-mislim - ne'm pojma, nego eto, puknuh moje razmisljanje - pa sta bude

Ako pitas gde sam kupio glodala poslao sam ti ppdrBouz wrote:da li si kupio online (ako da - jel' odavde, ili je iz inostranstva?), ili u prodavnici, ono, stavis novce u dzep, i odes do prodavnice.
Vidis nisam razmisljao o tome da rupa treba da bude za nijansu sira 1-2mm inace ce se izvlaciti sto mi je i logicno, ali nikad nisam koristio takav sistem stega pa zato i ne znam potencijalne probleme.BR wrote:Nisam bas siguran da ces se usreciti sa tom kombinacijom koju si napravio. Imas dva problema. Prvi je sto te stege imaju jako mali opseg u kome drze, a za sve ostalo ih treba stelovati. Cim malo izadju iz posega, gubis polozaj poluga koji ih drzi na mestu, pa se otaraju.
Drugi problem je navojna sipka M20, osim ako ne busis rupe 21-22mm, sto te onda izvodi iz svakog postojeceg standarda. Rupa ne sme da bude istog precnika kao i sipka, posto se onda cela skalamerija izvlaci iz stola. Mozda ce malo da ti pomogne relativno mala debljina stola, ali ce to tim pre dovesti do toga da se rupe razbuse.
Za rupu 19, i debljinu stola od 5 cm, precnik glatke sipke je 17mm, navojnog vretena 18, sa tim sto navojno vreteno ostecuje sto. Za debljino od 10, glatka sipka moze da bude i precnika 16mm, ili cak i navojno vreteno 16mm.
E sad, jedino ako ti je ideja da ove osiguravas ispod stola sa maticama, ali onda to nema nikave veze sa holdfastom. No tada bi radila i stega koju si stavio.
Originalno Bessey resenje koje si verovatno video pa kopirao radi zbog toga sto je sama stega potpuno drugacija, i ima mehanizam koji je samo podesiv. One ne otpustaju kada se izloze vibracijama i maltretiraju, ako materijal nije idealne debljine. A mogu da drze i koso. Jedno vreme sam koketirao sa tim kineskim stegama sa poluznim sistemima, a onda probao samopodesavajuci Bessey, i skoro sve ih zamenio.
Hvala ti za raspored rupa, to mi je bas trebalo. Svaka cast i na napravljenom stolu svidja mi se kako je ispalo.Brans wrote:Ja sam nedavno sebi uradio ovakav radni stol jer mi je nabrzaka trebala ravna ploca za obradivati i sklapati plocasti namjestaj.
Konstrukcija je uradena od jelovine a gornja ploca je 24mm bukova spera.
Nakon toga sam napravio sablon na CNC-u za busenje ovih rupa po uzoru na MFT stol. Znaci napravio sam sablon sa 4mm rupama rasporedenim 98mm vertikalno i horizontalno (4x4) i kada sam izbusio te 4mm pilot rupe onda sam isao sa 20mm forstner burgijom sa busilicom na stalku.
Stege su izradene od 20mm pune aluminiumske sipke (10€ na e-bayu za 1m), malo drveta i M8 vijaka i drze odlicno. Imas na youtube-u kako ljudi rade ove stege, nista komplikovano.