scheppach popravka
Ajde da prvo razbijemo jednu zabludu 
Klizni lezaj uopste nije inferioran u odnosu na kuglicni. Naprotiv, ima mnogo karakteristika koje su bolje od njega.
Ali ... zahteva mnogo precizniju obradu (saosnost lezajeva), podmazivanje... ne moze jednostavno da se uzme sa police i ugradi...
U sustini, kuglicni je u sirokoj upotrebi zato sto je jeftiniji, ne zato sto je bolji.
Recimo na svim mestima gde su radijalna opterecenja velika, ili gde postoje udarna opterecenja, klizni lezaj je daleko bolji od kuglicnog (sta mislite, zasto radilica motora ima klizne lezajeve?).
Par hiljada obrtaja koliko imaju glave na abrihteru/dihtu, su u masinstvu niski obrtaji. To sto nama 3000 deluje kao mnogo je nebitno.
Kuglicni lezaj prenosi opterecenja u nekoliko tacaka, to jest linija kada je u pitanju valjkasti, dok klizni to radi na velikoj povrsini. Dzaba sto je povrsina kuglicnog ekstremno tvrda, kada je kontaktna povrsina mala, pa pritisak raste u nebo.
Klizni lezaj kao manu ima to da mora da ima vece aksijalne dimenzije.
Sa druge strane, klizni lezaj jednom kada se zavrti, teoretski bi mogao da radi beskonacno dugo.
Ono sto mnogi ne shvataju, kod kliznog lezaja ne klizi materijal osovine direktno po materijalu lezaja. Izmedju mora da postoji uljni film (ulje ili mast sve jedno), tako da u sustini osovina i lezaj nikada ne dolaze u direktan kontakt.
I tako dalje i tako dalje...

Klizni lezaj uopste nije inferioran u odnosu na kuglicni. Naprotiv, ima mnogo karakteristika koje su bolje od njega.
Ali ... zahteva mnogo precizniju obradu (saosnost lezajeva), podmazivanje... ne moze jednostavno da se uzme sa police i ugradi...
U sustini, kuglicni je u sirokoj upotrebi zato sto je jeftiniji, ne zato sto je bolji.
Recimo na svim mestima gde su radijalna opterecenja velika, ili gde postoje udarna opterecenja, klizni lezaj je daleko bolji od kuglicnog (sta mislite, zasto radilica motora ima klizne lezajeve?).
Par hiljada obrtaja koliko imaju glave na abrihteru/dihtu, su u masinstvu niski obrtaji. To sto nama 3000 deluje kao mnogo je nebitno.
Kuglicni lezaj prenosi opterecenja u nekoliko tacaka, to jest linija kada je u pitanju valjkasti, dok klizni to radi na velikoj povrsini. Dzaba sto je povrsina kuglicnog ekstremno tvrda, kada je kontaktna povrsina mala, pa pritisak raste u nebo.
Klizni lezaj kao manu ima to da mora da ima vece aksijalne dimenzije.
Sa druge strane, klizni lezaj jednom kada se zavrti, teoretski bi mogao da radi beskonacno dugo.
Ono sto mnogi ne shvataju, kod kliznog lezaja ne klizi materijal osovine direktno po materijalu lezaja. Izmedju mora da postoji uljni film (ulje ili mast sve jedno), tako da u sustini osovina i lezaj nikada ne dolaze u direktan kontakt.
I tako dalje i tako dalje...
Generalno se slazem sa tobom, kada tu pricu rade Nemci. No u ovom slucaju to nije tako.
Prvo pogledaj klizni lezaj, koji je buricast, a ne valjkast. Sa obzirom na to koliko je buricast, gotovo je sigurno da se nije tako pojeo, posto bi za to bilo potrebno posteno pomeranje osovine abrihtera, nego je tako i napravljen, jer je to jeftinije.
Drugo, da bi radio, nezatvorenio klizni lezaj kao sto je taj na slici zahteva redovno mazanje. Ne vidino ovde nista sto ga zatvara, mazalica gotovo sigurno postoji, ali da bi sve to radilo, mora da se podlazuje maltene svakodnevno, ili pre svake upotrebe. Sa obzirom da je u pitanju amaterska masina, koliko je realno ocekivati redovno odrzavanje?
Sve u svemu, ovde ovo nije stavljeno sto je bolje, nego sto je jeftinije.
Prvo pogledaj klizni lezaj, koji je buricast, a ne valjkast. Sa obzirom na to koliko je buricast, gotovo je sigurno da se nije tako pojeo, posto bi za to bilo potrebno posteno pomeranje osovine abrihtera, nego je tako i napravljen, jer je to jeftinije.
Drugo, da bi radio, nezatvorenio klizni lezaj kao sto je taj na slici zahteva redovno mazanje. Ne vidino ovde nista sto ga zatvara, mazalica gotovo sigurno postoji, ali da bi sve to radilo, mora da se podlazuje maltene svakodnevno, ili pre svake upotrebe. Sa obzirom da je u pitanju amaterska masina, koliko je realno ocekivati redovno odrzavanje?
Sve u svemu, ovde ovo nije stavljeno sto je bolje, nego sto je jeftinije.
Ako sad kupujem, narucujem i trazim..Da li mi treba Klizni lezaj samo ili i onaj deo u koji taj lezaj ulazi? Ne znam koliko je pametno da ja nesto cackam sa 0 % iskustva, nisam bas siguran da cu moci to sve da vratim..Ili da kupujem novu masinu, nesto sto bi moglo da odradi 3-4 daske par puta mesecno, toliko mi realno treba.
- art of wood
- Vrhunski majstor
Ja sam nasao link za tvoju masinu (za narucivanje delova )
Realno ne znam model niti vidim itijednu libricu pa sam uspeo aaa da nije korone sigurno nebih😬
Kao i za sve sto ne znas provedes par dana na netu izčitaš prvo sve na srpskom pa prevodis tekstove pa odgledas tutorijale
Ne platis majstora al to košta zivaca i vremena ali nesto naucis
U nekom slučaju ti se to isplati a nekad i ne ,za nešto se isplati trositi vreme za nesto ne
Htedoh reci moras nesto i sam da skontas....otkud znas ko ti govori pravu stvar ,svi mi zelimo da cujemo ono sto nam u tom trenutku odgovara ðŸ˜
Isti je slucaj kad kupujes masinu ....
Nigde na jednom mestu neces naci sve odgovore😬
Realno ne znam model niti vidim itijednu libricu pa sam uspeo aaa da nije korone sigurno nebih😬
Kao i za sve sto ne znas provedes par dana na netu izčitaš prvo sve na srpskom pa prevodis tekstove pa odgledas tutorijale
Ne platis majstora al to košta zivaca i vremena ali nesto naucis
U nekom slučaju ti se to isplati a nekad i ne ,za nešto se isplati trositi vreme za nesto ne
Htedoh reci moras nesto i sam da skontas....otkud znas ko ti govori pravu stvar ,svi mi zelimo da cujemo ono sto nam u tom trenutku odgovara ðŸ˜
Isti je slucaj kad kupujes masinu ....
Nigde na jednom mestu neces naci sve odgovore😬
Nema na masini ona nalepnica sa modelom, skinuta je, na motoru samo pise scheppach i snaga 1500w..Razmisljam, ako uspem i da dodjem do delova, da li cu opet imati slican problem uskoro, ako uopste uspem da ih namontiram i koliko ce sve to biti sigurno za rad..Koliko vremena gubim na cekanju i trazenju..Nekako se majstor koji moze to da uradi namece kao najbolja opcija, ali nemam ni njega..Nezgodno je kad se upletes u nesto o cemu blage veze nemas, ali ajde pokusavam da pohvatam sve. U bravariji, gde se jos negde i snalazim, je jasno sve.. 1 plus 1 je 2..Ovo sa stolarstvom je bukvalno pakao, treba ti ozbiljno znanje iz vise oblasti.
Taj lezaj se skoro sigurno okretao u kucistu, tako da ti treba i kuciste.
Da li je pametno da cackas...
Iskustvo je debelo precenjena kategorija
Ne kazem da je nebitno, daleko od toga, ali u 98% slucajeva u ovakvim poslovima, iskusan ce samo uraditi brze, ne i bolje od onoga ko to nikada nije radio, ali se potrudi da sagleda celu pricu.
Koristi najbitniji alat koji imas: glavu.
Sto kaze art... pokupi informacije gde god mozes da dodjes do njih. Sedi, razmisli, probaj, ako nece, sedi razmisli ponovo...
Vremena bar imas (3-4 daske mesecno). Vec je pokvareno... ako ti je opcija da kupis novu, nemas sta da izgubics pokusajem popravke. naprotiv, mozes samo da dobijes.
Da li je pametno da cackas...
Iskustvo je debelo precenjena kategorija

Koristi najbitniji alat koji imas: glavu.
Sto kaze art... pokupi informacije gde god mozes da dodjes do njih. Sedi, razmisli, probaj, ako nece, sedi razmisli ponovo...
Vremena bar imas (3-4 daske mesecno). Vec je pokvareno... ako ti je opcija da kupis novu, nemas sta da izgubics pokusajem popravke. naprotiv, mozes samo da dobijes.
nemoj mnogo mudrovati,svaka iole ozbiljna metalostrugarska radionica ima i strug i glodalicu.
odnesi i kazi sta hoces i bices najsrecniji kad to vratis na mesto i upalis masinu
BG je golemo selo,ima radionica koliko hoces
p.s. kazes da si bravar a pricas kao ucitelj srpskog jezika :skratta:
odnesi i kazi sta hoces i bices najsrecniji kad to vratis na mesto i upalis masinu

BG je golemo selo,ima radionica koliko hoces

p.s. kazes da si bravar a pricas kao ucitelj srpskog jezika :skratta:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
- art of wood
- Vrhunski majstor
- maricaiivica
- Moderator
- art of wood
- Vrhunski majstor
Salu na stranu ...vezano za temu ali vise filozofski,pitanje je zašto je neko stavio kombinaciju dva lezaja na istu osovinu,ne verujem da je u pitanju usteda ,vise mi lici da je losa obrada (ili nikakva) pa taj klizni lezaj to kompenzuje koliko toliko (par meseci😂)...brzina abrihtera je oko šest hiljada obrtaja to nije mala brzina (bar ovih vecih).Znam od ranije ako nije dobro odradjena osovina da to pravi velike probleme pa cak i kad je jedan krut jedan udesivi lezaj ,tolike probleme da mozes peci jaja na kucistu lezaja
- maricaiivica
- Moderator
Mislim da cu za sada da batalim popravku, bar dok ne prodje sve ovo sa vandrednim stanjem i slicno..U narednih mesec dana cu kupiti neki novi abrihter, samo ovaj put negde gde ima garancija ili bar zasigurno servis za takvu masinu. Znaci opet mali kinez (einhell ili womax) i fosnu vise ne ubacujem u njega.