Glodalica - Bosch GMF 1400 CE Professional

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

blum wrote:Da, već ih proučavam. A trebali bi biti ok. Neznam koji njemački alat nije dobar?
Pogledaj ovo: http://www.festoolusa.com/products/rout ... 74266.html
Imas par filmica i part PDF-ova
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Ovaj festool sto je bole okacio je stvarno dobar, ako imas para uzmi njega i sigurno se neces pokajati, a ona uska sina el s kupuje posebno ili ? mislim na onu sto moze da se napravi kocka

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

Marko Enter wrote:Ovaj festool sto je bole okacio je stvarno dobar, ako imas para uzmi njega i sigurno se neces pokajati, a ona uska sina el s kupuje posebno ili ? mislim na onu sto moze da se napravi kocka

pozdrav Marko
Posebno naravno kao i skoro svaka druga sitnica...inače kad kupiš Festool alate tek kasnije potrošiš pravu lovu na dodatna pomagala kao što je dotično, naime cijena manje verzije od 40cm je oko 270EUR, a veće od 70cm oko 400EUR.
Nakraju ti se ustvari čini da je alat dosta jeftin :)
blum
Samostalni majstor

Post by blum »

Å TRKIĆ wrote:Svi su oni dobri ali ipak vidim ,čitajući neke utiske i iskustva ljudi koji ga imaju i koriste da je FESTOOL ipak klasa više za razliku od ostalih a pogotovo za ovaj naš posao ili hobi kako ko već radi.
da..vidim da vas ima koji hvalite Festool..valjda je onda tako..
a kako vi?..kakve vi imate glodalice?
blum
Samostalni majstor

Post by blum »

mbole wrote:Pogledaj ovo: http://www.festoolusa.com/products/rout ... 74266.html
aha, dobro izgleda..
nego, ajd mi još recite..imam namjeru glodalicu staviti u stol..
koja je bolja opcija?..da bude u stolu ili van..imam dojam da će mi trebati i van stola..tj. da..kužite..
kako to ide?..kad je postaviš u stol a onda ti treba van..dal se lako vani van?..kakva su vaša iskustva?
blum
Samostalni majstor

Post by blum »

mbole wrote:Pogledaj ovo: http://www.festoolusa.com/products/rout ... 74266.html
e, i još jedna sitnica..interesira me kaj se tiče prihvata glodala..ova glodalica prima glodala od 8 mm?..nisam li tu malo ograničen?..
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

blum wrote:kako to ide?..kad je postaviš u stol a onda ti treba van..dal se lako vani van?..kakva su vaša iskustva?
Tek kad glodalicu staviš u sto vidiš kakva je to alatka. Pogledaj malo FAQ i linkove koji su tamo dati. Sve će ti biti mnogo jasnije kad vidiš kako se to radi... Na Googlu traži "router table" i imaćeš literature do ponzije :)

blum wrote:e, i još jedna sitnica..interesira me kaj se tiče prihvata glodala..ova glodalica prima glodala od 8 mm?..nisam li tu malo ograničen?..
Ja kod nas nisam video glodala sa stubom od 12.7 mm
blum
Samostalni majstor

Post by blum »

metabo wrote:Tek kad glodalicu staviš u sto vidiš kakva je to alatka. Pogledaj malo FAQ i linkove koji su tamo dati. Sve će ti biti mnogo jasnije kad vidiš kako se to radi... Na Googlu traži "router table" i imaćeš literature do ponzije :)
gledao sam nešto..jasno mi je da je tada moćna..nisam vidio sve kaj može..zato takvo pitanje :)
metabo wrote:Ja kod nas nisam video glodala sa stubom od 12.7 mm
a kaj da ti kažem :)..nisam kupio ni jedno glodalo..pitam jer sam tako pročitao na ovom sajtu..takva je preporuka..al koliko vidim za moćnije glodalice..tak da bi mi to..8 mm..trebalo biti ok :)...pardon na takvom pitanju..samo da mi se neke stvari razbistre :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Za taj nivo snage i nema mnogo smisla glodalica sa prihvatom 12mm (12.7 je americkih 1/2 cola, a evropski odgovarajuci standard je 12mm).
Taj prihvat imas na OF 1400, ali taj prihvat ti treba tek za bas velika glodala, a posto si napisao da ces raditi prvenstveno sa plocastim materijalom nema preterano svrhe. Naravno ako imas para... Jedino sto je OF 1400 naravno teza (of 1400 4.5Kg, OF 1010 2.7Kg), i veca, a za 99% stvari ces zavrsiti posao i sa ovom manjom za isto vreme.
Sad sto se tice skidanja glodalice sa stola, koliko ce da bude jednostavno najvise zavisi od toga kako resis sistem kacenja.
Ako se ima para, oda vidi ovo:
http://www.festool.net/mediandoweb/inde ... KTIVPROD=1
plus ovo:
i posto vec imas glodalicu, dobijes ovo:
Image

Ima jos kombinacija
Reicmo kupis OF 1010 sa ovim postoljem, pa sam sto napravis:
Ova kombinacija je oko 5500Kn
Ili iskopiraj njihovo resenje za vezivanje glodalice za plocu (skini manual ima slika).

Sto napisa tomislav, sa jedne strane lepota festa je upravo u tome sto za maltene sve sto ti padne napamet vec imaju gotovo resenje, a sa druge to je mamipara samo takva.
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Koliko kosta ovaj astal os festoola?? nisam gleda ocene za ovo pa neznam, veruje m da je jedno 200 eura :) el sam blizu ili ??

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Posto je ovde ne znam.
Sam sto je u Engleskoj je 319 funti, u Nemackoj 468 Eur. Pa i nisi bas blizu :(
Pretpostavljam da bi nama najblize trebalo da budu cene u Hrvatskoj, a njih imas na:
http://www.alago.hr/index1.htm
blum
Samostalni majstor

Post by blum »

kontaktirao sam..www.alago.hr...maloprodajna cijena sa popustom od 5 % za gotovinu je 3508.29 kn..riječ je o setu..s time još plus nekih 100 kn za dostavu jer je vodilica u pitanju..kaj..da je kupim? :)
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

blum wrote:.kaj..da je kupim?
Kupi, ako smeš :mad:

:)
Naravno da je kupiš, ali kupi i dodatnu opremu koju su ti preporučile kolege.
Odmah se raspitaj i za glodala. (2-3 ravna/spiralna, kopir, 2-3 profila...)
Dobro došao u klub ;)
blum
Samostalni majstor

Post by blum »

metabo wrote:Kupi, ako smeš :mad:

:)
Naravno da je kupiš, ali kupi i dodatnu opremu koju su ti preporučile kolege.
Odmah se raspitaj i za glodala. (2-3 ravna/spiralna, kopir, 2-3 profila...)
Dobro došao u klub ;)
da :)...kad bude doma :)..onda sam punopravan član kluba ;)...kaj se tiče glodala..dobro bi mi došao savjet koja da kupim..naime, za sad imam namjeru koristiti glodalicu u jedostavne svrhe..tipa..izraditi otvor na prednjici u koju ću staviti staklo, ugradnja ručki, bušenje rupi za pante, rupe za nosače polica, rubiti leđa korpusa da stavim lesonit i tako..neznam koja glodala su mi potrebna za sve te radnje..pa bi bio zahvalan ako bi mi ostavili koju info i link..u tom smislu..da vidim kaj mi treba i koje kvalitete..
blum
Samostalni majstor

Post by blum »

i da..još me interesira na koji način ste vi došli do postolja za glodalicu
onog metalnog djela za koji se glodalica prišarafi
ako trenutno ne kupim taj dio da je mogu koristiti na stolu
mada..čini mi se to kaj sam gledao brdo pdf-ova...to bi trebalo kupiti
kaj vi kažete?
Post Reply