Alat iz Lidla - Parkside i ostalo, iskustva
- maricaiivica
- Moderator
kupio sam pre par dana u lidlu baterijsku srafilicu - selim se ovih dana, pa ce mi biti potrebna da rasrafim svih tri komada namestaja koje posedujem u kuci
i posle da ih zasrafim na novoj lokaciji
-pa cemo videti utiske. juce zavrnuh par srafova, u odnosu na bosch koji imam, imam nekako utisak da je onaj "gas" mnogo manjeg hoda u smislu brzine - kad se malo stisne, krene da vrti polako, kad se stisne jos malo, naravno ubrza, pa jos malo - jos brze, ali sam taj hod gasa od "jako sporo" do "brzo" je cini mi se manji. ili naprosto vrti brze nego bosch neki zeleni sto imam. uglavnom, za moje zezanje, kapiram da ce posluziti.
i pribavih ubodnu testeru, nisam je probao, samo sam upalio da vidim da li radi. - nisam nikada radio sa nekom profi alatkom, ubodna koju imam je isto hobi klasa, i to je otprilike to. -posto hocu da uglavim jednu ubodnu naglavacke u stolic pa da ne skidam svako malo. -utisak mi je slicno kao i za srafilicu - hobi alat za eventualno hobi-majstorisanje/rad. -na mom sadasnjem stepenu i rada i ambicija i vestine, bolji/kvalitetniji alat nije opravdan. (kao).

i pribavih ubodnu testeru, nisam je probao, samo sam upalio da vidim da li radi. - nisam nikada radio sa nekom profi alatkom, ubodna koju imam je isto hobi klasa, i to je otprilike to. -posto hocu da uglavim jednu ubodnu naglavacke u stolic pa da ne skidam svako malo. -utisak mi je slicno kao i za srafilicu - hobi alat za eventualno hobi-majstorisanje/rad. -na mom sadasnjem stepenu i rada i ambicija i vestine, bolji/kvalitetniji alat nije opravdan. (kao).
regularan tip skroz
ne znam za druge, -al' za sebe, uvek kazem da sam snobcina teska, i da je snobovija super koncept
(u svim zanimanjima kojima se bavim i kojma sam se bavio, i svim hobijima (a to je onako... ima toga
)
fazon - kad sam vozio nivu, nisam vozio land cruisera, samo zato sto nemam love da ga kupim
-i sve ostalo je zamlacivanje (nas) sirotinje raje. neeeema dobra a jeftina prostitutka - mislim ima - dok covek ne uplati tretman kod neke bas poskupe - do tad, tripujes da je ona do tada omiljena pruzacica usluga bila do-jaja. al' ako bi sad dalje elaborirao, zasao bi u duboku filozofiju - koja mi nece oravnati neke dascice. - mislim, morao bih da rasturim neki alat da formiram neko preciznije misljenje (sto necu uciniti nekih 3 godine sigurno
) - a do tada moja neka presuda bi bila - hobi alat - za hobi majstore.
a, da, evo juce ubodoh list u ubodnu - i recimo list nije na centru proreza - a ovako vizuelno, deluje mi da jeste pod 90ak stepeni u odnosu na horizontalnu osu (u smislu da nije cela stopica zarotirana, a da ta tacka u kojoj se susrecu ose lista, i donje ploce testere nisu u centru kruga rotacije celog donjeg dela testere (ono kad se zakrene za neki kosi rez).
- to naravno, ne utice ni na koji nacin na funkcionalnost samog alata - ali eto te neke sitnice se ne desavaju na profesionalnim (i skupim) sto alatima, sto na bilo cemu drugom.
ukratko, u raznim disciplinama, boj ne bije svijetlo oruzje, vec boj bije srce u junaka - i sam taj junak - al' kad junak ima alat za zanat - nekako taj zanat ide lakse (manje energije (sto kreativne, sto fizicke) se trosi na neka sitna picanjenja, stelovanja, dostelovanja i tako dalje). -dakle, da sam marko kraljevic - porucio bi iz japana sablju da (lakse) objasnim braci turcima prednosti kvalitetno kovanih seciva

fazon - kad sam vozio nivu, nisam vozio land cruisera, samo zato sto nemam love da ga kupim

a, da, evo juce ubodoh list u ubodnu - i recimo list nije na centru proreza - a ovako vizuelno, deluje mi da jeste pod 90ak stepeni u odnosu na horizontalnu osu (u smislu da nije cela stopica zarotirana, a da ta tacka u kojoj se susrecu ose lista, i donje ploce testere nisu u centru kruga rotacije celog donjeg dela testere (ono kad se zakrene za neki kosi rez).
- to naravno, ne utice ni na koji nacin na funkcionalnost samog alata - ali eto te neke sitnice se ne desavaju na profesionalnim (i skupim) sto alatima, sto na bilo cemu drugom.
ukratko, u raznim disciplinama, boj ne bije svijetlo oruzje, vec boj bije srce u junaka - i sam taj junak - al' kad junak ima alat za zanat - nekako taj zanat ide lakse (manje energije (sto kreativne, sto fizicke) se trosi na neka sitna picanjenja, stelovanja, dostelovanja i tako dalje). -dakle, da sam marko kraljevic - porucio bi iz japana sablju da (lakse) objasnim braci turcima prednosti kvalitetno kovanih seciva

regularan tip skroz
Ima stvari koje su ok ako ih koristis povremeno u tako nesto bi trebalo da spadaju busilice rucne koje ne idu na stalak smirglalice razne kao i srafilice,
Prtpostavljam sav alat za po basti (ne radis svakog dana) kljucevi srafcigeri bitov,i racne, stege i sl.
Glavno je retko i ne profi (dakle ne primas pare za to sto radis)
Iako koristos retko alat koji treba da bude precizan NE ovo.
Stubnu busilicu kupujes zbog preciznost inace mozes iz ruke.
Sta ce ti vinkl koji nije pod 90, lenjr koji nije ravan
Burgije za metal moje iskustvo aj da probam kad set kosta kao jedna dobra - za dan 6,8,10 pukle u stubnoj.
Recimo ja bi kupio da ima nesto ovog tipa:
https://www.shopperalati.rs/akumulators ... wye-makita
posluzilo bi mi ponekad a ne daje mi se bas 200E za to ponekad.
Ima napolju:
http://offers.kd2.org/en/gb/lidl/pfVyz/
I to je OK za ponekad i ako mozda i ne radi ostace makar baterija koja moze u baterijsku lampu.
PS
Profesionalna upotreba je druga stvar.
Recimo dok sa radio softver.
Moj je radio na masinama koje rade 24/7 uz jedan reboot nedeljno i NE SME da izazove padanje sistema.
Dakle masina na kojoj ga pravim posebno ona na kojoj testiram MORA da bude apsolutno stabilna.
Ako zaglavi znam da je softver koji pravim kriv.
Racunar profi me nije kostao ispod 2500E zamenske masine koje rade dok ne daj boze cekas da se ove/ova vrati od servisera su bile oko 800E
Sadasnja kojom sam prezadovoljan 400E ali sad je druga prica, ne bi ni dao vise.
Slicno je kod svih profesija.
Hobi i zabava je drugo, ako danas ne radi nacicemo nesto sto radi i ne mora da bude za sat, moze sutra. do kraja nedelje, meseca...
Prtpostavljam sav alat za po basti (ne radis svakog dana) kljucevi srafcigeri bitov,i racne, stege i sl.
Glavno je retko i ne profi (dakle ne primas pare za to sto radis)
Iako koristos retko alat koji treba da bude precizan NE ovo.
Stubnu busilicu kupujes zbog preciznost inace mozes iz ruke.
Sta ce ti vinkl koji nije pod 90, lenjr koji nije ravan
Burgije za metal moje iskustvo aj da probam kad set kosta kao jedna dobra - za dan 6,8,10 pukle u stubnoj.
Recimo ja bi kupio da ima nesto ovog tipa:
https://www.shopperalati.rs/akumulators ... wye-makita
posluzilo bi mi ponekad a ne daje mi se bas 200E za to ponekad.
Ima napolju:
http://offers.kd2.org/en/gb/lidl/pfVyz/
I to je OK za ponekad i ako mozda i ne radi ostace makar baterija koja moze u baterijsku lampu.
PS
Profesionalna upotreba je druga stvar.
Recimo dok sa radio softver.
Moj je radio na masinama koje rade 24/7 uz jedan reboot nedeljno i NE SME da izazove padanje sistema.
Dakle masina na kojoj ga pravim posebno ona na kojoj testiram MORA da bude apsolutno stabilna.
Ako zaglavi znam da je softver koji pravim kriv.
Racunar profi me nije kostao ispod 2500E zamenske masine koje rade dok ne daj boze cekas da se ove/ova vrati od servisera su bile oko 800E
Sadasnja kojom sam prezadovoljan 400E ali sad je druga prica, ne bi ni dao vise.
Slicno je kod svih profesija.
Hobi i zabava je drugo, ako danas ne radi nacicemo nesto sto radi i ne mora da bude za sat, moze sutra. do kraja nedelje, meseca...
Last edited by momirz on 25 Oct 2020 14:30, edited 1 time in total.
*jedan moj prijatelj, koji radi za jednu nemacku firmu, pa se jeli, silom prilika zna sa ponekim drugim ljudima, iz ponekih drugih firmi - mi rece nedavno da je diskutovao sa tipom koji radi u lidlu - u germaniji - i recimo covek mu je rekao da su njihove analize pokazale da se preko 50 posto parkside alata nikada ni ne koriste. -znaci ljudi - potrosaci, ih naprosto stave u garazu/bastensku kucicu/vec negde, i nikada ih ni ne otvore - ali ih kupe, ubedjeni da su napravili dobar posao, odnosno - za ono za sta su zaista i namenjeni - a to je povremena upotreba.
jedina razlika je sto, kad sam bio tamo kod nemaca, pa sve radnje imaju taj "srednji red" - pa to, kad su alati - tamo kupuje prosta raja - a kod nas evo pre tri dana kad sam otisao da kupim ubodnu u lidl u pola 9 ujutru - bilo je 4 vozila na rampi -da izadju iz lidla - i vidim da su ljudi koji ih voze - nasi majstori - ili "majstori" - svejedno - takvi smo kakvi smo, druge sebe nemamo - uglavnom, krenuse ljudi na svoje poslove - da rade (poslove koji se rade tim alatima).
jedina razlika je sto, kad sam bio tamo kod nemaca, pa sve radnje imaju taj "srednji red" - pa to, kad su alati - tamo kupuje prosta raja - a kod nas evo pre tri dana kad sam otisao da kupim ubodnu u lidl u pola 9 ujutru - bilo je 4 vozila na rampi -da izadju iz lidla - i vidim da su ljudi koji ih voze - nasi majstori - ili "majstori" - svejedno - takvi smo kakvi smo, druge sebe nemamo - uglavnom, krenuse ljudi na svoje poslove - da rade (poslove koji se rade tim alatima).
regularan tip skroz
Njima je Parkside alat stalno dostupan u prodaji, a kod nas samo kad se pojavi i to u kratkom periodu jer se gotovo odmah razgrabi.
Juče svratim u Uradi sam, nisam dugo bio. Prodaju dosta alata iz te kategorije pod nekim no name "brendom", s tom razlikom što na dodir izgleda dosta lošije a skoro je duplo skuplji od onog iz Linde.
Juče svratim u Uradi sam, nisam dugo bio. Prodaju dosta alata iz te kategorije pod nekim no name "brendom", s tom razlikom što na dodir izgleda dosta lošije a skoro je duplo skuplji od onog iz Linde.
Last edited by yaki on 26 Oct 2020 09:38, edited 1 time in total.
da. oni bukvalno sve imaju online sve vreme (doduse, oni bukvalno sve imaju online, sve vreme - ne iz linde, nego bilo sta).
doduse, kad vratis eventualno neki proizvod - smaranje je online (ortak moj kupio njihovu stabilnu busilicu, inije dobar futer - i ne znam da li su mu vratili lovu ili sta vec, posto mu nesto nisu uvazili reklamaciju, kao sve je o.k. evo poslali smo u servis i o.k. je - a kad stavis burgiju ona ne ide u centar ose, nego pise O po predmetu koji si 'teo da busis. -dok je za bio sta kupljeno u radnji - odneses tamo u garantnom roku i oni ti ili odma zamene, ili odma daju lovu.
*nedavno bejah u uradi sam - isti utisak sam stekao o tim nekim levim kinesim alatima. -mada opet - dok nesto sto se ne vidi - ne rasturim i vidim - nezahvalno je ocenjivati. (recimo na stubnoj parkisde busilici odma vidis na onoj nosecoj sini da onaj deo po kome zapinje zupcanik da je setas gore-dole nije kao na "pravim" busilicama.
bas nedavno ustedeh dvema snajkama po par hiljada din. -neki stapni mikser -ovaj moj mislim da nece jos dugo - i otvorim - cisto da vidim kako je izveden prenos snage sa motorica na radni deo - i kao aha- i dvesta kinti - skupo je
-i nesto mi seke bile simpaticne, i reko' -'ocete da vam ustedim malo para devojke, nesto sam raspolozen danas?
-i eto - naucise devojke sta da pogledaju na kucnim radnim aparatima 
doduse, kad vratis eventualno neki proizvod - smaranje je online (ortak moj kupio njihovu stabilnu busilicu, inije dobar futer - i ne znam da li su mu vratili lovu ili sta vec, posto mu nesto nisu uvazili reklamaciju, kao sve je o.k. evo poslali smo u servis i o.k. je - a kad stavis burgiju ona ne ide u centar ose, nego pise O po predmetu koji si 'teo da busis. -dok je za bio sta kupljeno u radnji - odneses tamo u garantnom roku i oni ti ili odma zamene, ili odma daju lovu.
*nedavno bejah u uradi sam - isti utisak sam stekao o tim nekim levim kinesim alatima. -mada opet - dok nesto sto se ne vidi - ne rasturim i vidim - nezahvalno je ocenjivati. (recimo na stubnoj parkisde busilici odma vidis na onoj nosecoj sini da onaj deo po kome zapinje zupcanik da je setas gore-dole nije kao na "pravim" busilicama.
bas nedavno ustedeh dvema snajkama po par hiljada din. -neki stapni mikser -ovaj moj mislim da nece jos dugo - i otvorim - cisto da vidim kako je izveden prenos snage sa motorica na radni deo - i kao aha- i dvesta kinti - skupo je

regularan tip skroz
- dragan2229
- Zarezivač olovaka
:pljesk:yaki wrote:Ebote, ovde ako kažeš da koristiš ovaj alat nabiju ti kompleks pa moraš da se pravdaš da ti treba povremeno samo za malo.
Maltene, ko u onoj priči usporedbe vozača Multiple i javne kuće, unutra ti lepo, a kad izađeš malo te sramota, tako i ovde.
Ne znam zašto, ali uvek sam voleo da pi*am uz vetar ali sam izgleda dovoljno obdaren pa se nikad nisam upi*ao :smejanje: Ili sam samo klasičan primer Srbina, kad mu kažeš nemoj da jedeš **** on odgovori - ti ćeš da mi kažeš ! Pored onih alatki koje sam već nabavio stigao je i udarni odvijač na bitove, ovaj put zelene boje, sa četkicama, jer crnog iz Performance serije nema. Probao sam ga malo, neke malo deblje i duže šrafove u 50, 60 godina staru suvu hrastovinu. Bez problema gura bez podmazivanja i pripreme ( bušenja predrupe) dok se ne utopi šraf ili se ne otkine. Probao i drugar koji ima ovo i još ponešto

Bio je prijatno iznenađen snagom, o kvalitetu i izdržljivosti ne može da se priča dok se ne koristi svakodnevno. Kroz ruke mi je prošao i zeleni aku cirkular i aku ubodna... nisam oduševljen ali kod nekog amatera će završavati posao, ja ih nisam zadržao jer mi ne ulivaju poverenje. Kupio sam i aku makaze za živu ogradu, one duže danas, s' obzirom da imam jednu loptastu vrbu i 15 metara bršljena, mislim da će to biti najbolje potrošenih 2.000 dinara ove godine za polovnu a novu mašinicu, baterije i punjač imam od drugih. Sve zavisi od toga šta očekujete od alata koji kupujete i kako se odnosite prema njemu. Onaj ko planira da pređe 60-100.000 km godišnje ne kupuje škodu fabiu nego octaviu ili superb i obrnuto. Ko kupuje superb za 5.000 km godišnje i odlazak u prodavnicu i nazad, to može samo iskompleksirana budala. Nisam znao ovo za multiplu, da jesam, verovatno bih je kupio :stolt:
Interesantan video o mogućnosti naručivanja iz nemačkog Lidla preko pošte, (uključite engleski titl)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2d6HdKMfT9M[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2d6HdKMfT9M[/youtube]
*evo ovih dana sam se nesto zezao, pa sam busio rupe parkside busilicom - dakle, realna upotreba - pa ono - za hobisanje, ajde moze da posluzi, ali je to bas bas daleko od ozbiljne alatke. *na dva neka mesta gde sam sojevremeno radio - jedno radn mesto, a jedno mesto zivljenja, pa je batica koji mi je rentao gajbu imao "pravu" busilicu -imale su se dakle ozbiljne busilice - u onaj futer je mogla da se stavi dinosaurusova glava, a i dlaka kose - i to je to. -na ovoj iz lidla vratilo definitivno ima luft, kapiram da burgijicom od mm nije moguce izbusiti /razbusiti neki malo tvrdji metal. sad - da l' to tako treba, ili ne - to ne znam, za ovo moje zezanje za koje sam je kupio mi je o.k. - pa je necu vratiti, eventualno kad se namolim cu da je rasturim pa da vidim kako je konstruisano, i da li mogu to ja da resim - al' kapiram da ce to biti kad me bude iznervirala par puta, i onda bude ili cu sad da je polijem benzinom i zapalim, ili cu da je rasturim.
mislim da ovaj batica iznad ima komercijalizovan jutjub nalog, pa je onda -cisto eto da bi raja kliktala izmislio sam, ili sam sebi poslao sa drugog naloga poruku/komentar "jaaao, zar ce lidl stvarno da gasi parkside" - pa sad on kao objasnjava kako nece. (tako meni to izgleda, mozda gresim). -al' ima jos dosta sirotinje kojoj mogu da zavale hiljade artikala - sto ce, kapiram - i uraditi.
mislim da ovaj batica iznad ima komercijalizovan jutjub nalog, pa je onda -cisto eto da bi raja kliktala izmislio sam, ili sam sebi poslao sa drugog naloga poruku/komentar "jaaao, zar ce lidl stvarno da gasi parkside" - pa sad on kao objasnjava kako nece. (tako meni to izgleda, mozda gresim). -al' ima jos dosta sirotinje kojoj mogu da zavale hiljade artikala - sto ce, kapiram - i uraditi.
regularan tip skroz