nozevi za izradu drzalica
nozevi za izradu drzalica
Interesuje me dali mozda neko zna kako izgledaju nozevi za iradu drzalice za sekire ili uopste masina? Jednostavno vidim da na pijaci ima da se kupe gotove drzalice ali nikad nisam video na cemu se i kako izradjuju. Ako neko zna nesto o tome neka mi objasni ili pokaze neku sliku ?
- Marko Enter
- Majstor majstora
Ja drzalice radim sa kosicom valjda se tako zove( onaj vuceci noz, i na onom konjcetu malom uspanujes materijal) e sad sa masinom nisam nikad radio , okrugla drzalica se verovatno na strug radi a za ove druge neka masina jeste, sacekajmo malo da vidimo sta drugi kazu
pozdrav Marko
pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata 

- Marko Enter
- Majstor majstora
Držalje za lopate, ašove i slične alate se rade na mašinama na kojima se radi i drvena garnišna. Te mašine imaju rotirajuću glavu sa nekoliko noževa, koji se podešavaju po dubini (dobija se različiti prečnik obradka), a obradak se vodi kroz tu glavu, i od kvadratnog preseka se dobije okrugli. Nemoguće je raditi (ili barem je teško izvodljivo) praviti držalje na strugu za drvo, jer su relativno malog prečnika, a velika je radna dužina...moguće je raditi kraće komade, na pr. za čekiće, kesere i sl...a i ekonomski je isplatljivije (veća produktivnost) kad se radi na mašini sa rotirajućom glavom (saznaću uskoro kako se zove, i valjda ću naći neku sliku), jer u jednom prolazu dobijaš gotov proizvod. Jesam li u pravu?
Kod mene se to zove, djeljka i deljarka!!!Marko Enter wrote:Ja drzalice radim sa kosicom valjda se tako zove( onaj vuceci noz, i na onom konjcetu malom uspanujes materijal) e sad sa masinom nisam nikad radio , okrugla drzalica se verovatno na strug radi a za ove druge neka masina jeste, sacekajmo malo da vidimo sta drugi kazu
pozdrav Marko
nije svako drzalje okruglo !Srećko wrote:Držalje za lopate, ašove i slične alate se rade na mašinama na kojima se radi i drvena garnišna. Te mašine imaju rotirajuću glavu sa nekoliko noževa, koji se podešavaju po dubini (dobija se različiti prečnik obradka), a obradak se vodi kroz tu glavu, i od kvadratnog preseka se dobije okrugli. Nemoguće je raditi (ili barem je teško izvodljivo) praviti držalje na strugu za drvo, jer su relativno malog prečnika, a velika je radna dužina...moguće je raditi kraće komade, na pr. za čekiće, kesere i sl...a i ekonomski je isplatljivije (veća produktivnost) kad se radi na mašini sa rotirajućom glavom (saznaću uskoro kako se zove, i valjda ću naći neku sliku), jer u jednom prolazu dobijaš gotov proizvod. Jesam li u pravu?
Rundalice!! tako se zovu bar kod nas!
komad koji se obradjuje okrece se veoma polako i isto tako se okrece i kopir! nesto slicno kopiru za strug ali ipak ne isto! Ali zato se alati okrecu velikom brzinom! Tako da recimo drzalica za budak sa svim svojim osobinama mora imati takav model i onda su sve iste! Ja sam gledao takve masine sa po pet modela sto znaci da u jednom prolazu dobijemo 5 gotovih drzalica i bez smirglanja!
takodje i uzduzni posmak se krece vrlo polako ali svakako srazmerno!
komad koji se obradjuje okrece se veoma polako i isto tako se okrece i kopir! nesto slicno kopiru za strug ali ipak ne isto! Ali zato se alati okrecu velikom brzinom! Tako da recimo drzalica za budak sa svim svojim osobinama mora imati takav model i onda su sve iste! Ja sam gledao takve masine sa po pet modela sto znaci da u jednom prolazu dobijemo 5 gotovih drzalica i bez smirglanja!
takodje i uzduzni posmak se krece vrlo polako ali svakako srazmerno!
Nesto ovakvo (doduse ovde je "drzalja" za nesot drugo
ali princip je isti:
http://cgi.ebay.co.uk/GUN-STOCK-CARVING ... 240%3A1307

http://cgi.ebay.co.uk/GUN-STOCK-CARVING ... 240%3A1307
U pravu ste, nisam pažljivo pročitao prvi post u ovoj temi, nisu sve držalje okrugle
.
Inače, ako se ne koristi gore pomenuta mašina kojom se prave i drške za metle, onda je najbolje to odraditi na frezeru, iz dva prolaza
...pre toga pažljivo odabrati materijal, bez deformacija i anomalija, da ne bi pukao prilikom udaraca (mislim na sekire, maljeve, macole i sl), iseći ga na banseku po krivini kakvu želite da vam držalja bude, i samo piči...valjda...ako ne, rende u ruke, pa ko moji preci, ručno
...ili do prve prodavnice alata, ili pijace, cene su od 100 din pa naviše (oko 1 € min)
...

Inače, ako se ne koristi gore pomenuta mašina kojom se prave i drške za metle, onda je najbolje to odraditi na frezeru, iz dva prolaza

Nije valjda da se drške za metle rade sa ovakvim provlakačima
?

Napravio sam, nekada davno, kada nije bilo Kineza na vidiku
, sebi ovakav alat za izradu štapića (za tiplove) 8 mm. Ubaci se letvica kvadratnog preseka u steznu glavu struga za drvo (ili bušilice na horizontalnom stalku), desnom rukom se drži alat, a levom se letvica (obradak) koji rotira uvede u alat koji se lagano pomiče ka steznoj glavi, i dobija se ogrugli presek. Kad se pređe oko 1/2 dužine letvice (ne preterujte, jer nije moguće obraditi dužine od na pr. 2 m
), levom rukom se pridržava desni kraj novoformiranog štapića, da ne bi ekscentrično rotirao, jer se alat vodi iz ruke, a ne po nekoj vođici! Nemojte se uplašiti ako vam se obradak slomi, tj pukne u sred posla. To je zato što alat vodite ručno
...a misli vam lutaju ko zna gde
...
p.s. ako ste Levaci, morate izraditi levi alat, kao i uvek
...

Napravio sam, nekada davno, kada nije bilo Kineza na vidiku

p.s. ako ste Levaci, morate izraditi levi alat, kao i uvek