Izrada Namestaja od Lameliranog drveta?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pitanje je da li ti je poenta na "zdravoj" varijanti, ili izgledu, ili "da se kaze da je zdravo"
"Zdravo" zaboravi, koliko god marketing drobio o tome.
Svaki, ali bukvalno svaki premaz (izuzimajuci cist selak i ovo sto je BR pomenuo), ima svojih kerefeka, ali generalno, oni koji vaze za "najnezdravije" i "neprirodne" su u sustini manje problematicni jednom kada se osuse, nego oni koji su "prirodni".

Drugim recima, PU lak, koji nije ni malo zdrav dok ga nanosis, ce biti u upotrebi "zdraviji" od uljanog laka, ili firnajza, koji je jelte "prirodan" (a prirodan je do mojega, iako ni to sto je prirodan ne znaci ama bas nista, i bunika i lijander su prirodni :))

Ako je u pitanju izgled, puno toga moze jako lepo da izgleda, ali sve zahteva perfektnu ("picajzla" perfektnu) prethodnu obradu. Smirglanje do besvesti...
Tvrda ulja za podove, su se meni pokazala ekstra dobro. Izgled je odlican, postupak nije slozen, a pri tom su i jako izdrzljiva.
Po onome sto sam video u sastavu, ne bi trebalo da bude ni "zdravstvenih" problema.
Radio sam prag od WC-a u radionici i izdrzao je barem godinu dana, u perfektnom stanju (posle sam otisao iz te firme). Ako je na tom mestu preziveo, onda ce na krevetu trajati doveka
Pele234
Brzi dodavač alata

Post by Pele234 »

@BR, @Mbole- hvala na slikovitim objašnjenjima (već sam ih čitao u drugim temama-za toliko uvažavam forum da mogu uraditi bar elementarni "domaći"). Uglavnom dosta materijala sam već prelistao od onoga što je dostupno na netu. Moje pitanje se više odnosilo na vaše preference zasnovane na iskustvu. Sta se vama najviše dopalo kao resenje. Bas kao sto je mbole naveo primer za tvrda ulja (takodje u užem izboru).
Moj cilj je da sva lepota drveta dodje do punog izražaja.
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

Koristio sam i ja to tvrdo ulje (od Boleta) i odlično se pokazalo. Konkretno, radio sam naslone za ruke na "računarskoj" stolici, da je tako nazovem.. Elem, klinac je već godinu dana koristi, sedi po ceo dan na računaru. Znojave ruke i podlaktice su non-stop na tim naslonima i ist su kao i prvog dana. Malo ga "zažuti" pa to može nekome da smeta. ovo je tvrdo ulje za podove, a ima i neko za radne površine koje nisam koristio.
Post Reply