Mislim da je sve jedno šta staviš, ako se odlučiš na veliku količinu točkića. Možda bi mogao i belu ivericu 10mm, ako je cena prioritet. Tada bi točkiće mogao "kontra" da zašragiš mašinskim šrafovima M4x?? sa podloškom i maticom. Samo mislim da nema tu neke bitne uštede u novcu.mbole wrote:Razmisljam da li bi bilo bolje resenje sa MDF-om od recimo 16mm i isto tako postavljnim tockicima? Dobijes nekih 9mm dubine (i nije neki dobitak) ali je jednostavnije da se napravi. A mozda je i jeftinije (nemam pojma posto su letve)?
bracni krevet 220X200 sa ladicama
- mirkometak
- Zarezivač olovaka
evo mene opet, sa detaljnijim slikama ladica. sta kazete na ovo, sta od ovog dvoje:

ili

prednju stranicu ladice sam mislio napravit od 2,5 sm iverala, a samo kuciste (ostale 3 stranice + dno) od ploca debljine 1 cm, dali je potrebno deblje?
Na dno bi stavio 5 kotaca ( 1 u sredini), koji bi bili visine 5 cm, a prednja stranica bi bila od dna ladice niza 4 cm, tako da bi razlika između zavrsetka prednje stranice i kotaca bila 1 cm, a evo kako bi to trebalo izgledat.

prioritet bi trebao biti, da se to sve kojim slucajem ne razleti, a valjda nece
metabo:
Preuredio sam linkove prema slikama tako da se na postu prikazuje samo mala sličica, a kad se klikne na nju otvara se velika. Nemaju svi ADSL veze, a ove slike su "teške" oko 140kB, a to je mnogo za jednu stranu. Koliko vidim, računari ti nisu strani, pa te molim da malo pogledaš kodove koji "prolaze"
Ako pogledaš, link koji ti ostavljaš je u prvom delu, između prvih uglastih zagrada. On se odnosi na veliku sliku. Link za malu sliku je između
tagova. Naziv fajla se razlikuje samo po tome što je dodato .th u pre .jpg . Nije komplikovano

ili

prednju stranicu ladice sam mislio napravit od 2,5 sm iverala, a samo kuciste (ostale 3 stranice + dno) od ploca debljine 1 cm, dali je potrebno deblje?
Na dno bi stavio 5 kotaca ( 1 u sredini), koji bi bili visine 5 cm, a prednja stranica bi bila od dna ladice niza 4 cm, tako da bi razlika između zavrsetka prednje stranice i kotaca bila 1 cm, a evo kako bi to trebalo izgledat.

prioritet bi trebao biti, da se to sve kojim slucajem ne razleti, a valjda nece
metabo:
Preuredio sam linkove prema slikama tako da se na postu prikazuje samo mala sličica, a kad se klikne na nju otvara se velika. Nemaju svi ADSL veze, a ove slike su "teške" oko 140kB, a to je mnogo za jednu stranu. Koliko vidim, računari ti nisu strani, pa te molim da malo pogledaš kodove koji "prolaze"
Code: Select all
[url=http://img98...us/img98/3716/ladicaizajs6.jpg][img]http://img98...us/img98/3716/ladicaizajs6.th.jpg[/img][/url]
Sad da ti odgovorim na post 
Meni se više sviđa gornja varijanta "ručki" jer obične mogu i da zasmetaju. Ima tu jedan drugi problem: kad imaš samo jednu ručku na veliku širinu uvek postoji opasnost da povučeš fioku pod nekim uglom koji nije 90 stepeni i da kačiš susednu fioku/stranicu. Nećeš baš uvek biti koncentrisan da fioku povlačiš polako i pravilno, a iverica se lako krza.
Å to se tiče prednje strane, razmisli još jednom da li da ti bude "u sastavu okvira" ili da je naknadno šrafiš na već formiran okvir.
Ja sam stavio manje točkove, ali mislim da ni ovi od 5cm nisu glomazni, a i imaju mogućnost rotacije oko ose, što može biti praktično.

Meni se više sviđa gornja varijanta "ručki" jer obične mogu i da zasmetaju. Ima tu jedan drugi problem: kad imaš samo jednu ručku na veliku širinu uvek postoji opasnost da povučeš fioku pod nekim uglom koji nije 90 stepeni i da kačiš susednu fioku/stranicu. Nećeš baš uvek biti koncentrisan da fioku povlačiš polako i pravilno, a iverica se lako krza.
Å to se tiče prednje strane, razmisli još jednom da li da ti bude "u sastavu okvira" ili da je naknadno šrafiš na već formiran okvir.
Ja sam stavio manje točkove, ali mislim da ni ovi od 5cm nisu glomazni, a i imaju mogućnost rotacije oko ose, što može biti praktično.
A mene jedino zanima a zašto ideš sa materijalom od 10 mm za pod i stranice te ladice kad je ona tako velika?Jedna stvar po meni taj materijal jest nešto jeftiniji ali ga nemožeš dovoljno dobro učvrstiti i prišarafiti da se to s vremenom ne rasklima.Jer neznam jel imaš klince ili ne i dali ćeš ih imati ako ih već nemaš,ali jednog dana da oni zavladaju kućom na ovaj način na koji si ti to zamislio vjeruj da će ti oni to rasturiti jer dječijoj mašti nema kraja a to znam iz iskustva kad se moja starija igrala skrivača po kući i obavezno skrivanje u ormar.Ja da sam na tvom mjestu to bih napravio ovako od običnog iverala bijelog 18 mm i pod i stranice i prvo napraviti kompletnu ladicu i na kraju još dodati kao frontu ladice izabrani iveral u boji koju želiš naravno.Å ta se tiče načina na koji ćeš izrezati rupu za izvlačenje ladice iskreno mi se više sviđa ovaj drugi način da je izrez pri vrhu,a točkići ti nisu preterano skupi pa ih stavi i u sredinu dva ali ne na same krajeve kako misliš na krajevima ladice nego malo u sredinu.Ako slučajno možeš negdje da ti se to obradi keksericom bilo bi ljepo da ju i poljepiš pa onda još i pošarafiš i sigurno nema kamo. I gledaj to na jedan način cijeli ovaj svoj projekt RADIÅ GA JEDNOM zato nemoj štedjeti na parama nego to napravi kako treba jer znam po sebi kad se napalim onako ko bik nema toga šta nebih razvalio pogotovo od iverice zato sam si napravio krevet od oraha i hrasta i nešto javora.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Metabo je napisao:
Mislim da ti ova kombinacija sa rotiranjem nije baš pametno jer se tek onda može desiti da ti ladica bježi a ako su fiksni onda oni služe kao jedna vrsta vodilice.
Mislim da ti ova kombinacija sa rotiranjem nije baš pametno jer se tek onda može desiti da ti ladica bježi a ako su fiksni onda oni služe kao jedna vrsta vodilice.
I ja sam mislio na ovo rešenje, zato sam i napisao "ručki" pod navodnike. Može biti da sam gornja/donja permutovao dok sam čačkao po kodu.Å TRKIĆ wrote:Å ta se tiče načina na koji ćeš izrezati rupu za izvlačenje ladice iskreno mi se više sviđa ovaj drugi način da je izrez pri vrhu
Slažem se sa tobom, ja sam zato stavio kod sebe manje točkove, ali i to može da zavisi od funkcije te fioke, podloge... I ovi fiksni točkovi "lete" po parketu, samo takoÅ TRKIĆ wrote:Mislim da ti ova kombinacija sa rotiranjem nije baš pametno

Je sve pet ali ovi šta se rotiraju su nemogući ima da poludi dok izvuče ladicu još ako ga bude žena gledala pa kad počne ladica letati ljevo desno i zapinjati za stranice kreveta bit će svega.

Last edited by Strkic on 29 Jan 2009 11:27, edited 1 time in total.
Meni se vise dopada ova gde je prorez na sredini visine fronta (znaci samo prorez ne rucka u njemu).
Sa mehanicke tacke bilo bi idealno da je prorez na dnu, posto sila koju treba da savladas deluje na tockove. Sto je manje vertikalno rastojanje od tockova do mesta gde vuces (proreza), manji je moment kojim pokusavas da odvalis front. E sad da li ti se to i estetski uklapa je vec stvar ukusa.
Sto se tice samih tockova, slazem se da su bolji oni koji su fiksni, jedino je prilicna muka da ih lepo prisrafis tako da svi budu lepo paralelni sa bokovima, da se ne bi fioka kotrljala u stranu ko pokvaren autobus. Pada mi na pamet da sastavis po dve letvice tako da izmedju njih tesno legne tocak, i da ti onda to sluzi kao "lenjir". Te letvice posto su dugacke nije tesko postaviti da budu paralelne sa bokovima.
Sa mehanicke tacke bilo bi idealno da je prorez na dnu, posto sila koju treba da savladas deluje na tockove. Sto je manje vertikalno rastojanje od tockova do mesta gde vuces (proreza), manji je moment kojim pokusavas da odvalis front. E sad da li ti se to i estetski uklapa je vec stvar ukusa.
Sto se tice samih tockova, slazem se da su bolji oni koji su fiksni, jedino je prilicna muka da ih lepo prisrafis tako da svi budu lepo paralelni sa bokovima, da se ne bi fioka kotrljala u stranu ko pokvaren autobus. Pada mi na pamet da sastavis po dve letvice tako da izmedju njih tesno legne tocak, i da ti onda to sluzi kao "lenjir". Te letvice posto su dugacke nije tesko postaviti da budu paralelne sa bokovima.
A te letvice može čak i ostaviti ustvari prišarafiti ih sa daonje strane kao si i rekao i da ostanu zauvjek tu jer se navide a otpadnog iverala če imati to je sigurno i ništa ga nekošta,bar neko moje mišljenje.Jest da nemaju neku veliku funkciju nakon postavljanja točkića ali nesmeta.
- mirkometak
- Zarezivač olovaka
Vec sam razmisljao o tome da mi prednja strana nebude u sastavu okvira, ali imam jedan problem bar mislim...metabo wrote:Sad da ti odgovorim na post
ako mi ovi di kupujem materijal nebudu mogli izrezat prednju stranu kao na 2. slici gdje je rucka na vrhu i blago zaobljena u kutu, i to pokantirat sa abs trakom, onda cu morat ovako rucke na sredinu ladice. e onda imam drugi problem, a to je sto mi je prednja strana 2,5 cm + okvir ladice od 1 cm sto je zajedno 3,5 cm, a neznam dali ima kakav ukrani alu umetak za tu dubinu. a htio bi da je ta rupa za rucku do kraja probusena kako bi se bar mala prozracnost stvarala, jer neki kazu da ce odjeca hoce unutra malo cut.
a sta se tice debljine ploca za ladice, ne nije mi problem ni da su 1,8 cm, al sve vise i vise smanjujem visinu ladice.
kotace bi stavio one koje idu samo naprijed/natrag, jer mi se cini da ovi koji se vrte oko osi a aki ih bude 5+ bi mogli ostat u nekom cudnom polozaju pa da mi se prednja stranica ne 'priljubi' uz krevet, a i to bi pokusao rijesit sa 4 magneta na uzduznim stranicama kreveta(po 2 za svaku ladicu) a na unutarnju stranu ladice bi stavio metalne plocice koje bi se priljepile na magnet.
jos jednom hvala svima na odgovorima, i sorry za linkove
p.s. nece deca da skacu jos

Pa ne mora umetak da ide do kraja rupe to jest i kroz front i kroz slepu prednju stranicu. Samo malo prosiri rupu na slepoj prednjoj stranici u odnosu na ovu na frontu (recimo za po 1cm). Izgledace kao slepe i nema, to jest nece moci da se vidi slepa prednja stranica.e onda imam drugi problem, a to je sto mi je prednja strana 2,5 cm + okvir ladice od 1 cm sto je zajedno 3,5 cm, a neznam dali ima kakav ukrani alu umetak za tu dubinu
PS
Sta je prileznica? Pogadjam da je neko zensko u pitanju

- mirkometak
- Zarezivač olovaka
- mirkometak
- Zarezivač olovaka