostetila.Izgleda da sam se zabio u neku armaturu mater joj ...Mada kada sam pre toga isao osmicom nesto mi je cudno bacala u stranu rupa ali nisam obracao paznju.
Uf to mi se prvi put desilo a ja bas ko lud nagario busilicu na max obrtaje (oko 850 o/min).
Jos imam obicaj da glavu blizu drzim busilici kada se busi nesto u visini glave.
Zato drage kolege zastitne naocare rukavi tik oko ruke i dalje masine od glave.Jos je moja busilica 3.5 kg.
Sta bi bilo da je ona po 10-12 kg pa tada bi osto bez glave.
Pozz.
A glava manje vise nije toliko vazna, koliko da se ne osteti masinaPsovao sam pola dana, jos sam se zabrinuo da se masina nije ostetila

A sto se tice HILTI patenta za elektropneumatski cekic evo citata poruke:
US Patent 4529044 - Electropneumatic hammer drill or chipping hammer
US Patent Issued on July 16, 1985
Assignee
* Hilti Aktiengesellschaft
Inventors
* Klueber, Wilhelm
* Bloeckinger, Peter
* Theissig, Werner
Application
No. 06/593814 filed on 03/27/1984
Interesantno je da je patent prijavljen tek 1984 (doduse u USA, mada obicno se prijavljuje odmah i tamo). Bio sam ubedjen da je ranijeg datuma. Mada sad kad malo vratim secanje... ta 1984 je bila prilicno davno
Sad cisto sumnjam da bi Bosch tek tako dozvolio da im Hilti na lepe oci otme patent i to na USA trzistu.
Liderstvo u proizvodnji bilo cega pa i alata je prilicno imaginarna stvar, i mnogo vise potpada pod marketing nego pod realnost.
To sto neko pravi istu stvar 70 80 ili 100 godina, uopste ne govori o tome da li je njegov proizvod dobar ili nije. Fiat proizvodi automobile duze od mnogih fabrika, pa mi nesto bas i nije pojam dobrog automobila.
Pietro Beretta je ubedljivo najstarija fabrika na svetu (koja se i dalje bavi istim poslom). Malo im fali do 500 godina postojanja (osnovani su 1526). Ipak, novi igraci imaju bolje proizvode (Glock, Springfield Armory...)
O ukusima ne vredi raspravljati, ali Bosch mi bas i nije neki "pojam". Daleko od toga da nemaju kvalitetnog alata, ali recimo meni se Metabove brusilice mnogo vise dopadaju (zato sam i kupio njihovu).
Kod hobija, nema nikakvog smisla pricati o ekonomskoj isplativosti. Hobi je po definiciji zadovoljstvo, i tu ekonomija nema sta da trazi.
Kod profesionalnog rada, i te kako ima smisla pricati o tome, a tu Enhel i drustvo jednostavno nemaju sta da traze (ako se dovoljno ozbiljno bavis poslom), i to bas iz ekonomskih razloga. Sat vremena stajanja, i gubitak ugleda pred musterijom je strasno skupa stvar, skuplja i od najskuplje busilice ili cirkulara. To sto mi imamo pomeren sistem vrednosti, pa rad kosta daleko manje nego sto je normalno, je vec sasvim druga stvar
- Marko Enter
- Majstor majstora
I mene isto buni to oko patenta, kao sto kaze bole mislim da bi to bosch patentirao jos odavno , mada sta znam
,
ArtCool : Da pazi to moze da bude djavolski opasna stvar
desavalo se to i meni , koliko dugo ti je bila zaglavljena busilica ? moze da se osteti vrlo lako motor posto je on kolektorski i nemoze mnogo da izdrzi kad se zaglavi, meni su tako propusile mnogo busilica
, ako propusi malo nije strasno , makita mi je tako 4-5 puta pusila bog da joj dusu prosti
, a sto se tice tih boschhammera sad ovi noviji i oni se iskvarili i nove busilice im zezaju, ja imam bas jednu manju i to sam skorije uzo za to sto bila kao na popust videcu koliko ce da tera
evo neki snimci nasih srba sto kupovali bosch pa im nije teo da radi
a kosta 700 eura 
http://www.youtube.com/watch?v=oENc61e0uDc
pozdrav
Marko

ArtCool : Da pazi to moze da bude djavolski opasna stvar

evo neki snimci nasih srba sto kupovali bosch pa im nije teo da radi

http://www.youtube.com/watch?v=oENc61e0uDc
pozdrav
Marko
Bez znanja nema zanata 

Znaci razgranicili smo Hilti nije prvi predstavio hilti vec Bosch.
Za liderstvo se slazem,a busilice i manje brusilice u ovoj seriji su lose ja konkretno imam Makitu,ali to je mikron proizvodnje.
Naravno da Einhell nije profi ali odradjuje posao sto je i sustina.Ogroman broj majstora u gradjevini koristi Einhell,Womax,Power plus ...Naravno da su Bosch,Fein,Makita,Kress,Metabo,Aeg,DeWalt... bolji
E sad sto se tice naplate posla veliki broj majstora masno naplacuje usluge na dnevnom nivou a uporedi prosecne plate.
Pazi sve se rikta prema prosecnoj ili nesto vecoj plati.Nemozes sad ti da ako radis kuhinju coveku i za samo aku busilicu safilicu si platio 600 evra (DeWalt) a neko radi sa B&D kao ja koja je odlicna sa dve baterije za 80 evra da mu uslugu naplacujes po celoj kuhinji 500 evra za 5 dana posla izrade naravno + materijal.
Na forumu se u sustini dosta masta o klasama sem kod jednog coveka (moj komsija) ja nikoga ne znam da koristi skoro kupljene Festool ili pogotovo Fein masine.I profesionalci su honorarci nerade po 25 sati bez prekida pa im treba titanijumsko-karbidni-berilijumsko-kobaltni alat.Makita i Bosch sve na planeti odlicno zavrsavaju.
A za meke radove i u profi upotrebi zeleni Bosch,Skill i B&D su neprikosnoveni.
Uff.
Sto se tice busenja masine, samo je stala.Ukljucim je odmah posle i stavi novu burgiju da proverim centriranost burgije dobra.
Svaku masinu biram sa paznjom i ljubavlju kao da cu da umrem sa njom (mozda mi se i ispuni zelja ako se slicne situacije ponavljaju cesce
) i kad se ovako nesto desi moram da popijem neku rakijestinu
(ne pijem inace, mada moj ortak ga kali) da se smirim.
A ovi slepci sto im Bosch ne radi, ne znam sto je problem po modelu vidim masina nova ali je nisu na pocetku ukljucili u struju dalje nisam gledao (9 min buse kamencinu i to snimali)
Za liderstvo se slazem,a busilice i manje brusilice u ovoj seriji su lose ja konkretno imam Makitu,ali to je mikron proizvodnje.
Naravno da Einhell nije profi ali odradjuje posao sto je i sustina.Ogroman broj majstora u gradjevini koristi Einhell,Womax,Power plus ...Naravno da su Bosch,Fein,Makita,Kress,Metabo,Aeg,DeWalt... bolji
E sad sto se tice naplate posla veliki broj majstora masno naplacuje usluge na dnevnom nivou a uporedi prosecne plate.
Pazi sve se rikta prema prosecnoj ili nesto vecoj plati.Nemozes sad ti da ako radis kuhinju coveku i za samo aku busilicu safilicu si platio 600 evra (DeWalt) a neko radi sa B&D kao ja koja je odlicna sa dve baterije za 80 evra da mu uslugu naplacujes po celoj kuhinji 500 evra za 5 dana posla izrade naravno + materijal.
Na forumu se u sustini dosta masta o klasama sem kod jednog coveka (moj komsija) ja nikoga ne znam da koristi skoro kupljene Festool ili pogotovo Fein masine.I profesionalci su honorarci nerade po 25 sati bez prekida pa im treba titanijumsko-karbidni-berilijumsko-kobaltni alat.Makita i Bosch sve na planeti odlicno zavrsavaju.
A za meke radove i u profi upotrebi zeleni Bosch,Skill i B&D su neprikosnoveni.
Uff.
Sto se tice busenja masine, samo je stala.Ukljucim je odmah posle i stavi novu burgiju da proverim centriranost burgije dobra.
Svaku masinu biram sa paznjom i ljubavlju kao da cu da umrem sa njom (mozda mi se i ispuni zelja ako se slicne situacije ponavljaju cesce

A ovi slepci sto im Bosch ne radi, ne znam sto je problem po modelu vidim masina nova ali je nisu na pocetku ukljucili u struju dalje nisam gledao (9 min buse kamencinu i to snimali)
Last edited by ArtCool on 19 Feb 2009 15:27, edited 1 time in total.
- Marko Enter
- Majstor majstora
Znaci bosch je izmislio , dobro , ali po meni nije boschi vise onaj sto je bio , (izuzev alat Germany made) ova busilica u prilozenom snimku verovatno nije bila iz nimecke, i vidis tako npr ti das puknes pare za alat i odes negde da radis i ono te zajebe , sta da radis drugo nego da se iznerviras kao lud
Gde sme da se desi kod novog alata da zeza ? A pazi sto je stos ovi ovaj bosch posle 3 puta nosili u servis i nisu je ugodili
E zato ja radije kupujem makitu da ne mislim na to, i da se ne nerviram (prihvatam samo bosch iz nemacke, npr ovo kod njih nebi se provuklo da izadje iz fabrike neispravno)
pozzz

pozzz
Bez znanja nema zanata 

Ne vidim kako smo razgranicili?ArtCool wrote:Znaci razgranicili smo Hilti nije prvi predstavio hilti vec Bosch.
Na osnovu ovog patenta, izmislio ga je Hilti
Na osnovu onoga sto pise kod Boscha-a izmislio ga je Bosch
Kome verovati? Meni nekako patentni zavod, kao nezavisna institucija uliva vise poverenja.
A sto ne bih naplatio 500 Evra? Ako musterija to hoce da plati, a moj je posao da ga ubedim da ce razlika izmedju onoga sto ja radim i onoga sto rade oni za 100 evra da vredi toliko.
Ja se stolarijom ne bavim kao poslom, ali u svom poslu, godinama imam ekstra visoke cene (naravno i ekstra kvalitet). I imam musterije.
Ako se budes prilagodjavao prosecnoj plati, ostaces uvek prosecan. Ja necu da budem prosecan, ne znam za ostale.
Ne znam za ostatak sveta, al ovde na forumu nas ima barem trojica koji imamo Festo alate. I svi smo vise nego zadovoljni, i smatramo da smo prosli dobro u odnosu muzika/pare. Od toga su dvojica profesionalci u stolariji.
To koliko sam ja platio za alat, nema nikakve veze sa time koliko cu da naplatim musteriji. Ali to kako mogu da uradim taj posao ima. A sa boljim alatom (da nije bolji bilo bi besmisleno davati vise para za njega), mogu da uradim posao brze, kvalitetnije, sa vecom verovatnocom da cu ispostovati rok...
Trojno pravilo prodaje usluga:
Parametri su: cena, rok, kvalitet
Musterija moze da bira dva parametra. Treci se odredjuje sam.
Sta su "meki radovi"?A za meke radove i u profi upotrebi zeleni Bosch,Skill i B&D su neprikosnoveni.
Nisi doboro gledaone znam sto je problem po modelu vidim masina nova ali je nisu na pocetku ukljucili u struju dalje nisam gledao

U startu se i meni ucinilo da je nisu ukljucili. Ustvari masina je ukljucena, ali je iz nekog razloga stala. Kad ju je iskljucio, pa ukljucio ponovo, da ne kazem restartovao (ko da je pravio Microsoft