Bazeni za skidanje boje
- aleksandra
- Dodavač alata
Bazeni za skidanje boje
Pozdrav,ja sam nova.
Cula sam da negde postoji firma koja ima bazene sa sredstvom za skidanje boje
sa namestaja. Potopi se komad i izvuce posle nekog vremena u natur varijanti. Znam da je to u inostranstvu normalan biznis ali kod nas je izgleda cudo.
Da li je neko nesto cuo o tome?
Cula sam da negde postoji firma koja ima bazene sa sredstvom za skidanje boje
sa namestaja. Potopi se komad i izvuce posle nekog vremena u natur varijanti. Znam da je to u inostranstvu normalan biznis ali kod nas je izgleda cudo.
Da li je neko nesto cuo o tome?
Pozdrav i tebi i dobro nam došla na forum.Vidim da sve više žena se odlučuje baviti stolarijom i to je ljepo svaka čast i samo naprijed.
Å ta se pak tiče tih bazena i skidanja bilo kakve boje sa namještaja na ovaj način koji ti spominješ mi je totalno nepoznato i stvarno prvi puta čujem za takvo što.Naime zar nije poznatu da drvo upija vlagu ili vodu ili bilo kakvu vrstu tekućine a samim time sa i krivi ,izvija bubri i tome slično.A šta se tiče pak pločastih materijala odnosno iverice ,iverala, MDF-a od kojih su danas napravljeni skoro svi komercijalni dijelovi namještaja oni su još gori odnosno oni se doslovno raspadaju nabubre raspuknu i od njih više ništa.Tako da mi je ova metoda malo čudna i imam mišljenje da to i nebi išlo tako,neznam točno nisam vidio a niti čuo tako da nemogo ništa konkretno reći.
Å ta se pak tiče tih bazena i skidanja bilo kakve boje sa namještaja na ovaj način koji ti spominješ mi je totalno nepoznato i stvarno prvi puta čujem za takvo što.Naime zar nije poznatu da drvo upija vlagu ili vodu ili bilo kakvu vrstu tekućine a samim time sa i krivi ,izvija bubri i tome slično.A šta se tiče pak pločastih materijala odnosno iverice ,iverala, MDF-a od kojih su danas napravljeni skoro svi komercijalni dijelovi namještaja oni su još gori odnosno oni se doslovno raspadaju nabubre raspuknu i od njih više ništa.Tako da mi je ova metoda malo čudna i imam mišljenje da to i nebi išlo tako,neznam točno nisam vidio a niti čuo tako da nemogo ništa konkretno reći.
Čovijek sniva a Bog realizira!
- aleksandra
- Dodavač alata
Definitivno postoji. Gledala sam na BBC PRIME kanalu neko renoviranje i oni su tamo odneli ulazna vrata i prozore. Pretpostavljam da se umace samo puno drvo ali i metali. Ne verujem da mozes na taj nacin ocistiti ivericu i slicno.
Eto predloga za privatni biznis. Puno je starog namestaja a i ostalih krseva pa ko zna..
Pokusacu da nadjem o tome vise na stranim sajtovima. Mislim da je u bazenima NaOH i jos ponesto, a posle se radi neutralizacija i susenje.
Eto predloga za privatni biznis. Puno je starog namestaja a i ostalih krseva pa ko zna..
Pokusacu da nadjem o tome vise na stranim sajtovima. Mislim da je u bazenima NaOH i jos ponesto, a posle se radi neutralizacija i susenje.
Za automobile, znam i ja da postoji. Hemikalije su neke grdne.
E sad za drvo, do sad nisam cuo. Sa jedne strane ne bi bio toliki problem da neka hemija pojede samu boju, a da drvetu ne smeta (recimo uzmi nitro razredjivac ili perhloretilen i potopi dasku u njega, on brzo ispari i dasci nista), medjutim istovremeno bi verovatno otisao i lepak. Mada... hemija je cudo, svasta je moguce.
E sad za drvo, do sad nisam cuo. Sa jedne strane ne bi bio toliki problem da neka hemija pojede samu boju, a da drvetu ne smeta (recimo uzmi nitro razredjivac ili perhloretilen i potopi dasku u njega, on brzo ispari i dasci nista), medjutim istovremeno bi verovatno otisao i lepak. Mada... hemija je cudo, svasta je moguce.
Ko je rekao NaOH, bio je u pravu 
Evo linka, pa ko razume engleski...
http://www.assoc-restorers.com/r-articl ... leach.html

Evo linka, pa ko razume engleski...
http://www.assoc-restorers.com/r-articl ... leach.html
ko gugluje trbao bi da zna za
http://translate.google.com/?hl=en
http://translate.google.com/?hl=en
- Marko Enter
- Majstor majstora
-
- Samostalni majstor
Mnogi proizvodjaci u svom proizvodnom programu imaju Rastvarace boja i lakova-skid boja.Nanose se cetkom u tankom sloju preko starog filma laka koji treba skinuti.Posle izvesnog vremena film omeksa i špatulom se lako skida.Skida alkidne,vodene,nitrocelulozne,poliuretanske lakove.Kad se stari film skine sa komada drveta,sve nečistoće treba skinuti PU ili NC razredjivacem.Pre nanosenja novog laka drvo treba osusiti 24 h i osmirglati.Efikasnost ovog sredstva zavisi prvenstveno od hemiske rezistetnosti filma koji treba skinuti.Mozda ce biti potrebno postupak ponoviti dva puta.
-
- Samostalni majstor
Zaboravih napomenuti sredstvo skida boje i lakove a ne bajceve,koji vise penetriraju od skid boje,stoga je opet potrebno šmirglati da bi se doslo do cistog drveta.Korita sa skid bojom moraju imati ekonomsku isplativost.U inostranstvu se taj posao lepo placa kod nas je to cudo.Trenutno koristim skid boju za skidanje laka sa drvenih povrsina instrumental table auta,veoma tesko skida i nezahvalan i neisplativ posao.A o stetnosti da ne pricam ...
Ma nemojte da se zezate sa tom prljavom hemijom, najbolja varijanta je cikling.
Mozda vam se cini da je to spori i teski nacin ali ako savladate ostrenje tj navlacenje ciklinga onda je to sala.
Sva ta hemija je na bazi kiselina koje su zelirane tj. kiselina je u nekoj vrsti gela da ne bi curila.
Obicno se koriste kiseline koje se pojavljuju kao nusprodukt u hemijskoj industriji i imaju nezeljene sastojke koji se tesko uklanjaju u procesu. To su obicno teski metali ili jedinjenja arsenika !!!
Zasto od nekog posla koji treba da eventualno bude zadovoljstvo napraviti nesto sto je opasno i nezdravo za okolinu!!!
Cikling je definitivno ekoloska varijanta koja vam umesto trovanja hemijom pruza malo fizickog rada koji vam svakako nece smetati.
Mozda vam se cini da je to spori i teski nacin ali ako savladate ostrenje tj navlacenje ciklinga onda je to sala.
Sva ta hemija je na bazi kiselina koje su zelirane tj. kiselina je u nekoj vrsti gela da ne bi curila.
Obicno se koriste kiseline koje se pojavljuju kao nusprodukt u hemijskoj industriji i imaju nezeljene sastojke koji se tesko uklanjaju u procesu. To su obicno teski metali ili jedinjenja arsenika !!!
Zasto od nekog posla koji treba da eventualno bude zadovoljstvo napraviti nesto sto je opasno i nezdravo za okolinu!!!
Cikling je definitivno ekoloska varijanta koja vam umesto trovanja hemijom pruza malo fizickog rada koji vam svakako nece smetati.
- Marko Enter
- Majstor majstora