Glodalica - Bosch GMF 1400 CE Professional
Za konstrukciju stola, mozda je najbolji debeli MDF (mediapan), mada moze i ta iverica za oplate. Prednost MDF-a je sto jako lepo prigusuje vibracije, a i mozes da ga nadjes u maltene svim debljinama. Preko njega dobro je zalepiti ultrapas ili tako neku "klizavu" a tvrdu povrsinu.
Sto se tice izbora, gledam otprilike kolika je cena za taj bosch, i ovde je nesto oko 40000 DIn (oko 450 Eur)
AKo se vec bavis pretezno ivericom, snaga ti nije primarna.
Mozda da pogledas Festo OF 1010 EBQ Set (http://www.festool.net/mediandoweb/inde ... KTIVPROD=1) koji je koliko vidim u Hrvatskoj oko 3000 Kn (+ PDV odnosno oko 500 Eur)
U taj set spada glodalica (1010W), kutija, paralelna vodjica i sina od 800mm sa rupama. Kasnije dokupis jos bazu za glodalicu i imas sistem za busenje rupa 32/37. Plus Festo ima more dodataka za glodalicu, koje mozes da uzimas kako ti zatrebaju.
Svaki ciga svoga konja hvali, ali taj model imam vec dugo, i stvarno je izuzetan, pogotovu sa pratecim priborom.
Sto se tice izbora, gledam otprilike kolika je cena za taj bosch, i ovde je nesto oko 40000 DIn (oko 450 Eur)
Mozda da pogledas Festo OF 1010 EBQ Set (http://www.festool.net/mediandoweb/inde ... KTIVPROD=1) koji je koliko vidim u Hrvatskoj oko 3000 Kn (+ PDV odnosno oko 500 Eur)
U taj set spada glodalica (1010W), kutija, paralelna vodjica i sina od 800mm sa rupama. Kasnije dokupis jos bazu za glodalicu i imas sistem za busenje rupa 32/37. Plus Festo ima more dodataka za glodalicu, koje mozes da uzimas kako ti zatrebaju.
Svaki ciga svoga konja hvali, ali taj model imam vec dugo, i stvarno je izuzetan, pogotovu sa pratecim priborom.
Dobro jemetabo wrote:TakoLoše sam teshvatio.
Konstrukciju stola praviš tako da bude što stabilnija i masivnija. Dobro bi bilo, zbog buke, da glodalicu zatvoriš kao u nekom ormaru.
Gornju ploču, ako koristiš MDF, obavezno ofarbaj (ako nije plastificirana) sa obe strane. MDF voli vlagu, pa da ne nabubri...
Ne moram da ti naglašavam da gornja ploča mora da bude takva da neće da se krivi pod teretom (svojim i glodalice).

Stabilna i masivna. Aha, vidimo sam da su glodalice u ormarima al nisam znao razlog, mislio sam prije svega zbog prašine. Da, onda ću je sigurno staviti u "ormar". Ovo za farbanje nisam znao. Hvala. Da, jasno mi je da gornja ploča mora biti čvrsta da se ne savije. Kad se odlučim za marku i snagu, krečem u izradu nacrta.
Od tolike hvale prema Festu ste i mene okrenuli tako da mi je namjera uzeti njega a ne ništa drugo.Mislim šta jest jest gledao sam i gledao i čitao ali sve se svodi da je Festo za ove poslove ipak na prvom mjestu,jer drugi rade alate ali on i malo razmišlja kad radi te iste alate.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Farbanje nije obavezno. Možeš zalepiti neki ultrapas, ali to uradi sa obe strane (kao što su kolege predložile).blum wrote:Ovo za farbanje nisam znao
Ima i gotovog obloženog medijapana. Nemoj štedeti na debljini, a i na dimenzijama stola. Obično se pravi u 4:3 formatu (640x480; 800x600; kao monitori

Å perploča i ultraplast...Hvala, uzet ću to u obzir kod izbora materijala.Å TRKIĆ wrote:Da taj srednji dio je obično čelični lim jer je dosta čvrst i tanak a ostatak stola može biti od bilo kojeg pločastog materijala samo bi bilo preporučljivo gornji dio stola po kojem ti klizi obradak da na njega staviš odnosno zaljepiš ultraplast ili neki zovu ultrapas.E i još jedno bolje da ti je gornja ploča od nekog čvršćeg matrijala recimo MDF ili blažujka ili nešto u tom stilu.Racimo ja sam snimio na jednom mjestu bukovu šperploču debljine oko 3 cm i mislim nju uzeti ( ali doslovno uzeti ) i na nju naljepiti ultraplast i to je to.
A ako imaš i neki ručni cirkular pa gledaj da napraviš prostor za ploču u koju bi mogao i cirkular da postaviš.Kužiš imaš jednu rupu u stolu a svaki alat ima svoju ploču i ako ti zatreba samo promijeniš alat sa pločom,a možeš staviti sve i glodalicu i cirkular i ubodnu pilu pa si na miru i koristiš šta ti treba.Mislim da nije loša stvar na taj način napraviti stol.
Čovijek sniva a Bog realizira!
danas sam gledao Bosch..GMF 1400 CE - za keš..3293 kn a GOF 900 CE - 2305 kn..mbole wrote:Za konstrukciju stola, mozda je najbolji debeli MDF (mediapan), mada moze i ta iverica za oplate. Prednost MDF-a je sto jako lepo prigusuje vibracije, a i mozes da ga nadjes u maltene svim debljinama. Preko njega dobro je zalepiti ultrapas ili tako neku "klizavu" a tvrdu povrsinu.
a ovo mi se isto čini ok..vidim da se više dobije za iste novce..Bosch je marka koja mi je više poznata..a za Festool sam čuo al nema ni jedan njegov alat..pa neznam..
Hvala !metabo wrote:Farbanje nije obavezno. Možeš zalepiti neki ultrapas, ali to uradi sa obe strane (kao što su kolege predložile).
Ima i gotovog obloženog medijapana. Nemoj štedeti na debljini, a i na dimenzijama stola. Obično se pravi u 4:3 formatu (640x480; 800x600; kao monitori). Centralna ploča je A4 (tako sam ja zapamtio), ili manja (zavisi od glodalice).

Nemam cirkular, al svidja mi se to kaj si rekao. Tak da bi mogao voditi računa o tome.Å TRKIĆ wrote:A ako imaš i neki ručni cirkular pa gledaj da napraviš prostor za ploču u koju bi mogao i cirkular da postaviš.Kužiš imaš jednu rupu u stolu a svaki alat ima svoju ploču i ako ti zatreba samo promijeniš alat sa pločom,a možeš staviti sve i glodalicu i cirkular i ubodnu pilu pa si na miru i koristiš šta ti treba.Mislim da nije loša stvar na taj način napraviti stol.
Da, kužim. Tak i mislim. Sad kad kupujem da kupim nekaj kaj je ok. Da mi služi jedno vrijeme. Naročito ako imaju taj dodatni alat. Vidjet ću.Å TRKIĆ wrote:Mislim da se isplati dati malo više novaca pa uzeti Festo jer kako kaže Mbole imaju dosta dodatnog pribora a to uistinu olakšava život,pogotovo ako imaš u planu da radiš malo ozbiljnije ovaj posao.
Ja sam slucajno naleteo na Festo jos negde 1999-2000 kada sam ustvari trazio cirkular sa vodecom sinom. Isto sam se tada zaleteo za Bosch, al me kod Festa privuklo obilje pribora (a i ovdasnji uvoznik Boscha nije bio uopste zainteresovan da ponudi pribor, za razliku od Festa kod koga si mogao da narucis bio sta iz ponude i da to dobijes za max 20 dana). Kupio sam tada cirkular, i od tada jos gomilu njihovog alata. Jedina mana koju sam im nasao je cena (al sto bi rekli ne moze "ono i ono").
Sve u svemu, videces ako se odlucis, a i ako pogledas recenzije po netu, videces da je "klasa za sebe".
Sve u svemu, videces ako se odlucis, a i ako pogledas recenzije po netu, videces da je "klasa za sebe".
Da, već ih proučavam. A trebali bi biti ok. Neznam koji njemački alat nije dobar?mbole wrote:Ja sam slucajno naleteo na Festo jos negde 1999-2000 kada sam ustvari trazio cirkular sa vodecom sinom. Isto sam se tada zaleteo za Bosch, al me kod Festa privuklo obilje pribora (a i ovdasnji uvoznik Boscha nije bio uopste zainteresovan da ponudi pribor, za razliku od Festa kod koga si mogao da narucis bio sta iz ponude i da to dobijes za max 20 dana). Kupio sam tada cirkular, i od tada jos gomilu njihovog alata. Jedina mana koju sam im nasao je cena (al sto bi rekli ne moze "ono i ono").
... ili ako si bas stao da ti ploca bude crsta, onda mozda mozes i da nadjes neko parce od radne povrsine iz kuhinje, ali ne od iverice nego od mermera ili nekog slicnog materijala. Neke firme na zapadu su radne povrsine za svoje masine pocele da prave od mermera. Ima smisla, jer je postojan, ne rdja, masivan ali zato nije tako cvrst kao odlivak.
Milos
Milos