Izrada Namestaja od Lameliranog drveta?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Pele234
Brzi dodavač alata

Izrada Namestaja od Lameliranog drveta?

Post by Pele234 »

Pozdrav i veliko postovanje svima a posebno moderatorima foruma.
Zamislio sam i nacrtao elemente za spavacu sobu (Krevetac, Garderober i Francuski lezaj) - Slike u prilogu
Inace ideja je bila nabaviti materijal i naci stolara koji bi to izradio. Raygovarao sam sa par njih (zivim u Nisu) ali jos uvek nemam odgovor na neka pitanja pa bih bio zahvalan za par saveta oko izradue gorepomenutih elemenata.

- Spavaca soba - Image

- Krevetac - Image
. Pitanja: Da li je moguce iraditi stranice kreveta od lepljenih lameliranih ploca (d=18mm, Bukva). Potrebno je i farbaati ih u belo. Kolika je verovatnoca da ce se izvitoperiti? Da li raditi od medijapana? imate li jos nekih predloga?

- Garderober - Image
Pitanja: Da li je moguce uraditi stranice od Lepljenih lameliranih ploca (stranice 60*230 cm). Ili je ideja luda i bolje raditi ormar od iverice?

- Krevet - Image
Pitanja: da li je dovoljno da se ram kreveta radi od dasaka debljine 18 mm.
Last edited by Pele234 on 23 Apr 2020 16:33, edited 1 time in total.
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

Dobro dosao . . .

pogledaj ponovo pravila foruma . . . Image
ono sto znas da nacrtas znas i da napravis
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Dobro dosao na forum.
Nakon sto popunis lokaciju u profilu, moraces da postavis slike pravilno.
Kada si izabrao sliku i kliknuo na upload, pojavice ti se pored slike link. Ceo taj link kopiras u telo poruke.
Pele234
Brzi dodavač alata

Post by Pele234 »

Hvala na savetu (i strpljenju)
:)
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Sto se tice plakara i krevetca, nije nikakav problem. Naravno, vazno je da su ploce radjene od suve gradje, propisno uradjene. To planiras dobaviti od lokalnog velikog proizvodjaca?
Sto se tice kreveta, ono sto nosi tezinu je sirina (ovde visina) te daske, debljina nije presudna. Ovde je ta sirina barem 15cm i to je ok. Ja se pitam sta ce ici preko toga. Premalo ih je pa je razmak izmedju njih preveliki.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Hm, sad citam komentare na samim scrtezima pa se pitam nesto. Ti planiras bukvu zato sto mislis da je to bolje i cvrsce?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ove konstrukcije su za plocaste materijale, nisu za drvo, makar bilo i lamelirano.

Drvo razlicito radi duz i popreko na godove sa promenom vlage. Ta promena ume da bude bas drasticna.
I onda stranica tvog kreveca poraste za pola santimetra, a dno ostane isto. Nesto mora da pukne.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Bole, na dno se uvek stavljaju letvice, nikada puno dno.
Ovo je deciji krevetac, tu se pomeri navlaka pa dete pisne...pa mora da okrenes dusek, pa...
Zaboravio si :)
A promaklo mi je puno dno na crtezu
Pele234
Brzi dodavač alata

Post by Pele234 »

Odgovori @maricaiivica:
1.To planiras dobaviti od lokalnog velikog proizvodjaca? - Da. Fabrika koja radi lemelirane ploce za izvoz. Bio sam da pogledam. Kvalitet vrlo zadovoljavajuci
2. Ja se pitam sta ce ici preko toga. Premalo ih je pa je razmak izmedju njih preveliki. - Definitivno. planirao sam podnice ili mozda neki sper /lesonit.
3. Ti planiras bukvu zato sto mislis da je to bolje i cvrsce? - Fabrika radi lameliranu bukvu i nemam bas neki izbor. Ali po meni mislim da je bukva optimalna varijanta za tu namenu. Misljenje...?
Odgovori @MBOLE
1. Ove konstrukcije su za plocaste materijale, nisu za drvo, makar bilo i lamelirano. - Na tu dilemu vec par dana trazim i "googlam" odgovor. Otud i moje pitanje iskusnijim majstorima na forumu. Da li je neko imao iskustva sa namestajem od lameliranih ploca. Znam da je plocasti materijal sigurno resenje. Ali imam "predrasudu" da je drvo uvek bolja opcija od plocastih materijala. I Stvarno ih nevolim mnogo (plocaste materijale).
Pele234
Brzi dodavač alata

Post by Pele234 »

Ukoliko vise ljudi deli misljenje da i lamelirane ploce rade i da je pomeranje i do 5mm onda mislim da nema razloga dalje diskutovati na tu temu.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Naravno da postoji promena dimenzije ali o tome ce stolar da razmislja kada bude pravio. Nista previse vazno ako se predvidi.
Napisao sam jedan post dok si ti pisao prethodni, pogledaj ga.
Meni je veci problem farbanje toga u pokrivnu belu boju. Da bi to izgledalo kao na medijapanu, ima da se radi...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Krevetac sam uzeo samo kao primer.
Ko sto marica kaze, ako se to predvidi i konstrukcija resi odgovarajuce, onda nije problem. Ja sam pisao u odnosu na ono sto je na crtezima.
Pele234
Brzi dodavač alata

Post by Pele234 »

Googlajuci naišao sam i na firmu koja radi garderobere od lameliranih ploča. Pa sam pretpostavio da je ideja izvodljiva uz pravilan pristup.
Mada iskreno i ja imam sve vise sumnji da ce to ispasti kako sam zamislio ukoliko se radi od lameliranih ploča.
A sto se tice boje, ako budem radio od lameliranih ploča definitivno nece biti farbanja u belo. Samo lakiranje drveta.
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

Meni se svidja onaj post kad mbole kaže ovo su konstrukcije za plocaste materijale 👍
Lamelirane ploce su vestacki materijal kao i univer mdf sper....
Sto se lamelirano drvo siri ni po brige al sto oce i da se krivi i suče u velikim formama( ka sto su recimo vrata od tog plakara) ne mora mnogo al kod vrata je i malo mnogo😬
Postoji u furnirani mdf ...isto liči ko drvo😂
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Pa i to krivljenje i sukanje je posledica sirenja i skupljanja :P
Ali, zbog toga se ni ne prave vrata po istom principu, ko da su od plastike ili univera, vec se prave ko da su od drveta. Zato taj materijal i jeste drvo a ne univer, mdf, sper (sitno drvo umesano u mnogo plastike).
Ovo je drvo sa mnogo manje izrazenim krivljenjem od samog drveta. I naravno, vizualne razlike su ocigledne
Post Reply