scheppach popravka

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Milan755
Šegrt

Post by Milan755 »

maricaiivica wrote:A na predposlednjoj slici se mozda vidi kao da je kacilo po kucistu. Jel si probao da ga izvuces pola mm napolje pre nego ga stegnes?
Jesam, bukvalno toliko, i cini mi se da ide bolje ali se brzo vrati na staro..ne mogu puno da izvlacim jer ce da zakacinje lanac na drugoj strani...sve su nabudzili u milimetar!
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

A ti skini lanac i izvuci ovo za 2mm, cisto da shvatis gde kaci. Ako je ovo sto sam ja rekao, verujem da ce da se pojede kuciste za 3 minuta rada, a mozes i da ga prebrusis smirglom malo, da mu ubijes tu ivicu gde kaci
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Meni nekako lici da je ta remenica ustvari istovremeno i granicnik lezaja, odnosno da njen unutrasnji deo treba da lezi na unutrasnjem prstenu lezaja (ako nema necega drugog, sto bi sve zajedno drzalo na mestu).
Moguce da je i ta ivica olupana kada je sve tandrkalo, pa da kako stegnes remenicu, ona pritisne unutrasnji prsten lezaja nakrivo.
Dok nije stegnuta, nije poravnata sa osovinom, pa ne pritiska lezaj u ex.
Milan755
Šegrt

Post by Milan755 »

mbole wrote:Meni nekako lici da je ta remenica ustvari istovremeno i granicnik lezaja, odnosno da njen unutrasnji deo treba da lezi na unutrasnjem prstenu lezaja (ako nema necega drugog, sto bi sve zajedno drzalo na mestu).
Moguce da je i ta ivica olupana kada je sve tandrkalo, pa da kako stegnes remenicu, ona pritisne unutrasnji prsten lezaja nakrivo.
Dok nije stegnuta, nije poravnata sa osovinom, pa ne pritiska lezaj u ex.
Izgleda da jeste pojedeno i olupano..Ne znam da li smem da obrusim malo taj deo osovine, da probam da ga uhvatim sa ona dva srafa pod nekim pravim uglom ?
Ovako izgleda da jedan sraf ode milimetar vise od drugog, pa se sve nategne ukrivo..Cini mi se da bolje radi sa jednim srafom.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne odredjuju srafovi pod kojim uglom ce biti remenica.
Srafovi pritegnu unutrasnju stranu remenice o zaobljeni deo osovine. Taj zaobljeni deo odredjuje kako ce stojati remenica, srafovi mogu da stoje kako hoces. A on se ne vidi na slikama.
Ako ti je ceona povrsina remenice, koja ide do lezaja, neravna (olupana), remenica ustvari legne kako treba, ali dzabe ako joj ta povrsina nije pod tacno 90.

Pazi... sve ovo je nagadjanje.
Milan755
Šegrt

Post by Milan755 »

U pravu si, srafovi nemaju veze i ovo sam negde resio povlacenjem remenice za 1 milimetar, ocigledno da je zapinjalo za lim od kucista ali se onda na drugoj strani remenica priblizila lancu i tacno ga kaci za pola mm, ne vidim problem dok radi, ali ne znam da li ovo sme da se ostavi ovako?
Sam lanac koji lezi na njoj malo usporava okretanje osovine, mozda i nije realno da se ona vrti lagano kao kad je samo na dva lezaja, sto ja sve vreme ocekujem..
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Oturpijaj malo taj lim i pali masinu
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

maricaiivica wrote:Oturpijaj malo taj lim i pali masinu
I ne zajebavaj vise :skratta::skratta::skratta:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Cek cek...
Da nisi ti gurnuo osovinu skroz do kraja na drugoj strani (tamo gde je onaj lezaj sto se raspao)?
Ne reba da ide bas skroz koliko moze, posto ce tada trljati celo osovine o nosac. Treba da ima nesto tipa milimetar lufta.
Milan755
Šegrt

Post by Milan755 »

mbole wrote:Cek cek...
Da nisi ti gurnuo osovinu skroz do kraja na drugoj strani (tamo gde je onaj lezaj sto se raspao)?
Ne reba da ide bas skroz koliko moze, posto ce tada trljati celo osovine o nosac. Treba da ima nesto tipa milimetar lufta.
Pa ako i jesam, to sam posle ispravio, ali onda se jako blago oslanja na lanac..Sto neko rece gore da oturpijam lim..to nije losa ideja.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ima jedan problem sa tim turpijanjem lima :)

To je nekako bilo sastavljeno bez tog turpijanja lima, i nista nigde nije kacilo.
Drugim recima, to sto kaci, ukazuje da je nesto lose sastavljeno, ili da fali jos neki deo koji nisi primetio, ili da je jos nesto osteceno...
Milan755
Šegrt

Post by Milan755 »

mbole wrote:Ima jedan problem sa tim turpijanjem lima :)

To je nekako bilo sastavljeno bez tog turpijanja lima, i nista nigde nije kacilo.
Drugim recima, to sto kaci, ukazuje da je nesto lose sastavljeno, ili da fali jos neki deo koji nisi primetio, ili da je jos nesto osteceno...
Ne fali nista, prilicno je jednostavno sastavljeno..Nema gde da kaci, nema niceg okolo, znaci zaglavljuje iskljucivo kad se oba srafa nategnu do kraja.
E sad, kad je izvuceno milimetar sve je ok, mozda je tako i bilo, ali meni je druga strana bas oslonjena na lanac, pa mi se ovo turpijanje ne cini kao losa ideja.
Milan755
Šegrt

Post by Milan755 »

Uspeo sam da pokrenem masinu, za sada radi, mada joj jos ne verujem pa na svakih 2 minuta rada proveram svaki sraf i svaki da li stoji na svom mestu. Imam malo problema sa nozevima, i da sve dovedem u ravan, ali jbg, nije to ozbiljan alat..valjda ce izdrzati tih sat-dva mesecno.
Hvala svima!
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Ma hoće, sigurno. a i ako neće, opet ćeš ga popraviti. Bitnije od tog stroja je novo iskustvo i sve što si naučuo kroz ovu epizodu. Svi smo tako nekako počinjali. Imao sam rijetku privilegiju svoje znanje o eletromehanotronici (ovo sam sada izmislio) brusiti na ovoj "kombinirki": Image Naravno da se hvalim, ali nemojte mi zamjeriti :D
Last edited by BILJEŽNIK on 09 May 2020 20:30, edited 1 time in total.
leruman
Precizni šegrt

Post by leruman »

Prosle nedelje sam nasao na onoj pijaci 15 u Smederevskoj palanci verovatno isti model koji ima kolega @Milan775.

Na zalost on je bio neispravan, pa ga nisam kupio. Koliko sam mogao da vidim , njemu je isto otisao lezaj i to bas mislim isti kao i ovoj prici. Tako da mislim da ce taj lezaj moci da se popravi.

Problem je sto su oba kaisa za pogon nozeva i vucnih valjaka ostecena. Mogu li ti kaisevi da se kupe kod nas ili moraju da se narucuju iz inostranstva.

Mislim da bih mogao da ga kupim za 100 eura u tom stanju kakvo je sad. Vredi li dati taj novac za njega? Plus naravno cena popravke.

U procesu sam popravke znatnog veceg diht/abrihtera ali on nece da bude skoro popravljen, a i prevelik ce biti da ga palim za svaki mali projekat. Ovaj manji bi bio koristan za obradu nekih manjih gredica, tipa do max 80 x 40 mm, za neke moje projekte.
Post Reply