Gde ima da se kupi ovakav granicnik ?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Gde ima da se kupi ovakav granicnik ?

Post by LepoJeBitiFin »

Kao sto naslov kaze zamolio bih da mi neko kaze gde ima da se naruce ovakavi granicnici za burgije .

Image

Vec posedujem ove Image i samo se zlopatim ,

kao sto vidite stezu u jednoj tacki a kako su burgije spiralne i ovalne to drzi ko macka repom............ za razliku od gornjeg primera

gde se granicnik ( izgleda ) skuplja i tako steze celom povrsinom pa je verujem mnogo sigurniji .

Hvala
Last edited by LepoJeBitiFin on 24 Feb 2020 15:39, edited 1 time in total.
ono sto znas da nacrtas znas i da napravis
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Da budem iskren, nigde takve nisam video na ponudi. Imam jedan set univerzalnih, tipa kolete, plasticnih. Dva pokrivaju sve dimenzije do cini mi se 13mm. Iz iskustva, premekani su, i lepo rade dok ih ne silujes.
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

Nadjoh https://www.shopperalati.rs/granicnici- ... -wolfcraft

Bas na ove sam mislio
Image

Ima i jeftinije ( isti proizvodjac :forvonad: ) http://toolshop.rs/proizvod/dubinski-gr ... 55000/3464

Steta sto ide ovako po 3 kom , sestica mi uopste ne treba ali zato bi mi par osmica leglo . . . narucujem 2 paketa pa kompletiram :hurra:
Last edited by LepoJeBitiFin on 24 Feb 2020 21:40, edited 1 time in total.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Suoer. Narucujem i ja :D
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Jel mene oci varaju ili je ovih 6mm, ustvari 1/4" a 10mm ustvari 3/8" :)
Skoro sam siguran da je to otisnuto na granicniku

Usput... konstrukcija mi se bas i ne svidja.
Ako nemas burgiju bas tacno nazivne velicine i ako rupa na granicnikunije nije bas tacno te nazivne velicine, i dalje imas kontakt samo u dve linije. A upravo to ce ti se desiti sa burgijom 6mm, u rupi od 6.35mm (1/4").

Mnogo bolje resenje bi bilo da su umesto poluokruglih, trougli zarezi koji stezu burgiju.
Tada bi uvek imao kontakt u 4 linije sto je stabilno (stabilno je vec sa tri).
sonus70
Samostalni majstor

Post by sonus70 »

Malo turpijanja na spoju da može šaraf više da se stegne i to je to.Ako ne drži dovoljno jako.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Mozes da turpijas koliko god hoces, i da stezes koliko god hoces.
Ako rupa i burgija nisu idealno istog precnika imas kontakt u dve linije.
A dve linije ce uvek biti nestabilne, koliko god da ih stegnes. Neophodne su ti barem tri, a tada je potrebna sila stezanja vrlo mala.

Sta mislis, zasto masinci koriste V blok kada stezu okugli komad u stegu a ne poluokrugli?
sonus70
Samostalni majstor

Post by sonus70 »

Koliko vidim od aluminijuma je a on ima taman dovoljno elastičnosti da se pri stezanju deformiše i lepo zategne oko burgije da ne proklizava od normalne upotrebe. Ne naravno ako je burgija 6 a graničnik sa rupom 8mm .
Ako je razlika .35mm sasvim je dovoljno.
Sad jedino ako se ko sivonja upre recimo stubnom .... Tu mu neće pomoći ni da je zavareno.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

A na koji nacin se skupu ta rupa za 0.35mm?
sonus70
Samostalni majstor

Post by sonus70 »

Pa po slici gore prsten ima prekid i tu se steže srafom. neka je zazor na tom mestu samo 1mm sa malo stezanja taman ćeš ga toliko skupiti .
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne pricam ja o klizanju. Pricam o klackanju.

Ajd da ponovim :)
Stavi sipku u stegu. Klackace se, koliko god da je stegnes ukoliko ne deformises materijal sipke (a to ti nece uspeti sa HSS burgijom).
Stavi tu istu sipku u stegu koja ima zarez, nece ni mrdnuti, i to nakon sasvim blagog stezanja.

Krug je isto sto i ravna ploca, ako nije apsolutno pasent.
0.35 uopste nije tako malo.
I mozes da stezes koliko god hoces, opet ces stegnuti burgiju samo u dve linije,a ne po celom obimu.
Posto stezes samo u jednom pravcu, krug u pravcu pod 90 stepeni u odnosu na onaj u kom stezes, ostaje koliki je i bio.

A resenje je trivijlano. Samo umesto okrugle rupe (to jest dva polukruga) treba da postoje dva zareza. Nista vise. I to bi perfektno drzalo, i to na dosta sirokom rasponu debljina brugije.

Ovo je princip.
Ovo konkretno je "dog" za strug, al nebitno, zamisli ga samo u manjim dimenzijama, i bez ova dva "repa". Sa jako malom silom na srafovima stegne ko sasav.
Image
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

......................................slikacu ga da vidite to jednostavno resenje od kuhinjskog elementa koji smo

svojevremeno redovno bacali kao visak .
Ovaj granicnik me nikada nije izdao Image

Nerekada smo uz svaku PVC kuhinjsku nogicu dobijali i ovaj ( plasticni sraf ) a kako smo ga retko koristili

uglavnom smo ih bacali :butter: ....... kako je po sredini supalj ( f 5mm ) skoristio sam par komada za burgije

istog precnika i prilagodio za razlicite dubine :tummenupp:

p.s greskom sam umesto citiranja izmenio prethodnu poruku :groota: gde sam posumnjao da je mbole svojevremeno

bio profesor sto se po njegovom priznanju i pokazalo kao tacnim :fuckyou:
Last edited by LepoJeBitiFin on 28 Feb 2020 16:31, edited 1 time in total.
sonus70
Samostalni majstor

Post by sonus70 »

OK.
To tvoje rešenje je univerzalno za sve vrste potreba i materijala. Ja sam se vodio slikom iz prvog posta gde njemu treba graničnik za rupe za tiple u drvetu , ono tipa " umesto izolirke oko burgije ili markera na burgiji"
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

LepoJeBitiFin wrote:...
Steta sto se nisi radio u prosveti ( valjda nisi )
...
Jesam :)
Nekih 6 godina, od 1986 do 1992, kao laborant za Fiziku (drzao deci vezbe), u X gimnaziji.

@sonus
O tome pricam.
Sam alat ne bi kostao ni cent vise da su ga napravili sa zarezima, a bio bi mnogo bolji.
Post Reply