Rucna kanterica...Da ili Ne ?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

Sasa wrote:Uslužno se na njoj može raditi krivolinijsko kantovanje a ostalo je Sizifov posao.
:pljesk::pljesk::pljesk::
ono sto znas da nacrtas znas i da napravis
Kole-Stolar
Majstor majstora

Post by Kole-Stolar »

Jasta Bole,prostor je glavni problem.....
Zasto sad ceo posao sizifov ?
Kad sam spomenuo da ce i drugo da se kantuje to i dalje nije 100 metara dnevno, naime radim sam i po potrebi sa jednim pomocnikom te kad sam stavio na papir kolko moze ona da donese naspram onoga sto odnosi vozikanje restlova i moljakanje da se dokantuje pa i ponekad da se dokantuje sto zaborave da obrade na stovaristu (da desava se i to) ipak mi se ova ivesticija cinila kao isplativa na duzi period.
S druge strane zamenila bi peglu i ubrzala rad sa tankom trakom a takode i zamenila pvc traku sa tankim absom.
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Ako bi zanemarili tvoj rad, sto nikako nije zanemarljivo, dal ce se investicija isplatiti tokom naredne godine?
Kole-Stolar
Majstor majstora

Post by Kole-Stolar »

Ako odbijemo cenu trake i lepka i uracunamo samu zaradu od kantovanja tesko da ce se isplatiti u jednoj godini....
No ako se tome doda trosak na voznju i uracuna da za to vreme koje se vozi material posao moze biti uveliko zavrsen to vec ima smisla.
winston1989
Samostalni majstor

Post by winston1989 »

Nemam iskustva sa kantovanjem i slabo sa ivericom tako da ne bih trebao ni da pisem ovde, al ako imas sredstva i ako ta masina valja uzmi je. Bolje sam da radis sve sto mozes nego da zavisis od drugih i cimas se vamo tamo. Isplatice se kad tad a i sacuvace te stresa voznje, cekanja, cimanja itd..
Last edited by winston1989 on 26 Nov 2018 20:21, edited 1 time in total.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Kole-Stolar wrote:Ako odbijemo cenu trake i lepka i uracunamo samu zaradu od kantovanja tesko da ce se isplatiti u jednoj godini....
No ako se tome doda trosak na voznju i uracuna da za to vreme koje se vozi material posao moze biti uveliko zavrsen to vec ima smisla.
Jel ti trgovci dovoze table i ostali materijal u radionicu?
Za dva odlaska do stovarista ti treba 2 sata da vozis.
Za 2 sata nije moguce okantovati jednu kuhinju od 3 metra na taj nacin.
Takodje, kvalitet nece biti uporediv sa onim koji daju moderne masine. Uz pedantan rad bi se moglo prici ali ne i potpuno postici.
Sa druge strane, ta nezavisnost sigurno vredi hiljadu evra.
Svaka promasena mera i zaboravljen element se resava u pola sata, bez gubljenja zivaca
Kole-Stolar
Majstor majstora

Post by Kole-Stolar »

Kuhinja od 3 metra ima vecu zaradu na kantovanju nego vozenje i gubljenje zivaca.
S druge strane voznje malo vise od dva sata (budu i guzve) pa cekanje dok isporuce robu pa utovar i provera obradenih komada...
A pedantnost se podrazumeva, ipak radim sam i u maloj sredini pa dobra reklama uvek dobro dode.
Dovoze mi samo vece naloge (preko 3.5 table) do toga sve trpam u i na karavana.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Ti si vec resio da kupis, samo napred!
Nema potrebe dalje da komentarisemo.
Cekamo slike i utiske :pljesk:
leonardab
Šegrt

Post by leonardab »

Imam pitanje. Vidim da je vec bilo razgovora o festool kanterici. Ono što mene zanima s obzirom na cijenu zašto da ,zašto ne? Pustimo na stranu cijenu ljepila, i isplativost. Zanima me konkretno sama kvaliteta kanta, upotreba, vidim da je bilo pisanja o čišćenju.Ne zanosim se time da cu je otplatiti za godinu dana, možda neću ni za pet ali ja sam takav da kad se sjetim kantirati ili imam narudzbu ocu kantirati a ne da trcim do firmr koja to radi, pa cekaj, pa moli da bude prije gotovo. Ne treba mi momentalno puno ali kad treba onda treba sad i odmah.Ako me razumijete. Zato bi molio mišljenje nekog ko je uživo radio sa doticnom kantericom a ne nekog ciji kolega , komsija ili neko ima pa mu je on rekao ili je cuo od njega.
Last edited by leonardab on 24 Aug 2020 21:20, edited 1 time in total.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Ja nemam doticnu masinu ali sam sa takvom i nekom drugom zalepio sasvim dovoljno da mogu da prokomentarisem.
Po meni, to je kao da kada ti treba, a ti odes u sumu, poseces drvo i poneses u radionicu da napravis par tiplova za komodu koju ti je neko porucio.
Malo sam preterao ali ne previse.
Kole ce da iznese svoje misljenje ali ce se sloziti i on da tu ima dosta posla, po meni previse.
Kako je zalepljeno, tu nema mnogo price, kada udjes u stos. Onda sledi dalja obrada trake.
Tvoje je da uradis ono sto radi i prava masina, odseces traku na tacnu duzinu, frezerom skines visak trake po debljini materijala, ciklingom pogrebes lepak i fine ostatke trake, drugim frezerom sredis coskove i onda cistacem sve operes.
Ludilo.
Za nuzdu, kada si nesto zaboravio, pogresio,...sve ok, ovako...
Kole-Stolar
Majstor majstora

Post by Kole-Stolar »

@leonardab
Licno posedujem felderovu rucnu kantericu kod mene je nesto vise od godinu ipo....
Kupio sam je iz istog razloga kao i ti sto pominjes, nit mi se da vozati neke komade do stovarista a imam formatizer pa cesto se desava da dokrajam ili doradujem neke elemente pa mi ona ustedi vremena....
Radio sam s njom bas dosta tanke trake i tu treba bas dobro uvezbati ili vodenje komada ili kanterice zavisno dal se radi sa kantericom u stolu ili iz ruke, tanka traka ide dosta brzo pogotovo ako imas dvostrani sekac trake i seckalicu za coskove a sam rezultat je sasvim zadovoljavajuci a jedina mana je sto tanka traka mora da se lepi lepkom koji se topi na manjoj temperaturi do 155 stepen u protivnom traka pocinje od toplote da se uvija.... ovde je mana sto se i sama traka moze odlepiti upotrebom manje temperature, vec negde malko iznad 100 pocinje da popusta lepak....
Sto se tice trake debljine 2mm nju takode lepi dobro a sama obrada traje nesto duze, treba imati bas dobar frezer i onda nema sekiracije, konkretno koristim festool ofk 700 sa nagibom papuce za 1.5 stepena i uspevam da skidam tik tik do same iverice i radius bude odlican, ne radim sam frontove i sve ali imam dosta posla koji trazi dokrajanje na terenu pa tek onda kantovanje pa me ova masinica spasava vremenski bas dosta....
Sve u svemu ja sam sa masinicom zadovoljan....
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Festool nema problem sa 155°C i sl.
On nanosi lepak na univer a ne na traku
;)
Kole-Stolar
Majstor majstora

Post by Kole-Stolar »

Otkud to ? Ja kolko znam i festool isto nanosi na traku ?
Jedna dobra prednost festoola je sto moze da koristi PU lepak samo taj lepak nakon rada mora da se ispusta jer ako zapece moze kanterica da se baci....
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Izvinjavam se, pomesao sa jednom trecom. Da i Festool sprzi 0.4 traku.
Ovo za PU nisi u pravu.
Prvo, ciscenje je zaista zanemarljiv posao.
Drugo, postoje sredstva koja razloze i okamenjeni PU, cak i posle par meseci ili godina.
Trece, ja sam na jednoj kao tvojoj u par navrata koristio PU. To radi savrseno.
Kole-Stolar
Majstor majstora

Post by Kole-Stolar »

Picam one informacije po koje sam dosao, nisam doktorirao lepkove ko ti :)
Vidim da si dosta od nedavno prosirio znanje o rucnim kantericama.... dobar si ;)
Post Reply