Stolarska tezga - deo koji ne znam za sta sluzi

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Pinokio2
Zarezivač olovaka

Post by Pinokio2 »

BR wrote:Mogu noge da se rade i lameliranjem, tako da se barem u jednom pravcu cep i rupa ukljuce u konstrukciju.

U drugom pravcu, kao sto kaze Bole, dleto i cekic. To su prvi osnovni koraci za svakog pocetnika, i prilika da se nauci nesto.
Zanimljiva slučajnost. Baš danas sam bio na jednog građari i video grede koje rade lepljenjem tanjih komada.
To mi je dalo ideju da se može ostaviti razmak za čep na nozi od stola kad se lepi.

Ali baš ću probati ovih dana vežbe radi da izburgijam jedan komad i doteram dletom, pa da uglavim čep. Da vidim kako će ispasti. :forvonad:
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

POstoji nekoliko ilustrativnih videa, ali svi do zadnjeg po malo kriju informacije, ili su napravljeni od strane muvarosa.

Ovo je prvi. Ovde se koristi specijalno dleto za rupu, koga je jako lepo imati, ali nije neophodno.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=N1bo6NVY ... e=emb_logo[/youtube]

Da nije muvaros, iz mnogo razloga, prvi video bi bio ovaj. Svaku informaciju od njega moras da proveris nekoliko puta, i ovde je zezao stvar jer mora da je najpametniji, al ajd.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=q_NXq7_TILA[/youtube]

Dakle, izbusis rupe tako da ti ostane materijala levo i desno. Rupe ne busis barem 5mm od uzih poprecnih strana, nego samo u sredini. Pocinjes sa obicnim dletom tacne sirine rupe da seces sa spoljne ivice prve rupe, tako da je dleto upravno na smer vlakana, jer ce inace da rascepi drvo.

Polako izbacujes sredinu, rez do reza, pomerenih za nekoliko milimetara kao suprotnoj strani. Kad ocistis sredinu do pune dubine, skidas bocne ivice, ali tako da se trudis da ti ostane milimetar uz ivicu rupe, koji ces skinuti na kraju. Poluga ne ide nikad preko te ivice, jer ces je zdrobiti i nagnjeciti. Zadnja dva reza su same ivice, bez poluge, vertikalno.

Na pocetnom nivou nikada ne bih skidao bocne strane rupe. Sve su sanse da ces da pogresis i prosiris cep na dnu, pa neces imati uske tolerancije za lepljenje. To se skida ili uz sablon, ili kad imas iskustva, pa znas tacno kako parujes ivice, sto je negde u buducnosti. Za pocetnika, cep teba da bude tacne sirine dleta, a bocne ivice ce obraditi samo dleto.

Sad, mozes da koristis i obicno dleto, samo njega mozes da koristis mnogo manje kao polugu.
Pinokio2
Zarezivač olovaka

Post by Pinokio2 »

Hvala na linkvima, odlični su klipovi, a i ova fora sa pleksiglasom.
Ostaje da probam i vidim kako to kod mene izgleda :)
Pinokio2
Zarezivač olovaka

Post by Pinokio2 »

BTW, kako se zove ovo dleto iz prvog klipa.
Vredelo bi ga imati. Ja imam samo ova pljosnata, kao iz drugog klipa.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Mortice chisel odnosno dleto za rupe :)
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Mortiz dleta se povremeno pojave kod nas, i sva koja sam video su bila u relativno losem stanju, na ivici neupotrebljivog. Potrosena od upotrebe, i sva su zahtevala zamenu drske, sto je normalno, jer se po njima posteno udara, a evropska konstrukcija dleta i nije bas predvidjena za tako nesto.

Trenutno je jedno na oglasima, pojedeno od rdje pa mora da se ocisti, ali nazlost i sa necim sto lici na pukotinu, tako da mora da se gleda pre nego sto se kupi.

Drugi izbor za ovako nesto bi moglo da bude i neko jace firmer dleto. Firmer je klasicno, malo jace dleto, ali coskovi nisu oboreni.

Danas je proizvodjaca specijalizovanih delta malo zato sto je malo onih koji rade sa njima, a i nivo znanja je drasticno pao. Da ne pricamo o tome, da mnogi oznacavaju stvari jednim imenom, a prodaju nesto sasvim drugo. Recimo firmeri 2 tresnje, MHG-a nisu firmeri, nego obicna dleta sa krupnijom drskom. MHG mortiz nije mortiz nego firmer.
Pinokio2
Zarezivač olovaka

Post by Pinokio2 »

Vidim po komentarima na Amazonu da Narex proizvodi dobra mortise dleta.
Jel imaju oni nekog predstavnika u Srbiji?
Last edited by Pinokio2 on 27 Dec 2020 00:05, edited 1 time in total.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Nemaju zastupnika u Srbiji. Mortiz dleta su u sustini jedino sto oni prave, a sto moze da se koristi.

Narex ne proizvodi dobra dleta. Imam puno Narexa, u raznim formama i vrstama, pa ne mogu da ga zamenim odjednom, ali nemam nameru da kupikm ijedno vise. Razlog je prost, tesko se ostre, i ne drze ostrinu kako treba, jer su premekana. Narex koriti poseban postupak termicke obrade, austempering, koji daje nesto zilavije dleto, ali relativno niske tvrdoce, 59HRC, i kad ga ostris, razvlaci se kao zvakaca guma, jer je zilav, i mekan.

Sad, kod njihovih Mortiz dleta to i nije preterana mana. Pre svega, odlicno su konstruisana, na to nema nikakve zamerke, onako kako treba da izgleda Mortiz dleto. Ostrina kod Mortiz dleta nije najbitnija. Za tvrde vrste drveta malo mekse dleto ima i neke prednosti. I tu je kraj.

Za bilo sta drugo, uvek bih birao neko drugo dleto, pre svega od klasicnog ugljenicnog celika, napravljeno klasicnom termickom obradom. I za mortiz u meksim vrstama drveta uvek bih pre uzeo nesto drugo osim Narexa. Prvi izbor bi mi bila neka od malo boljih Japanskih dleta, dakle ne ovo sto se prodaje kao "povoljno" u Evropi. Sad, sve to kosta mnogo vise nego Narex, pa se tu prica za vecinu zavrsava.

Sad, da me ne shvate pogfresno, rade ljudi sa Narexom, i rdice, jer je to najjeftinije dleto na trzistu. Nema boljeg autoa od Yuga. Ko i sa svim drugim jeftinim.
Pinokio2
Zarezivač olovaka

Post by Pinokio2 »

Pogledah dleta na sajtu nekog japanskog trgovca, pa mi se malo zavrtelo u glavi od cena.
Nisam ja još u toj kategoriji, a gotovo sigurno neću ni biti.
Zato bih krenuo ipak sa nečim jeftinijim.

Ako nema Narexa mortise dleta kod nas, šta drugo i gde mogu i preporučuješ da kupim?
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Ne gledaj sajtove random Japanskih trgovaca. Svaki koji je na engleskom je zamka za zapadnjake. Isto kao i zapadni sajtovi koji prodaju Japanske alate. Zadnju godinu radim na tome da napravim dobre veze za kupovinu Japanskih alata, i tek sada mogu da kazem da sam zadovoljan. No, slazem se vecini ce da se zavrti u glsavi.

Sad, da se vratimo na mortiz dleta. Za ovaj projekat ce ti trebati jedno. Za neki sledeci mozda jos jedno, posto su dimenzije elemenata prilicno standardizovane. (U sustini, za sve u rasponu od 18-24mm, jedno je dovoljno, recimo 7.5 ili 8m) Jedno od recimo 21 ili 24mm ce pokriti sve od nekih 45 pa do 75 mm sirine. I na kraju, neka trojka (Za sta ima i drugih resenja) ce zavrsiti pricu z sve tanko. Sa obzirom na to, nije besmisleno uzeti nesto kvalitetnije, ako vec hoces mortiz, a ne radis sa bevel dletom sto je takodje moguce.

2 tresnje su bolje od Narexa. Ona su omko 40 eura po komadu. ECE su u toj klasi. Sad, Narex jeste manje od pola toga, ali sta da se radi.

MEni uzasno smeta kod svih Evropskih dleta sto su predvidjena za udaranje drvenim maljem. Ko nije probao kako ide celicnim cekicem, ne zna sta je dobro.
drBouz
Majstor

Post by drBouz »

Ne znam koliko je pristojno, ali ipak cu pitati - sta mislis/mislite o onim dletima, prilicno sam siguran da si video na fb u grupi, dva komada je jedan momak napravio po narudzbini nekome, dosta lepo je i uslikao. (Zapravo je pitanje - da li je uopste moguce, pre svega u tehnoloskom smislu, da neka nasa manufaktura napravi vrlo kvalitetan proizvod?). Mislim, ne znam da li su bas svemirske tehnologije tu potrebne, ali kad sam pricao sa jednim drugarom, klinac je inace, inzenjer je metalac, i obrazovao se i ovde, i tamo na dalekom istoku (tamo sam ga i upoznao) - pa za neke malo komplikovanije stvari od dleta :) -kada mi je malo pricao na te teme, recimo i za avijaciju - stvarno je "svemirska" tehnologija. (ukratko - dletom, cak i vrhunskim, mislim da se ne moze u svemir :) )
regularan tip skroz
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

U sustini, na pitanje ima dva odgovora.

Ona dleta na FB grupi nisu nizasta osim za kantu za djubre. Na valja po mnogo osnova, niti ima znanja majstor, niti ima znanja onaj koji je narucio. Da je samo jedan problem, nego na njima nemas nista sto valja.

Da ne bude da tvrdim nesto bez opsnova, ajmo redom.

Full tang, sa metalom provucenim do kraja, a onda zalepljena i zanitovana dva komada drveta ko na drsci od noza, nece da moze. Dleto (osim ako nije paring, koje se giura samo rukom, al to je potpuno drugi par rukavica, i fali mu mnogo sto sta drugog) se udara maljem, cekicem bilo cim. Ta drska ce da izdrzi jako kratko pre nego sto strada, a pri tome ce da jede drvene maljeve jer ce se drvo povuci pod pritiskom pa ce da viri tang. , a ako je udaras metalnim cekicem, em razbijas cekic, em razbijas drsku do nepopravljovsti. A gumeni cekici su sve osim upotrebljivi.

Sledeci problem je flat stock od koga je pravljeno to dleto. Od flaha ne moze da se napravi kvalitetno dleto. Debljina mora da opada prema vrhu. Ako ga napravis ovako, ili je vrh predebeo da ulazi u drvo, ali dleto izdrzava opterecenja i ne krivi se, ili je vrh optimalno tanak, ali dleto ne mozes da cuknes, posto ce se pokriviti usled izvijanja.

Treci problem celik. C75 koji on koristi nije za dleta. Ne mogu da budu ioptimalno tvrda i zilava. Njegove price o tvrdoci macku o rep. Ako mu je tacan aparat za merenje, to je previse i za daleko bolje celike sa monoplitnom konstrukcijom seciva, pa ce se secivo ostceivati cipovanjem, cim ga malo opteretis (cip, cip, al ne intel, i ne vakcina, nego lomljenje komadica sa ostrice)

Sad, za taj celik, za dleto, neka optimalna tvrdoca na kojoj to nece da radi je 56-58, al to nije optimalno za dleto, jer ce ostrinu da drzi jako kratko.

Jedino sto je tu dobro je da ce lako da se ostri, ali ce to morati da se radi svake dve sekunde.

Sve u svemu, besmislica iz nenzanja.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Drugi deo odgovora.

Da, itekako m islim, da moze da se napravi dobro dleto u zanatskoj radionici, cak i hobi radionici. Pre svega zato sto neko u takvoj radionici moze da koristi tehnologiju, i tehnicka resenja koja nisu ekonomski isplativa za velike proizvodjace. Na kraju, sva skupa Japanska dleta se tako i prave, i smatraju se vrhom onoga sto moze da se napravi.

Sad, ako se takvo dleto ne pravi na optimalan nacin, tako da krajnjem korisniku ne ponudi vise upotrebljivosti odindustrijski napravljenog dleta koje se kupuje za iste novce, besmisleno je.

Recimo da probam da definisem sta bi takvo dleto moralo da ima.

Lameliranu konstrukciju, koja omogucva da dleto ima jako tvrdu ostricu, a da se pri tome ne slomi kada ga optereits, jer svaki materijal radi za sebe.

Optimalan oblik seciva, mora da se debljina smanjuje prema napred, a da jacina seciva bude optimizivana prema onome sto se radi.

Materijal same ostrice takav da omogucava da se lako ostri, i pored toga sto su tvrdoce jako visoke, a da se pri tome ne krza, ne lomi, u normalnoj upotrebi.

Nacin nasadjivanja koji je dovoljno cvrst da podnese sva opterecenja, a koji omogucava brzu zamenu drske. I relativnop jednostavnu drsku za pravljenje.

Konstrukciju drske koja dozvoljava upotrebu metalnog cekica, posto je to najefikasniji nacin.

Kad podvuces crtu, videces da Japanska dleta zadovoljavaju sve ovo.

Sad, da se vratim na po meni najbitniju stvar. Po kojoj god ceni da se prodaje dleto, mora da bude bolje od svakog industrijskog po toj ceni. Inace nema smisla. Ne kupuje se rucno dleto zato sto je lepo, nego da se radi sa njim. Posto je rucno pravljeno dleto skupo (mora da bude, rad je skup), normalno je da rucno pravljeno dleto mora da kosta debelo. Ne moze za 15 eura. A kad dodjes u visi novo cena, mora da radi bolje od recimo Veritasa, kao nekakvog apexa zapadne industrijske produkcije (Sto u sustini i nije tesko, taj veritas ima jednu, ali ozbiuljnu gresku)
drBouz
Majstor

Post by drBouz »

Aha. O.k. - znaci kesa :)
*fala na odgovoru
regularan tip skroz
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Pa kad majstor nema pojma o dletu i misli da je to isto sto i noz, a debelo nije, a ni narucilac ne zna sta hoce. I onda dobijes duplo golo, bulja na sve strane.

Inace, da ne gresim dusu, momak koji je to napravio pravi korektne nozeve. Imam jedan koji je on pravio. Nisu vrhunski, ima i kod nas poprilicno boljih majstora ali su korektni za cenu. No, posto o dletima ne zna nista, a ni nema tehnologiju da napravi kako treba, dobijes to sto si dobio.

Imas majstora koji kod nas mogu da naprave dobro rende. Ako neko hoce.
Post Reply