Drvo na delu fasade

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
dgajic
Dodavač alata

Drvo na delu fasade

Post by dgajic »

Pozdrav svima,

Zeleo bih da na fasadi uradim deo izmedju prozora u drvetu tj. horizontalno postavljenim daskama, kao na slici:
https://ibb.co/cvrJGJ

Fasada je debljine 15cm (izolacija), u tom delu bi isla drvena podkonstrukcija, kamena vuna, vodonepropusna folija i preko daske. Sirina je oko 2m, visina 1.4m.

Imam par pitanja:
1. koje drvo uzeti, gledao sam sibirski aris ali mi je streha uradjena brodskim podom (pabst-ov), pa bih mozda uzeo i brodski pod u obzir. Sibirski aris ima i kao brodski pod i kao daske, mada su me savetovali da uzmem daske i stavim razmak 5mm izmedju posto drvo radi. Meni je cak na oko lepsi brodski pod koji imam ispod strehe (mislim da je bor), samo bih morao da nadjem prvu klasu posto ovaj koji sam uzimao ima dosta cvorova.

2. Kako da sakrijem srafove kojima se daske pricvrscuju na podkonstrukciju? (u slucaju brodskog poda bi trebalo da moze sa onim limicima ispod, jel ima nesto slicno za daske)?

Hvala!
Last edited by dgajic on 12 May 2018 22:22, edited 1 time in total.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Sibirski ariš je navodno sjajan za vanjske radove, mada je malo skuplji. Razmak je obavezan, ako ćeš samo slagati jednu dasku iznad druge.

Koja je debljina daske? Ako je dovoljno debela možeš ubušiti rupe tako da ti vijci uđu u dasku 1 cm, napraviti čepove i zatvoriti rupe.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Aris ce mnogo duze da potraje.
Razmak izmedju dasaka je bitan i zbog zadrzavanja vode a razmak moze biti i cm.
Klipse mozes uzeti pa na njih okaciti daske ili samo dve daske koje skrivaju srafove kojima je podkonstrukcija fiksirana u zid ali toga nisam siguran gde ces naci u svojoj blizini. Mozes poruciti online...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne znam kako si zamislio podkonstrukciju, ali mozda mozes da daske prisrafis za podkonstrukciju sa zadnje strane, pa da onda sve zajendno montiras na zid. Srafove kojima podkonstrukciju kacis na zid zavuces negde u razmak izmedju dasaka.

I aris mozes da das nekome da ti obradi tako da dobijes falc ili utor i pero ko na brodskom podu, tako da moze da radi, a da sve bude "zatvoreno".

PS
AKo ikako mozes, nadji galvanizovane srafove/eksere sta vec budes koristio. Znam da ih nema u bas svakoj prodavnici.
dgajic
Dodavač alata

Post by dgajic »

Hvala na odgovorima, daske sinirskog arisa su debljine mislim 20mm (cena je 26e/m2). Ima i 28mm, to je jos skuplje.

Postoji i brodski pod od arisa, sa odgovarajucim falcevima.

E sad, tamo gde prodaju su me savetovali da stavim srafove i to sa maticom posto ce drvo da radi napolju pa se boje da se deformise.

Raspon je 2m, mislio sam da stavim vertikale na 65cm i da u njih srafim daske ali mogu i gusce (to bi bile letve 5x5cm). Klipse mi se svidjaju, gledao sam danas one za deking, pretpostavljam da je to isto - samo treba da udubim zleb.

Pitanje samo koliko ce drvo raditi napolju, sad mi pade na pamet, a sta mislite o onom termo tretiranom drvetu - secam se da sam procitao da je ono daleko stabilnije?
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Ako su ti rekli tamo gde prodaju, onda dobro, oni su eksperti..

To sto ti hoces se ne pravi od drveta. Te kerefeke se prave od kompakt ploca, koje se montiraju na metalnu podkonstrukciju zabiocama. Cak i tako, na toj fasadi, to ne moze da se izvede da valja, posto ce ti izolacija u toj zoni biti tanja nego u ostalima. Posledice ce biti vlazenje fasade izmedju prozora.

O drveta imas jos vise problema, opre svega zbog toga sto je podkonstrukcija jos deblja, pa za toliko smanjujes izolaciju.

Da sam na tvom mestu, odustao bih od ideje, ili je napravio kako treba, sa fasadnom maskom preko celog zida, izbacenom za debljinu konstrukcije+ obloge, koja je oblozena odgovarajuciom minetralnom plocom tamo gde treba da izgleda kao fasada, a izmedju prozorta se nalazi kompakt ploca kao obloga. Drugo resenje je redizajniranje ideje, tako da se ommoguci da izolacija biude pune debljine izmedju prozora, a da parce zida izmedju dva prozora bude izbaceno.
dgajic
Dodavač alata

Post by dgajic »

Izazvao sam zabunu sa onim 5x5cm, izvinjavam se.

Podkonstrukcija ce ukupno biti 15cm, kao i ostatak fasade, mislio sam da ukrstim stafle 5x5 (3x) a izmedju ide kamena vuna...drvo je isto dobar izolator, tako da mislim da ce biti OK, uglavnom drvo ce biti u istoj ravni ili mozda malo izboceno u odnosu na fasadu.

Gledao sam alternative drvetu, tj. imitacije, ali to nije to. Arhitekta je to vec radio ali je u pitanju mahagoni a to mi je preskupo. Cekam kontakt stolara koji je to radio, pa cu da vidim da li moze da izvede sa alternativnim meterijalima i kako spaja.

Shvatio sam da se ne slazete sa preporukom prodavaca, meni se sa druge strane svidja predlog za klipsne, pa cu verovatno da probam to. Svakako cu podeliti iskustva, ako ne bude dobro zamenicu, u pitanju je oko 3m2 pa nijr problem.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Arhitekta koji je to vec radio moze slobodno diplomu da iskoristi umesto toalet papira, posto je nije zasluzio.

Kod nas nema previse ljudi koji razumeju gradjevinsku fiziku. Drvo je jedno 3.5 puta slabiji izolator od kamene vune, i na 15 cm kamene vune koju postavljas gubis poprilicno na tom mestu. 10cm izolacije+ 5 cm drveta je nije diovoljno da bi objekat uopste zadovoljio minimalne zahteve za nove objekte, a i to odokativno, posto ne znamo sta je sa drugih strana. Drvo je otprilike 3.5 puta losiji izolator od kamene vune, pa je tih teoretskih 10+5 ekvivalent 11.5 cm. I to ako bude izvedeno kako treba, sto se nece desiti, posto rade Srpski majstori.

Da ne pominjemo da su debljine izolacija koje zadovoljavaju nasi propisi debelo manje od onoga sto se stavlja po normalnim zemljama, koje imaju manje toplotno opterecenje od nas. Svaki dinar koji ulozis u tu glupost, kostace te nekoliko puta vise, kroz probleme vlage, povecanu potrosnju energije, odrzavanje i rekonstrukcije toga.
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

Taj deo drveta između prozora ima čisto estetsku funkciju. Jedini način da ga postaviš je da preko fasade postaviš drvene letvice, čisto ukrasa radi, ali moraju da budu odmaknute od same fasade. Mora da postoji i razmak između letvica. Sve ovo što ti pričam nema veze sa arhitekturom već sa praksom. Dosta mojih komšija je postavljalo oblice kao ukras i kao neku vrstu izolacije na kuće, ali sad više ni jedna kuća nema tu vrstu fasade. Zašto ? Zbog buba. Bube (bube, ose, stršljenovi ... ) neviđeno vole da se zavuku ispod takve fasade, pogotovo ako je drvo priljubljeno uz kuću jer im to ostavlja sitne otvore gde se uvlače. Na drvenim fasadama koje su odmaknute od zida neće da prave jazbine jer je provetreno. Fasada je zeznuta stvar. Ja sam veliki ljubitelj drveta, ali nekada treba znati kada je dosta. Razmisli da nalepiš kamen, tj. kamene pločice u tim segmentima. Veoma lepo izgleda, a nema muke oko održavanja.
Eva-adamova
Dodavač alata

Post by Eva-adamova »

Vidim da je tema stara skoro 2 godine, a bas me zanima da li je clan sproveo u delo svoju zamisao ili odustao...
Ja nisam nasla nista slicnije na ovom forumu. A zelim da jedan plato metalne konstrukcije poplocam dekingom. Jos se dvoumim izmedju wpc varijante ili sibirskog ariša... razlika mi je duplo u ceni. Da li neko ima iskustva, preporuke sta odabrati. U pitanju je plato u privatnoj kuci, severne orijentacije, 4x11m
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Eva-adamova wrote:Vidim da je tema stara skoro 2 godine, a bas me zanima da li je clan sproveo u delo svoju zamisao ili odustao...
Ja nisam nasla nista slicnije na ovom forumu. A zelim da jedan plato metalne konstrukcije poplocam dekingom. Jos se dvoumim izmedju wpc varijante ili sibirskog ariša... razlika mi je duplo u ceni. Da li neko ima iskustva, preporuke sta odabrati. U pitanju je plato u privatnoj kuci, severne orijentacije, 4x11m
Dobro dosla na forum.
Kako to planiras da postavis na Maldivima, aris ti je mnogo bolje resenje. Trajace 2 decenije i bez odrzavanja dok kod wpc-a uvek postoji mogucnost da propada pod uticajem uv zraka.
P. S. Procitaj sta pise velikim slovima, na vrhu ove i svake druge stranice na ovom forumu.
Eva-adamova
Dodavač alata

Post by Eva-adamova »

Eto lokacije, koja rasvetljava dosta toga...
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Pitanje je na nivou da li bi pre laminat u stanu, ili parket. Tvoj izbor. WPC je plastika, sta god bio punioc, a drvo je drvo. Pa biras prema ukusu i dzepu.
Eva-adamova
Dodavač alata

Post by Eva-adamova »

Da, s tim što u tom poredjenju laminat košta duplo više od parketa. U svakom slučaju, htela sam da čujem konkretna iskustva, šta se kako polazalo u spoljnim uslovima. Čak je najmanje pitanje estetike.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Aris je zaista dugotrajan i bez ikakve zastite a premaz ga cuva od promene boje pod uticajem uv zraka. Bez premaza malo promeni boju, pobeli/sivi.
Meni i takav deluje fantasticno i ja sam ga proslo leto postavljao bez ikakve zastite.
Wpc na trzistu je velikog raspona kvaliteta, od smeca do odlicnog proizvoda. Nemam nekog iskustva osim sto sam ga gledao ugradjenog na par mesta
Post Reply